Αρουραίος καγκουρό Dipodomys ingengiant

Του Nathan Fostey

Γεωγραφική Εύρος

Ο γιγάντιος αρουραίος καγκουρό έχει μια εξαιρετικά μικρή εμβέλεια που περιορίζεται στη δυτικοκεντρική περιοχή της πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, βρίσκεται προς το παρόν μόνο τόσο βόρεια και δυτικά όσο η κομητεία Φρέσνο και τόσο ανατολικά και νότια όσο οι κομητείες San Luis Obispo και Bakersfield

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Η έρημος και το Πιεμόντε είναι τα βασικά ενδιαιτήματα των γιγάντιων αρουραίων καγκουρό. Προτιμούν σχετικά επίπεδο ομοιογενές έδαφος με θάμνους και βράχους να απουσιάζουν σχεδόν εντελώς. Τυπικός βιότοπος είναι εκτάσεις εύκολα ανασκαμμένων αμμοπηλών που καλύπτονται με ετήσια χόρτα και βότανα.



  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • δάσος

Φυσική περιγραφή

Ο γιγάντιος αρουραίος καγκουρό είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους αρουραίους καγκουρό και έχει μήκος σώματος που κυμαίνεται από 15 έως 20 cm και μήκος ουράς από 18 έως 21,5 cm. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους αρουραίους καγκουρό,Κύριε Τεράστιοέχει πέντε δάχτυλα σε κάθε πίσω πόδι, μια λευκή λωρίδα που διατρέχει τα πίσω τέταρτά του και μια λευκή κοιλιά. Έχει επίσης μια χαρακτηριστική ουρά που είναι σκουρόχρωμη πάνω και κάτω με λευκές γραμμές και στις δύο πλευρές.



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Η κύηση διαρκεί 28 έως 32 ημέρες. Οπουδήποτε από ένα έως έξι μικρά γεννιούνται σε ένα λαγούμι την άνοιξη, ενώ τρία είναι μέτρια. Τα μικρά φροντίζονται από τις μητέρες και τους πατέρες τους και απογαλακτίζονται σε 15 έως 25 ημέρες. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 60 έως 84 ημέρες. Έπειτα εγκαταλείπουν το λαγούμι και αναζητούν νέα εδάφη εντός της αποικίας για να σκάψουν δικά τους λαγούμια. Οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό είναι γνωστό ότι ζουν έως και 9,8 χρόνια στη φύση.

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό ζουν σε κυκλικά συστήματα λαγούμια που ονομάζονται περίβολοι στο κέντρο των εδαφών τους. Οι αποικίες αποτελούνται από πέντε έως 50 περιοχές. Όντας εξαιρετικά εδαφική, μόνο ένα ενήλικο ζώο κατοικεί σε κάθε λαγούμι. Το σπίτι έχει κατά μέσο όρο 239 m2 και οι ενήλικες σπάνια ταξιδεύουν περισσότερο από 47 m μακριά από τα λαγούμια τους. Κατά μέσο όρο τα αρσενικά περνούν περίπου το 0,05% του χρόνου τους μακριά από το σπίτι τους. Τα θηλυκά θα περάσουν στα εδάφη των αρσενικών κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό είναι νυχτόβιοι και είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από την ασφάλεια των λαγούμια τους. Αναδύονται λίγο μετά τη δύση του ηλίου και περνούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 20 λεπτά αναζητώντας τροφή πριν επιστρέψουν στα λαγούμια τους. Σε αντίθεση με άλλους αρουραίους καγκουρό, δεν είναι ενεργοί πριν την ανατολή του ηλίου. Κινούνται χοροπηδώντας με τα δυνατά πίσω πόδια τους, χρησιμοποιώντας τις μακριές μυτερές ουρές τους ως πηδάλια και μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες έως και τρία μέτρα το δευτερόλεπτο όταν αποφεύγουν τα αρπακτικά.



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό είναι σαρκοφάγοι και προτιμούν να τρώνε τους σπόρους και τα πράσινα μέρη των αυτοφυών φυτών της ερήμου. Είναι επίσης γνωστό ότι τρώνε δημητριακά και τους σπόρους φυτών που καλλιεργούνται στο εμπόριο, εάν υπάρχουν χωράφια κοντά. Το φαγητό ωριμάζεται σε ρηχά λάκκους ή στοίβες στο έδαφος που ονομάζονται «θημωνιές αχύρου». Στη συνέχεια αποθηκεύεται στην κεντρική σπηλιά του λαγούμι τους. Εξάγουν όλο το νερό που χρειάζονται από αυτές τις πηγές.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Αν και δεν παρέχουν άμεσα οικονομικά οφέλη, οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό βοηθούν στη διατήρηση του οικοτόπου της ερήμου στον οποίο ζουν τρέφοντας και συλλέγοντας σπόρους. Οι αρουραίοι καγκουρό γενικά έγιναν δημοφιλείς στην ταινία του Walt Disney, The Living Desert. Ως εύκολα αναγνωρίσιμο είδος αρουραίου καγκουρό, ο γιγάντιος αρουραίος καγκουρό διαθέτει ένα βαθμό χάρισμα και θεωρείται ότι προσθέτει αισθητική αξία στην περιοχή.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα σύμπλοκα λαγούμια των ενηλίκων δημιουργούν πολύ μαλακούς σωρούς βρωμιάς που μπορούν να καταρρεύσουν υπό την πίεση που ασκείται από τα ζώα ή τον άνθρωπο. Εξαιτίας αυτού, τα πρόβατα και τα βοοειδή τείνουν να αποφεύγουν περιοχές που περιέχουν λαγούμια. Ως εκ τούτου, η γη που κατοικείται από τους αρουραίους θεωρείται λιγότερο πολύτιμη για τους κτηνοτρόφους.



Κατάσταση Διατήρησης

Ο γιγαντιαίος αρουραίος καγκουρό χαρακτηρίστηκε είδος υπό εξαφάνιση από το Τμήμα Ψαριών και Θηραμάτων της Καλιφόρνια (CDFG) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επί του παρόντος περιορίζεται σε περίπου 2% (κάτω από 17.000 εκτάρια) της ιστορικής του εμβέλειας. Το CDFG, μαζί με το Nature Conservancy και το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ, διαχειρίζονται τη φυσική περιοχή Carrizo Plain, η οποία περιέχει το ενενήντα τοις εκατό του εναπομείναντος οικοτόπου. Αν και προστατεύονται σε αυτήν την περιοχή, οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό πιθανότατα θα εξαλειφθούν από όλες τις άλλες περιοχές, εκτός εάν σταματήσει η απώλεια οικοτόπων που προκαλείται από την αστική και γεωργική ανάπτυξη στην κεντρική Καλιφόρνια.

γιορτάζει πατημασιά

Αλλα σχόλια

Το νερό που προσλαμβάνουν οι γιγάντιοι αρουραίοι καγκουρό από τα τρόφιμα αποθηκεύεται όχι μόνο στα νεφρά τους αλλά και στην ουροδόχο κύστη τους. Τα νεφρά τους είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και μπορούν να συγκεντρώνουν τα ούρα στον υψηλότερο βαθμό που είναι γνωστός μεταξύ των θηλαστικών της Βόρειας Αμερικής.

Συνεισφέροντες

Nathan Fostey (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor.