Alouatta palliatamantled ουρλιαχτός πίθηκος

Του Sean Schoville

Γεωγραφική Εύρος

Μανταρισμένοι πίθηκοι που ουρλιάζουν βρίσκονται στο νότιο Μεξικό (οι πολιτείες Veracruz, Campeche, Chiapas, Oaxaca και Tabasco), από την Ονδούρα στην Κεντρική Αμερική έως την Κολομβία και το δυτικό Εκουαδόρ στη Νότια Αμερική και πιθανώς στη νότια Γουατεμάλα όπου έχουν αναφερθεί ορισμένες ανεπιβεβαίωτες θεάσεις (Reid 1997, Cortes-Ortiz et al. 1996). Αυτή η σειρά περιλαμβάνει τους περισσότερους δασικούς οικοτόπους που βρίσκονται μεταξύ της στάθμης της θάλασσας και των 2500 μέτρων (Reid 1997).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι μαντιοφόροι πίθηκοι ουρλιάζουν κατοικούν σε πεδινά και ορεινά τροπικά δάση, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών και αναγεννημένων δασικών οικοτόπων. Ο Stoner (1996) ερεύνησε δύο στρατεύματα μαντιωμένων πιθήκων ουρλιαχτών στη βορειοανατολική Κόστα Ρίκα για να προσδιορίσει την επιλεκτικότητα των οικοτόπων μέσα σε ένα πεδινό τροπικό δάσος. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε επιλογή συγκεκριμένων οικοτόπων για στρατεύματα στην ίδια περιοχή και σημαντική ενδοειδική μεταβλητότητα στα πρότυπα αναζήτησης τροφής. Μετά από δύο ομάδες μελέτης, σημείωσε ότι ο ένας στρατιώτης είχε υψηλή χρήση του πρωτογενούς δάσους (80%) έναντι του δευτερεύοντος δάσους, ενώ ο άλλος προτιμούσε τον αδιατάρακτο παραποτάμιο βιότοπο (60%) από το πρωτογενές δάσος (30%).



  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • τροπικό δάσος

Φυσική περιγραφή

Οι μαντιοφόροι πίθηκοι που ουρλιάζουν είναι μεγάλοι και γεροδεμένοι με μαύρη γούνα και τα περισσότερα άτομα έχουν μακριές, κίτρινες ή καφέ γούνινες σέλες (Reid 1997, Glander 1983). Στις πλευρές τους υπάρχουν μακριές προστατευτικές τρίχες, κερδίζοντας το κοινό όνομα «μαντεμένος» ουρλιαχτός πίθηκος (Glander 1983). Το πρόσωπο είναι γυμνό, μαύρο και γενειοφόρο, και η ουρά έχει ένα γυμνό μαξιλάρι στην κάτω πλευρά κοντά στη βάση της. Τα αρσενικά έχουν εμφανές λευκό όσχεο, ζυγίζουν 6 έως 7 κιλά και συνήθως έχουν μακρύτερη γενειάδα από τα θηλυκά άτομα (Reid 1997, Glander 1983). Τα ενήλικα θηλυκά ζυγίζουν συνήθως 4 έως 5 κιλά και τα νεογέννητα βρέφη ζυγίζουν 0,4 κιλά και φαίνονται ασημί έως χρυσοκάστανο (Glander 1983). Το μέγεθος της ουράς ενηλίκων κυμαίνεται από 520 έως 670 mm και το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 380 έως 580 mm (Reid 1997). Ο οδοντιατρικός τύπος είναι (I 2/2, C 1/1, PM 3/3, M 3/3) X 2 = 36.



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    3 έως 9 κιλά
    6,61 έως 19,82 λίβρες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    11.464 ίντσες
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Οι μαντιοφόροι πίθηκοι που ουρλιάζουν είναι πολυγυναικοί.

