Αιματηρό αιματηρό

Της Nicole Macdonald

Γεωγραφική Εύρος

Dugongs (Αιματηρό αιματηρό), γνωστές και ως θαλάσσιες αγελάδες, έχουν ένα ευρύ αλλά κατακερματισμένο φάσμα, που περιλαμβάνει τροπικά νερά από την Ανατολική Αφρική έως το Βανουάτου, περίπου 26 μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού. Αυτή η περιοχή εκτείνεται σε τουλάχιστον 48 χώρες και περίπου 140.000 km τροπικής ακτογραμμής. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός θαλάσσιων αγελάδων βρίσκεται στα βόρεια ύδατα της Αυστραλίας μεταξύ του Shark Bay (Δυτική Αυστραλία) και του Moreton Bay (Queensland). Ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός βρίσκεται στον Αραβικό Κόλπο. Τα Dugong δεν θεωρούνται μεταναστευτικά, αλλά είναι γνωστό ότι διανύουν μεγάλες αποστάσεις εντός της εμβέλειάς τους για να βρουν τροφή.('Αυστραλιανή Κυβέρνηση Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Marsh, 2009· 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • ανατολικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος
  • Αυστραλός
    • ντόπιος
  • Ινδικός ωκεανός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Σε αντίθεση με τα ξαδέρφια τους κυρίως του γλυκού νερού,μανάτες, τα dugong είναι κυρίως θαλάσσια θηλαστικά. Οι Dugong γενικά κατοικούν σε ρηχά νερά, παραμένοντας σε βάθη περίπου 10 m, αν και περιστασιακά καταδύονται σε βάθη 39 m για να τραφούν. Αυτές οι ρηχές περιοχές βρίσκονται συνήθως σε προστατευμένους κόλπους, μεγάλα κανάλια μαγγρόβια και σε προστατευμένες περιοχές παράκτιων νησιών. Οι κλίνες θαλάσσιου χόρτου που αποτελούνται από φαινογαμικά θαλάσσια χόρτα, την κύρια πηγή τροφής τους, συμπίπτουν με αυτούς τους βέλτιστους οικοτόπους. Οι Dugongs, ωστόσο, παρατηρούνται και σε βαθύτερα νερά όπου η υφαλοκρηπίδα είναι ευρεία, νερητική και προστατευμένη. Τα Dugongs χρησιμοποιούν διαφορετικούς οικοτόπους για διαφορετικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι παλιρροϊκές αμμουδιές και οι εκβολές ποταμών που είναι αρκετά ρηχές, είναι πιθανές περιοχές κατάλληλες για τοκετό. Ένα άλλο παράδειγμα εξειδικευμένων οικοτόπων είναι οι περιοχές lekking, οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο κατά την περίοδο ζευγαρώματος.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Whiting, 2008)



Σε μια μελέτη στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, κοντά στο Δαρβίνο, ένα ζευγάρι dugong καταγράφηκε και παρακολουθήθηκε να συχνάζει σε ενδιαιτήματα βραχώδους υφάλου. Οι εναέριες έρευνες έδειξαν επίσης ότι τα περισσότερα dugongs σε αυτήν την περιοχή βρέθηκαν να συνδέονται με έναν βραχώδη ύφαλο. Επειδή τα ενδιαιτήματα αυτού του είδους έχουν σχετικά χαμηλή χωρική κάλυψη, τα dugongs τα επιλέγουν ενεργά. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό γιατί τα dugongs συχνά φαίνονται να αναζητούν τροφή σε αυτές τις περιοχές, καθώς δεν υπάρχουν θαλάσσια χόρτα σε αυτούς τους υφάλους και δεν είναι γνωστοί καταναλωτές φυκιών.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Whiting, 2008)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • Aquatic Biomes
  • παραλιακός
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • εκβολές ποταμών
  • Βάθος εμβέλειας
    0 έως 39 μ
    0,00 έως 127,95 πόδια
  • Μέσο βάθος
    10 μ
    32,81 πόδια

