Anas clypeatanorthern shoveler

Της Kelly Johnson

Γεωγραφική Εύρος

βόρειοι φτυαράδες (Anas clipata) έχει πολύ ευρύ γεωγραφικό εύρος. Αναπαράγονται σε όλη την Ευρασία και τη δυτική Βόρεια Αμερική. Βρίσκονται επίσης στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το χειμώνα διάφοροι πληθυσμοί μεταναστεύουν νότια σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, διασκορπισμένοι σε όλη τη βορειοανατολική Αφρική, την Ινδία, τη Νότια Κίνα και την Ιαπωνία προς το Μεξικό και τη νότια Βόρεια Αμερική. (Soothill and Whitehead, 1988)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • ανατολικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα βόρεια φτυάρια βρίσκονται σε ρηχές πισίνες και έλη που έχουν καλή κάλυψη και ξηρές περιοχές κοντά για φωλιά. Το χειμώνα μπορούν να βρεθούν κοντά σε έλη γλυκού νερού, βάλτους και πλημμυρισμένες περιοχές. (Johnsgard 1965.)



  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • Aquatic Biomes
  • λίμνες και λιμνούλες

Φυσική περιγραφή

Τα αρσενικά ζυγίζουν 17 έως 38 ουγγιές (470 έως 1000 γραμμάρια) και το άνοιγμα των φτερών τους είναι συνήθως περίπου 31 ίντσες (227 έως 251 χιλιοστά). Τα θηλυκά είναι 17 έως 28 ουγγιές (470 έως 800 γραμμάρια). Οι North Shovelers είναι σεξουαλικά διμορφικοί. Το κεφάλι, ο λαιμός και το speculum των αρσενικών είναι ιριδίζον πράσινο, το στήθος τους είναι λευκό και το υπόλοιπο κάτω μέρος είναι ένα λαμπερό κάστανο. Τα θηλυκά είναι κυρίως ένα μοτίβο από μπουφέ και καστανά. Και τα δύο φύλα έχουν ανοιχτό μπλε εσωτερικά μπροστινά φτερά και πορτοκαλοκίτρινα πόδια και πόδια. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο μεγάλος σπάτουλας τους. Έχει διπλάσιο πλάτος στην άκρη από ότι στη βάση. Αυτό το μοναδικό διαμορφωμένο χαρτονόμισμα δίνει την αφορμή στο να ονομάζονται και οι Northern Shovelers «κουταλιές». Τα παπάκια εκκολάπτονται με ένα τυπικό μύελο πάπιας που μεγαλώνει καθώς το παπάκι ωριμάζει. (Goodes and Boyer, 1986· Todd, 1979)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    470 to 1000 g
    16.56 to 35.24 oz
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    3,9209 W.
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή γίνεται συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Οι φωλιές φτιάχνονται σε ξηρά γη κοντά σε γλυκό νερό και είναι χτισμένες από χόρτα και επενδύονται με πούπουλα. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά σχηματίζοντας ένα τακτοποιημένο κύπελλο στρίβοντας το σώμα του στο έδαφος. Γεννά μεταξύ 9 και 11 αυγά. Τα αυγά είναι χρώματος ελιάς και διαστάσεων 52x37mm. Η επώαση μόνο από το θηλυκό ξεκινά αμέσως μετά την ωοτοκία όλων των αυγών και μπορεί να διαρκέσει 23 έως 25 ημέρες. (Dobkin, Ehrlich and Wheye, 1988.) (Soothill and Whitehead, 1978.)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    9 έως 11
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    έντεκα
    Μια ηλικία
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    23 μέρες
    Μια ηλικία

Το αρσενικό χάνει το ενδιαφέρον του αμέσως μετά την έναρξη της επώασης. Τα παπάκια γεννιούνται πρόωρα και αρχίζουν να ακολουθούν το θηλυκό σχεδόν αμέσως. Οι πρακτικές και οι τοποθεσίες σίτισης μαθαίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα μικρά μπορούν να πετάξουν μετά από 40 έως 45 ημέρες και στη συνέχεια είναι ανεξάρτητα.