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Τα θηλυκά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα περίπου στους 36 μήνες και είναι συνήθως 42 μηνών από την πρώτη τους γέννηση (Glander 1980). Υποβάλλονται σε κανονικό κύκλο οίστρου, με μέση διάρκεια 16,3 ημερών, και εμφανίζουν σεξουαλικές αλλαγές δέρματος, ιδιαίτερα πρήξιμο και αλλαγή χρώματος (από λευκό σε ανοιχτό ροζ) των μικρών χειλέων. Παρόλο που ο χρόνος ωορρηξίας είναι άγνωστος, μπορεί να προβλεφθεί από τη συμπεριφορά του άλφα αρσενικού, καθώς συναναστρέφεται μόνο στο μέσο της σεξουαλικής διόγκωσης του δέρματος και σε άλλες στιγμές παραμένει αδιάφορο. Η αναπαραγωγή γίνεται όλο το χρόνο, χωρίς καμία εμφανή εποχιακή διακύμανση, και ένα θηλυκό γενικά συμμετέχει σε πολλαπλά ζευγαρώματα πριν από τη σύλληψη. Η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας για τα αρσενικά είναι 42 μήνες, αλλά τα αρσενικά που επιχειρούν να αναπαραχθούν σε μη μητρικές ομάδες μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι να αποκτήσουν κοινωνική θέση, γενικά μόνο εάν είναι μεγαλύτερα από 6 ετών (Glander 1980). Η τυπική συζυγική ακολουθία ξεκινά όταν ένα θηλυκό πλησιάζει ένα αρσενικό (συνήθως σε απόσταση 1 μέτρου) και αρχίζει ρυθμικές κινήσεις της γλώσσας ενώ τον βλέπει (Young 1982). Το αρσενικό ανταποκρίνεται με ρυθμικές κινήσεις της γλώσσας και μέσα σε ένα λεπτό το θηλυκό γυρίζει και ανασηκώνει το κότσο του. Εν τω μεταξύ, το αρσενικό έχει επιτύχει στύση και αμέσως ανεβάζει το θηλυκό, εκτελεί 5-20 πυελικές ωθήσεις σε διάρκεια 20-60 δευτερολέπτων. Τα ζώα στη συνέχεια γυρίζουν στο πλάι και αποδεσμεύονται και συνήθως κάθονται ήσυχα για αρκετά λεπτά πριν φύγουν αργά (Young 1982). Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 186 ημέρες (6 μήνες) και το διάστημα μεταξύ των τοκετών είναι περίπου 22,5 μήνες (Glander 1980). Μόλις το βρέφος γίνει 4 μηνών, δεν έχει πλέον επίδραση στη μελλοντική αναπαραγωγή της μητέρας, και εάν ένα βρέφος πεθάνει εντός αυτής της περιόδου των 4 μηνών, το διάστημα μεταξύ των τοκετών μειώνεται. Η υψηλότερη αναπαραγωγική επιτυχία εμφανίζεται στις γυναίκες της μέσης κατάταξης, με τη θέση άλφα χαμηλότερη πιθανώς λόγω ανταγωνιστικών πιέσεων και η βρεφική θνησιμότητα φαίνεται να είναι χαμηλότερη όταν συγκεντρώνεται ο χρόνος γεννήσεων σε μια ομάδα θηλυκών (Glander 1980).



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα θηλυκά αναπαράγονται μία φορά κάθε 22,5 μήνες
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται όλο το χρόνο
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    186 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    186 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    36 μηνών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    1095 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    42 μηνών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    1278 ημέρες
    Μια ηλικία

Η συμπεριφορά των νεαρών μαϊμούδων που ουρλιάζουν ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος. Η κοινωνική εξερεύνηση και το παιχνίδι ακολουθούν ένα ανεστραμμένο μοτίβο «U» όταν σχεδιάζονται για την αύξηση της ηλικίας, κορυφώνονται σε πρώιμο νεανικό στάδιο και μειώνονται με την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια στην πέψη και την αναζήτηση τροφής (Baldwin and Baldwin 1978). Τα βρέφη περνούν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους προσκολλώνται στη μητέρα τους και θηλάζουν, χωρίς να εκστομίζουν φύλλα μέχρι την ηλικία των 3 εβδομάδων και να μην αφήνουν το πλευρό της μέχρι την 5η εβδομάδα της ζωής τους (Lyall 1996). Την 10η και 11η εβδομάδα, τα βρέφη ξεκινούν διερευνητική σίτιση και θα περνούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους ανεξάρτητα από τη μητέρα τους.

