Elephantulus rozeti Βορειοαφρικανικός ελέφαντας-τρίχας (Επίσης: Βορειοαφρικανικό sengi)

Του Ραν Τάο

Γεωγραφική Εύρος

Σήμα ελέφανταείναι ο μόνος ελέφαντας, ή sengi, (Macroscelidea) είδος που κατοικεί βόρεια της Σαχάρας. Οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες εμφανίζονται σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς: ο πρώτος στην Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία και ο δεύτερος στη Λιβύη.(Grzimek, 2003)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες εμφανίζονται σε ημίξηρες σαβάνες, θαμνώδεις εκτάσεις, θαμνώδεις εκτάσεις και δασικές εκτάσεις.(Grzimek, 2003)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • θαμνόδασος

Φυσική περιγραφή

Οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες έχουν εμφάνιση περίπου τρωκτικών, με μικρό σώμα, μεγάλα αυτιά και μακριές ουρές. Ζυγίζουν περίπου 50 γραμμάρια (πολύ ελαφριά σε σύγκριση με άλλα γένη με την ίδια σειρά). Το μήκος κεφαλιού/σώματος είναι από 11 έως 12,5 cm. Το μήκος της ουράς είναι από 13 έως 16 cm. Η μέση θερμοκρασία σώματος είναι 33,6ºC. Η γούνα στη ραχιαία πλευρά ποικίλλει από κιτρινωπό καφέ έως απαλό αμμοροζ και η γούνα στην κοιλιακή πλευρά είναι λευκή.(Grzimek, 1990; Rathbun, 2005)



Οι ελέφαντες έχουν μακρύ εύκαμπτο ρύγχος (προμπόσκι) που τους δίνουν τα ονόματά τους. Το ρύγχος μπορεί να μετακινηθεί με κυκλικό τρόπο. Όταν αναζητούν τροφή, χώνουν το ρύγχος τους σε σχισμές ή απορρίμματα φύλλων, μυρίζοντας για φαγητό. Τα ρουθούνια βρίσκονται στο πρόσθιο άκρο του ρύγχους. Τα μακριά αισθητικά μουστάκια (vibrissae) προκύπτουν από τη βάση του ρύγχους.(Grzimek, 2003)

Τα πίσω άκρα, που επιφανειακά μοιάζουν με αυτά των μικρών αντιλόπες, είναι μακρύτερα από τα μπροστινά άκρα. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό είναι πιθανώς μια προσαρμογή για δρομική και ρικοχετική κίνηση. Η κνήμη και η περόνη είναι μακριά και συγχωνευμένα. Τα μετατάρσια επιμηκύνονται και η ωλένη και η κερκίδα είναι επίσης μακριά, επιμηκύνοντας έτσι τον διασκελισμό και συμβάλλοντας στο τρέξιμο και το άλμα υψηλής ταχύτητας.(Grzimek, 2003)



Τα μέλη αυτού του είδους έχουν καλά ανεπτυγμένους αδένες κάτω από την ουρά, τους οποίους χρησιμοποιούν για τη σήμανση της περιοχής.(Grzimek, 1990)

gia the greyhound
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    25 to 70 g
    0.88 to 2.47 oz
  • Μέση μάζα
    52 γρ
    1,83 oz
  • Μήκος εύρους
    11 έως 12,5 cm
    4,33 έως 4,92 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    0,288 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Σήμα ελέφανταΤα άτομα αναπαράγονται εποχιακά, συνήθως από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, ανάλογα με το περιβάλλον τους. Πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά ζευγαρώματος αυτού του είδους δεν είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, η συμπεριφορά ζευγαρώματος τωνElephantulus rufescensπαρατηρήθηκε στο εργαστήριο. Τα αρσενικά και τα θηλυκά επιδεικνύουν προαιρετική μονογαμία. Η διαδικασία ζευγαρώματος είναι σύντομη, συνήθως διαρκεί 2 έως 3 λεπτά. Και οι δύο σύντροφοι είναι φαινομενικά σε εγρήγορση κατά τη σύζευξη σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για πτήση.(Lumpkin and Koontz, 1986)

Τα θηλυκά τείνουν να κυριαρχούν στα αρσενικά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Είτε το αρσενικό είτε το θηλυκό ξεκινά σεξουαλική συμπεριφορά πλησιάζοντας τον σύντροφο και μυρίζοντας το πρόσωπο (ρινοπροσωπική επαφή). Αφού έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο, και οι δύο σύντροφοι εξασκούν το «μηχανικό περπάτημα», στο οποίο ο ελέφαντας ισιώνει τα πόδια του, έτσι ώστε να φαίνεται ψηλότερος από το κανονικό, και να κινείται προς το ταίρι με μικρά άκαμπτα βήματα. Στη συνέχεια, το αρσενικό μυρίζει τα γεννητικά όργανα του θηλυκού. Ταυτόχρονα, το θηλυκό κυκλώνει το αρσενικό και το μυρίζει.(Lumpkin and Koontz, 1986)



