Dolichotis patagonumΠαταγονική θαλασσινή

Της Μόλι Μάσκοου

Γεωγραφική Εύρος

Dolichotis patagonumείναι ενδημικό στα ανοιχτά λιβάδια και στις θαμνώδεις στέπες της Αργεντινής και κατανέμεται μεταξύ 28°Ν και 50°Ν.(Campos, et al., 2001· Chillo, et al., 2010)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι μάρες της Παταγονίας ζουν μόνο στις άνυδρες κεντρικές και νότιες περιοχές της Αργεντινής. Γενικά ταξινομημένη ως έρημος, αυτή η περιοχή παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα διακριτών μικροβιότοπων που κυμαίνονται από αμμώδεις πεδιάδες έως ακανθώδεις θαμνώδεις στέπες. Οι βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες και υπάρχουν τεράστιες αλλαγές στη βροχόπτωση και στη σύνθεση των λουλουδιών μεταξύ υγρών και ξηρών εποχών. Η περιοχή είναι αρκετά ζεστή, με μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι συνήθως γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα σπάνια πέφτει κάτω από το μηδέν. Γενικά, οι μάρες της Παταγονίας προτιμούν να χτίζουν κρησφύγετα σε ανοιχτό βιότοπο όπου κυριαρχούν χόρτα και άλλα φυτά χαμηλής ανάπτυξης. Αν και κρύβεται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, παρακολουθούν οπτικά για αρπακτικά, κάτι που είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε πιο κλειστούς οικοτόπους. Μεγάλοι οικισμοί από μάρες της Παταγονίας έχουν παρατηρηθεί πάνω και γύρωπρόβατοράντσο, πιθανότατα λόγω των παρόμοιων προτιμήσεων ενδιαιτημάτων τους.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • θαμνόδασος
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • γεωργικός

Φυσική περιγραφή

Dolichotis patagonumείναι το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος της οικογένειαςCaviidae. Μια μελέτη ανέφερε ότι το μέσο βάρος των αρσενικών και των θηλυκών ήταν 7,73 κιλά και 8,44 κιλά, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι περισσότεροι λογαριασμοί αναφέρουν ότι τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το μήκος κυμαίνεται από 610 έως 810 mm με μέσο όρο τα 700 mm. Μπορούν να διακριθούν από άλλα μέλη τουCaviidaeαπό το μεγάλο τους μέγεθος, τα μακριά αυτιά που μοιάζουν με κουνέλι (Δολιχώτης κυριολεκτικά σημαίνει «μακρύ αυτί») και τη κοντή, σχεδόν άτριχη ουρά που κρατά κοντά στο σώμα. Σε αντίθεση με άλλες κοιλότητες, οι οποίες έχουν πρωκτικούς αδένες μπροστά από τον πρωκτό, οι πρωκτικοί αδένες τουD. patagonumβρίσκονται μεταξύ του πρωκτού και της βάσης της ουράς. Έχει κοντό, γκρίζλι γκριγούνα, με ένα μεγάλο, εμφανές κομμάτι λευκού στο κότσο. Στο μέσον του ποδιού εμφανίζεται μια περιοχή μαύρου χρώματος με έντονη αντίθεση, η οποία γρήγορα ξεθωριάζει σε γκρι. Το βεντεράκι είναι λευκό, με μπαλώματα σκουριασμένης πορτοκαλί γούνας στο πηγούνι, τα μάγουλα και τις πλευρές. Αναγνωρίζονται δύο υποείδη:Dolichotis patagonum centricolaκαιDolichotis patagonum patagonum, τα οποία διακρίνονται με βάση τη γεωγραφική θέση και τον χρωματισμό της γούνας.(Campos, et al., 2001)



