Dromiciops gliroidesmonito del monte

Της Τζένιφερ Τσικ

Γεωγραφική Εύρος

Monitos del Monte (Dromiciops gliroides) βρίσκονται στη νότια Νότια Αμερική, συγκεκριμένα στα βόρεια τμήματα της Παταγονίας, μεταξύ 36 και 43 μοιρών νότιου γεωγραφικού πλάτους. Εκτός από την ηπειρωτική Νότια Αμερική, βρίσκονται επίσης στο νησί Chiloe.(Patterson and Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Το Monitos del monte βρίσκεται σε εύκρατα δάση και τροπικά δάση. Βρίσκονται κυρίως σε γηρατειάNothofagusδάση, αλλά μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία οικοτόπων που κυμαίνονται από πυκνά πυκνά μπαμπού (Τσουσκέα) σε ανοιχτά, δευτερεύοντα δάση. Μια μελέτη μικρών θηλαστικών σε υψόμετρα από 425 έως 1.135 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Χιλή διαπίστωσε ότι τα monitos del monte συλλαμβάνονταν πιο συχνά σε υψηλότερα υψόμετρα (820 έως 1.135 m) παρά σε χαμηλότερα υψόμετρα (425 έως 715 m).(Nowak, 1999; Patterson and Rogers, 2007; Patterson, et al., 1989; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • τροπικό δάσος
  • Ανύψωση εύρους
    425 έως 1135 μ
    1394,36 έως 3723,75 πόδια

Φυσική περιγραφή

Τα Monitos del monte είναι μικρά μαρσιποφόρα που μοιάζουν με επιφανειακά ποντίκια, με κοντό βήμα και μικρά, στρογγυλεμένα αυτιά. Το πέλμα τους είναι κοντό και πυκνό. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους είναι καφέ γκρι, οι ώμοι και το γλουτό τους μπορεί να έχουν λευκές κηλίδες. Το κοιλιακό πέλμα τους είναι πιο ανοιχτό χρώμα, που κυμαίνεται από κιτρινωπό λευκό έως απαλό γκρι. Αν και μερικές φορές είναι ορατό ένα μοτίβο στροβιλισμού, το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους είναι οι έντονοι μαύροι δακτύλιοι των ματιών τους. Το μήκος από το κεφάλι στο σώμα τους κυμαίνεται μεταξύ 83 και 130 mm, εξαιρουμένης της ουράς τους, η οποία έχει μήκος μεταξύ 90 και 132 mm. Η ουρά τους είναι μετρίως ευέλικτη και με γούνα, εκτός από ένα γυμνό κάτω μέρος 25 έως 30 mm, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την πρόσφυση όταν το ζώο πιάνει κλαδιά δέντρων. Το Monitos del monte ζυγίζει μεταξύ 16 και 42 g. Μοιάζουν με μέλη του γένουςΜαρμόζαΩστόσο, οι monitos del monte έχουν πιο κοντά άκρα, πιο γερά χέρια και πόδια, περισσότερους ημικυκλικούς άνω κοπτήρες και μικρότερα, πιο γούνινα αυτιά.(Beer, 2003; Marshall, 1978; Nowak, 1999)



