Αρουραίος καγκουρό Dipodomys ordiiOrd

Από τον Poh-lin Teh

Γεωγραφική Εύρος

Dipodomys ordiiείναι οι πιο διαδεδομένοι από όλους τους αρουραίους καγκουρό. Βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της δυτικής Βόρειας Αμερικής από το Σασκάτσουαν έως το Μεξικό. Οι πεδιάδες του Κάνσας, οι Great Sandhills του Sakatchewan και το φασκόμηλο της Καλιφόρνια είναι όλοι κοινοί βιότοποι. (Banfield 1974; La Flamme 2000)(Banfield, 1974; La Flamme, 2000)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

D. ordiiμπορεί να βρεθεί στις όχθες του ποταμού και στους Great Sand Hills του Saskatchewan, σε όλες τις πεδιάδες του Κάνσας και στις ερήμους των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών (Banfield 1974; La Flamme 2000; Walker 1975).



Γενικά,D. ordiiπροτιμά ξηρά κλίματα με αραιή βλάστηση που καλύπτει το αμμώδες έδαφος. Το ανοιχτό έδαφος είναι καλύτερο για αυτό το ζώο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση της κάλυψης με γρασίδι οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού. Τα λαγούμια τους σπάνια βρίσκονται σε σκληρά και χαλικώδη εδάφη και είναι ένα από τα λίγα ζώα που μπορούν να εγκατασταθούν σε μετατοπιζόμενους αμμόλοφους (Banfield 1974; Davis και Schmidly 1994).(Banfield, 1974; Davis and Schmidly, 1994; La Flamme, 2000; Walker, 1975)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • γεωργικός

Φυσική περιγραφή

Το συνολικό μήκος κυμαίνεται από 210-365 mm στα αρσενικά και 208-360 mm στα θηλυκά. Το μήκος της ουράς είναι, κατά μέσο όρο, 129 mm στα αρσενικά και 127 mm στα θηλυκά. Η μακριά ουρά είναι σκούρα στην κορυφή με δύο άσπρες λωρίδες σε κάθε πλευρά που λεπταίνουν σε μια γκρίζα τούφα από μακρύτερες τρίχες στο τέλος. Οι αρουραίοι καγκουρό του Ord έχουν μικρά μπροστινά άκρα και μακριά, δυνατά οπίσθια πόδια που είναι τροποποιημένα για άλματα (Feldner 1996· Walker 1975).

Ο χρωματισμός της μακριάς μεταξένιας γούνας είναι πλούσιος και καστανόξανθος στην κορυφή με διάσπαρτες μαύρες τρίχες κατά μήκος της μεσαίας ραχιαία γραμμής.D. ordiiέχουν διακριτά λευκά σημάδια που περιλαμβάνουν κάτω μέρος των ποδιών, άνω χείλος, κηλίδες πάνω από τα μάτια και κατά μήκος των γοφών.



Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, αλλά υπάρχουν εποχιακές διακυμάνσεις στο βάρος για όλουςD. ordii. Το βάρος τους κορυφώνεται την εποχή του ζευγαρώματος (Banfield 1974).(Banfield, 1974, Feldner, 1996, Walker, 1975)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    55 to 96 g
    1.94 to 3.38 oz
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    0,339 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

D. ordiiείναι μοναχικά ζώα που αφήνουν τους πιθανούς συντρόφους να πλησιάσουν μόνο κατά τις περιόδους ζευγαρώματος την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο ακριβής χρόνος των εποχών ζευγαρώματος ποικίλλει γεωγραφικά. Τα θηλυκά αναπαράγονται μόνο όταν υπάρχει ευνοϊκή περίοδος υγρασίας, λίγα αναπαράγονται κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

Κατά τη διάρκεια του οίστρου, που διαρκεί για λίγες μέρες, αυτό το είδος θα κυνηγάει το ένα το άλλο παιχνιδιάρικα. Με μια κατά προσέγγιση περίοδο κύησης ενός μήνα και σεξουαλική ωριμότητα στους 2 μήνες, ο πληθυσμός μπορεί να επεκταθεί γρήγορα μετά από μια ευνοϊκή περίοδο. (Banfield 1974)(Banfield, 1974)



υιοθεσία κουταβιών θερμών ελατηρίων
  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι αρουραίοι καγκουρό Ord's αναπαράγονται όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, με άφθονες πηγές τροφής τόσο για τη μητέρα όσο και για τα μικρά.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι περίοδοι αναπαραγωγής είναι συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά ποικίλλουν σε όλη την περιοχή των αρουραίων καγκουρό Ord.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    3
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    29 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    2 μήνες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    61 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    2 μήνες

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αρουραίοι καγκουρό του Ord είναι μοναχικοί και επιτρέπουν μόνο στον σύντροφό τους να πλησιάσει κατά τις περιόδους ζευγαρώματος. Κατά τη διάρκεια άλλων εποχών του έτους, οι συναντήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μάχες που περιλαμβάνουν εναέριες συγκρούσεις των πίσω ποδιών που χρησιμοποιούνται για να χτυπούν το ένα το άλλο (La Flamme, 2000).