Όπως και τα οπληφόρα,Dolichotis patagonumέχει επιμήκη μεταπόδια στα πίσω σκέλη του ως τροποποίηση για γρήγορο και αποτελεσματικότρέξιμο. Τα μπροστινά πόδια είναι σημαντικά μακρύτερα από ό,τι στα περισσότερα άλλατρωκτικά, και τόσο τα πίσω όσο και τα μπροστινά πόδια είναι μικρά με νύχια που μοιάζουν με οπλές. Τα μπροστινά πόδια έχουν τέσσερα ψηφία ενώ τα πίσω πόδια έχουν τρία και όλα τα ψηφία έχουν ένα νύχι. Ο αγκώνας βρίσκεται σχετικά ψηλά στο πρόσθιο άκρο καθώς η ακτίνα είναι μεγαλύτερη από το βραχιόνιο.Dolichotis patagonumέχει οδοντικό τύπο 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 καιδόντια μάγουλωνείναι υψοδόντες και διαρκώς αναπτυσσόμενες.(Campos, et al., 2001)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μέση μάζα
    8,12 κιλά
    17,89 λίβρες
  • Μέση μάζα
    12500 γρ
    440,53 ουγκιές
    Μια ηλικία
  • Μήκος εύρους
    610 έως 810 mm
    24.02 έως 31.89 ίντσες
  • Μέσο μήκος
    707,2 χλστ
    27,84 ίντσες

Αναπαραγωγή

Dolichotis patagonumείναι έντονα μονογαμικό και τα ζευγάρια αρσενικού-θηλυκού δένουν συνήθως για μια ζωή. Το ζευγάρι-δεσμός διατηρείται κυρίως με τις προσπάθειες του αρσενικού, που ακολουθεί και φυλάει το θηλυκό όπου πάει. Για να τη σημαδέψει ως την επικράτειά του, ουρεί πάνω της, απλώνει γύρω της εκκρίσεις αδένα του πρωκτού και την υπερασπίζεται λυσσαλέα από τα αντίπαλα αρσενικά. Αρσενικά έχουν παρατηρηθεί να τσακώνονται, αλλά δεν υπήρξε ποτέ τεκμηριωμένη περίπτωση κλοπής συντρόφου. Ο άνδρας συνήθως υπερασπίζεται μια κινητή περιοχή 20 m^2 που επικεντρώνεται γύρω από το θηλυκό του. Επειδή ο οίστρος εμφανίζεται μία φορά κάθε 3 έως 4 μήνες και διαρκεί μόνο μισή ώρα, η μονογαμία είναι πλεονεκτική, καθώς το να περνά όλο τον χρόνο του με ένα θηλυκό διαβεβαιώνει ένα αρσενικό ότι δεν χάνει την ευκαιρία να αναπαραχθεί. Η μονογαμία μπορεί επίσης να προέκυψε ως απάντηση στους αποσπασματικούς και αραιοκατανεμημένους πόρους τροφίμων της περιοχής. Δεδομένου ότι αυτού του είδους η κατανομή των πόρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πολύ διάσπαρτη κατανομή θηλυκών, ένα αρσενικό έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αναπαραγωγής βρίσκοντας ένα θηλυκό και παραμένοντας μαζί του. Ένα άλλο πλεονέκτημα των δεσμών ζευγαριών είναι ότι τα θηλυκά είναι σε θέση να επενδύσουν επιπλέον χρόνο και προσοχή στη φροντίδα των μικρών τους, βασιζόμενα στο αρσενικό για να προσέχει τα αρπακτικά. Η μονογαμία αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία των αρσενικών τόσο μειώνοντας το ποσοστό θνησιμότητας των απογόνων του όσο και αυξάνοντας τη μακροζωία του συντρόφου του, δίνοντάς του περισσότερες πιθανότητες να αναπαραχθεί.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι θηλυκές μάρες της Παταγονίας ωριμάζουν σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 8 μηνών. Ο οίστρος εμφανίζεται μία φορά κάθε 3 ή 4 μήνες και διαρκεί μόνο περίπου μισή ώρα. Αυτός ο εξαιρετικά σύντομος οιστρικός κύκλος είναι πολύ ασυνήθιστος και πιθανότατα έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της μονογαμίας σε αυτό το είδος. Τα θηλυκά σε αιχμαλωσία συχνά συλλαμβάνουν λίγο μετά τον τοκετό και μπορούν να γεννήσουν 3 ή 4 γέννες ετησίως, ωστόσο, στην άγρια ​​φύση παράγεται μόνο μία γέννα ετησίως. Οι γέννες κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως 3 νεογνά, με τις μέσες γέννες να περιέχουν 2. Σπάνια, μερικά θηλυκά μπορεί να έχουν μια δεύτερη γέννα γύρω στον Ιανουάριο, αλλά η πλειονότητα των νεογνών γεννιούνται μεταξύ των μέσων Αυγούστου και των τέλους Δεκεμβρίου. Υπάρχει ένας μεγάλος παλμός γεννήσεων από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, με σχεδόν τα δύο τρίτα των νεογνών να γεννιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Η κύηση διαρκεί κατά μέσο όρο 100 ημέρες στη φύση.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a; Taber and Macdonald, 1992b)