παγωτό γαλακτοπαραγωγής Queen Dog

Έχει παρατηρηθεί εποχική διακύμανση και σεξουαλικός διμορφισμός. Μια μελέτη του monitos del monte στην Παταγονία διαπίστωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα θηλυκά είναι σημαντικά πιο βαριά και μακρύτερα από τα αρσενικά. Αν και και τα δύο φύλα χρησιμοποιούν την ουρά τους ως όργανα αποθήκευσης, τα θηλυκά τείνουν να έχουν πιο χοντρές ουρές. Αυτό υποδηλώνει ότι τα θηλυκά έχουν υψηλότερες ενεργειακές ανάγκες σε περιόδους χειμερίας νάρκη ή λήθαργο. Ενώ η διακύμανση στο πάχος της ουράς είναι εποχιακή, δεν είναι σαφές εάν τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά όλο το χρόνο. Γεωγραφικές διαφοροποιήσεις έχουν επίσης αναφερθεί σε αυτό το είδος. Προηγουμένως, δύο υποείδη αναγνωρίστηκαν με βάση τη γεωγραφία. Αναφέρονταν η ηπειρωτική χώρα monitos del monteDromiciops australis australisκαι αναφέρθηκαν εκείνα από το νησί ChiloeDromiciops australis gliroides. Ωστόσο, η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά εμφάνισης μεταξύ αυτών των ομάδων είναι η πιο σκούρα πελάγη του νησιού monitos del monte. Λόγω ανεπαρκών διακριτικών χαρακτήρων μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών πληθυσμών, τα ξεχωριστά υποείδη δεν αναγνωρίζονται πλέον ως διακριτά.(Patterson and Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    16 to 42 g
    0.56 to 1.48 oz
  • Μήκος εύρους
    83 έως 130 mm
    3,27 έως 5,12 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι Monitos del monte ωριμάζουν σεξουαλικά μετά το δεύτερο έτος τους και αναπαράγονται την αυστραλιανή άνοιξη (Αύγουστος έως Σεπτέμβριος), ενώ σχηματίζονται ζευγάρια αναπαραγωγής λίγο νωρίτερα. Δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα ζευγάρια επιμένουν μετά το ζευγάρωμα.(Marshall, 1978; Munoz-Pedreros, et al., 2005)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι Monitos del monte συνήθως φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 2 ετών και αναπαράγονται μία φορά το χρόνο. Τα αρσενικά και τα θηλυκά σχηματίζουν ζευγάρια και ζευγαρώνουν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Πριν από τον τοκετό, τα θηλυκά κατασκευάζουν μικρές, στρογγυλεμένες φωλιές (περίπου 200 mm σε διάμετρο) από μπαστούνια και υδατοαπωθητικό μπαμπού. Αυτές οι φωλιές βρίσκονται 1 έως 2 m πάνω από το έδαφος. Τα νεαρά γεννιούνται περίπου 3 έως 4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη και σκαρφαλώνουν στο καλά ανεπτυγμένο, προσθιοκοιλιακό άνοιγμα του μαρσιπίου, όπου παραμένουν προσκολλημένα σε 1 από τις 4 θηλές για περίπου 2 μήνες. Έχουν αναφερθεί γέννες έως και 5 νέων, αλλά τα θηλυκά δεν μπορούν να ταΐσουν περισσότερους από 4 απογόνους τη φορά. Παρόλο που τα μικρά αρχίζουν να βγαίνουν από το μαρσίπιο για σύντομες χρονικές περιόδους ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, δεν γίνονται εντελώς ανεξάρτητα μέχρι τον Μάρτιο.(Munoz-Pedreros, et al., 2005; Nowak, 1999)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Monitos del monte φυλή μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Το Monitos del monte αναπαράγεται την αυστραλιανή άνοιξη (Αύγουστο έως Σεπτέμβριο).
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 5
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    3
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    3 έως 4 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    5 μήνες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    5 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    1 έως 2 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    1 έως 2 χρόνια

Τα θηλυκά monitos del monte θηλάζουν τα αλιευτικά μικρά τους για περίπου 5 μήνες (από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου). Πριν από την ανεξαρτησία τους, τα θηλυκά μεταφέρουν απογόνους στο μαρσίπιο ή στην πλάτη τους κατά τη διάρκεια «νυχτερινών οικογενειακών εκδρομών».(Munoz-Pedreros, et al., 2005)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Αν και η διάρκεια ζωής του monitos del monte είναι άγνωστη στη φύση, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διάρκεια ζωής σε αιχμαλωσία είναι 26 μήνες.(Nowak, 1999)



  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    26 (υψηλό) μήνες

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα Monitos del monte είναι μαρσιποφόρα με νυχτερινές συνήθειες. Είναι δενδρόβια ή σκανσοραλικά και χρησιμοποιούν τις ουρές τους, τα μεγάλα χέρια και τα πόδια τους και τις αντίθετες παραισθήσεις τους για να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Αν και συνήθως θεωρούνται σπάνια, μπορεί να υποεκπροσωπούνται σε μελέτες σύλληψης λόγω της αποφυγής κλειστών παγίδων τύπου κουτιού. Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής μπορούν να προκαλέσουν αυθόρμητη ταραχή στο monitos del monte. Μπορούν να παρουσιάζουν καθημερινές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματος και στο μεταβολικό ρυθμό και είναι ικανά για ρηχή, βραχυπρόθεσμη ταραχή. Οι μειωμένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη μειωμένη τροφή προκαλούν βαθύ, παρατεταμένο σμήγμα (χειμερία νάρκη). Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Αυτό βοηθά αυτά τα ζώα να επιβιώσουν σε ακραία περιβάλλοντα. Επιτρέπει επίσης στο monitos del monte να εξοικονομεί ενέργεια και να αποφεύγει την δαπανηρή αναζήτηση τροφής όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι.(Bozinovic, et al., 2004· Kelt and Martinez, 1989· Marshall, 1978)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • αναρριχητικός
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • χειμέρια νάρκη
  • daily torpor
  • μονήρης

