Diphyllodes magnificus υπέροχο πουλί του παραδείσου

Της Lenore Yaeger

Γεωγραφική Εύρος

Diphyllodes magnificusεμφανίζεται σε όλα τα βουνά των νησιών της Νέας Γουινέας.(Heads, 2001; Heads, 2002)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • ανατολικός
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • νησί ενδημικό

Βιότοπο

Diphyllodes magnificusείναι ένα τροπικό είδος που βρίσκεται στα δασώδη βουνά της Νέας Γουινέας. Υπέροχα παραδεισένια πουλιά βρίσκονται στον επάνω θόλο του τροπικού δάσους, σχεδόν αποκλειστικά στα βουνά. Μπορούν επίσης να δουν σε εγκαταλελειμμένους κήπους σε χωριά και μικρές πόλεις. Τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου φαίνεται να είναι αρκετά ανεκτικά σε διαταραγμένο βιότοπο και ανθρώπινη εγκατάσταση.(Heads, 2001; Heads, 2002)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τροπικό δάσος
  • βουνά
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • προάστειος
  • Ανύψωση εύρους
    1800 έως 5000 μ
    5905,51 έως 16404,20 πόδια

Φυσική περιγραφή

Τα αρσενικά υπέροχα πουλιά του παραδείσου είναι εντυπωσιακά πουλιά με σκούρο στήθος που κυμαίνεται από πράσινο έως καφέ και φωτεινά πορτοκαλί φτερά. Τα φτερά του λαιμού είναι ριγέ κίτρινα. Το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό είναι τα δύο μακριά, συρμάτινα φτερά της ουράς που χρησιμοποιεί το αρσενικό στην επίδειξη ερωτοτροπίας. Τα αρσενικά δεν μπορούν να βρουν σύντροφο μέχρι να μεγαλώσουν αυτά τα φτερά, κάτι που συμβαίνει μεταξύ τριών και έξι ετών μετά την εκκόλαψη. Τα θηλυκά είναι μονότονα, καστανά πουλιά και μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις από άλλα θηλυκά πουλιά του παραδείσου. Τα θηλυκά έχουν μια γαλάζια λωρίδα ματιών, την οποία έχουν και τα αρσενικά. Τα αρσενικά κυμαίνονται από 16 έως 26 εκατοστά σε μήκος και βάρος 190 γραμμάρια κατά μέσο όρο. Τα θηλυκά είναι μικρότερα, κατά μέσο όρο 20 cm σε μήκος και 128 γραμμάρια.('San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • φύλα με διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο
  • αρσενικό πιο πολύχρωμο
  • Μάζα εύρους
    128 to 190 g
    4.51 to 6.70 oz
  • Μήκος εύρους
    16 έως 26 cm
    6,30 έως 10,24 ίντσες

Αναπαραγωγή

Τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου είναι γνωστά για τον εντυπωσιακό σεξουαλικό τους διμορφισμό. Τα αρσενικά υπέροχα πουλιά του παραδείσου είναι περίτεχνα χρωματισμένα με μακριά, διακοσμητικά φτερά ουράς. Τα θηλυκά είναι σχετικά μονότονα, έχουν καφέ φτερά και κανονική εμφάνιση φτερά ουράς. Τα αρσενικά λεκ την περίοδο της αναπαραγωγής. Κάθε αρσενικό διαλέγει μια περιοχή προβολής και την «καθαρίζει» αφαιρώντας κλαδιά και φύλλα. Στη συνέχεια, τα αρσενικά εκτελούν μια περίτεχνη επίδειξη που αναδεικνύει τα θεαματικά φτερά τους. Αυτή η παράσταση περιλαμβάνει να φουσκώνουν τα φτερά τους και να χορεύουν γύρω από το θηλυκό ενώ φωνάζουν. Όταν συμβαίνει το ζευγάρωμα είναι σύντομο και στη συνέχεια πετούν και το αρσενικό και το θηλυκό: το αρσενικό για να βρει και να το δείξει σε άλλα θηλυκά και το θηλυκό να κυνηγήσει άλλα αρσενικά ή να φτιάξει μια φωλιά και να μεγαλώσει τα μικρά. Τα θαυμάσια πουλιά του παραδείσου είναι ένα πολυγαμικό και ασύστολο είδος. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερους από έναν συντρόφους και τα αρσενικά δεν συμβάλλουν στην ανατροφή των νέων.(Beehler and Foster, 1988, 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Τα υπέροχα παραδεισένια πουλιά αναπαράγονται μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Δεκεμβρίου (τέλη άνοιξης έως αρχές καλοκαιριού). Οι απόγονοι ανατρέφονται από τη μητέρα. Ένα έως δύο αυγά γεννιούνται κάθε φορά σε φωλιές με θόλο. Τα νεαρά πουλιά πετούν περίπου 36 ημέρες μετά την εκκόλαψη, αλλά μερικά, συχνά αρσενικά, θα κολλήσουν για άλλον ένα μήνα. Τα θηλυκά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε περίπου ένα έτος και τα αρσενικά μεταξύ τριών και έξι ετών, επειδή πρέπει να μεγαλώσουν τα μακριά φτερά της ουράς τους πριν μπορέσουν να ζευγαρώσουν.(Beehler and Foster, 1988, 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Δεκεμβρίου.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 έως 3
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    14 έως 26 ημέρες
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    21 μέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    30 έως 39 ημέρες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    36 ημέρες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    7-10 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    1 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    3 έως 6 ετών

