Dipodomys stephensi Αρουραίος καγκουρό του Stephens

Του Τζορτζ Μπρουκ

Γεωγραφική Εύρος

Διποδομής στέφανσηονομάζονται συνήθως αρουραίοι καγκουρό του Stephen. Αυτό το είδος αρουραίου καγκουρό περιορίζεται σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή, περίπου 1.100 τετραγωνικά μίλια. Μπορούν να βρεθούν στη Βόρεια Αμερική, στην κομητεία Riverside μέσω της βόρειας κομητείας του Σαν Ντιέγκο, στην πολιτεία της Καλιφόρνια (http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen βρίσκονται σε άνυδρους και ημίξηρους βιότοπους με λίγο γρασίδι ή βούρτσα. Προτιμούν ανοιχτούς οικοτόπους με λιγότερο από 50% προστατευτική κάλυψη. Απαιτούν μαλακά, καλά στραγγιζόμενα υποστρώματα για την κατασκευή λαγούμια και συνήθως βρίσκονται σε περιοχές με αμμώδες έδαφος. (http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308).



  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος

Φυσική περιγραφή

Το συνολικό μήκος σώματος στους αρουραίους καγκουρό του Stephen, από το κεφάλι μέχρι την άκρη της ουράς, μπορεί να φτάσει τα 330 mm. Η ουρά μπορεί να είναι διπλάσια από το σώμα. Η σχετικά γυμνή ουρά τελειώνει με μια τούφα από σκούρα και λευκή γούνα. Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen έχουν μεγάλα πίσω πόδια που χρησιμοποιούνται για άλματα. Το σώμα καλύπτεται με ανοιχτό καφέ γούνα που γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο στην κοιλιακή επιφάνεια και στα πόδια. Τα αυτιά είναι μικρά και ακουμπούν πίσω στο κεφάλι. Τα μάτια είναι μεγάλα, κάτι που είναι μια σημαντική προσαρμογή για αυτά τα νυκτόβια πλάσματα (Storer, 1963;http://www.desertusa.com/aug96/du_krat.html).



το pitbull μου έχει φαλακρά σημεία

Οι αρουραίοι καγκουρό έχουν αρκετές αξιοσημείωτες προσαρμογές στη ζωή της ερήμου. Τα μεγάλα αυτιά τους και οι διευρυμένες ακουστικές βολίδες επιτρέπουν την έντονη ακοή και την αντίληψη των ήχων χαμηλής συχνότητας. Αυτές οι προσαρμογές επιτρέπουν στους αρουραίους καγκουρό του Stephen να αποφεύγουν νυκτόβια αρπακτικά όπως κουκουβάγιες ή κροταλίες (Raven, 1999).

Οι αρουραίοι καγκουρό χρησιμοποιούν επίσης το νερό πολύ αποτελεσματικά. Τα περισσότερα θηλαστικά λαμβάνουν νερό μέσω της κατανάλωσης και της κατανάλωσης τροφής. Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen έχουν εξειδικευμένους νεφρούς που παράγουν εξαιρετικά συμπυκνωμένα ούρα. Ως αποτέλεσμα, οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen δεν υποχρεούνται ποτέ να πίνουν νερό επειδή λαμβάνεται επαρκής ποσότητα μέσω της τροφής και της μεταβολικής δραστηριότητας (Raven, 1999).



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μέση μάζα
    65 γρ
    2,29 oz

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή γίνεται δύο φορές το χρόνο, το καλοκαίρι και το χειμώνα. Κάθε χρόνο οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen παράγουν, κατά μέσο όρο, 5 μικρά. Ο αριθμός των νεαρών ανά γέννα συσχετίζεται με την ποσότητα της βροχόπτωσης, η υψηλότερη βροχόπτωση έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο μέγεθος απορριμμάτων. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 30 ημέρες με τον απογαλακτισμό να συμβαίνει μεταξύ 18 και 22 ημερών μετά τη γέννηση. Οι απόγονοι γεννιούνται σε διευρυμένα λαγούμια, τα οποία συχνά διπλασιάζονται ως τοποθεσίες αποθήκευσης τροφίμων. Η ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας υπολογίζεται ότι επιτυγχάνεται στους 3 μήνες και τα θηλυκά πρέπει να ζυγίζουν 55 g για να μπορέσουν να παράγουν γάλα.

