Dipodomys merriami Αρουραίος καγκουρό Merriam

Του Έρικ Λάνκαστερ

Γεωγραφική Εύρος

Dipodomys merriami, ο αρουραίος καγκουρό του Merriam, είναι ένα τρωκτικό που βρίσκεται στις άνυδρες περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Dipodomys merriamiείναι θηλαστικά που κατοικούν στην άμμο και κατοικούν σε άνυδρες περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Οι απαιτήσεις ενδιαιτημάτων των αρουραίων καγκουρό Merriam's είναι λιγότερο αυστηρές από τα περισσότερα άλλα είδη αρουραίων καγκουρό. Μπορούν να ζήσουν εξίσου καλά σε αμμώδη εδάφη, άργιλους, χαλίκια και ανάμεσα σε βράχους. (www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipomerr.htm ). Σε σύγκριση με άλλους αρουραίους καγκουρό,Dipodomys merriamiκατοικεί σε σκληρότερα, πιο πετρώδη εδάφη.



  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος

Φυσική περιγραφή

Οι αρουραίοι καγκουρό Merriam έχουν μέσο συνολικό μήκος 247 mm. Η ουρά είναι μάλλον μακριά, περίπου 144 χιλιοστά σε μήκος, με μια ακραία φούντα. Συνήθως είναι περισσότερο από το 130% του μήκους του κεφαλιού και του σώματος. (http://www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipomerr.htm). Το σώμα είναι καλυμμένο με σκοτεινές ρίγες που διατρέχουν το μήκος του κεφαλιού και του σώματος. Το κρανίο είναι σκιομορφόμορφο με δραματικά διογκωμένους ακουστικούς βολβούς. Το πρόσωπο καλύπτεται με σκούρα σημάδια προσώπου.D. merriamiΈχει επίσης εξωτερικές θήκες στα μάγουλα με επένδυση από γούνα, στις οποίες μεταφέρει τους σπόρους. Η κοιλιά του αρουραίου καγκουρό Merriam's φέρει λευκό, μεταξένιο πέλμα. Τα πίσω πόδια, που φέρουν τέσσερα δάχτυλα, είναι πολύ μεγάλα, (39 mm), με τριχωτά πέλματα. Αυτά τα τριχωτά πέλματα βοηθούν τον αρουραίο καγκουρό να πηδήξει μέσα από χαλαρή άμμο. Τα μπροστινά πόδια είναι οπισθοδρομικά. Τα αυτιά είναι μικρά και άτριχα, και τα μάτια είναι μεγάλα και φωτεινά, παρόμοια με τα μάτια άλλων νυκτόβιων θηλαστικών. Ο οδοντικός τύπος είναι 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 = 20. (Vaughn, 1999).



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    40 to 50 g
    1.41 to 1.76 oz
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    0,246 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Dipodomys merriamiέχει υψηλό αναπαραγωγικό ρυθμό. Η αναπαραγωγή για τον αρουραίο καγκουρό του Merriam ξεκινά στις αρχές Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι την άνοιξη, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 28 έως 32 ημέρες. Από ένα έως έξι μικρά γεννιούνται σε κάθε γέννα, με μέσο όρο τρία. Όταν γεννιούνται μικρά ζυγίζουν μεταξύ 3 και 8 γραμμαρίων. Τα μικρά απογαλακτίζονται μετά από 15-25 ημέρες και η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται μεταξύ 60-84 ημερών. Μπορούν να ζήσουν έως και 9,8 χρόνια. Το μέσο μέγεθος της περιοχής για τα αρσενικά είναι 67.300 τετραγωνικά πόδια, λιγότερο από ένα στρέμμα. Οι μέσες γυναικείες περιοχές είναι 4000 τετραγωνικά πόδια. (Grzimek, 1990, www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html )

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    23
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    28 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    102 ημέρες
    Μια ηλικία

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    9,7 (υψηλό) έτη
    Μια ηλικία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αρουραίοι καγκουρό του Merriam είναι μοναχικά, νυχτόβια θηλαστικά. Μένουν στο λαγούμι τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το λαγούμι είναι ένα ρηχό άνοιγμα στο έδαφος, συνήθως κοντά στη βάση των θάμνων. Ένας ενήλικας καταλαμβάνει κάθε σύστημα λαγούμι. Δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.D. merriamiείναι επιθετικοί μεταξύ των ειδών τους. Φαίνεται να έχουν δύο μεγάλες χρονικές περιόδους δραστηριότητας: μία γύρω στις 9 μ.μ. και η άλλη περίπου στις 3 π.μ., όταν υπάρχει η περισσότερη υγρασία στον αέρα. (http://www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html). Όταν τους στριμώχνει ένα αρπακτικό, οι αρουραίοι καγκουρό κλωτσούν άμμο στο πρόσωπο του επιτιθέμενου. Μια άλλη άμυνα είναι να πηδούν πάνω-κάτω στα πίσω πόδια τους. Συλλέγουν και διασκορπίζουν σπόρους το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που βρίσκονται έξω από τα λαγούμια τους. Το σκάψιμό τους αερίζει το έδαφος.