Φυσική περιγραφή

Τα Dugong είναι μεγάλα, συμπαγή θηλαστικά με κοντά μπροστινά πτερύγια που μοιάζουν με κουπιά και ουρά με ίσια ή κοίλη περίμετρο που χρησιμοποιείται ως έλικα. Η ουρά τους τα διαφοροποιεί από τα μανατοειδή, η ουρά των οποίων έχει σχήμα κουπί. Τα πτερύγια Dugong μοιάζουν με αυτά των δελφινιών, αλλά σε αντίθεση με τα δελφίνια, τα Dugong δεν διαθέτουν ραχιαίο πτερύγιο. Τα θηλυκά έχουν μαστικούς αδένες κάτω από τα πτερύγια από τα οποία θηλάζουν οι γάμπες τους. Τα ενήλικα dugong ζυγίζουν από 230 έως 400 kg και μπορούν να κυμαίνονται από 2,4 έως 4 μέτρα σε μήκος. Το παχύ δέρμα τους είναι καφέ-γκρι και το χρώμα του μπορεί να ποικίλλει όταν φυτρώνουν φύκια πάνω του. Οι χαυλιόδοντες υπάρχουν σε όλα τα ντουγκόνγκ, αλλά συνήθως είναι ορατοί μέσω του δέρματος μόνο στα ώριμα αρσενικά, των οποίων οι χαυλιόδοντες είναι προεξέχοντες, και στα ηλικιωμένα θηλυκά. Οι χαυλιόδοντες τους είναι προεξοχές των κοπτικών δοντιών. Δεν υπάρχουν άλλες εξωτερικές φυσικές διαφορές μεταξύ των φύλων, καθώς είναι μονομορφικά. Τα αυτιά τους δεν έχουν πτερύγια ή λοβούς αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα. Τα Dugong είναι ύποπτα ότι έχουν υψηλή ακουστική οξύτητα για να αντισταθμίσουν την κακή όραση. Το ρύγχος τους είναι αρκετά μεγάλο, στρογγυλεμένο και καταλήγει σε σχισμή. Αυτή η σχισμή είναι ένα μυώδες χείλος που κρέμεται πάνω από το γυρισμένο στόμιο και βοηθά το σκάμμα στην αναζήτηση τροφής για θαλάσσιο γρασίδι. Τα Dugong έχουν μια σιαγόνα με την κάτω άκρη που φιλοξενεί τους διευρυμένους κοπτήρες. Οι αισθητηριακές τρίχες που καλύπτουν το άνω χείλος τους βοηθούν στον εντοπισμό της τροφής. Οι τρίχες καλύπτουν επίσης το σώμα του dugong. Τα ζευγαρωμένα ρουθούνια, που χρησιμοποιούνται στον αερισμό όταν οι επιφάνειες του σκάμματος κάθε λίγα λεπτά, βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού. Οι βαλβίδες τα κρατούν κλειστά κατά τη διάρκεια των καταδύσεων.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Το μόνο άλλο γνωστό είδος στην οικογένεια των Dugongidae είναιHydrodamalis gigas(Steller’s sea cow), κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης το 1767, μόλις 36 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους. Ήταν παρόμοια σε εμφάνιση και χρώμα με τα dugong αλλά ήταν σημαντικά μεγαλύτερα, με μήκος σώματος από 7 έως 10 μέτρα και βάρος μεταξύ 4.500 και 5.900 kg.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • διακόσμηση
  • Μάζα εύρους
    230 έως 400 κιλά
    506,61 έως 881,06 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    2,4 έως 4 μ
    7,87 έως 13,12 πόδια