Τα θηλυκά συχνά σημαδεύουν με τον κόλπο τους καθώς πλησιάζουν τα αρσενικά. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, το αρσενικό δεν πιάνει έντονα το θηλυκό με τα μπροστινά άκρα του και δεν υπάρχει δάγκωμα στο λαιμό. Μετά από μία έως δέκα, ή περισσότερες, προ-συλλογικές προσπάθειες, το θηλυκό αντιπροσωπεύει την τοποθέτηση. Τα πίσω πόδια της είναι πλήρως τεντωμένα και το γλουτό της είναι ανυψωμένο. Όλα τα πόδια της έμειναν επίπεδα στο έδαφος. Η κοιλιακή επιφάνεια και η ουρά συγκρατούνται από το έδαφος και η ουρά είναι λυγισμένη προς τη μία πλευρά.(Lumpkin and Koontz, 1986)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Ένα θηλυκό φέρει 1 έως 4 μικρά, ο πιο κοινός αριθμός είναι 2. Στα βόρεια και βορειοδυτικά του Μαρόκου είναι πιο συνηθισμένο τα θηλυκά να γεννούν 3 ή 4 μικρά. Σε ευνοϊκές συνθήκες η περίοδος ζευγαρώματος ξεκινά τον Ιανουάριο και τελειώνει τον Αύγουστο. Σε περιοχές με σκληρά κλίματα, όπως στις ψηλές πεδιάδες της Αλγερίας και του Μαρόκου, όπου ο χειμώνας είναι κρύος, οι πρώτες γεννήσεις γίνονται στα τέλη Απριλίου. Σε πιο εύκρατες περιοχές, όπως η Τυνησία και ορισμένα μέρη του Μαρόκου, οι γεννήσεις ξεκινούν τον Μάρτιο. Δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση, τα μικρά βγαίνουν από το καταφύγιό τους, απογαλακτισμένα και ικανά να αναζητήσουν τροφή.(Grzimek, 2003, Seguignes, 1989)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Σήμα ελέφαντατα άτομα αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος ζευγαρώματος ξεκινά τον Ιανουάριο και τελειώνει τον Αύγουστο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 4
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    δύο
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    2.5
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    75 (χαμηλές) ημέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    2 εβδομάδες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    6 έως 10 εβδομάδες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    40 έως 50 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    40 έως 50 ημέρες

Οι μικροί ελέφαντες της Βόρειας Αφρικής είναι πρόωροι. Γεννιούνται με τα μάτια ανοιχτά και είναι καλυμμένα με γούνα. Είναι σε θέση να μετακινούνται και να εξερευνούν μέσα σε λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους. Τα βρέφη μένουν μόνα τους τις περισσότερες φορές σε ένα καταφύγιο χωριστό από το καταφύγιο των γονιών. Η μητέρα επιστρέφει μόνο για να θηλάσει σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα (απουσία γονικής μέριμνας). Μετά από περίπου μία εβδομάδα, τα μικρά μπορούν να φάνε πολτοποιημένα έντομα εκτός από γάλα.(Grzimek, 2003)



  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής τουΕ. σήμαδεν είναι διαθέσιμο. Η μέση διάρκεια ζωής τουΕλέφανταλοςείναι 1 έως 1,5 ετών στην άγρια ​​φύση και 3-4 ετών σε αιχμαλωσία. Η μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής του αΕ. σήμαήταν περίπου 7 ετών, αν και η ηλικία του ζώου δεν είχε προσδιοριστεί επιστημονικά.(Awaad and Weinstein, 2001)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    3 έως 7,2 ετών
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    4 χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    1 έως 1,5 έτος
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    3 με 4 χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    3 χρόνια

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Σήμα ελέφανταείναι μοναχικά ζώα. Σχηματίζουν μονογαμικά ζευγάρια για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Συνήθως, τα αρσενικά πολεμούν τους άνδρες αντιπάλους και τα θηλυκά ενάντια στις γυναίκες εισβολείς. Αρωματίζουν τα εδάφη τους με έκκριση από τους αδένες του σώματος. Το τύμπανο με τα πόδια και το χτύπημα της ουράς είναι κλασικές συμπεριφορές αυτού του είδους όταν βρίσκεται σε στρεσογόνες καταστάσεις.Σήμα ελέφαντακαι άλλα με μαλακή γούναμακροσκελιδεςείναι επίσης γνωστά για την κατασκευή περίπλοκων συστημάτων μονοπατιών.(Grzimek, 2003, Rathbun, 2005, Schlitter, et al., 2005)



Συγκεκριμένες συμπεριφορές τουΕ. σήμαστην άγρια ​​φύση δεν είναι καλά τεκμηριωμένα. Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα από άλλα μέλη τουΕλέφανταλοςμπορεί να γίνει. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής δραστηριότητας τουElephantulus rufescensπεριλαμβάνει «καθαρισμό μονοπατιών». Τα μονοπάτια είναι οδοί διαφυγής, οι οποίες κατασκευάζονται και συντηρούνται με την αφαίρεση φύλλων και χαλαρών υπολειμμάτων με πλευρικά κατευθυνόμενες σαρώσεις στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Εκτός από την αναζήτηση τροφής, οι δραστηριότητες περιορίζονται σε αυτά τα μονοπάτια.(Schlitter, et al., 2005)