  • Γονική Επένδυση
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Σε γενικές γραμμές, οι μανταλωμένοι πίθηκοι έχουν έναν ενεργειακά συντηρητικό τρόπο ζωής, που ίσως σχετίζεται με τη διατροφή και τον τρόπο σίτισης, καθώς περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας τροφή (Nagy και Milton 1979). Η κίνηση λαμβάνει χώρα εντός του θόλου του τροπικού δάσους και περιλαμβάνει τετράποδους (βάδισμα, τρέξιμο και καλπασμό σε στηρίγματα), γεφύρωση (διάσχιση κενών με τέντωμα) και αναρρίχηση (Gebo 1992). Υπάρχει σεξουαλική παραλλαγή στο κινητικό στυλ, όπου τα αρσενικά σκαρφαλώνουν λιγότερο, πηδούν περισσότερο και προτιμούν τον ψηλό θόλο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν μέση διάρκεια ζωής επτά ετών και τα θηλυκά ζουν συνήθως έντεκα έως δώδεκα χρόνια (Otis et al. 1981). Οι μανταλωμένοι πίθηκοι που ουρλιάζουν διατηρούν γραμμικές ιεραρχίες και επιδεικνύουν περίπλοκες αλληλεπιδράσεις εντός της κοινωνικής ομάδας. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά περιποίησης αντανακλά την κοινωνική ιεραρχία, καθώς τα κυρίαρχα άτομα καλλωπίζουν τους υφισταμένους (Jones 1979).

Το μέγεθος της ομάδας κυμαίνεται από 10 έως 20 μέλη, γενικά 1 έως 3 ενήλικες άνδρες και 5 έως 10 ενήλικες γυναίκες (Reid 1997). Τα θηλυκά αποτελούν τη σταθερή κοινωνική μονάδα, σπάνια φεύγοντας από τη στιγμή που εγκατασταθούν μέσα σε μια ομάδα (Scott et al. 1978). Η αναλογία φύλων φαίνεται να βρίσκει ένα κρίσιμο ελάχιστο τεσσάρων θηλυκών για κάθε αρσενικό (Scott et al. 1978). Καθώς αυτή η αναλογία πέφτει κάτω από τα τέσσερα, τα ηλικιωμένα αρσενικά μπορεί να χρησιμοποιήσουν επιθετικότητα για να απομακρύνουν τα νεότερα αρσενικά ή να ξεφύγουν από τον εαυτό τους. Με αυτόν τον τρόπο, η μετανάστευση φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο από την αναπαραγωγή στην αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού της ομάδας (Glander 1980). Η απόσταση μεταξύ των γειτονικών στρατευμάτων φαίνεται να εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, από την φωνητική επικοινωνία μεταξύ των αρσενικών (Whitehead 1987). Οι κλήσεις περιλαμβάνουν υφάσματα, γρυλίσματα, γαβγίσματα και ουρλιαχτά, με τα χαρακτηριστικά ουρλιαχτά να εμφανίζονται το σούρουπο και την αυγή, και ως απάντηση σε κάθε είδους αναταραχή (Reid 1997).



Μέσα σε μια κοινωνική ιεραρχία, η κατάταξη καθορίζει μεγάλο βαθμό συμπεριφοράς και ενεργειακής δαπάνης. Για παράδειγμα, ο Jones (1996) έδειξε ότι η αύξηση της ηλικίας ή του μεγέθους στις γυναίκες συνεπάγεται τελικά μείωση της αναπαραγωγικής αξίας και αύξηση της κοινωνικής συμπεριφοράς (ιδίως αναζήτηση τροφής). Τα νεότερα θηλυκά έψαχναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο από τον συνολικό τους αριθμό και άφησαν την ανακάλυψη των εφήμερων τροφών σε μεγαλύτερα θηλυκά της κοινωνικής ομάδας, υποδεικνύοντας μια εγωιστική μέθοδο διατήρησης της αναπαραγωγικής ή ανταγωνιστικής ενέργειας από νεότερα, υψηλότερα θηλυκά.