γιογιό κουδούνια
  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι North Shovelers μένουν σε μικρές ομάδες έως και είκοσι, αλλά μπορεί να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερους αριθμούς κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Είναι ήσυχα πουλιά που ανέχονται την ανθρώπινη παρουσία και μπορούν να είναι σχετικά ήμερα. (Todd, 1979.)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • Κοινωνικός

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Ένα βόρειο φτυάρι τρέφεται κυρίως τραβώντας νερό στο λογαριασμό του και στη συνέχεια αντλώντας το έξω από τα πλάγια με τη γλώσσα του, φιλτράροντας τα μικρά σωματίδια τροφής με μακριά έλατα που μοιάζουν με χτένα που ευθυγραμμίζονται στην άκρη του λογαριασμού. Τα σωματίδια αποτελούνται κυρίως από μικροσκοπικά καρκινοειδή, μαλάκια, έντομα και τις προνύμφες τους καθώς και σπόρους και κομμάτια φύλλων και μίσχους φυτών. Εκτός από τα σωματίδια της τροφής, τρώνε επίσης σκαθάρια, μικρά μιννοτούρα και σαλιγκάρια. Η κοινωνική σίτιση είναι κοινή. Οι φτυαράδες έλκονται σε περιοχές τροφοδοσίας από άλλα πουλιά που τρέφονται σε μια περιοχή. Οι φτυαράδες εκμεταλλεύονται τα σωματίδια τροφής που αναδεύονται στην επιφάνεια από τα άλλα πουλιά που κολυμπούν ή βαδίζουν στην περιοχή. Τα μεμονωμένα πουλιά μπορούν να κολυμπήσουν σε έναν στενό κύκλο για να δημιουργήσουν μια δίνη που θα κάνει την τροφή να βγει στην επιφάνεια. Τα φτυαράκια είναι επίσης γνωστό ότι ανασηκώνονται ή ανακατεύονται, συνήθως για μεγαλύτερες περιόδους από άλλους τροφοδότες επιφάνειας, και επίσης βουτούν χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να κολυμπήσουν υποβρύχια σε ρηχά έλη. (Gooders and Boyer, 1986, Johnsgard, 1969, Todd, 1979)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • εντομοφάγος
    • τρώει αρθρόποδα χωρίς έντομα
    • μαλακιοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • μαλάκια
  • υδρόβια ή θαλάσσια σκουλήκια
  • υδρόβια καρκινοειδή
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • τροφοδοσία με φίλτρο

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι βόρειοι φτυαροί είναι ένα πουλί θηραμάτων. Οι κυνηγοί τα πυροβολούν συχνά λόγω της ομοιότητάς τους με αγριόπαπια. Συχνά αναφέρονται ως «αγιόπαπιες του γείτονα», επειδή ορισμένοι κυνηγοί τις δίνουν στους γείτονές τους και κρατούν τις πιο νόστιμες αγριόπαπιες για τον εαυτό τους. (Todd, 1979.)



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν βρέθηκε κανένα.

tara η γάτα

Κατάσταση Διατήρησης

Ο πληθυσμός στη Βόρεια Αμερική φαίνεται να αυξάνεται. (Todd, 1979,) (Wcmc.org, 10 Ιουλίου 2000.) Αυτό το είδος προστατεύεται βάσει του νόμου για τα αποδημητικά πτηνά των ΗΠΑ.

Αλλα σχόλια

Τα βόρεια φτυάρια είναι πολύ δημοφιλή στους πτηνοτρόφους, είναι αρκετά εύκολο να πολλαπλασιαστούν και μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε συλλογή υδρόβιων πτηνών. (Todd 1979.)



Συνεισφέροντες

Kelly Johnson (συγγραφέας), Fresno City College, Carl Johansson (επιμέλεια), Fresno City College.