Δικέρος δικέρων μαύρος ρινόκερος

Της Jennifer Kurnit

Γεωγραφική Εύρος

Ιστορικά,Diceros bicornisέχει διανεμηθεί σε όλη την Αφρική, νότια της Σαχάρας, με εξαίρεση τη λεκάνη του Κονγκό. Η τρέχουσα σειρά των μαύρων ρινόκερων οριοθετείται από το Καμερούν, την Κένυα και τη Νότια Αφρική, αλλά η κατανομή τους εντός αυτών των ορίων είναι κατακερματισμένη.(Brooks, 2002, Grzimek, 2005, World Wildlife Fund, 2004)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι μαύροι ρινόκεροι ζουν σε διάφορους βιότοπους που κυμαίνονται από ερήμους έως λιβάδια, τόσο τροπικούς όσο και υποτροπικούς. Είναι επίσης παρόντα στα αφρικανικά δάση, ειδικά σε περιοχές όπου λιβάδια και δάση σταδιακά ενώνονται μεταξύ τους. Οι μαύροι ρινόκεροι γενικά παραμένουν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το νερό.(Grzimek, 2005; Massicot, 2006; World Wildlife Fund, 2004)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • θαμνόδασος

Φυσική περιγραφή

Αν και το χρώμα των μαύρων ρινόκερων μπορεί να ποικίλλει από κίτρινο-καφέ έως σκούρο-καφέ, το γενικό χρώμα είναι γκρι. Το συγκεκριμένο χρώμα του δέρματος εξαρτάται από τις εδαφικές συνθήκες εντός του οικοτόπου κάθε ατόμου. Το δέρμα είναι γυμνό ή άτριχο, με εξαίρεση τις κοντές τρίχες που μοιάζουν με κρόσσια στα κοντά και στρογγυλεμένα αυτιά. Κατά μέσο όρο, οι μαύροι ρινόκεροι έχουν ύψος ώμων μεταξύ 1,4 και 1,8 m, μήκος κεφαλιού και σώματος μεταξύ 3 και 3,75 m και βάρος μεταξύ 800 και 1400 kg. Το μήκος της ουράς είναι γενικά περίπου 0,7 m. Αν και παρόμοια σε μέγεθος, τα αρσενικά είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερα από τα θηλυκά.(Grzimek, 2005; Lang, 1983; World Wildlife Fund, 2004)



Οι μαύροι ρινόκεροι έχουν δύο κέρατα, ένα οπίσθιο και ένα πρόσθιο, τα οποία είναι κατασκευασμένα από κερατίνη αντί για κόκκαλο. Το πρόσθιο κέρας είναι συνήθως μακρύτερο, με διάσταση 42 έως 128 cm, ενώ το οπίσθιο κέρας είναι 20 έως 50 cm. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαύροι ρινόκεροι έχουν ένα τρίτο, οπίσθιο κέρατο, το οποίο είναι μικρό. Τα θηλυκά τείνουν να έχουν μακρύτερα και πιο λεπτά κέρατα από τα αρσενικά.(Brooks, 2002; Grzimek, 2005; Massicot, 2006; World Wildlife Fund, 2004)

Το χαρακτηριστικό από το οποίο ξεχωρίζουν οι μαύροι ρινόκεροιλευκοί ρινόκεροιείναι το μυτερό, προκλητικό άνω χείλος που συναντάμε στους μαύρους ρινόκερους, σε αντίθεση με τα τετράγωνα χείλη που συναντάμε στους λευκούς ρινόκερους. Αυτό το χείλος χρησιμοποιείται για να μαζέψεις τροφές όπως κλαδιά. Επιπλέον, οι μαύροι ρινόκεροι έχουν μικρότερα κεφάλια, πιο κοντά αυτιά και πιο κοντά κέρατα από τους λευκούς ρινόκερους.(Brooks, 2002; Lang, 1983; World Wildlife Fund, 2004)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • τα φύλα διαμορφώνονται διαφορετικά
  • διακόσμηση
  • Μάζα εύρους
    800 έως 1400 κιλά
    1762,11 έως 3083,70 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    3,0 έως 3,75 μ
    9,84 έως 12,30 πόδια