Τα θηλυκά έχουν 6 ή 8 θηλές και θηλάζουν 1 ή 2 κουτάβια κάθε φορά. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν δει θηλυκά να θηλάζουν έως και 4 κουτάβια, υποδηλώνοντας περιστασιακή κλοπή γάλακτος από άσχετα κουτάβια. Θεωρείται ότι τα θηλυκά αναγνωρίζουν τα μικρά τους κυρίως από το μέγεθος, επομένως τα κουτάβια παρόμοιου μεγέθους με τα κουτάβια ενός θηλυκού μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην κλοπή γάλακτος. Τα θηλυκά αναγνωρίζουν επίσης τα μικρά τους από ηχητικά και αρώματα. Περιστασιακά, τα ορφανά κουτάβια μπορεί να «υιοθετηθούν» από άλλο θηλυκό και να τα αφήσει να θηλάσουν. Ωστόσο, τα θηλυκά συνήθως απορρίπτουν επιθετικά τα διαπλεκόμενα κουτάβια κυνηγώντας, κυνηγώντας, δαγκώνοντας και κουνώντας τα ή πετώντας τα μακριά της. Μερικά κουτάβια κάνουν συχνές προσπάθειες να κλέψουν γάλα και πολλά έχουν κουρελιασμένα και κατεστραμμένα αυτιά από αυτές τις σκληρές απορρίψεις. Οι περίοδοι νοσηλείας διαρκούν περίπου μισή ώρα και οι επισκέψεις ενηλίκων στο κρησφύγετο συνήθως διαρκούν περίπου μία ώρα. Τα κουτάβια συνήθως θηλάζουν για περίπου 75 έως 78 ημέρες, η οποία είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a; Taber and Macdonald, 1992b)

Όπως πολλά οπληφόρα,Dolichotis patagonumεπιδεικνύει τη στρατηγική του «κρυφέ» στο πρώτο μέρος της ζωής τους, μένοντας κοντά στο λαγούμι και κρύβονται στο σήμα ενός ενήλικα φρουρού. Καθώς τα κουτάβια ωριμάζουν, περνούν από μια φάση «ακόλουθου» όπου ακολουθούν τους γονείς τους σε αποστολές αναζήτησης τροφής πιο μακριά από το λαγούμι. Τα περισσότερα μικρά διασκορπίζονται τη στιγμή του απογαλακτισμού, ωστόσο μερικά μένουν με τους γονείς τους μέχρι την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a; Taber and Macdonald, 1992b)