Η γενέθλια μετανάστευση πραγματοποιείται και από τα δύο φύλα, με το 79% όλων των ανδρών και το 96% των θηλυκών να εγκαταλείπουν την αρχική τους κοινωνική ομάδα (Glander 1992). Τα αρσενικά μπορούν να παραμείνουν μοναχικά για 4 χρόνια, χωρίς να μπουν σε μια ομάδα έως ότου το άλφα αρσενικό αμφισβητηθεί επιτυχώς. Η θητεία ως άλφα αρσενικό είναι περίπου 46 μήνες, αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται σε θέση αναπαραγωγής σε μια ομάδα, τα αρσενικά δεν διασπείρονται δευτερευόντως για να αναπαραχθούν σε άλλες ομάδες. Οι γυναίκες γενικά δεν περνούν περισσότερο από ένα χρόνο σε μοναχική θέση και εντάσσονται σε μια ομάδα (με τη βοήθεια ενός αρσενικού) όταν είναι σε θέση να ανέλθουν στην κατάσταση άλφα, όπου παραμένουν για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Glander (1992) υπέθεσε ότι ο ανταγωνισμός με στενούς συγγενείς για περιορισμένους πόρους τροφίμων μπορεί να ενθαρρύνει τα υψηλά επίπεδα γενέθλιας μετανάστευσης που παρατηρήθηκαν. Ορίζοντας ότι η ιεραρχία κυριαρχίας είναι πιο εμφανής κατά τη διάρκεια της σίτισης, υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός για φαγητό με μακρινούς συγγενείς θα ευνοηθεί έναντι μιας κατάστασης με στενούς συγγενείς. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται από το γεγονός ότι επιζώντα άτομα εκτός ομάδας εντάσσονται σε ομάδες που δεν περιέχουν συγγενείς.

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • κινητήριος
  • Κοινωνικός
  • ιεραρχίες κυριαρχίας

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι πόροι τροφίμων αποτελούνται κυρίως από φύλλα, φρούτα και άνθη και ποικίλλουν εποχιακά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πόρων (Glander 1981). Η διαθεσιμότητα λουλουδιών είναι συνήθως υψηλή κατά την ξηρή περίοδο και τα φρούτα είναι άφθονα κατά την υγρή περίοδο. Η διατροφή τους είναι επιλεκτική ως προς το είδος και βόσκουν σχεδόν αποκλειστικά σε δέντρα (Estrada και Coates-Estrada 1986). Η επιλογή των τροφίμων επηρεάζεται όχι μόνο από την πεπτικότητα και τη θρεπτική αξία, αλλά και από δευτερογενείς ενώσεις (δηλαδή τανίνες) που μπορεί να είναι ανεπιθύμητες (Glander 1981). Ενώ αναζητούν τροφή, περνούν σχεδόν ίσα μέρη του χρόνου σίτισης τρώγοντας φύλλα όπως και καρπούς, τρώγοντας κατά προτίμηση νεαρά φύλλα με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς φυτικές ίνες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες (Estrada και Coates-Estrada 1986, Glander 1981). Η συμπεριφορά δειγματοληψίας μπορεί να είναι σημαντική για την προσθήκη νέων ειδών στη βάση τροφίμων μιας κοινωνικής ομάδας και για τη δοκιμή εποχιακών αλλαγών στις δευτερογενείς ενώσεις των φυτών (Glander 1981).



Αυτή η δίαιτα βόσκησης φύλλων (φυλλοφάγα) τους δίνει πρόσβαση σε μια θέση σχετικά ανεκμετάλλευτη από άλλα θηλαστικά, έτσι ώστε να είναι συχνά το πιο σημαντικό δενδρόβιο θηλαστικό σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, άλλοι ανταγωνιστές μπορεί να ασκήσουν σημαντική πίεση στους διαθέσιμους πόρους φύλλων, όπως το μυρμήγκι κοπής φύλλωνAtta cephalotusστο Los Tuxtlas του Μεξικού. Για έναν περιεκτικό κατάλογο φυτικών ειδών (34 είδη σε 21 οικογένειες) που τρέφονται σε ένα τροπικό τροπικό δάσος του Μεξικού, βλέπε Estrada and Coates-Estrada (1986). Για έναν κατάλογο φυτικών ειδών της Κόστα Ρίκα, βλέπε Stoner (1996) και Glander (1981). Ο ρυθμός τροφοδοσίας τους υπολογίστηκε ότι είναι 53 g ξηρής ύλης ανά kg κάθε μέρα (Nagy και Milton 1979). Με άλλα λόγια, ένα άτομο μέσου μεγέθους θα πρέπει να καταναλώνει το 15% του μεγέθους του σώματός του σε φρέσκα τρόφιμα την ημέρα κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου.