Αναπαραγωγή

Οι ενήλικοι μαύροι ρινόκεροι είναι συνήθως μοναχικά πλάσματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, οι ενήλικες μαύροι ρινόκεροι έρχονται μαζί. Οι μαύροι ρινόκεροι είναι πολυγυναικοί. Οι αρσενικοί ρινόκεροι ξεκινούν μια ερωτοτροπία ακολουθώντας τα θηλυκά, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτώμενων απογόνων τους, για περίπου μία ή δύο εβδομάδες πριν αρχίσει πραγματικά το ζευγάρωμα. Ακόμη και όταν κοιμούνται, το αρσενικό και το θηλυκό παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους. Τα αρσενικά παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς πριν από το ζευγάρωμα: περπατούν με άκαμπτα πόδια και βουρτσίζουν τα κέρατά τους κατά μήκος του εδάφους μπροστά από το θηλυκό. Πριν αρχίσει η σύζευξη, γίνονται πολλές προσπάθειες από το αρσενικό να ανεβάσει το θηλυκό. αν το θηλυκό δεν είναι ακόμα έτοιμο, θα κάνει μια σειρά από επιθέσεις ή κατηγορίες στο αρσενικό. Όταν όντως επιτευχθεί η εισαγωγή, η σύζευξη διαρκεί από 20 έως 40 λεπτά. Εάν το ζευγάρωμα είναι ανεπιτυχές, τα θηλυκά επιστρέφουν σε κατάσταση θερμότητας εντός 35 ημερών από την προηγούμενη σύζευξη.(Garnier, et al., 2001; Garnier, et al., 2002; Grzimek, 2005; Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η περίοδος αιχμής αναπαραγωγής ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Η κύηση διαρκεί περίπου 15 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν έναν απόγονο τη φορά, ο οποίος συνήθως ζυγίζει μεταξύ 20 και 25 κιλών. Ο απογαλακτισμός των απογόνων συνήθως συμβαίνει μετά από 18 μήνες, αλλά οι απόγονοι παραμένουν εξαρτημένοι για έως και 4 χρόνια. Τα θηλυκά επιτυγχάνουν σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 5 έως 7 ετών. τα αρσενικά ωριμάζουν μεταξύ 7 και 8 ετών.(Brooks, 2002; Dollinger and Slide, 2008; Garnier, et al., 2002; Grzimek, 2005)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι μαύροι ρινόκεροι αναπαράγονται κάθε 2 έως 2,5 χρόνια υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, αλλά οι περίοδοι διασταύρωσης μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι μαύροι ρινόκεροι ζευγαρώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με περιόδους αιχμής αναπαραγωγής ανάλογα με την τοποθεσία του πληθυσμού.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    15 μηνών
  • Μέση περίοδος κύησης
    474 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    18 μηνών
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    2 έως 4 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    5 έως 7 ετών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    7 έως 8 ετών

Την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση ο απόγονος κρύβεται από τη μητέρα. Μετά από αυτό, η μητέρα και η γάμπα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φωνές για να βρουν η μία την άλλη: το μητρικό παντελόνι και η γάμπα τσιρίζει. Οι μητέρες των μαύρων ρινόκερων προστατεύουν πολύ τις γάμπες τους, γι' αυτό και οι γάμπες περπατούν πίσω από τις μητέρες τους. Αυτό διαφέρει από τους λευκούς ρινόκερους θηλυκούς, που έχουν τα μικρά τους να περπατούν μπροστά τους. Τα μοσχάρια μπορούν να περιηγηθούν μόνα τους μετά από ένα μήνα και μπορούν να πίνουν νερό μετά από 4 έως 5 μήνες. Οι απόγονοι του μαύρου ρινόκερου δεν απογαλακτίζονται μέχρι τους 18 μήνες. Μετά από αυτό, το μοσχάρι παραμένει εξαρτημένο από τη μητέρα του για έως και 4 χρόνια. Η βασική κοινωνική μονάδα για τα θηλυκά είναι τυπικά ένα θηλυκό και ο νεαρός απόγονός του, μέχρις ότου ο απόγονος εξαναγκαστεί σε ανεξαρτησία από έναν αδερφό.(Garnier, et al., 2001; Grzimek, 2005; Massicot, 2006)