Αναπαραγωγή

Η συμπεριφορά ζευγαρώματος των dugongs ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με την τοποθεσία. Για παράδειγμα, σε ένα κοπάδι ζευγαρώματος στον κόλπο Moreton, στα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ, τα αρσενικά συμμετέχουν σε επιθετικούς αγώνες για θηλυκά σε οιστροειδή. Συγκριτικά, τα dugongs στο South Cove στη Δυτική Αυστραλία εμφανίζουν συμπεριφορά ζευγαρώματος παρόμοια με το lekking. Το lek αναφέρεται σε μια παραδοσιακή περιοχή όπου τα αρσενικά dugongs συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος για να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες και εκθέσεις που προσελκύουν θηλυκά. Καθώς αυτές οι περιοχές lekking δεν διαθέτουν πόρους που είναι απαραίτητοι για τα θηλυκά, έλκονται στην περιοχή μόνο για να δουν τις οθόνες των αρσενικών. Τα αρσενικά dugongs υπερασπίζονται τα εδάφη τους και αλλάζουν τις συμπεριφορές τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά. Μετά την προσέλκυση θηλυκών, τα αρσενικά ντουγκόνγκ προχωρούν σε διάφορες φάσεις για να συνευρεθούν. Η «ακόλουθη φάση» συμβαίνει όταν ομάδες αρσενικών ακολουθούν ένα θηλυκό, προσπαθώντας να ζευγαρώσουν μαζί της. Η «φάση μάχης» εμφανίζεται μετά, που αποτελείται από πιτσίλισμα, αλώνισμα της ουράς, κυλίνδρους και πτώσεις σώματος. Αυτό μπορεί να είναι βίαιο, όπως μαρτυρούν οι ουλές που παρατηρούνται στο σώμα των θηλυκών και στα ανταγωνιστικά αρσενικά από τους προεξέχοντες χαυλιόδοντές τους. Η «φάση στερέωσης» συμβαίνει όταν ένα μόνο αρσενικό ανεβάζει ένα θηλυκό από κάτω, ενώ περισσότερα αρσενικά συνεχίζουν να αγωνίζονται για αυτή τη θέση. Ως εκ τούτου, το θηλυκό προσαρμόζεται πολλές φορές με τα ανταγωνιστικά αρσενικά, εξασφαλίζοντας σχεδόν τη σύλληψη. Τα Dugong είναι επομένως πολυάνδρες.(«Αυστραλιανή Κυβέρνηση Great Barrier Reef Marine Park Authority», 2002· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Wursig, et al., 2002)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυάνδρων

Τα θηλυκά dugong φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 6 ετών και μπορεί να κάνουν το πρώτο τους μοσχάρι μεταξύ 6 και 17 ετών. Τα αρσενικά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 6 και 12 ετών. Επειδή η αναπαραγωγή γίνεται όλο το χρόνο, τα αρσενικά περιμένουν πάντα ένα θηλυκό σε οιστροειδή. Ο αναπαραγωγικός ρυθμός των dugong είναι πολύ χαμηλός και παράγουν μόνο ένα μοσχάρι κάθε 2,5 έως 7 χρόνια ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη περίοδο κύησης, η οποία είναι μεταξύ 13 και 14 μηνών. Κατά τη γέννηση, τα μοσχάρια έχουν βάρος περίπου 30 κιλά, μήκος 1,2 m και είναι πολύ ευάλωτα στα αρπακτικά. Τα μοσχάρια θηλάζουν για 18 μήνες ή περισσότερο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν απομακρύνονται μακριά από τη μητέρα τους, συχνά καβάλα στην πλάτη της μητέρας τους. Παρά το γεγονός ότι τα μοσχάρια dugong μπορούν να φάνε θαλάσσια χόρτα σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση, η περίοδος του θηλασμού τους επιτρέπει να αναπτυχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Τα μοσχάρια ωριμάζουν μεταξύ 6 και 9 ετών και για τα δύο φύλα.ν. Μόλις ωριμάσουν, αφήνουν τις μητέρες τους και αναζητούν πιθανούς συντρόφους.(«Αυστραλιανή Κυβέρνηση Great Barrier Reef Marine Park Authority», 2002· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· «ARKive. Images of Life on Earth.», 2003)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα θηλυκά dugong αναπαράγονται κάθε 2,5 έως 7 χρόνια.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα Dugongs ζευγαρώνουν όλο το χρόνο.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    13 έως 15 μήνες
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    14 έως 18 μηνών
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    7 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    6 έως 17 ετών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    6 έως 12 ετών

Τα θηλυκά dugongs επενδύουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην ανατροφή των μοσχαριών και είναι οι κύριοι φροντιστές των μικρών τους. Οι μητέρες και τα μοσχάρια σχηματίζουν έναν δεσμό που ενισχύεται καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς περιόδου θηλασμού του μοσχαριού, που είναι έως και 18 μήνες, καθώς και τα σωματικά αγγίγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και του θηλασμού. Κάθε θηλυκό περνάει περίπου 6 χρόνια με το μοσχάρι του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου 1,5 έτους, οι μητέρες θηλάζουν τη γάμπα τους και δείχνουν πώς να τρέφονται με θαλάσσια χόρτα. Τα επόμενα 4,5 χρόνια, ή έως ότου το μοσχάρι φτάσει στην ωριμότητα, περνούν μαζί με το τάισμα και το δέσιμο. Στα πρώτα τους χρόνια, τα μοσχάρια δεν ταξιδεύουν μακριά από τη μητέρα τους, καθώς είναι εύκολη λείακαρχαρίες,φάλαινες δολοφόνοικαικροκόδειλοι.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; Wursig, et al., 2002)