Αν και τα μέλη αυτού του είδους περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους συναναστρεφόμενοι αυστηρά ως ζευγάρια αρσενικού-θηλυκού, όταν γεννιούνται τα κουτάβιαDolichotis patagonumσυγκεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες γύρω από μεγάλους «οικισμούς» και μεγαλώνει νέους σε κοινόχρηστους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κάθε κοινόχρηστο κρησφύγετο έχει κατά μέσο όρο 4,26 ενήλικες αναπαραγωγής και 4,46 κουτάβια. Ωστόσο, έως και 29 ζευγάρια έχουν παρατηρηθεί να μοιράζονται ένα μόνο κρησφύγετο. Δεδομένου ότι τα αρσενικά φυλάνε επιθετικά τους συντρόφους τους, μόνο ένα ζευγάρι κάθε φορά είναι παρόν στο κρησφύγετο.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber and Macdonald, 1992a; Taber and Macdonald, 1992b)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι μάρες της Παταγονίας αναπαράγονται όλο το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι μάρες της Παταγονίας αναπαράγονται κυρίως από τα μέσα Αυγούστου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 3
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    2
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    91 έως 111 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    100 μέρες
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    75 έως 78 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    75 έως 78 ημέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    8 μήνες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    158 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    183 ημέρες
    Μια ηλικία

Τα αρσενικά συμβάλλουν ελάχιστα όσον αφορά την άμεση γονική μέριμνα. Σπάνια αλληλεπιδρούν με μικρά κουτάβια και οι αλληλεπιδράσεις με μεγάλα κουτάβια περιορίζονται στο να κάθονται ή να αναζητούν τροφή κοντά. Ωστόσο, τα αρσενικά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους προσέχοντας αρπακτικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θήρευσης που αντιμετωπίζουν οι απόγονοι και ο σύντροφός τους.(Taber and Macdonald, 1992a· Taber and Macdonald, 1992b)

  • Γονική Επένδυση
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Λίγες πληροφορίες μπορούσαν να βρεθούν για τη διάρκεια ζωής της άγριας ή αιχμάλωτης μάρας.



η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι μάρες της Παταγονίας είναι ημερήσια τρωκτικά. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ταξιδεύουν σε ζευγάρια αρσενικού-θηλυκού δεμένα, και πολύ σπάνια υπάρχουν περισσότερες από τρεις μάρες μαζί ταυτόχρονα. Τα ζευγάρια αρσενικών-θηλυκών ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, περνώντας περισσότερο χρόνο βόσκοντας σε πλούσια κομμάτια παρά σε αραιά. Οι μάρες της Παταγονίας σχηματίζουν μεγάλες ομάδες που ονομάζονται οικισμοί, οι οποίοι αποτελούνται από μια συλλογή από κρησφύγετα ή καταφύγια. Μερικά warren είναι μικρά και σε μεγάλες αποστάσεις και χρησιμοποιούνται από ένα μόνο ζευγάρι, ενώ μερικά μεγάλα κρησφύγετα μπορούν να μοιραστούν έως και 29 ζεύγη. Η πυκνότητα του τοπικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έχουν παρατηρηθεί ομάδες έως και 70 μαρών. Τα θηλυκά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τους απογόνους από τα αρσενικά και τα αρσενικά αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο προσέχοντας αρπακτικά από τα θηλυκά. Λόγω της μεγάλης φυσιολογικής επένδυσης που κάνουν τα θηλυκά στην αναπαραγωγή, τα θηλυκά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο τάισμα από τα αρσενικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης. Τα αρσενικά υπερασπίζονται σκληρά τους συντρόφους τους. Ως αποτέλεσμα, συνήθως μόνο ένα ζευγάρι τη φορά μπορεί να καταλάβει το κρησφύγετο. Τα ζευγάρια αναπαραγωγής «επισκέπτονται εναλλάξ» το κρησφύγετο για περίπου μία ώρα τη φορά για να θηλάσουν τα μικρά τους.(Taber and Macdonald, 1992a)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    0.3325 to 1.975 km^2
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    0,9787 km^2