κινεζικό μεγάλο σκυλί
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή του αρουραίου καγκουρό του Merriam είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σπόροι. Τρέφονται κυρίως με τους σπόρους του μεσκιτιού, του θάμνου κρεόσωτου, του οκοτίλλου, της γλιστρίδας και του γρασίδι. Μια μελέτη τουD. merriamiέδειξαν ότι οι σπόροι αποτελούν το 64% της διατροφής, με τους σπόρους των θάμνων να αποτελούν το 23%, τους σπόρους το 24%, εκείνους των αγρωστωδών το 4,5% και εκείνους των γλυπτών το 12%. (http://www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipoerr.htm). Η διατροφή είναι ποικίλη και ποικίλλει εποχιακά. Τα έντομα τρώγονται περιστασιακά. Τρώγονται με τη μεγαλύτερη αφθονία τους χειμερινούς μήνες, ενώ η πράσινη βλάστηση τρώγεται περισσότερο κατά τους μεσοκαλοκαιριούς μήνες

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Dipodomys merriamiείναι σημαντικά για τη διασπορά των σπόρων των φυτών σε άνυδρες περιοχές. Το τρύπημα και το σκάψιμό τους θεωρείται ότι αερίζουν και γονιμοποιούν το έδαφος. (www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html )

κουτάβι ημέρα των ευχαριστιών

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Ως θηρευτές σπόρων μπορεί να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των φυτών, αλλά είναι σπάνιοι σε γεωργικές περιοχές.



Κατάσταση Διατήρησης

Το υποείδοςDipodomys merriami parvus(Ο αρουραίος καγκουρό του San Bernardino Merriam) θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση σύμφωνα με τον Νόμο για τα απειλούμενα είδη των ΗΠΑ. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της θήρευσης και της μείωσης των οικοτόπων που προκύπτουν από την αγροτική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την κατασκευή δρόμων. Οι πλημμύρες ήταν επίσης ένας παράγοντας που συνέβαλε. Η μόνη γνωστή μέθοδος για τη διατήρηση του αρουραίου καγκουρό είναι μέσω της διατήρησης των οικοτόπων. Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, μαζί με την Πολιτεία της Καλιφόρνια και άλλες υπηρεσίες άγριας ζωής έχουν αγοράσει χιλιάδες στρέμματα βιότοπων για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν αυτά τα ζώα. Αυτό είναι ένα αργό έργο επειδή τα σχέδια ανάκαμψης είναι ακριβά (http://www.hillsborough.k12.nj.us/hhs/endspeci/KANGARAT.HTM).

Οι αρουραίοι καγκουρό του San Bernardino Merriam (Dipodomys merriami parvusκαι αρουραίοι καγκουρό της κοιλάδας του Σεισμού (Dipodomys merriami collinus), που εμφανίζονται και οι δύο κοντά στις αστικές περιοχές του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο, θεωρούνται ελλιπή δεδομένα από την IUCN.

Άλλα υποείδη τουD. merriamiδεν θεωρούνται απειλούμενα επί του παρόντος.



Αλλα σχόλια

Αρπακτικά τωνDipodomys merriamiπεριλαμβάνουν κροταλίες, κογιότ, νυφίτσες, κουκουβάγιες και αρπακτικά πουλιά (Grzimek, 1990).D. merriamiέχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το νερό από το φαγητό τους και δεν ιδρώνουν ούτε λαχανιάζουν για να παραμείνουν δροσεροί. Έχουν εξειδικευμένους νεφρούς που τους επιτρέπουν να απορρίπτουν άχρηστα υλικά με πολύ μικρή παραγωγή νερού. Αυτό τους επιτρέπει να ζουν άνετα σε άνυδρες περιοχές (http://www.desert.usa.com).

Συνεισφέροντες

Eric Lancaster (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.