  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η τυπική διάρκεια ζωής στη φύση είναι μεταξύ 30 και 35 ετών, με ελάχιστες προσδοκίες να ξεπεράσουν τα 35 χρόνια. Στην αιχμαλωσία, οι μαύροι ρινόκεροι μπορούν να ζήσουν πάνω από 45 χρόνια, με το ρεκόρ να είναι 49 χρόνια. Παράγοντες που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής στην άγρια ​​φύση περιλαμβάνουν τη λαθροθηρία για κέρατα και τον κατακερματισμό των οικοτόπων.(Brooks, 2002; Grzimek, 2005; Massicot, 2006)

  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    35 ετών
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    49 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    30 έως 35 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    30 έως 45 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Συνήθως, οι μαύροι ρινόκεροι είναι σχετικά μοναχικοί. Τα αρσενικά παραμένουν μοναχικά μέχρι να έρθει η ώρα του ζευγαρώματος. Τα θηλυκά διαμένουν με τους νεαρούς απογόνους τους σε μια μοναχική οικογενειακή μονάδα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς τα θηλυκά χωρίς μικρά μερικές φορές συναναστρέφονται με άλλα θηλυκά. Η μεγαλύτερη ομάδα μαύρων ρινόκερων που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αποτελείται από 13 ρινόκερους, αλλά αυτό ήταν μια προσωρινή συσχέτιση.(Hillman-Smith and Groves, 1994)

Οι μαύροι ρινόκεροι έχουν καθιστικό τρόπο ζωής και παραμένουν σε έναν γενικό τομέα. Είναι λιγότερο δραστήριοι στη μέση της ημέρας, χρησιμοποιώντας το πρωί και το βράδυ για να φάνε, να πίνουν και να μετακινούνται. Όταν τρομάζουν, τείνουν να τρέχουν μακριά από την πηγή. Κατά τη φυγή, οι ρινόκεροι βγάζουν μια σειρά από ροχαλητά και κουλουριάζουν την ουρά τους μέχρι να ηρεμήσουν. Μόλις περάσει ο αρχικός φόβος, η περιέργεια του ρινόκερου αρχίζει και θα εξετάσει την πηγή με περίεργες κατηγορίες. Παρόλο που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος που σχετίζεται με τα φορτία μαύρου ρινόκερου, η φόρτιση συνήθως δεν τελειώνει με σοβαρές συνέπειες.(Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)



Προκειμένου να παραμείνουν δροσεροί σε ιδιαίτερα ζεστές περιόδους της ημέρας ή της εποχής, οι μαύροι ρινόκεροι κυλιούνται στη λάσπη για να τη μεταφέρουν σε όλο τους το σώμα. Πραγματοποιούν επίσης ταξίδια σε τοπικά γλείφματα αλατιού για να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση.(Grzimek, 2005)

Οι ενήλικοι μαύροι ρινόκεροι αφοδεύουν σε σωρούς κοπριάς ως μέσο επικοινωνίας, καθώς αποκαλύπτει σε άλλους ρινόκερους πόσο πρόσφατα ένα άτομο βρισκόταν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν επίσης τα περιττώματά τους για να σημειώσουν περιοχές. κλωτσούν τα περιττώματά τους για να βάλουν περιττώματα στα πόδια τους και μετά μετακινούνται στην περιοχή του σπιτιού τους. Επίσης ουρούν για να σημαδέψουν το σπίτι τους. Όταν δύο θηλυκά συναντιούνται, εκδηλώνουν λίγη επιθετικότητα, απλώς πλησιάζουν το ένα το άλλο και πιθανώς σπρώχνουν το ένα το άλλο με τα κέρατά τους και στη συνέχεια υποχωρούν. Ωστόσο, όταν συναντώνται δύο αρσενικά ή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, εκδηλώνεται περισσότερη επιθετικότητα. Κατά τη συνάντηση, ένας άνδρας και μια γυναίκα αλληλεπιδρούν με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Όταν συναντιούνται δύο άντρες, ωστόσο, μπορεί πολύ εύκολα να επακολουθήσει βία. Πολλές φορές, η λιγότερο κυρίαρχη από τις δύο υποχωρήσεις. Αν όχι, τα αρσενικά χτυπούν το ένα το άλλο, κορνάρουν πρώτα και στενάζουν δυνατά. Το πρόσθιο κέρατο παρέχει στους ρινόκερους ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης.(Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006; Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    2.6 to 133 km^2