  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Τα Dugong έχουν διάρκεια ζωής 70 ετών ή περισσότερο στη φύση, η οποία υπολογίζεται με την καταμέτρηση των στρωμάτων ανάπτυξης που αποτελούν τους χαυλιόδοντες ενός dugong. Ωστόσο, είναι επιρρεπείς σε μια εκτεταμένη σειρά παρασίτων και ασθενειών, μερικά από τα οποία είναι μολυσματικά. Τα Dugong είναι δύσκολο να κρατηθούν σε αιχμαλωσία λόγω της εξειδικευμένης διατροφής τους, η οποία είναι δαπανηρή, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος θαλάσσιων χόρτων δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε αιχμαλωσία. Τα μοσχάρια σπάνια εμφανίζονται σε αιχμαλωσία επειδή θηλάζουν για περίπου 18 μήνες μετά τη γέννηση. Μόνο ένα ορφανό μοσχάρι έχει εισαχθεί με επιτυχία στην αιχμαλωσία στην Αυστραλία.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002)

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι Dugong είναι ένα πολύ κοινωνικό είδος και βρίσκονται σε ομάδες που κυμαίνονται από 2 έως 200 άτομα. Οι μικρότερες ομάδες αποτελούνται συνήθως από ένα ζευγάρι μητέρας και μόσχου. Παρόλο που έχουν παρατηρηθεί κοπάδια με διακόσια ντούγκονγκ, είναι ασυνήθιστα, καθώς τα στρώματα θαλάσσιου χόρτου δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες ομάδες ντουγκόνγκ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Οι Dugong είναι ημινομαδικό είδος. Μπορεί να μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για να βρουν ένα συγκεκριμένο στρώμα θαλάσσιου χόρτου, αλλά μπορεί επίσης να κατοικούν σε ένα μόνο εύρος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Το ταξίδι καθοδηγείται από την ποσότητα και την ποιότητα της κύριας πηγής τροφής τους, του θαλάσσιου χόρτου. Εάν εξαντληθεί ένα συγκεκριμένο στρώμα θαλάσσιου χόρτου, προχωρούν στον επόμενο.

Επειδή τα dugong βρίσκονται συνήθως σε θολά νερά, είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουμε χωρίς να τα ενοχλήσουμε. Όταν ενοχλούνται, απομακρύνονται γρήγορα και κρυφά από την πηγή. Είναι αρκετά ντροπαλοί και όταν τους πλησιάζουν προσεκτικά, ερευνούν δύτες ή βάρκες σε μεγάλη απόσταση, αλλά διστάζουν να πλησιάσουν. Λόγω αυτού και της δυσκολίας τους να διατηρηθούν σε αιχμαλωσία, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη συμπεριφορά των dugong.(Anderson, 1984· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Spain, et al., 1977· Wursig, et al., 2002)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κολυμβητικός
  • κινητήριος
  • Κοινωνικός

Εύρος Εστίας

Λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με την οικιακή έκταση των dugong.

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα Dugong είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα, που εμφανίζονται σε ζευγάρια μητέρων και μοσχαριών σε κοπάδια 200 ατόμων. Επομένως, η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ των ατόμων αυτού του είδους. Οι δύο βασικές μέθοδοι επικοινωνίας που χρησιμοποιεί αυτό το είδος είναι ο ήχος και η όραση. πολύ όπωςδελφίνια, τα dugongs χρησιμοποιούν τσιλιές, σφυρίχτρες, γαβγίσματα και άλλους ήχους που αντηχούν κάτω από το νερό για να επικοινωνήσουν. Κάθε ήχος έχει το δικό του πλάτος και συχνότητα που χαρακτηρίζει το σήμα, κάτι που συνεπάγεται έναν πιθανό σκοπό. Για παράδειγμα, τα «τσιρίσματα» έχουν συχνότητες μεταξύ 3 και 18 kHz και διαρκούν περίπου 60 ms. Αυτά τα «τσιρίσματα-τσιρίσματα» παρατηρήθηκαν σε σκουπίδια που αναζητούσαν τροφή στον βυθό της θάλασσας για βλάστηση και όταν περιπολούσαν περιοχές. Τα γαβγίσματα χρησιμοποιούνται σε επιθετική συμπεριφορά και οι τρίλιες σε κινήσεις που μοιάζουν να είναι επιδείξεις. Για να ακούν το φάσμα του ήχου, τα dugong έχουν αναπτύξει εξαιρετική ακοή, την οποία χρησιμοποιούν περισσότερο από την όρασή τους.(Anderson και Barclay, 1995· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Wursig, et al., 2002)