Τα αρσενικά δεν συμβάλλουν στην ανατροφή ή την προστασία των νέων. Μετά το ζευγάρωμα, τα θηλυκά χτίζουν μια φωλιά και μεγαλώνουν μόνα τους ένα έως τρία μικρά. Το νεαρό πετάει μετά από περίπου 30 ημέρες, αλλά συχνά μένει με τη μητέρα για κάποιο χρονικό διάστημα.('San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)

φοβισμένος σκύλος
  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής των υπέροχων πτηνών του παραδείσου δεν είναι καλά γνωστή. Ωστόσο, είδη πουλιά του παραδείσου (Paradisaeidae) είναι γενικά μακρόβια πουλιά και η ζωή μέχρι τα 30 χρόνια σε αιχμαλωσία δεν είναι ασυνήθιστη.('San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου είναι ημερήσια, κοινωνικά και μη εδαφικά είδη. Ενώ τα θηλυκά και τα αρσενικά δεν αλληλεπιδρούν συχνά εκτός του ζευγαρώματος, μεμονωμένα πουλιά αναζητούν τροφή με ομοφυλόφιλους. Βλέπονται επίσης σε σμήνη μεικτών ειδών. Πολύ λίγες λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά τους είναι γνωστές.(McNab, 2005; 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • Κοινωνικός

Εύρος Εστίας

Δεν είναι γνωστά πολλά για το μέγεθος της εμβέλειας στα υπέροχα πουλιά του παραδείσου, αλλά δεν υπερασπίζονται εδάφη και δεν μεταναστεύουν.

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό κλήσεων για επικοινωνία. Πουλιά του Παραδείσου (Paradisaeidae) είναι ένα απίστευτα φωνητικό συγκρότημα, γνωστό για τα περίτεχνα τραγούδια ερωτοτροπίας και μια μεγάλη ποικιλία εκκλήσεων για πιο καθημερινή επικοινωνία. Η φωτεινότητα των φτερών στο αρσενικό δείχνει την ετοιμότητα για αναπαραγωγή και είναι ίσως ένας δείκτης φυσικής κατάστασης, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.(Beehler and Foster, 1988; 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008; Beehler and Foster, 1988; 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008; Beehler and Foster, 'Sango, 19; Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise», 2008)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα υπέροχα παραδεισένια πουλιά τρέφονται κυρίως με φρούτα (περίπου το 80-90% της διατροφής) και μια μικρή ποσότητα εντόμων, κυρίως σκαθάρια και γρύλους (περίπου 10-20% της διατροφής). Συχνά εμφανίζονται σε μικτά κοπάδια αναζήτησης τροφής, ιδιαίτερα εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Αυτά τα σμήνη περιέχουν άλλα πουλιά του παραδείσου (Paradisaeidae), ηλιοπούλια (Nectariniidae), και άλλα καρποφάγα είδη θόλου.(McNab, 2005)



pit bull Facebook
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φρουτοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • καρπός
  • λουλούδια

Αρπακτικά

Χωρίς τους ανθρώπους, τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου δεν έχουν σχεδόν κανένα αρπακτικό. Μεγάλα θηλαστικά αρπακτικά δεν υπάρχουν στη Νέα Γουινέα. Οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τα φτερά τους για ρούχα και στις αρχές του 20ου αιώνα πολλά νεκρά πουλιά και φτερά εξήχθησαν για να φτιάξουν μοντέρνα καπέλα. Αυτό έκτοτε έχει καταστεί παράνομο, αν και επιτρέπεται στους ντόπιους να σκοτώνουν έναν μικρό αριθμό για παραδοσιακές πρακτικές.(Heads, 2001)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Δεν είναι γνωστά πολλά για τους συγκεκριμένους ρόλους των οικοσυστημάτων, ωστόσο υπάρχει η υποψία ότι τα υπέροχα πουλιά του παραδείσου ασκούν επιρροή στη διασπορά των σπόρων.(Heads, 2001; Heads, 2002)



Τσιουάουα 3 κιλών
  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Diphyllodes magnificusδεν έχει καμία οικονομική σημασία, αν και ορισμένοι από τους αυτόχθονες λαούς της Νέας Γουινέας χρησιμοποιούν τα φτερά τους για παραδοσιακά ρούχα και φορέματα κεφαλής.(Heads, 2001; 'San Diego Zoo's Animal Bytes: Birds of Paradise', 2008)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις των υπέροχων παραδεισίων πτηνών στους ανθρώπους.(Heads, 2001; Marsden, et al., 2006)

Κατάσταση Διατήρησης

Diphyllodes magnificusεπί του παρόντος δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο διατήρησης. Είναι εξαιρετικά κοινά στα δάση και τα χωριά της Νέας Γουινέας. Μπορούν να κατοικήσουν σε περιοχές ανθρώπινης εγκατάστασης και γρήγορα να μετακινηθούν για να αποικίσουν εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα και κήπους. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανθρώπινη εισβολή στα δάση μπορεί τελικά να επηρεάσει τους πληθυσμούς των υπέροχων παραδεισίων πτηνών.(Marsden, et al., 2006)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Lenore Yaeger (συγγραφέας), North Michigan University, Alec R. Lindsay (επιμέλεια, εκπαιδευτής), North Michigan University.