Εύρος Εστίας

Η γκάμα των μαρασών της Παταγονίας παρασύρεται συνεχώς, πιθανότατα ως αποτέλεσμα των αποσπασματικά κατανεμημένων και ευρέως κατανεμημένων πόρων τροφίμων που υπάρχουν στην περιοχή. Τρώνε μόνο τις άκρες των λεπίδων του γρασιδιού, έτσι οι πόροι τροφίμων εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Μόλις εξαντληθεί μια ενημέρωση κώδικα πόρων, χρειάζονται έως και τέσσερις μήνες για να ανανεωθεί πλήρως. Μια ενιαία, στατική περιοχή αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει ένα ζευγάρι μάρες για ένα χρόνο θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγάλη για ένα ζευγάρι μάρες για να αμυνθεί ενάντια σε ανταγωνιστές μεταξύ και ενδοειδών. Επιπλέον, η κοινόχρηστη οπή θα ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς είναι απίθανο οι σειρές επαρκούς μεγέθους να επικαλύπτονται γύρω από ένα κοινόχρηστο σκάφος. Ως εκ τούτου, οι μικρές σειρές παρασυρόμενων περιοχών είναι ευνοϊκές, επιτρέποντας στις μάρες της Παταγονίας να βρίσκονται κοντά στον κοινόχρηστο βόθρο κατά τη διάρκεια της περιόδου κουταβιών, ενώ ταυτόχρονα τις απαλλάσσουν από το απαιτητικό καθήκον της υπεράσπισης μεγάλων εδαφών. Η έκταση των κατοικιών τους είναι μεταξύ 33,25 και 197,5 εκταρίων, με μέσο όρο 97,87 εκτάρια. Ψάχνουν εντατικά μέσα σε μια περιοχή 1 εκταρίου κάθε μέρα και η περιοχή του σπιτιού τους μετατοπίζεται συνεχώς με ρυθμό περίπου 11 εκτάρια/ημέρα εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου.(Campos, et al., 2001, Taber and Macdonald, 1992a)



Επικοινωνία και Αντίληψη

Dolichotis patagonumπροτιμά ανοιχτούς οικοτόπους. Παρόμοια με τα οπληφόρα,D. patagonumβασίζεται στην έγκαιρη ανίχνευση των αρπακτικών για να δοθεί επαρκής χρόνος διαφυγής. Παρόμοια με ορισμένα οπληφόρα, οι μάρες της Παταγονίας παρουσιάζουν συμπεριφορά στοίχισης, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα περιοριστικό βάδισμα που διαφημίζει τη δύναμη και την ταχύτητα και αποθαρρύνει μια μακρά και δαπανηρή καταδίωξη από το αρπακτικό.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Puig, et al., 2010)

Όπως πολλά τρωκτικά,Dolichotis patagonumέχει ένα ζευγάρι αρωματικών αδένων πρωκτού. Τα αρσενικά παρατηρούνται συχνά σύρσιμο του πρωκτού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό αρωματικό σημάδι. Οι εκκρίσεις των πρωκτικών αδένων παίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητή περιοχή που σχηματίζουν τα αρσενικά γύρω από το ταίρι τους. Δεν είναι γνωστό ανD. patagonumχρησιμοποιεί ακουστικά σήματα για να επικοινωνήσει με ομοειδείς.(Taber and Macdonald, 1992a)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το εύρος τωνDolichotis patagonumπεριλαμβάνει μια ποικιλία οικοτόπων από την έρημο έως τη θαμνώδη στέπα. Ένα αυστηρό φυτοφάγο,D. patagonumδείχνει σημαντική ευελιξία στην προσαρμογή της διατροφής του σε διαφορετικά οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, στο νότιο άκρο της περιοχής του στο Εθνικό Πάρκο Sierra las Quijadas βόρεια του San Luis, Αργεντινή,D. patagonumπαρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις στις βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και το τοπικό περιβάλλον υφίσταται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη σύσταση των λουλουδιών μεταξύ υγρών και ξηρών εποχών. Ανεξάρτητα από την εποχή, ωστόσο, τα χόρτα αποτελούν σχεδόν το 70% τουD. patagonumη δίαιτα του. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής βιομάζας στην περιοχή αποτελείται από βλαστούς και θάμνους,D. patagonumεπιλέγει σχετικά σπάνια χόρτα ως κύρια χορτονομή. Τα περισσότερα χόρτα που καταναλώνονται ανήκουν στο γένοςPapophorum. Συνολικά,D. patagonumτροφοδοτεί 24 είδη χόρτων και 22 άλλα είδη φυτών. Εκτός από χόρτο, σημαντική μερίδα (11%) τωνD. patagonumΗ διατροφή του αποτελείται από διάφορα είδη κάκτων. Γενικά, οι κάκτοι είναι περίπου 75% νερό κατά βάρος και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πηγή νερού για αυτό το είδος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απρόβλεπτης βροχόπτωσης σε όλη την περιοχήD. patagonum>.(Sombra and Mangione, 2005)