Η οπτική επικοινωνία είναι μια χρήσιμη πηγή επικοινωνίας όταν τα dugongs βρίσκονται σε στενή επαφή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, τα αρσενικά εκτελούν συμπεριφορά lekking, μια φυσική εμφάνιση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για να προσελκύσουν θηλυκά με τα οποία να ζευγαρώσουν. Η όραση των dugongs, ωστόσο, είναι αρκετά φτωχή και βασίζονται σε άλλες αισθήσεις για να δημιουργήσουν έναν νοητικό χάρτη του περιβάλλοντός τους. Τα Dugongs χρησιμοποιούν επίσης την όσφρησή τους. Έχουν ένα στοιχειώδες οσφρητικό σύστημα που τους επιτρέπει να αισθάνονται χημικές ουσίες στο περιβάλλον τους σε κάποιο βαθμό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση άλλων dugong, ή πιθανότατα, για αναζήτηση τροφής. Μπορούν να μυρίσουν υδρόβια φυτά και ως εκ τούτου μπορούν να καθορίσουν πού πρέπει να είναι το επόμενο έδαφος τροφοδοσίας ή πού να προχωρήσουν στο αυλάκι τροφοδοσίας τους.(Anderson και Barclay, 1995· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Wursig, et al., 2002)

Η αφή είναι μια άλλη αίσθηση που χρησιμοποιούν τα dugongs για να επικοινωνήσουν. Έχουν αισθητικές τρίχες σε όλο τους το σώμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών στα χείλη τους, που βοηθούν στην ανίχνευση δονήσεων από το περιβάλλον τους. Αυτό επιτρέπει στα dugogs να αναζητούν τροφή πιο αποτελεσματικά καθώς μπορούν να αισθανθούν το θαλάσσιο χόρτο ενάντια στις τρίχες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς συμπληρώνει την κακή όρασή τους. Οι μητέρες και τα μοσχάρια συμμετέχουν επίσης σε σωματική επικοινωνία, όπως το άγγιγμα της μύτης ή το μούδιασμα που ενισχύει τη σχέση τους. Οι μητέρες έχουν σχεδόν πάντα σωματική επαφή με τη γάμπα τους, η γάμπα είτε κολυμπάει κάτω από τη μητέρα δίπλα στο πτερύγιο είτε ιππεύει από πάνω της. Ο Calve μπορεί ακόμη και μερικές φορές να απλώσει ένα πτερύγιο για να αγγίξει τη μητέρα του για να αποκτήσει επιβεβαίωση.(Anderson και Barclay, 1995· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Wursig, et al., 2002)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • δονήσεις
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • υπέρηχος
  • δονήσεις
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα Dugong είναι οι κύριοι καταναλωτές και τα μόνα εντελώς φυτοφάγα θαλάσσια θηλαστικά. Καταναλώνουν θαλάσσιο χόρτο, ιδιαίτερα των οικογενειώνPotamogetonaceaeκαιHydrocharitaceaeστα γένηΧαλόφιλακαιHalodule. Προτιμούν τα θαλάσσια χόρτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πλούσια σε διαθέσιμο άζωτο και είναι εύκολα εύπεπτα για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το μακρύ τους έντερο βοηθά στην πέψη του θαλάσσιου χόρτου. Έχουν επίσης χαμηλό μεταβολισμό. Όταν το θαλάσσιο χόρτο είναι σπάνιο, τα dugongs τρώνε επίσης θαλάσσια φύκια. Εικάζεται ότι συμπληρώνουν τη διατροφή τους με ασπόνδυλα όπως π.χπολυχαιτικά σκουλήκια, οστρακοειδή καιθαλάσσια σκουπίδιαπου ζουν σε λιβάδια.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Τα Dugongs χρησιμοποιούν το εύκαμπτο άνω χείλος τους για να σχίσουν ολόκληρα φυτά θαλάσσιου χόρτου. Εάν ολόκληρο το φυτό δεν μπορεί να ξεριζωθεί, κόβουν τα φύλλα. Η βοσκή τους αφήνει χαρακτηριστικές αυλακώσεις στα στρώματα του θαλάσσιου χόρτου που μπορούν να ανιχνευθούν από την επιφάνεια. Για να υποστηριχθούν σωστά από το περιβάλλον τους για ένα χρόνο, τα dugongs απαιτούν μια περιοχή με περίπου 0,4 εκτάρια θαλάσσιου χόρτου. Αυτή η περιοχή ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και την έκταση της μετακίνησής τους, την ποσότητα θαλάσσιου χόρτου που ανιχνεύεται στον πυθμένα της θάλασσας σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά καταπίνει, την ετήσια παραγωγικότητα του θαλάσσιου χόρτου και τους ρυθμούς εκ νέου ανάπτυξης του θαλάσσιου χόρτου.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
    • τρώει χυμό ή άλλες φυτικές τροφές
  • Ζωικές Τροφές
  • υδρόβια ή θαλάσσια σκουλήκια
  • άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα
  • Φυτικές τροφές
  • φύκια
  • μακροφύκη

Αρπακτικά

Τα Dugong έχουν πολύ λίγους φυσικούς θηρευτές. Το τεράστιο μέγεθός τους, το σκληρό δέρμα, η πυκνή δομή των οστών και το αίμα που πήζει γρήγορα μπορεί να βοηθήσουν στην άμυνα.Καρχαρίες,κροκόδειλοι, καιφάλαινες δολοφόνοιΩστόσο, τρέφονται με νεαρά ντούγκονγκ. Επιπλέον, τα dugong σκοτώνονται συχνά απότου ανθρώπου. Τα κυνηγούνται από ορισμένες εθνικές φυλές στην Αυστραλία και τη Μαλαισία, πιάνονται σε βράγχια και δίχτυα από ψαράδες, χτυπούνται από βάρκες και πλοία και χάνουν ενδιαιτήματα και πόρους λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority», 2002· Anderson, 1984· Lawler, et al., 2002· Marsh, et al., 2002· Marsh, 2009· «ARKive. Images of Life on Earth.», 2003)

  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • ΚαρχαρίεςΣελαχίμορφα
    • κροκόδειλοιCrocodyloidea
    • φάλαινες δολοφόνοιOrcinus orca
    • του ανθρώπουHomo sapiens

Ρόλοι οικοσυστήματος

Η εντατική βόσκηση των σκουπιδιών σε θαλάσσιο χόρτο έχει πολυάριθμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα, τόσο άμεσα στο θαλάσσιο χόρτο όσο και έμμεσα σε άλλους οργανισμούς που ζουν ή τρέφονται με θαλάσσιο χόρτο. Η βοσκή τους συμβάλλει στον κύκλο των θρεπτικών ουσιών και στη ροή ενέργειας καθώς αναδεύουν τα ιζήματα. Τα περιττώματά τους δρα επίσης ως λίπασμα, το οποίο βοηθά το θαλάσσιο χόρτο να αποκατασταθεί ταχύτερα. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η έντονη βόσκηση μειώνει τους οικοτόπους και τα φυτώρια για σημαντικά εμπορικά είδη ψαριών και άλλα ασπόνδυλα που ζουν σε θαλάσσια χόρτα.(Anderson, 1984; Ισπανία, et al., 1977)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • βιοαποικοδόμηση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα Dugong είναι οικονομικά πολύτιμα όσο είναι ζωντανά ως μια μορφή οικοτουρισμού. Δραστηριότητες όπως κρουαζιέρες παρακολούθησης dugong στην Αυστραλία και κολύμπι με dugong στις Φιλιππίνες και το Βανουάτου βοηθούν τις τοπικές οικονομίες. Τα Dugongs κυνηγούνται επίσης για διάφορους λόγους. Στη Μαλαισία, τα dugong τρώγονται ευκαιριακά όταν πιάνονται κατά λάθος σε δίχτυα ή παγίδες αλιείας και όταν πιάνονται τυχαία ή σκόπιμα όταν βομβαρδίζουν ψάρια, μια μέθοδος ψαρέματος που περιλαμβάνει τη ρίψη βόμβας στο νερό. Τα Dugong που σκοτώνονται σε αυτές τις συνθήκες συνήθως καταναλώνονται τοπικά ή πωλούνται σε γειτονικά νησιά σε καλή τιμή, καθώς το κρέας θεωρείται λιχουδιά. Ένα dugong πωλήθηκε προφανώς για 5 USD, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την τοπική οικονομία. Στην Αυστραλία, ορισμένοι ιθαγενείς θεωρούν το κυνήγι του σκάμπου αναπόσπαστο μέρος των παραδόσεων τους. Οι άνθρωποι τρώνε το κρέας τους και χρησιμοποιούν το λάδι τους. Οι χαυλιόδοντες Dugong χρησιμοποιούνται επίσης ως θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων όπως το άσθμα, ο πόνος στην πλάτη και το σοκ. Οι χαυλιόδοντες γίνονται επίσης φυλαχτά και, σε μορφή σκόνης, αναμειγνύονται για να γίνει ένα ποτό. Οι σωλήνες καπνίσματος μπορούν να χαραχτούν από τους χαυλιόδοντες και ο καπνός που εκπέμπεται λέγεται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα Dugong παρέχουν ένα ακμάζον εμπόριο μεταξύ χωριών και νησιών, αν και η διακίνηση εξαρτημάτων dugong είναι παράνομη.(Cabanban, et al., 2006; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός
  • πηγή φαρμάκου ή φαρμάκου