Οι αρουραίοι καγκουρό είναι νυχτόβιοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτά τα ζώα θα προστατεύουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα πίσω τους πόδια για να γεμίσουν την είσοδο του λαγούμου με άμμο. Οι σφραγισμένες είσοδοι και τα βαθιά λαγούμια επιτρέπουν σε αυτούς τους αρουραίους να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (Banfield 1974; Davis και Schmidly 1994).

Και τα τέσσερα πόδια χρησιμοποιούνται για αργά ταξίδια, αλλά τα πίσω πόδια χρησιμοποιούνται με άλμα για να κινούνται γρήγορα μεγάλες αποστάσεις. Τα μπροστινά άκρα χρησιμοποιούνται κυρίως για τη συλλογή τροφής και άλλων υλικών, ενώ το ζώο στηρίζεται στα πίσω πόδια και στη μεγάλη ουρά του (La Flamme 2000· Walker 1975).(Banfield, 1974; Davis and Schmidly, 1994; La Flamme, 2000; Walker, 1975)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • απολιθωμένος
  • σαλτατορικός
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • εδαφικός

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι αρουραίοι καγκουρό έχουν έντονη όσφρηση, εξαιρετική ακοή και καλή νυχτερινή όραση.

D. ordiiΤα άτομα έχουν έναν αδένα που εκκρίνει λάδι που βρίσκεται ανάμεσα στους ώμους. Λούζονται τακτικά στην άμμο για να μην γίνει η γούνα λιπαρή και μπερδεμένη. Οι εκκρίσεις από τον αδένα επιτρέπουν επίσηςD. ordiiνα διακρίνει άτομα και φύλα (Walker 1975).



Οι αρουραίοι καγκουρό του Ord σπάνια κάνουν φωνητικές κλήσεις, οι ήχοι που παράγονται είναι συνήθως απαλά τρίξιμο. Αντίθετα χρησιμοποιούν τα πίσω τους πόδια για να κάνουν δυνατούς θορύβους στο λαγούμι τους όταν διαταράσσεται η είσοδος (Feldner 1996· Walker 1975).(Feldner, 1996· Walker, 1975)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • δονήσεις
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • δονήσεις
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή των αρουραίων καγκουρό Ord's αποτελείται κυρίως από σπόρους. Αυτοί οι σπόροι συγκεντρώνονται σε σακουλάκια στα μάγουλα με επένδυση από γούνα για μεταφορά πίσω στα λαγούμια τους για αποθήκευση.D. ordiiτροφοδοτούν έως και 25 μέτρα από την είσοδο στο λαγούμι τους. Το καλοκαίρι,D. ordiiτρέφονται επίσης με ακρίδες και σκώρους. Η κατακράτηση νερού είναι πολύ αποτελεσματική στους αρουραίους καγκουρό του Ord και χρησιμοποιούν το νερό που παράγεται από το μεταβολισμό για τις σωματικές τους ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, έχουν πολύ μικρή ανάγκη για κατανάλωση νερού και θα πίνουν νερό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

(Feldner 1996· Walker 1975)(Feldner, 1996· Walker, 1975)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • σιγοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Σε συναντήσεις με ιδιαίτερα απειλητικά αρπακτικά,D. ordiiθα γυρίσει και θα κοιτάξει μακριά από τον εχθρό και θα χρησιμοποιήσει τα πίσω του πόδια για να ψεκάσει άμμο στα μάτια του εχθρού.D. ordiiμπορεί να αποφύγει τα αρπακτικά με άλματα σε μήκος μήκους έως και 2 μέτρων.(La Flamme, 2000· Walker, 1975)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Αγνωστος

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι αρουραίοι καγκουρό του Ord δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους στο μεγαλύτερο μέρος της εμβέλειάς τους. Ωστόσο, σε περιοχές του Τέξας,D. ordiiφημίζονται ότι προκαλούν ζημιά συλλέγοντας τους σπόρους των νεοφυτευμένων καλλιεργειών (Davis και Schmidly 1994).(Davis and Schmidly, 1994)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • παράσιτο της καλλιέργειας

Κατάσταση Διατήρησης

Οι αρουραίοι καγκουρό του Ord είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους αρουραίους καγκουρό. Στον δυτικό Καναδά, ωστόσο,D. ordiiθεωρείται ευάλωτη.

σκύλος πνιγμένος από γιακά

Συνεισφέροντες

Poh-lin Teh (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο του Τορόντο.