Κοντά στο κεντρικό τμήμα της εμβέλειάς του, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το γρασίδι γένηPoaκαιΠανικούαποτελούν το μεγαλύτερο μέρος τωνDolichotis patagonumτης δίαιτας, ακολουθούμενη απόΣτίπακαιBromus. Οι κάτοικοι σε ανοιχτούς θαμνώνες αναζητούν επίσης τροφήDoli Chotis Patagonumκαι οι κάτοικοι των λιβαδιών καταναλώνουνΛύκειο.Dolichotis patagonumσε αμμώδεις λιβάδι και λιθόλυκους θαμνώδεις εκτάσεις προτιμούνΠροσώπης. Αυτές οι ειδικές διαφορές ενδιαιτημάτων δείχνουν τη διατροφική ευελιξία αυτού του φυτοφάγου. Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας,Dolichotis patagonumπροσαρμόζει τη διατροφή του ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα φυτά πλούσια σε υγρασία.(Puig, et al., 2010)

Οι μάρες της Παταγονίας είναι ζυμωτές οπισθίου εντέρου. Η διατροφή τους είναι πολύ υψηλή σε φυτικές ίνες και κυτταρίνη, η οποία διασπάται από βακτηριακή ζύμωση σε μια θήκη που ονομάζεται τυφλό έντερο που συνδέεται με το παχύ έντερο. Παράγουν ένα ειδικό κόπρανα, το οποίο καταπίνεται και επαναχωνεύεται. Οι άγριες μάρες της Παταγονίας έχουν παρατηρηθεί κοντά σε εκτροφεία προβάτων που καταναλώνουν κοπριά προβάτων.(Campos, et al., 2001, Taber and Macdonald, 1992a)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • κοπροφάγος
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • καρπός
  • λουλούδια
  • Άλλα τρόφιμα
  • NS

Αρπακτικά

Dolichotis patagonumέχει εξελίξει ένα σύστημα απόκρισης αρπακτικών πολύ παρόμοιο με αυτό των οπληφόρων. Βασίζεται στις καλά ανεπτυγμένες του αισθήσεις ακοής, όρασης και όσφρησης για την έγκαιρη ανίχνευση αρπακτικών σε ανοιχτούς οικοτόπους. Σε περίπτωση καταδίωξης,D. patagonumείναι σε θέση να τρέχει πολύ γρήγορα (έως 45 mph). Αυτό το είδος εμφανίζει συμπεριφορά πήξης πανομοιότυπη με αυτή που παρατηρείται σε ορισμένα οπληφόρα. Ο καφές χρωματισμός του βοηθά να το καμουφλάρει από πιθανούς θηρευτές. Τα κυριότερα αρπακτικά της μάρας είναιΟι αλεπούδες του Σουράν,Γκρίζες αλεπούδες της Νότιας Αμερικήςκαικούπα; Ωστόσο, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων οι πληθυσμοί και των δύο αυτών ειδών έχουν μειωθεί απότομα. Οι άνθρωποι αποτελούν πλέον την κύρια απειλή γιαD. patagonum, τόσο μέσω της αλλαγής των οικοτόπων όσο και της λαθροθηρίας. Άλλα αρπακτικά περιλαμβάνουνμικρότερο γκρίσονκαιμεταβλητά γεράκια.(Baldi, 2007, Taber and Macdonald, 1992a)