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις των dugongs στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Τα Dugongs αναφέρονται ως ευάλωτα στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Ομοσπονδιακή λίστα των ΗΠΑ και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα I στο CITES. Αυτή η κατάσταση που απειλείται οφείλεται κυρίως στο ανθρώπινο κυνήγι και δραστηριότητες. Τα Dugong παγιδεύονται κατά λάθος σε δίχτυα ψαριών και καρχαριών και πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Επίσης χτυπιούνται από βάρκες και πλοία. Επιπρόσθετα, η ρύπανση στους ωκεανούς από τη γύρω γη σκοτώνει τα στρώματα των θαλάσσιων χόρτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα σκουπίδια. Τα Dugong κυνηγούνται επίσης για το κρέας, το λάδι και άλλα πολύτιμα αγαθά τους, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.(Whiting, 2008; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth .', 2003)

Οι πληθυσμοί των dugong δεν μπορούν να ανακάμψουν εν μέρει λόγω του πολύ χαμηλού ρυθμού αναπαραγωγής τους. Εάν όλα τα θηλυκά dugong του πληθυσμού εκτρέφονται με το πλήρες δυναμικό τους, το μέγιστο ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί ο πληθυσμός είναι 5%. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλό ακόμη και παρά τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και το χαμηλό φυσικό ποσοστό θνησιμότητας από την έλλειψη αρπακτικών.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Ορισμένες προστατευόμενες τοποθεσίες για σκουπίδια έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας. Αυτές οι περιοχές περιέχουν στρώματα θαλάσσιου χόρτου και βέλτιστα περιβάλλοντα για σκουπίδια, όπως ρηχά νερά και περιοχές στις οποίες πρέπει να γεννηθούν. Έχουν γίνει εκθέσεις που αξιολογούν τι πρέπει να κάνει κάθε χώρα στην περιοχή dugong για να διατηρήσει και να αποκαταστήσει αυτά τα ευγενικά πλάσματα.('Αυστραλιανή Κυβέρνηση Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003. )

Αλλα σχόλια

Τα Dugongs ανήκουν στην τάξηΣειρήνια, που ονομάστηκε έτσι για τους μαστικούς αδένες που μοιάζουν με τους ανθρώπινους μαστούς και τη θηλαστική τους συμπεριφορά. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ναυτικοί αποκαλούν τα dugongs γοργόνες ή σειρήνες, από τις οποίες δημιουργήθηκε το όνομα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι τα dugongs ονομάζονται «θαλάσσιες αγελάδες», σχετίζονται πιο στενά με τους ελέφαντες παρά με τις αγελάδες.(Lawler, et al., 2002; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

σκύλοι αίσθηση μυρωδιάς

Συνεισφέροντες

Nicole Macdonald (συγγραφέας), University of Alberta, Augustana Campus, Doris Audet (επιμέλεια), University of Alberta, Augustana Campus, Gail McCormick (επιμέλεια), Animal Agents Staff.