Εύρος Εστίας

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο μέγεθος της οικιακής σειράς των μαύρων ρινόκερων. Ανάλογα με την περιοχή και τον βιότοπο, η εμβέλεια της κατοικίας μπορεί να κυμαίνεται από 2,6 km^2 έως 133 km^2. Τα ενδιαιτήματα με καλύτερες συνθήκες γενικά έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερες περιοχές σπιτιών, ενώ οι φτωχότερες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιοχές σπιτιών, πιθανώς επειδή οι ρινόκεροι πρέπει να ταξιδέψουν περαιτέρω για να αποκτήσουν τροφή και νερό. Οι μαύροι ρινόκεροι δεν είναι υπερβολικά εδαφικοί εντός της περιοχής τους, αλλά τα κυρίαρχα αρσενικά είναι πιο πιθανό να εκφράσουν εδαφική συμπεριφορά έναντι άλλων κυρίαρχων αρσενικών παρά τα θηλυκά και τα αρσενικά χαμηλότερα στο ιεραρχικό σύστημα.(Hillman-Smith and Groves, 1994)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Αν και οι μαύροι ρινόκεροι χρησιμοποιούν αισθήσεις όρασης, ακουστικής και όσφρησης, η όσφρησή τους είναι αυτό που βασίζονται περισσότερο. Έχουν κακή όραση, με την ικανότητα να βλέπουν μόνο 25 έως 30 μέτρα μακριά. Η αίσθηση της ακοής τους είναι καλή, αλλά όχι στο επίπεδο της όσφρησής τους. Οι μαύροι ρινόκεροι χρησιμοποιούν τις φερομόνες και τις μυρωδιές από τα κόπρανα και τα ούρα τους για να σημειώσουν περιοχές. Επιπλέον, συμμετέχουν σε κλήσεις ο ένας προς τον άλλον που μπορεί να λάβει τη μορφή της αλληλεπίδρασης τσιρίσματος παντελονιού που παρατηρείται στις μητέρες και τα βρέφη τους σε δυνατούς βρυχηθμούς που υποδηλώνουν επιθετικότητα. Όταν ένα κατώτερο αρσενικό εισέρχεται στην επικράτεια ενός πιο κυρίαρχου αρσενικού, ο συνδυασμός κλήσεων και εδαφικών μυρωδιών αναγκάζει το κατώτερο αρσενικό να υποχωρήσει.(Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)

αφίσα pitbull
  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι μαύροι ρινόκεροι είναι προγράμματα περιήγησης που τρέφονται με αντικείμενα όπως κλαδιά, ξυλώδεις θάμνους, μικρά δέντρα, όσπρια και γρασίδι. Οι μαύροι ρινόκεροι δείχνουν μια προτίμηση γιαΑκακίαείδη, καθώς και φυτά της οικογένειαςEuphorbiaceae. Τρώνε κατά μέσο όρο 23,6 κιλά κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας. Οι μαύροι ρινόκεροι χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό προκλητικό άνω χείλος τους για να αρπάξουν τα φυτά και να τα οδηγήσουν στο στόμα τους, όπου τα δόντια των μάγουλων τους μπορούν να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά. Επιπλέον, οι μαύροι ρινόκεροι χρησιμοποιούν τα κέρατά τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλότερα κλαδιά σπάζοντας ή γκρεμίζοντας φυτά. Το ξύσιμο του φλοιού των δέντρων είναι επίσης μέρος του ρεπερτορίου της διατροφής του μαύρου ρινόκερου.(Grzimek, 2005; Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
    • λιγνοφάγος
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς

Αρπακτικά

Του ανθρώπου,Homo sapiens, είναι το πιο σημαντικό αρπακτικό των μαύρων ρινόκερων. ωστόσο και τα δύο λιοντάρια (Panthera leo) και στίγματα ύαινες (Crocuta crocuta) μερικές φορές θηράματα νεαρών ρινόκερων. Τα λιοντάρια επιτίθενται μερικές φορές και σε ενήλικες. Οι μαύροι ρινόκεροι χρησιμοποιούν το μέγεθος και τη δύναμή τους ως αμυντικό μηχανισμό επιβάλλοντας στους θηρευτές τους τόσο για να απειλήσουν τα αρπακτικά όσο και για να υπερασπιστούν ενεργά τον εαυτό τους και τους απογόνους τους.(Berger, 1994; Hillman-Smith and Groves, 1994)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Μαύροι ρινόκεροι και βοδινοκολάπτες (Βουφάγοςείδη) εμπλέκονται σε μια αμοιβαία σχέση όπου οι βοδιοκολάπτες τρώνε παράσιτα που λαμβάνονται από το δέρμα του ρινόκερου. Επιπρόσθετα, οι βοοκολάπτες είναι σε θέση να προειδοποιούν τους ρινόκερους ότι πλησιάζουν αρπακτικά επειδή η όρασή τους είναι πολύ καλύτερη από την όραση του ρινόκερου. Οι μαύροι ρινόκεροι είναι σημαντικά φυτοφάγα ζώα και επηρεάζουν τις φυτικές κοινότητες.(Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
Αμοιβαία Είδη
Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι μαύροι ρινόκεροι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης για τις προσπάθειες διατήρησης. Επιπλέον, παρέχουν εκπαιδευτική αξία τόσο μέσω της βιολογίας όσο και μέσω της τέχνης. Τα μαύρα κέρατα ρινόκερου είναι επίσης πολύ πολύτιμα για τη χρήση τους σε διάφορα προϊόντα, όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι παραδοσιακές λαβές στιλέτο της Υεμένης. Η δημοτικότητα των κεράτων τους είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το είδος ως σύνολο αντιμετωπίζει προβλήματα.(Brooks, 2002; Dolinger and Slide, 2008)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • πηγή φαρμάκου ή φαρμάκου
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Αν και πολλές χρεώσεις από μαύρους ρινόκερους σε ανθρώπους και τα οχήματά τους μετατρέπονται σε αθώες προκαταβολές, ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή θάνατο σε ανθρώπους ή ζημιά σε οχήματα που οδηγεί σε χρηματική απώλεια.(Grzimek, 2005)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • τραυματίζει ανθρώπους

Κατάσταση Διατήρησης

Οι μαύροι ρινόκεροι περιλαμβάνονται στο Παράρτημα I της CITES από το 1977. Επιπλέον, οι μαύροι ρινόκεροι περιλαμβάνονται στον κατάλογο από το 1980 σύμφωνα με τον Νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών για τα απειλούμενα είδη. Οι μαύροι ρινόκεροι αναφέρονται ως κρίσιμα απειλούμενα από την Κόκκινη Λίστα της IUCN. Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα υποείδη μαύρων ρινόκερων:D. bicornis bicornis,D. bicornis longipes,D. bicornis minor, καιD. bicornis michaeli. Το πρώτο υποείδος αναφέρεται ως ευάλωτο στην Κόκκινη Λίστα του 2008 της IUCN και τα τρία τελευταία αναφέρονται ως κρίσιμα απειλούμενα. Οι προσπάθειες διατήρησης για τη διατήρηση των μαύρων ρινόκερων περιλαμβάνουν τη θέσπιση απαγόρευσης κατά του εμπορίου κέρατων, τη δημιουργία περιφραγμένων καταφυγίων για τους μαύρους ρινόκερους για την καλύτερη προστασία τους από τους λαθροκυνηγούς και την αφαίρεση των κέρατων των μαύρων ρινόκερων για τη μείωση των κινήτρων για λαθροθηρία. Με αυτές τις προσπάθειες, ο συνολικός πληθυσμός των 2.400 μαύρων ρινόκερων προς τα τέλη του εικοστού αιώνα αυξήθηκε σε 3.100 μαύρους ρινόκερους μέχρι το 2001.(Brooks, 2002; Convention on International Trade in Angered Species of Wild Fauna and Flora, 2009; IUCN Species Survival Commission, 2008; U.S. Fish and Wildlife Service, 2009; World Wildlife Fund, 2004)

Συνεισφέροντες

Jennifer Kurnit (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.