Dorcopsulus macleayiΠαπουανικό δάσος Wallaby

Του Daniel Rosas Alvarez

Γεωγραφική Εύρος

Wallabies του δάσους της Παπούας,Dorcopsulus maclaeyi, είναι ενδημικά στη νότια Νέα Γουινέα. Αυτό το είδος περιορίζεται στο τροπικό δάσος κοντά στο Port Moresby στη νότια ακτή της νοτιοανατολικής Παπούα Νέας Γουινέας.(Gilmore and Stonehouse, 1977)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • ωκεάνια νησιά
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • νησί ενδημικό

Βιότοπο

Τα δάση Wallabies της Παπούα χρησιμοποιούν χώρο κάλυψης και περιαγωγής μέσα στα πυκνά δάση της Νέας Γουινέας. Προτιμούν ξηρές περιοχές που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ψηλά δέντρα και έχουν πλούσια βλάστηση στο δάπεδο. Ωστόσο, η επέκταση των ευρειών πεδιάδων που περιέχουν δάση και λιβάδια σαβάνας (που διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από περιοδική γηγενή καύση) έχει ωθήσει τους Παπούα Wallabies να μετακινηθούν σε υψηλότερα υψόμετρα (1200 έως 1300 m) στο δάσος.(Australian Marsupial and Monotreme Specialist Group, 2004; Gilmore and Stonehouse, 1977)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • τροπικό δάσος
  • Ανύψωση εύρους
    1.200 έως 1.300 μ
    στα πόδια

Φυσική περιγραφή

Dorcopsulus macleayiείναι το μικρότερο μαρσιποφόρο στο γένος του. Το Pelage είναι ένα γενικό καφέ-γκρι και είναι πιο ανοιχτό κοιλιακά. Η άκρη της ουράς είναι σχεδόν γυμνή και έχει λευκό χρώμα.



σύμβουλος τρόπου ζωής κατοικίδιων ζώων

Το κρανίο είναι μικρότερο, μικρότερο και ευρύτερο σε σύγκριση με τα άλλα μέλη του γένους του. Μέτρο κεφαλιού και σώματος 490 χλστ. Η ουρά είναι κατά μέσο όρο 320 mm και το πίσω πόδι είναι 115 mm. Τα άτομα ζυγίζουν μεταξύ 3 και 5 κιλών.(Lydekker, 1896· Oldfield, 1888)

Η οδοντοφυΐα τουD. macleayiχαρακτηρίζεται από ένα ζευγάρι κοπτήρες που είναι μικροί, ελαφροί και δεν ακουμπούν ο ένας τον άλλο. Οι κυνόδοντες είναι κοντοί και λεπτοί, ενώ οι γομφίοι είναι φαρδιοί, ομοιόμορφα ωοειδείς και πιο κοντοί από άλλουςDorcopsulus.(Oldfield, 1888)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    3 έως 5 κιλά
    6,61 έως 11,01 λίβρες
  • Μέσο μήκος
    490 χλστ
    19,29 ίντσες

Αναπαραγωγή

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά δάση wallabies της Παπούα μεγαλώνουν περίπου στο ίδιο μέγεθος και ωριμάζουν σεξουαλικά περίπου την ίδια στιγμή. Το ζευγάρωμα είναι τυπικά πολυγυναικό. Τα αρσενικά αφιερώνουν λιγότερους πόρους από τα θηλυκά για την παραγωγή κάθε απογόνου. Τα αρσενικά έχουν μικρή συμπεριφορά πριν το ζευγάρωμα και αυξάνουν τις πιθανότητές τους να γεννήσουν απογόνους ζευγαρώνοντας με όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά.(Gilmore and Stonehouse, 1977; Renfree and Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Η αναπαραγωγή των βαλάμπιων δασών της Παπούα γίνεται κυρίως στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου. Η αναπαραγωγή σχετίζεται προφανώς με τη γυναικεία φυσιολογική κατάσταση. Επειδή τα θηλυκά επενδύουν τόση ενέργεια στην αναπαραγωγή, ένα θηλυκό θα εισέλθει στον οίστρο μόνο εάν έχει αρκετή ενέργεια και πόρους για να αναθρέψει επιτυχώς τους απογόνους του.(Gilmore and Stonehouse, 1977; Renfree and Tyndale-Biscoe, 1987)