κατευναστικό καπάκι
  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • Cougar (Puma concolor)
    • η αλεπού του Σουράν (Dusicyon culpeus)
    • γκρι αλεπού της Νότιας Αμερικής (Dusicyon griseus)
    • μικρότερο grison (galactis του οποίου)
    • Βουτέο πολύσωμα

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι μάρες της Παταγονίας είναι φυτοφάγα ζώα και επηρεάζουν το περιβάλλον τους βόσκοντας φυτά. Τρώνε επίσης φρούτα και διανέμουν τους σπόρους μέσω των περιττωμάτων τους. Τα κουτάβια mara της Παταγονίας αποτελούν σημαντική βάση θηραμάτων για πολλά είδηπουλιά,κυνοειδείς, καιαιλουροειδή. Φιλοξενούν επίσης μια σειρά από παρασιτικάστρογγυλά σκουλήκια, συμπεριλαμβανομένουWellcomia dolichotis,Trichostrongylus retortaeformis, καιGraphidioides affinis.(Campos, et al., 2001, Taber and Macdonald, 1992a)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
Commensal/παρασιτικά είδη
  • Wellcomia dolichotis
  • Trichostrongylus retortaeformis
  • Graphidioides affinis

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι μάρες της Παταγονίας αναπαράγονται εύκολα σε αιχμαλωσία και δημιουργούν εξαιρετικά δείγματα ζωολογικού κήπου. Μπορούν να ζήσουν με άλλα αντιπροσωπευτικά είδη της περιοχής και να δημιουργήσουν μια συναρπαστική έκθεση. Είναι πολύ χαρισματικοί και χρησιμοποιούνται ως είδη πρεσβευτών για να εκπαιδεύσουν το ευρύ κοινό σχετικά με την ταχέως παρακμάζουσα Πάμπα, μια μεγάλη περιοχή των πεδιάδων της Νότιας Αμερικής. Οι μάρες της Παταγονίας μπορούν να διατηρηθούν ως κατοικίδια και μπορούν να εκπαιδευτούν να περπατούν με λουρί. Τους κυνηγούν για τα δέρματά τους, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλυμμάτων και χαλιών στην Αργεντινή, και για το κρέας τους.('Patagonian Mara (Dolichotis patagonum)', 2011; Campos, et al., 2001)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων
  • τροφή
  • οικοτουρισμός

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες τουDolichotis patagonumστους ανθρώπους.

Κατάσταση Διατήρησης

Dolichotis patagonumταξινομείται ως σχεδόν απειλούμενο στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Αλλαγή οικοτόπων, που πιθανότατα προκαλείται από την εισαγωγή τουοικόσιτα πρόβατα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το είδος. Η υπερβόσκηση από τα πρόβατα προκαλεί μια μετατόπιση από μεγάλα χλοοτάπητα σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από μικρότερα κομμάτια ξυλωδών φυτών. Αναπαραγωγική επιτυχία τουD. patagonumΟι πληθυσμοί σε ανοιχτούς οικοτόπους λιβαδιών τείνουν να είναι μεγαλύτεροι από εκείνους σε κλειστούς οικοτόπους.Dolichotis patagonumείναι επίσης ευάλωτα στο κυνήγι, καθώς σκοτώνεται για το κρέας και το δέρμα του. Τα ενήλικα σκοτώνονται με όπλα ή συρμάτινες παγίδες, ενώ τα νεογνά αιχμαλωτίζονται σε δίχτυα που τοποθετούνται πάνω από τις εισόδους των λαγούμια.Lepus europaeus(European hares), που δεν είναι εγγενές στη Νότια Αμερική, έχει εισαγάγει τη νόσο του Jonhe και την τοξοπλάσμωση σεD. patagonum. Σε πολλούς τομείς, ο ανταγωνισμός μεL. europaeusείναι τόσο έντονο πουD. patagonumέχει εξαφανιστεί τοπικά.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001)

Συνεισφέροντες

Molly Mascow (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor, John Berini (επιμέλεια), Animal Agents Staff.