αρνί
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • καρπός
  • λουλούδια

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Ένας μικρός αριθμός μαντεμένων πιθήκων που ουρλιάζουν χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς πειραματισμούς.



Κατάσταση Διατήρησης

Ο μανταλωμένος πίθηκος ταξινομείται ως απειλούμενος στον Νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Απειλούμενα Είδη του 1991 και ευάλωτος στο Παράρτημα I της CITES. Υπό την πίεση του κατακερματισμού των τροπικών δασών, πολλοί ουρλιαχτοί έχουν μετακομίσει σε σκιασμένες φυτείες κακάο και καφέ όπου οι δασικοί βιότοποι έχουν εξαφανιστεί, ειδικά στο νότιο Μεξικό (Estrada et al. 1999). Η συνεχής παρακμή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους βιότοπους των τροπικών δασών, καθώς οι πίθηκοι που ουρλιάζουν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά των σπόρων και η φρέσκια κοπριά τους αποτελεί σημαντικό πόρο για τα σκαθάρια κοπριάς. Τα σκαθάρια κοπριάς χρησιμοποιούν τα περιττώματα που ουρλιάζουν τόσο για τις τοποθεσίες τροφής όσο και για ωοτοκίες, και έτσι η αφθονία των σκαθαριών της κοπριάς συσχετίζεται στενά με την αφθονία των πιθήκων που ουρλιάζουν. Έχει προταθεί ότι τα σκαθάρια κοπριάς είναι καλοί δείκτες βιοποικιλότητας, αλλά είναι επίσης εγγενώς σημαντικοί στο ρόλο τους ως δευτερογενείς διασκορπιστές σπόρων και κυκλοποιητές θρεπτικών ουσιών. Μια ανάλυση πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε από τους Cortes-Ortiz et al. (1996) στο νότιο Μεξικό υπολόγισε ότι συνολικά 1.352 μεμονωμένοι μαϊμούδες ουρλιάζοντας κατοικούν σε προστατευμένες περιοχές, ενώ 10.249 παραμένουν σε απροστάτευτο περιβάλλον. Οι πιθανές απειλές περιλαμβάνουν τον κατακερματισμό των οικοτόπων και τις φυσικές καταστροφές. Οι Cortes-Ortiz et al. (1996) προτείνουν καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, δημιουργία νέων αποθεμάτων, ανάπτυξη προγραμμάτων μετατόπισης, διαχείριση πληθυσμών σε κατακερματισμένες περιοχές, έλεγχο της ανθρώπινης κυκλοφορίας, προώθηση της εκπαίδευσης και συνεργασία με άλλα ιδρύματα.

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι πληθυσμοί μαντεμένων πιθήκων που ουρλιάζουν γίνονται ισχυροί για άλλη μια φορά. Ο πληθυσμός στο νησί Barro Colorado είναι ένα παράδειγμα, όπου υπέστη σοβαρή μείωση ως αποτέλεσμα επιδημίας κίτρινου πυρετού (Collias and Southwick 1951), αλλά επέστρεψε σε ένα ισχυρό μέγεθος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (Nagy και Milton 1979). Επίσης, στοιχεία από τη La Pacifica της Κόστα Ρίκα δείχνουν ότι το αναγεννώμενο δάσος γίνεται κατοικήσιμο για μαντιοφόρους ουρλιαχτούς πιθήκους, όπου η διασπορά και ο σχηματισμός νέων κοινωνικών ομάδων έχει συμβεί (Glander 1992).

Συνεισφέροντες

Sean Schoville (συγγραφέας), University of California, Berkeley, James Patton (επιμέλεια), University of California, Berkeley.