Όπως ισχύει για όλα τα μαρσιποφόρα, τα μικρά γεννιούνται μετά από μια σύντομη κύηση. Κατά τη γέννηση, οι νέοι είναι αλτριωτικοί. Ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους μέσα στο πουγκί της μητέρας τους. Η κύηση αναφέρεται ότι διαρκεί 21 ημέρες. Ο απογαλακτισμός συμβαίνει πιθανώς όταν τα μικρά εγκαταλείπουν το σάκο σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Από δύο αρχεία θηλυκών με απογόνους, ένα θηλυκό είχε δύο μικρά στη θήκη, ένα άλλο είχε μόνο ένα θηλυκό νεαρό. Με βάση αυτό, είναι πιθανό να παράγονται μόνο ένας ή πιθανώς δύο απόγονοι κάθε φορά. Η αναπαραγωγική ωριμότητα επιτυγχάνεται περίπου στην ηλικία των 2 ετών.(Gilmore and Stonehouse, 1977· Nowak, 1999)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι Wallabies του δάσους της Παπούα αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής εμφανίζεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέση περίοδος κύησης
    21 μέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    18 μηνών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    2 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    2 χρόνια

Η περίοδος κύησης είναι περίπου 21 ημέρες. Η γέννηση είναι τόσο γρήγορη που τα θηλυκά δεν αισθάνονται καν όταν γεννιούνται τα μικρά τους. Το νεογέννητο μετακινείται από τον κόλπο στη θήκη και προσκολλάται σε μια θηλή. Μετά τη γέννηση, ένα νεαρό wallaby μπορεί να περάσει έως και 18 μήνες μέσα στη θήκη.(Renfree and Tyndale-Biscoe, 1987)

Η ενέργεια που απαιτείται για την καθημερινή δραστηριότητα παραμένει χαμηλή για πολλές μαρσιποφόρες μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό δείχνει ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο απαιτεί μικρή ενεργειακή επένδυση από τη μητέρα. Ωστόσο, η επένδυση στα μικρά μετά τη γέννηση είναι σημαντική. Ένα θηλυκό θηλάζει για όλη την ώρα που το νεαρό είναι στη θήκη του. Τα αρσενικά δεν μένουν τριγύρω για να προσέχουν τα μικρά, αφήνοντας την ανατροφή των απογόνων στη μητέρα.(Renfree and Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Δεν υπάρχουν αρχεία για τη διάρκεια ζωής τουD. macleayi. Ωστόσο, ένα συγγενικό είδος που βρίσκεται στην ίδια γεωγραφική περιοχή αλλά σε χαμηλότερα υψόμετρα,Dorcopsulus luctuosa, έχει μέγιστη διάρκεια ζωής οκτώ χρόνια.Dorcopsulus macleayiμάλλον έχει παρόμοια μακροζωία.(Fisher, et al., 2001)



  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    7,9 χρόνια
    Μια ηλικία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα βαλάμπι του δάσους της Παπούας είναι χερσαία φυτοφάγα/φυλλομετρητές. Ψάχνουν για τροφή στην επιφάνεια του εδάφους ως επί το πλείστον και έχουν περιορισμένη ικανότητα τρυπήματος. Η ικανότητά τους να επιβιώνουν σε ανοιχτό περιβάλλον μειώνεται επειδή είναι ειδικοί στα δάση. Υποτίθεται ότι είναι νυχτερινά.(Australian Marsupial and Monotreme Specialist Group, 2004; Lydekker, 1896)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • Κοινωνικός

Εύρος Εστίας

Το μέγεθος των κατοικιών σε αυτό το είδος δεν είναι γνωστό.(Gilmore and Stonehouse, 1977)