(http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308;http://www.animalinfo.org/species/rodent/dipostep.htm; Storer, 1963)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen είναι νυκτόβιοι και δεν είναι σεξουαλικά διμορφικοί. Όλα τα μέλη είναι μοναχικά και διατηρούν ασύμμετρες περιοχές που συχνά επικαλύπτονται με συγγενικά είδη τρωκτικών. Η ώρα της περισσότερης δραστηριότητας εμφανίζεται μεταξύ 9 μ.μ. και 3 π.μ. Τα αρσενικά και τα θηλυκά δεν σχηματίζουν δεσμό ζευγαριού και τα αρσενικά δεν συμβάλλουν στην ανατροφή των νέων.



εισάγοντας ένα αντιδραστικό σκυλί σε ένα άλλο σκυλί

Οι αρουραίοι καγκουρό ταξιδεύουν κυρίως με αλμυρή κίνηση, χρησιμοποιούν τα μακριά πίσω πόδια τους για να πηδήξουν και μπορούν να επιτύχουν υψηλές ταχύτητες με αυτόν τον τρόπο. Κάθε μεμονωμένο άλμα μπορεί να έχει μήκος έως και 2 μέτρα. Μόνο όταν ένα ζώο κινείται αργά θα χρησιμοποιήσει τα μπροστινά του άκρα.

Το μπάνιο με σκόνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αρουραίων καγκουρό. Όταν εμποδίζονται να λούσουν τη σκόνη η γούνα τους γίνεται μπερδεμένη και ανθυγιεινή και αναπτύσσουν πληγές στο σώμα τους.

(http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308;http://www.ocregister.com/science/features/edgeofnature/stephenskangaroorat.shtml)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen είναι γρανιφάγα. Οι σπόροι συλλέγονται σε σακουλάκια στα μάγουλα και αποθηκεύονται είτε σε ρηχές τρύπες είτε σε λαγούμια φωλιάσματος (Storer, 1963).

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της οικολογικής ακεραιότητας των άνυδρων και ημίξηρων οικοτόπων όπου εμφανίζονται. Τροποποιούν τους βιότοπους επηρεάζοντας τη δομή της βλάστησης και χρησιμεύουν ως σημαντικές πηγές θηραμάτων για αρπακτικά, αλεπούδες, κογιότ και άλλα αρπακτικά.



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι διατροφικές συνήθειες των αρουραίων καγκουρό του Stephen προκαλούν μείωση της πυκνότητας του γρασιδιού και των θάμνων. Η έρευνα δείχνει ότι «η απομάκρυνσή τους από τα οικόπεδα είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του οικοτόπου από θάμνο της ερήμου σε λιβάδι».

Οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen μπορεί να λαμβάνουν αρκετό σιτάρι από γειτονικά γεωργικά χωράφια για να είναι σημαντικοί οικονομικά, αλλά γενικά δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπινους πληθυσμούς.

(http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308).

Κατάσταση Διατήρησης

Επί του παρόντος, οι αρουραίοι καγκουρό του Stephen αναφέρονται ως απειλούμενοι βάσει του νόμου για τα απειλούμενα είδη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτροφή είναι η υπ' αριθμόν ένα απειλή για τους αρουραίους καγκουρό του Stephen επειδή περιορίζει τη διαθεσιμότητα τροφής και καταστρέφει τα λαγούμια. Η ανάπτυξη της γεωργίας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 95% του κατάλληλου οικοτόπου για τους αρουραίους καγκουρό του Stephen. Η υπερβόσκηση από εξημερωμένα ζώα, όπως άλογα και βοοειδή, περιορίζει επίσης την προσφορά τροφής.

(http://ecoregion.ucr.edu/mshcp/full.asp?sp_num=6308).

σιβηρικό masha

Συνεισφέροντες

George Bruque (συγγραφέας), Fresno City College, Jerry Kirkhart (επιμέλεια), Fresno City College.