Dipsochelys dussumieri

Του Chris Ng

Γεωγραφική Εύρος

γιγάντιες χελώνες Aldabra (Dipsochelys dussumieri) είναι ενδημικά της ατόλης Aldabra των Σεϋχελλών, ενός έθνους αρχιπελάγους στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό περίπου 930 μίλια ανατολικά της Αφρικής και βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης. Πληθυσμοί έχουν επίσης εισαχθεί στον Μαυρίκιο, τη Ρεϋνιόν και νησιά στις κεντρικές Σεϋχέλλες.(«Γίγαντας χελώνας Aldabra (Geochelone gigantea)», 2006· Karanth, et al., 2005· Hambler, 1994)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • εισήχθη
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • νησί ενδημικό

Βιότοπο

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι χερσαίες και απαντώνται σε μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των θαμνοδάσης, των μαγγρόβιων βάλτων και των παράκτιων αμμόλοφων και παραλιών, το καθένα με την αντίστοιχη βλάστησή του. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί χελωνών βρίσκονται σε λιβάδια που ονομάζονται «πλατίνες». Λόγω παρατεταμένων περιόδων έντονης βόσκησης, σε ορισμένες περιοχές έχει αναπτυχθεί ένας βιότοπος γνωστός ως «χλοοτάπητας», που αποτελείται από ποικιλία χόρτων.(Grubb, 1971)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • θαμνόδασος
  • Aquatic Biomes
  • παραλιακός
  • Υδροβιότοποι
  • τέλμα

Φυσική περιγραφή

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι το μεγαλύτερο ζωντανό επίγειο είδος χελώνας (Testudinidae). Έχουν σκούρο γκρι έως μαύρο χρώμα και έχουν ψηλό, παχύ, θολωτό καβούκι, πολύ μακρύ λαιμό (για να βοηθήσει στην τροφοδοσία των κλαδιών) και κοντά, χοντρά πόδια. Τα άκρα και το κεφάλι καλύπτονται από οστέινα λέπια. Τα ώριμα αρσενικά έχουν μέσο μήκος κελύφους 120 cm και μπορούν να ζυγίζουν έως και 250 kg. Έχουν μακρύτερο και χαμηλότερο καβούκι που διευρύνεται κοντά στο πίσω μέρος και μακρύτερες, πιο χοντρές ουρές. Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά, με μέσο μήκος κελύφους 90 cm και βάρος 160 kg.(«Γίγαντας χελώνας Aldabra (Geochelone gigantea)», 2006· Grubb, 1971· Hutchins, 2003)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • εκτοθερμική
  • ετεροθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • τα φύλα διαμορφώνονται διαφορετικά
  • Μάζα εύρους
    160 έως 250 κιλά
    352,42 έως 550,66 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    90 έως 140 cm
    35,43 έως 55,12 ίντσες

Ανάπτυξη

Στις νεαρές χελώνες, το καβούκι είναι μαύρο και γυαλιστερό. Καθώς μεγαλώνουν, ο ιστός προστίθεται ομόκεντρα και χαρακτηρίζεται από ακτινικές ραβδώσεις ή δακτυλίους ανάπτυξης. Καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται, το κεφάλι προεξέχει προς τα έξω, ενώ τα άκρα μεγαλώνουν και μεγαλώνουν.

Η σεξουαλική ωριμότητα καθορίζεται από το μέγεθος και όχι από την ηλικία. Τα περισσότερα άτομα αρχίζουν να αναπαράγονται όταν φτάσουν περίπου το μισό του πλήρους μεγέθους τους, συνήθως περίπου στην ηλικία των 25 ετών. Η ανάπτυξη των γιγάντων χελωνών Aldabra είναι πιθανότατα ασυνεχής και επεισοδιακή, και η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται με την αύξηση της ηλικίας.(Grubb, 1971)