Εύρος Εστίας

Το εύρος της κατοικίας και το μέγεθος της περιοχής του monitos del monte δεν είναι γνωστά. Μια μελέτη στην Παταγονία υπολόγισε ένα μέγεθος καλοκαιρινού πληθυσμού 54 ατόμων με βάση τις μεθόδους σύλληψης-σημαδιού-ανασύλληψης.(Rodriguez-Cabal, et al., 2008)

σκύλος που κρατάει την ουρά

Επικοινωνία και Αντίληψη

Το Monitos del monte επικοινωνεί μέσω ήχου. Τη νύχτα παράγουν κλήσεις που καταλήγουν σε θόρυβο βήχα, καθώς και θορύβους. Άλλοι τρόποι επικοινωνίας δεν είναι γνωστοί. Ομοίως, αν και τα αρσενικά και τα θηλυκά σχηματίζουν ζευγάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής, οι πληθυσμοί και οι κοινωνικές δομές δεν είναι γνωστές κατά τις άλλες εποχές του χρόνου.(Beer, 2003; Marshall, 1978; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το Monitos del monte είναι κυρίως εντομοφάγο, τρώγοντας έντομα, προνύμφες και νύμφες που βρίσκονται σε κλαδιά δέντρων και σε σχισμές του φλοιού.Σκόρος και πεταλούδεςαποτελούν επίσης ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού καλοκαιριού, το monitos del monte καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σαρκωδών φρούτων, συμπεριλαμβανομένωνγκιφρούτα. Στην αιχμαλωσία, οι monitos del monte τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των πατατών, της βρώμης, των ασπόνδυλων, των σπονδυλωτών, του κρέατος, των ψαριών, των αυγών και του τυριού.(Amico, et al., 2009; Beer, 2003; Kelt and Martinez, 1989; Marshall, 1978; Rodriguez-Cabal, et al., 2007)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • εντομοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • καρπός

Αρπακτικά

Τα αρπακτικά του monitos del monte περιλαμβάνουν ιθαγενή και εισαγόμενα πουλιά και θηλαστικά, ιδιαίτεραοικόσιτες γάτες. Τα Monitos del monte είναι σημαντικά θηράματα για πολλά αρπακτικά, συνθέτουν τα ακόλουθα ποσοστά της διατροφής των αρπακτικών τους: 10% γιαγκρίζες αλεπούδες, 3,6% γιαΟι αλεπούδες του Δαρβίνουκαι μια μικρή μερίδα γιακουκουβάγιες αχυρώνα. Το Monitos del monte παράγει εκκρίσεις με έντονη οσμή από δερματικούς αδένες, οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν τους θηρευτές. Επιδεικνύουν επίσης μια στάση απειλής με τα δόντια εκτεθειμένα, ιδιαίτερα εάν προκαλούνται από ταραχή.(Jaksic, et al., 1990· Kelt and Martinez, 1989· Marshall, 1978· Rau, et al., 1995· Rodriguez-Cabal, et al., 2007· Trejo and Ojeda, 2004)



  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός

Ρόλοι οικοσυστήματος

Στα εύκρατα δάση της Παταγονίας, το monitos del monte είναι ο μοναδικός παράγοντας διασποράς των σπόρων του είδους γκιTristerix corymbosus. Οι σπόροι περνούν άθικτοι από το πεπτικό τους σύστημα και εναποτίθενται απευθείας στον φλοιό των δέντρων ξενιστών. Στην πραγματικότητα, το πέρασμα από το έντερο τους είναι απαραίτητο για να βλαστήσουν οι σπόροι και σημαντικό για τη στρατολόγηση δενδρυλλίων. Αυτή η αμοιβαιότητα μπορεί να έχει εξελιχθεί τα τελευταία 70 εκατομμύρια χρόνια και παραμένει σημαντική για τη βιοποικιλότητα σήμερα. Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά που μπορεί να καταστρέψουν τους σπόρους φυτών που καταναλώνονται, το monitos del monte μπορεί να διασκορπίσει τους σπόρους από την πλειονότητα των σαρκωδών ειδών φυτών που παράγουν φρούτα στην περιοχή τους, συμπεριλαμβανομένωνAristotelia chilensisκαιAzara microphylla. Το γκι, ένα παρασιτικό αναρριχώμενο είδος φυτού, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας των φυτών του κάτω ορόφου και τη διευκόλυνση των διαδικασιών του οικοσυστήματος, όπως ο κύκλος των θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, σχεδόν 100 οικογένειες πτηνών και θηλαστικών βασίζονται στο γκι για φρούτα, νέκταρ και υλικό φωλιάσματος. Η διακοπή της αμοιβαιότητας του γκι-monito del monte θα μπορούσε να προκαλέσει εξαφανίσεις, μειωμένη βιοποικιλότητα και αυξημένη ευαισθησία στην ξηρασία. Οι Monitos del monte είναι επίσης ξενιστές παρασίτων του αίματος (Ηπατοζωάριο) και κρότωνες (Ixodes neuquenensis).(Amico and Aizen, 2000; Amico, et al., 2009; Garcia, et al., 2009; Watson, 2001)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
  • βασικά είδη
Αμοιβαία Είδη
  • Tristerix corymbosus
  • Aristotelia chilensis
  • Azara microphylla
Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Το Monitos del monte παίζει βασικό ρόλο στη διασπορά των σπόρων για σαρκώδη φυτά που παράγουν φρούτα σε εύκρατα δάση. αυτή η αμοιβαιότητα είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το Monitos del monte μπορεί επίσης να είναι σημαντικό για τη μείωση των παρασίτων των εντόμων.(Amico, et al., 2009; Beer, 2003; Watson, 2001)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Στη Χιλή, υπάρχουν αρκετές δεισιδαιμονίες για το monitos del monte. Για παράδειγμα, έχουν περιγραφεί λανθασμένα ως κακή τύχη, δηλητηριώδεις και πρόγονοι ασθενειών. Σε ακραίες περιπτώσεις, άνθρωποι έχουν κάψει τα σπίτια τους αφού είδαν monitos del monte στους τόπους διαμονής τους. Ωστόσο, το monitos del monte δεν έχει πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.(Beer, 2003; Marshall, 1978)