πώς να πλένετε κρεβάτια σκύλου

Οι ελέφαντες είναι φαινομενικά σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή. Μερικά είδη δεν κοιμούνται με κλειστά μάτια αν και μπορεί να κλείσουν τα μάτια για 2 έως 3 λεπτά. Συνήθως, όταν ξεκουράζονται, βάζουν τα πόδια τους κάτω από το σώμα, πιθανώς για να διευκολύνουν τη γρήγορη διαφυγή. Τα σημεία ανάπαυσης, που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία κατά μήκος των μονοπατιών, χρησιμοποιούνται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείπονται. Δεν χρησιμοποιούν λαγούμια, τρύπες δέντρων, φωλιές ή άλλα ασφαλή καταφύγια.(Schlitter, et al., 2005)

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 25oC) ή η έλλειψη τροφής μπορεί να αναγκάσουν τα μέλη αυτού του είδους να εισέλθουν σε καθημερινή καταστροφή και η θερμοκρασία του σώματός τους μπορεί να πέσει έως και τους 5oC. Περιέργως, σε αντίθεση με τα περισσότερα μικρά θηλαστικά που χρησιμοποιούν ταραχή για να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, δεν κυλιούνται σε μια μπάλα και μειώνουν τις επιφάνειές τους όταν εισέρχονται σε ταραχή. Μάλλον σκύβουν με το ρύγχος τους ακουμπισμένο στο έδαφος και τα μάτια τους παραμένουν ελαφρώς ανοιχτά. Κανένα είδοςΕλέφανταλοςείναι γνωστό ότι κατασκευάζει ή χρησιμοποιεί μονωμένες φωλιές είτε στην αιχμαλωσία είτε στην άγρια ​​φύση.(Lovegrove, et al., 2001)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • τρομερός
  • σαλτατορικός
  • ημερήσιος
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • daily torpor
  • μονήρης

Εύρος Εστίας

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή περιοχή σε αυτό το είδος.

Επικοινωνία και Αντίληψη

Σήμα ελέφανταχρησιμοποιούν το μακρύ ρύγχος τους για να αναζητήσουν τροφή κάτω από φύλλα ή βράχους, βασιζόμενοι πιθανώς στις αισθήσεις της αφής και της όσφρησης. Χρησιμοποιούν χημική ουσία που εκκρίνεται από τους αδένες της ουράς για να σημειώσουν περιοχές. Τα θηλυκά του είδους μυρίζουν με τον κόλπο τους όταν κάνουν κύκλους γύρω από τους πιθανούς συντρόφους τους.(Grzimek, 1990, Lumpkin and Koontz, 1986)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι ελέφαντες τρώνε κυρίως έντομα. Η συγκεκριμένη δίαιτα γιαΕ. σήμαείναι άγνωστο, αλλά άλλοΕλέφανταλοςτα είδη τρώνε τερμίτες και μυρμήγκια, καθώς και βλαστούς, μούρα και ρίζες. Στην αιχμαλωσία δέχονται διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών.(Awaad and Weinstein, 2001)

175 ταύρος
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • εντομοφάγος
  • φυτοφαγο ζωο
    • φρουτοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • καρπός

Αρπακτικά

Οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες μπορούν να τρέξουν και να πηδήξουν γρήγορα για να ξεφύγουν από τα αρπακτικά. Μπορεί επίσης να παγώσουν όταν εντοπίσουν μια απειλή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί απλώς να κάτσουν ακίνητα και να χτυπήσουν την επιμήκη ουρά τους πάνω στα απορρίμματα των φύλλων. Το χρώμα της γούνας τους συχνά θυμίζει εντυπωσιακά αυτό του εδάφους (κάποια απόχρωση του κιτρινωπού καφέ), που τους βοηθά να καμουφλάρονται. Οι ελέφαντες θηρεύονται από μεγάλα φίδια, αρπακτικά πουλιά και μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγα θηλαστικά, όπως οι αλεπούδες (Αλεπού) και μουστελίδες (Mustelidae).(Grzimek, 2003; Grzimek, 2003; 'BEST CLIPS: Digests and Excerpts of Printed Topics Gathered from the Past and the Present', 2006)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • γεράκια (Accipitridae)
    • φίδια (φίδια)
    • σαρκοφάγα θηλαστικά

Ρόλοι οικοσυστήματος

Αυτό το είδος είναι εντομοφάγο και μπορεί να παίξει ρόλο στη ρύθμιση των πληθυσμών ορισμένων ειδών εντόμων.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Με τις κυρίως εντομοφάγες δίαιτες, οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες είναι σημαντικοί φυσικοί έλεγχοι για την αφθονία των εντόμων που διαφορετικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία.(Grzimek, 2003)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • έρευνα και εκπαίδευση
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις απόΣήμα ελέφανταστους ανθρώπους.

Κατάσταση Διατήρησης

Οι βορειοαφρικανικοί ελέφαντες δεν θεωρούνται προς το παρόν απειλούμενες.('African Insectivora and Elephant-Shrews. An Action Plan for their Conservation', 1990)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Ran Tao (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.