σκύλος καραόκε

Αναπαραγωγή

Οι προσπάθειες ζευγαρώματος γίνονται μόνο όταν οι χελώνες είναι δραστήριες, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Η αύξηση προκύπτει από περιστασιακές συναντήσεις, αλλά είναι πιθανό τα αρσενικά να υφίστανται μια περίοδο αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας κατά την περίοδο ζευγαρώματος. Η έναρξη της προσπάθειας ζευγαρώματος ξεκινά με ένα αρσενικό να πλησιάζει ένα θηλυκό και να σκαρφαλώνει στην πλάτη του με τον λαιμό του πλήρως τεντωμένο. Μόλις βρεθεί σε αυτή τη θέση, σπρώχνει τα μπροστινά του πόδια και σπρώχνει προς τα εμπρός σε διαστήματα τεσσάρων δευτερολέπτων. Το αρσενικό εκπέμπει ένα δυνατό μουγκρητό ή γρύλισμα σε κάθε ώθηση και εκτελούνται έως και 44 ωθήσεις. Μερικές φορές το αρσενικό φαίνεται να δαγκώνει το κεφάλι του θηλυκού. Συχνά το θηλυκό ανταποκρίνεται στο βουνό του αρσενικού απομακρύνοντας ή στηρίζοντας τον εαυτό του στα μπροστινά του πόδια, πιέζοντας το πίσω μέρος της στο έδαφος και απομακρύνοντας το αρσενικό. Τα αρσενικά φαίνονται να είναι άτακτα στην επιλογή των υποψήφιων συντρόφων, που δεν είναι όλα απαραίτητα γυναίκες. Ένα επιλεκτικό κριτήριο είναι το σχετικό μέγεθος του συντρόφου. Τα αρσενικά με μήκος κελύφους 50 cm ή γενικότερα επιλέγουν μόνο μικρότερους συντρόφους μήκους μεταξύ 45 και 65 cm. Οι περισσότερες προσπάθειες ζευγαρώματος δεν είναι επιτυχείς.(Grubb, 1971)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Η περίοδος αναπαραγωγής των γιγάντων χελώνων Aldabra συμβαίνει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Τα θηλυκά γεννούν μεταξύ 4 και 14 λαστιχένια αυγά σε μια ρηχή, ξηρή φωλιά, από τα οποία λιγότερα από τα μισά είναι γόνιμα. Το μέσο μέγεθος του συμπλέκτη αυξάνεται στην αιχμαλωσία, όπου τα θηλυκά γεννούν περίπου 9 έως 25 αυγά. Η περίοδος επώασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία: σε θερμές θερμοκρασίες, η επώαση διαρκεί 110 ημέρες, αλλά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, τα νεογνά εμφανίζονται μετά από περίπου 250 ημέρες επώασης, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Τα θηλυκά παράγουν συχνά έναν δεύτερο συμπλέκτη μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο, ειδικά σε υγιείς πληθυσμούς χωρίς συνωστισμό.(Stearns, 1987; Grubb, 1971; Stearns, 1987)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra αναπαράγονται μία ή δύο φορές το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra αναπαράγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    4 έως 25
  • Εύρος περιόδου κύησης
    110 έως 250 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    243 ημέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    25 χρονών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    25 χρονών

Όπως και άλλες χελώνες, οι γιγάντιες χελώνες Aldabra δεν νοιάζονται για τα μικρά τους αφού τα θηλυκά έχουν εναποθέσει τα αυγά σε μια ασφαλή φωλιά. Τα μικρά εκκολάπτονται και σκάβουν μόνα τους από τη φωλιά.



  • Γονική Επένδυση
  • καμία γονική συμμετοχή
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής στη φύση είναι άγνωστη στις γιγάντιες χελώνες Aldabra. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής είναι πάνω από 100 χρόνια, πιθανώς έως και 150 χρόνια. Αυτές οι χελώνες τείνουν να ζουν περισσότερο από ερευνητές και δεν έχουν κρατηθεί επαρκή αρχεία. Ωστόσο, έχει αναφερθεί θετική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και του μεγέθους του κελύφους. Ένας ζωολογικός κήπος υπολογίζει ότι η ηλικία της χελώνας τους είναι 176 ετών.(Stoddart, et al., 2003)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    176 (υψηλό) χρόνια

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra δραστηριοποιούνται κυρίως σε μια περίοδο λιγότερο από τέσσερις ώρες νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως προσπάθειες ζευγαρώματος, τέντωμα, περπάτημα, τάισμα, ύπνο και αφόδευση κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Ξεκουράζονται για το υπόλοιπο της ημέρας. Ενώ ξεκουράζονται, ξαπλώνουν με το πλάστρον (το κοιλιακό τμήμα του κελύφους) στο έδαφος, με τα άκρα και το κεφάλι ελαφρώς ανασυρμένα. Τα μεγαλόσωμα αρσενικά περπατούν με το καβούκι ψηλά πάνω από το έδαφος και τα άκρα πλήρως εκτεταμένα κάθετα. Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra βρίσκονται τόσο μεμονωμένα όσο και σε συγκεντρωτικά κοπάδια σε περιοχές με άφθονη τροφή. Όταν απειλούνται, οι γιγάντιες χελώνες Aldabra θα τραβήξουν γρήγορα τα κεφάλια τους και θα φύγουν μακριά. Οι χελώνες θα επεκτείνουν πλήρως τον λαιμό τους ενώ περιηγούνται και περιστασιακά θα σηκώνονται πίσω στα δέντρα. Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι γνωστό ότι μετακινούνται εποχιακά μεταξύ των ενδιαιτημάτων. Κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων, οι χελώνες διασκορπίζονται ομοιόμορφα στους διάφορους βιότοπους. Όταν εμφανίζεται η πρώτη βροχή, οι χελώνες μεταναστεύουν προς τα ανοιχτά λιβάδια και τις παράκτιες θαμνώδεις περιοχές.(Grubb, 1971; Bourn, et al., 1999)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μεταναστευτικός
  • daily torpor
  • μονήρης
  • Κοινωνικός

Εύρος Εστίας

Οι εγχώριες σειρές τεράστιων χελώνων Aldabra δεν τεκμηριώνονται.



Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι περιορισμένες στην κοινωνική τους επικοινωνία. Η μόνη μη σεξουαλική κοινωνική συμπεριφορά που παρατηρείται είναι η «μύτη». Μια χελώνα θα πλησιάσει την άλλη, θα ξαπλώσει και θα τρίψει τη μύτη της στο κεφάλι ή το λαιμό της τελευταίας. Αυτό διαρκεί για αρκετά λεπτά. Προς το παρόν δεν υπάρχει εξήγηση για αυτήν τη συμπεριφορά.(Grubb, 1971)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • αφή
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα και τρέφονται κυρίως με βλάστηση, όπως χόρτα, φύλλα, ξυλώδεις μίσχους φυτών, ποικιλία βοτάνων και φασκόμηλους. Είναι ευέλικτα και ευκαιριακά και μερικές φορές συμπληρώνουν τη διατροφή τους με μικρά ασπόνδυλα ή πτώματα, ακόμη και πτώματα του δικού τους είδους. Σε αιχμαλωσία, οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, ντομάτες και μπανάνες, καρότα, μπιζέλια, φασόλια, αμύγδαλα και συμπιεσμένα σφαιρίδια λαχανικών. Λίγο γλυκό νερό είναι διαθέσιμο στο φυσικό τους περιβάλλον και πρέπει να αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους από πηγές τροφίμων.(«Γίγαντας χελώνας Aldabra (Geochelone gigantea)», 2006· Grubb, 1971· Stoddart, 1968)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
    • φρουτοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • Ψοφίμι
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • καρπός
  • λουλούδια

Αρπακτικά

Οι άνθρωποι κυνηγούν χελώνες και τα αυγά τους για κρέας. Οι ενήλικες γιγάντιες χελώνες Aldabra δεν έχουν άλλους φυσικούς θηρευτές.(Hambler, 1994; Stoddart, et al., 2003)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Λόγω της έντονης βοσκής τους, οι γιγάντιες χελώνες Aldabra έχουν δημιουργήσει έναν βιότοπο γνωστό ως χλοοτάπητα. Ο χλοοτάπητας της χελώνας είναι ένας συνδυασμός ποικιλίας χόρτων και βοτάνων και χρησιμεύει ως φυσικός βιότοπος για πολλά μικρότερα είδη. Οι χελώνες ανοίγουν επίσης μονοπάτια στο δάσος για μικρότερα ζώα. Οι σπόροι περνούν από το πεπτικό τους σύστημα και διαχέονται μέσω των περιττωμάτων τους.Coenobita rugosus(είδος ερημίτη της ξηράς) εξαρτάται από τα περιττώματα της χελώνας για τροφή.(Grubb, 1971)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
  • δημιουργεί βιότοπο
Commensal/παρασιτικά είδη
  • Coenobita rugosus

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι άνθρωποι έχουν κυνηγήσει γιγάντιες χελώνες Aldabra και τα αυγά τους για τροφή. Έχουν επίσης εκτραφεί σε αιχμαλωσία ως τουριστικά αξιοθέατα. Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνητικών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμιακών μελετών, κλασικής και λειτουργικής προετοιμασίας και πρακτικών διατήρησης.(Karanth, et al., 2005; Bourn, et al., 1999; Klemens, 2000; Weiss and Wilson, 2003)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες τουDipsochelys dussumieriστους ανθρώπους.

Κατάσταση Διατήρησης

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra είναι ένα από τα λίγα επιζώντα είδη γιγάντιων χελώνων στον Ινδικό Ωκεανό. Θεωρούνται ευάλωτα λόγω πολυετούς ανθρώπινης λαθροθηρίας και καταπάτησης. Η μετατόπιση αυτών των χελωνών ήταν ανεπιτυχής, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς προσοχής στις αλληλεπιδράσεις των ενδιαιτημάτων που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Η ανθρώπινη λαθροθηρία έχει θέσει σε σημαντικό κίνδυνο τις πιθανότητες δημιουργίας πληθυσμών που θα επιβιώσουν πολύ στο μέλλον.

Η ανησυχία του κοινού έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1960 και οι προσπάθειες για τη διατήρηση βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Ίδρυμα Νήσων Σεϋχελλών (SIF) βάσει του νόμου περί εθνικών πάρκων και διατήρησης των Σεϋχελλών διαχειρίζεται τις υποθέσεις Aldabran. Το Aldabra χαρακτηρίστηκε επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1982.(Karanth, et al., 2005; Hambler, 1994; Bourn, et al., 1999; Klemens, 2000)

Αλλα σχόλια

Οι γιγάντιες χελώνες Aldabra ήταν παλαιότερα γνωστές ωςGeochelone gigantea.

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Chris Ng (συγγραφέας), University of Maryland, Baltimore County, Kevin Omland (εκδότης, εκπαιδευτής), University of Maryland, Baltimore County.