Κατάσταση Διατήρησης

Αν και επί του παρόντος ταξινομούνται ως σχεδόν απειλούμενα στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, τα monitos del monte απειλούνται από έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Η εισαγωγή ειδών όπωςοικόσιτες γάτες, η αποψίλωση των δασών και η βόσκηση των βοοειδών συνδέονται με μειωμένη αφθονία monitos del monte και κατακερματισμό των οικοτόπων. Μια μελέτη για τον κατακερματισμό των δασών διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τους προτιμώμενους τύπους δέντρων και να αυξήσει την ευαισθησία στη θήρευση. Το Monitos del monte, όπως και πολλά μικρά θηλαστικά, δεν μπορούν να διασχίσουν ακόμη και μικρές αποψιλωμένες περιοχές. Είναι επίσης ξενιστές παρασίτων του αίματος (Ηπατοζωάριο) και κρότωνες (Ixodes neuquenensis), γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό αυτών των σημαντικών μαρσιποφόρων.(Amico, et al., 2009; Marin-Vial, et al., 2007; Merino, et al., 2009; Rodriguez-Cabal, et al., 2007)

Αλλα σχόλια

Το Monitos del monte ανήκει στην πιο περιορισμένη γεωγραφικά τάξη των σωζόμενων θηλαστικών. Ονομάζονται «ζωντανό απολίθωμα» επειδή είναι ο μοναδικός σωζόμενος εκπρόσωπος τουμικροβιόθεμακαταγωγή. Το παλαιότερο μικροβίωμα μπορεί να είναι αKhasiaείδος, ένα απολίθωμα από τη Βολιβία ηλικίας μεταξύ 60,4 και 59,2 εκατομμυρίων ετών.(Amico and Aizen, 2000; Beer, 2003; Bozinovic, et al., 2004; Meredith, et al., 2008; Spotorno, et al., 1997)

Το Monitos del monte σχετίζεται πιο στενά με τα αυστραλιανά μαρσιποφόρα παρά με τα αμερικανικά. Δύο πρόσφατες φυλογενετικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι monitos del monte είναι μια αδελφή ομάδα με όλους τους άλλους Αυστραλιδέλφες (μέλη των ταγμάτωνΠεραμελεμορφία,Notoryctemorphia,Δασυυρομορφία, καιΔιπρωτοδοντία).Μικροβιοθερίαπιθανότατα αποκλίνονταν από αυτό το αυστραλιανό κλάδο περίπου πριν από 67,4 εκατομμύρια χρόνια. Αν και φωλιάζουν μορφολογικές μελέτεςDromiciopsκαι στην αυστραλιανή κατηγορία, πολλοί από τους μορφολογικούς χαρακτήρες πιστεύεται ότι είναι ομοπλαστικοί ή πλησιόμορφοι.(Beck, 2008; Meredith, et al., 2008; Sanchez-Villagra, et al., 2007)

Συνεισφέροντες

Leila Siciliano Martina (επιμέλεια), Animal Agents Staff.

Jennifer Chick (συγγραφέας), Case Western Reserve University, Darin Croft (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Case Western Reserve University, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.

doggie tumblr