Dendrolagus bennettianus Το καγκουρό δέντρο του Μπένετ

Του Hien Nguyen

Γεωγραφική Εύρος

Το δέντρο-καγκουρό του Μπένετ,Dendrolagus bennettianus, είναι ενδημικό των τροπικών τροπικών δασών στο βορειοανατολικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Η εμβέλειά του είναι πολύ περιορισμένη, εκτείνεται από τον ποταμό Daintree στο νότο έως το όρος Amos στα βόρεια και το όρος Windsor στα δυτικά (Newell, 1999), μια περιοχή που καλύπτει λιγότερο από 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Martin, 1995).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αυστραλός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Στο εύρος τους,Dendrolagus bennettianusκατοικούν σε ορεινά τροπικά δάση μέχρι τα πεδινά παρόχθια δάση (Newell, 1999). Βρίσκονται συνήθως στο θόλο, αλλά θα μετακινηθούν επίγεια για να ταξιδέψουν εντός της επικράτειάς τους ή να καταναλώσουν φύλλα και φρούτα που έχουν πέσει στο έδαφος (Martin and Johnson, 1995).



  • Επίγεια Biomes
  • τροπικό δάσος

Φυσική περιγραφή

Αν και είναι παρόμοια σε γενική μορφή με τα καγκουρό, τα wallabies και άλλα μακρόποδα, σε σύγκριση με αυτά τα επίγεια καγκουρό,Δενδρολάγοςέχει μακρύτερα μπροστινά άκρα και μικρότερα οπίσθια άκρα (Martin and Johnson, 1995) έτσι ώστε τα άκρα να έχουν παρόμοιες αναλογίες (Grzimek, 1990).



Το μεγαλύτερο από τα δενδρόβια θηλαστικά της Αυστραλίας (Martin, 1995),Dendrolagus bennettianusπαρουσιάζει σεξουαλικό διμορφισμό σε μέγεθος, με τα αρσενικά να ζυγίζουν 11,5-13,7 κιλά και τα θηλυκά να ζυγίζουν 8-10,6 κιλά. Η ουρά που δεν έχει έλξη (730-800 mm θηλυκά, 820-840 mm αρσενικά) είναι μεγαλύτερη από το μήκος του κεφαλιού και του σώματος (690-705 mm θηλυκά, 720-750 mm αρσενικά), ομοιόμορφου πλάτους (Martin and Johnson, 1995), και χρησιμοποιείται ως αντίβαρο (Grzimek, 1990).

Με κυρίως σκούρο καφέ πελάγη, το πηγούνι, ο λαιμός και η κοιλιά είναι πιο ανοιχτόχρωμαD. bennettianus. Έχει επίσης μαύρα πόδια, γκριζωπό μέτωπο και σκουριασμένη απόχρωση στο ρύγχος, στους ώμους, στο λαιμό και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η ουρά σημειώνεται στη βάση με ένα μαύρο έμπλαστρο και ραχιαία με ένα ελαφρύ έμπλαστρο. (Martin and Johnson, 1995).



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    8 έως 14 κιλά
    17,62 έως 30,84 λίβρες
  • Μέση μάζα
    10,5 κιλά
    23,13 λίβρες

Αναπαραγωγή

Ενώ ορισμένα είδη δέντρων-καγκουρό, όπως π.χDendrolagus matschiei, έχουν εκτραφεί και μελετηθεί επιτυχώς σε αιχμαλωσία, τα περισσότερα είναι ελάχιστα μελετημένα, έτσι ώστε η αναπαραγωγική συμπεριφορά και οι διαδικασίες να είναι ελάχιστα κατανοητές.

Τα θηλυκά αναπαράγονται ετησίως (Martin and Johnson, 1995), παράγοντας ένα νεαρό ανά γέννα (Grzimek, 1990). Οι νέοι συνοδεύουν τις μητέρες τους για έως και δύο χρόνια (Martin and Johnson, 1995), από τα οποία οι πρώτοι εννέα μήνες περνούν στο πουγκί. Τα θηλυκά μπορεί να εμφανίζουν εμβρυϊκή διάπαυση ή ηρεμία (Martin and Johnson, 1995), οπότε η ηρεμία είναι πιθανότατα γαλουχίας, όπως και με άλλα μακρόποδα. Ζώντας σε τροπικά δάση με μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των εποχών,Δενδρολάγοςδεν είναι πιθανό να είναι εποχικοί κτηνοτρόφοι και, αντ' αυτού, είναι πιθανώς καιροσκόποι εκτροφείς (Tyndale-Biscoe and Renfree, 1987).