Επικοινωνία και Αντίληψη

Όπως τα περισσότερα μαρσιποφόρα, έτσι και οι βαλάμπιες του δάσους της Παπούας έχουν μια καλά ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης. Τα θηλυκά απελευθερώνουν ένα έντονο άρωμα όταν βρίσκονται σε οίστρο και είναι έτοιμα να βρουν σύντροφο. Εκτός από τη χρήση αυτής της οσφρητικής ένδειξης ετοιμότητας ζευγαρώματος, τα αρσενικά μυρίζουν επίσης την περιοχή των γεννητικών οργάνων ενός θηλυκού για να βεβαιωθούν ότι κανένα νεαρό δεν είναι ήδη στη θήκη.

Εκτός από την οσφρητική επικοινωνία, είναι πιθανό ότι κατά το ζευγάρωμα και κατά τη διάρκεια της ζωής ενός απογόνου, πολλές απτικές πληροφορίες ανταλλάσσονται. Οι οπτικές ενδείξεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην επικοινωνία, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί. Ομοίως, ο ρόλος της φωνητικής επικοινωνίας δεν έχει διερευνηθεί.(Renfree and Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Dorcopsulus macleayiείναι ένα γενικό φυτοφάγο που περιηγείται. Η διατροφή του αποτελείται από φύλλα, μπουμπούκια και μίσχους δικτοτυλήδονων φυτών.(Cockburn and Lee, 1985· Lydekker, 1896)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
    • λιγνοφάγος
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι

Αρπακτικά

Τα κυριότερα αρπακτικά αυτού του είδους είναιΆρπυια-αετοί της Νέας Γουινέας,πύθωνες χαλιών, καισφηνοουρά αετοί.(Australian Marsupial and Monotreme Specialist Group, 2004· Dutson, 2004)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Αυτά τα wallabies είναι ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος τους. Χρησιμεύουν ως θήραμα για πολλά ζώα και έχουν κάποια επίδραση στη βλάστηση με την οποία τρέφονται.(Tomasek, 2001)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Αρκετές ιθαγενείς φυλές των περιοχών του δάσους της Παπούας έχουν χρησιμοποιήσει τις γούνες των παπουανών wallabies ως μέσο εμπορίου και ως νυφικά δώρα. Πέρα από αυτή την περιορισμένη χρήση, το είδος δεν έχει πραγματική οικονομική σημασία για τον άνθρωπο.(Tomasek, 2001)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχει γνωστή αρνητική επίδραση αυτού του είδους στον άνθρωπο.(Dutson, 2004· Tomasek, 2001)

Κατάσταση Διατήρησης

Επί του παρόντος,D. macleayiθεωρείται ευάλωτο είδος που υπόκειται στις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Έχει απρόβλεπτο μέλλον. Η IUCN λέει ότι αυτό το είδος μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί σε κρίσιμο κίνδυνο.

Αρκετοί οργανισμοί εργάζονται τώρα με αγρότες στη Νέα Γουινέα για την προστασία και τη διατήρηση των δασών και της γης, και συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της άγριας ζωής. Μπορεί να βοηθούν στην επιβίωση αυτού του είδους Wallaby.

Το 1994, η Παγκόσμια Οργάνωση Άγριας Ζωής ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Έργο Διατήρησης και Ανάπτυξης Kikori για την προώθηση της διαχείρισης της άγριας ζωής μαζί με τις ιδέες διαχείρισης δασοκομίας και κοινοτικής ανάπτυξης. Το έργο αυτό συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ενδημικών ειδών του δάσους.

Το Conservation Melanesia είναι ένα άλλο έργο που λειτουργεί στα νησιά του Ειρηνικού για την προστασία του οικοτόπου για τα είδη που κατοικούν στο δάσος.(Australian Marsupial and Monotreme Specialist Group, 2004· Tomasek, 2001)

Συνεισφέροντες

Daniel Rosas Alvarez (συγγραφέας), University of Notre Dame, Karen Powers (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Πανεπιστήμιο Radford.

Nancy Shefferly (επιμέλεια), Animal Agents.