Τα Joey συνήθως παραμένουν με τις μητέρες τους μέχρι να εξελιχθούν σε υποενήλικες, που συνήθως ζυγίζουν πάνω από 5 κιλά. Τα ενήλικα αρσενικά συνήθως έρχονται σε επαφή με ανήλικα μόνο όταν συναναστρέφονται με ενήλικα θηλυκά, αν και αρσενικά που συνοδεύουν τα νεαρά έχουν παρατηρηθεί μετά την απώλεια της μητέρας (Martin, 1995). Το ζευγάρωμα φαίνεται να είναι πολυγυναικό, με τα εδάφη αρκετών θηλυκών να περικλείονται από αυτά ενός μόνο αρσενικού (Martin and Johnson, 1995).



Αιχμάλωτα δέντρα-καγκουρό (π.χ.D. matschieiκαιD. goodfellowi) έχουν ζήσει και έχουν παραμείνει αναπαραγωγικά ικανά για περισσότερα από 20 χρόνια, αν και αυτό είναι πιθανώς κάτι περισσότερο από αυτό που εκτίθεται στη φύση. Υπολογίζεται ότιΔενδρολάγοςμπορεί ιδανικά να παράγει 6 απογόνους σε μια ζωή. (Newell, 1999)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Πολύ επιφυλακτικός και κυρίως νυχτερινός,Dendrolagus bennettianusαναζητούν τροφή και πλοηγούνται στις περιοχές τους σε μεγάλο βαθμό τη νύχτα (Martin and Johnson, 1995). Αν και δευτερευόντως προσαρμοσμένα σε έναν δενδρόβιο τρόπο ζωής, τα δέντρα-καγκουρό είναι αρκετά ευκίνητα και κινητά στο θόλο, ικανά να πηδήξουν 9 μέτρα προς τα κάτω στο κλαδί ενός παρακείμενου δέντρου και να χρησιμοποιούν την ουρά τους ως αντίβαρο όταν κινούνται κατά μήκος κλαδιών.Δενδρολάγοςμπορεί ακόμη και να πέσει έως και 18 μέτρα στο έδαφος χωρίς τραυματισμό. Κατεβαίνοντας από κορμούς δέντρων,Δενδρολάγοςσυνήθως θα κάνει πίσω. Μόλις βρεθούν στο έδαφος, εξακολουθούν να είναι σε θέση να κινούνται με ικανότητα, χοροπηδώντας με το σώμα να γέρνει προς τα εμπρός και την ουρά αψιδωτή προς τα πάνω (Grzimek, 1990).

Ένα από τα λίγα ευδιάκριτα εδαφικά μακρόποδα, τα ενήλικα αρσενικά θα διατηρήσουν εδάφη έως και 25 εκτάρια, επικαλύπτοντας τα εδάφη πολλών θηλυκών, τα οποία διατηρούν επίσης διακριτές περιοχές. Αφθονίες έως 0,3D. bennettianusανά εκτάριο μπορεί να υποστηριχθεί από προτιμητέους οικοτόπους. Σχεδόν όλα τα ενήλικα αρσενικά φέρουν ουλές από πολυάριθμες έντονες εδαφικές συγκρούσεις, σε μερικά μάλιστα που λείπουν αυτιά. Αν και μοναχικά, ενήλικα αρσενικά συχνά έρχονται κοντά σε ένα θηλυκό κατά την πλοήγηση στις περιοχές τους, ειδικά κοντά σε τροφικά δέντρα (Martin and Johnson, 1995). Τα εδάφη των ενήλικων θηλυκών δεν αλληλεπικαλύπτονται. Τα μεμονωμένα θηλυκά είναι μοναχικά, όταν συνοδεύονται από ένα ή δύο μικρά ή όταν αλληλεπιδρούν με ένα ενήλικο αρσενικό (Martin, 1995).



Τα εδάφη συνήθως επικεντρώνονται γύρω από μεγάλα δέντρα που χρησιμοποιούνται για να ξεκουράζονται καθημερινά. Αυτές οι εστίες αφήνονται τη νύχτα για αναζήτηση τροφής ανάμεσα σε προτιμώμενα δέντρα ζωοτροφών, τα οποία βρίσκονται συχνά προς την άκρη κλειστών δασικών περιοχών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας,D. bennettianusείναι πολύ κρυπτικό, κάθεται ψηλά μέσα στο κουβούκλιο, συχνά κρυμμένο από αμπέλια (Martin, 1995). Επίσης, θα ηλιάζονται στην κορυφή του θόλου, καθισμένοι πάνω σε αμπέλια, κρύβοντάς τα επίσης από τη θέα από κάτω (Martin and Johnson, 1995).

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Dendrolagus bennettianusεκθέτει ως επί το πλείστον φυλλώδη, ευνοώντας ιδιαίτερα δέντρα όπως π.χGanophyllum,Aidia, καιΣεφλέρα, το αμπέλιΠισωνία, και η φτέρηPlatycerium(Martin and Johnson, 1995). Τα φρούτα λαμβάνονται επίσης, όταν είναι διαθέσιμα (Martin and Johnson, 1995), τόσο σε δενδρόβια όσο και σε χερσαία (Grzimek, 1990). Τα τροφικά δέντρα προστατεύονται σε περιοχές, όπου τα προτιμώμενα δέντρα επισκέπτονται τακτικά (Martin, 1995).



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Αν και ως επί το πλείστον κατοικούνται σε προστατευόμενες περιοχές που οριοθετούνται από την περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς Wet Tropics,Dendrolagus bennettianusείναι επιρρεπής στο κυνήγι από φυλές αυτόχθονων της περιοχής. Το κυνήγι, συμπεριλαμβανομένου αυτού των δέντρων-καγκουρό, είναι σημαντικό για ορισμένες τοπικές φυλές τόσο για τη διατροφή όσο και για πολιτιστικούς λόγους (Newell, 1999).

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα δέντρα-καγκουρό του Bennett, όντας σπάνια και εξαιρετικά άπιαστα, σπάνια έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, ο κύριος παράγοντας που τα καθιστά δύσκολη τη μελέτη (Martin and Johnson, 1995). Το εύρος τους περικλείεται σε μεγάλο βαθμό από τα όρια που θέτει η Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Υγρών Τροπικών (WTWHA), και έτσι η τροφή τους δεν επεκτείνεται σε περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπους για να προκαλέσουν γεωργικά ή άλλα προβλήματα στον άνθρωπο (Newell, 1999).

Κατάσταση Διατήρησης

(Wilson and Reeder, 1993)

Αν και αρκετά σπάνιο και πιθανώς με σχετικά μικρό συνολικό πληθυσμό, σχεδόν όλοιDendrolagus bennettianusκατοικούν σε προστατευόμενες περιοχές. Η πιο επικίνδυνη πιθανή απειλή τους, το κυνήγι από τον άνθρωπο, είναι αρκετά περιορισμένη και δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο παρεμπόδισης της επιβίωσης αυτού του είδους.Dendrolagus bennettianusΣτην πραγματικότητα φαίνεται να επεκτείνει τους χρησιμοποιούμενους οικοτόπους του εντός της εμβέλειάς του, με τη σύγχρονη παρακμή του κυνηγιού των ιθαγενών, που διασκορπίζεται από ορεινά υψίπεδα σε δασικά ενδιαιτήματα χαμηλότερου υψομέτρου (Newell, 1999). Προηγουμένως, το κυνήγι τους οδήγησε στα βουνά, όπου τα ταμπού προφανώς εμπόδιζαν την περαιτέρω καταδίωξη από τους ανθρώπους (Martin, 1995) (Martin and Johnson, 1995).

καλύτερα στην εκπομπή

Ωστόσο, οι περιοχές αποδάσωσης και διακοπής των οικοτόπων από τους δρόμους έχουν αναμφίβολα αρνητικό αντίκτυπο στηνΔενδρολάγοςπληθυσμούς όμως. Αν και η αποψίλωση των δασών δεν φαίνεται να έχει άμεσο, άμεσο αντίκτυπο στους πληθυσμούς, ο κατακερματισμός των οικοτόπων που προκύπτει φεύγειΔενδρολάγοςπιο επιρρεπή σε χερσαία αρπακτικά. Οι προβλεπόμενες «ασφαλείς» διόδους που επιτρέπουν στα ζώα να αποφεύγουν τους δρόμους δεν φαίνεται να λειτουργούν καλά για τα δέντρα-καγκουρό, λόγω των προτιμώμενων διαδρομών εντός των περιοχών και του μεγάλου σωματικού τους μεγέθους σε σχέση με άλλα τοπικά δενδρόβια θηλαστικά. (Newell, 1999)

Αλλα σχόλια

Dendrolagus bennettianusφαίνεται να απολαμβάνει σχετικά μικρή απειλή θήρευσης, καθώς είναι το μεγαλύτερο από τα αυστραλιανά δενδρόβια θηλαστικά. Οι κύριοι θηρευτές του, εκτός από τον άνθρωπο, είναι οι ντίνγκο (/Canis lupus dingo/) και ο πύθωνας από αμεθυστίνη (/Morelia amethistina/) (Martin and Johnson, 1995). Αυτά τα δύο είδη αποτελούν από μόνα τους σημαντικές απειλές, αλλά δεν φαίνεται να έχουν απαιτήσει μεγαλύτερο ποσοστό αναπαραγωγικής απόδοσης στο δέντρο-καγκουρό του Bennett (Martin, 1995).

Συνεισφέροντες

Hien Nguyen (συγγραφέας), University of California, Berkeley, James Patton (επιμέλεια), University of California, Berkeley.