Elephas maximus Ασιατικός ελέφαντας

Του Νικήθα Καρκάλα

Γεωγραφική Εύρος

Ιστορικά,Ο μεγαλύτερος ελέφανταςείχε μια γεωγραφική εμβέλεια 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ένα μεγάλο μέρος της Ασίας. Αυτή η περιοχή εκτεινόταν δυτικά μέχρι το σημερινό Ιράκ, βόρεια ως τον ποταμό Yangtze στην Κίνα και σε όλη την ινδική υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σρι Λάνκα και Σουμάτρα (Ινδονησία). Η τρέχουσα γεωγραφική περιοχή είναι 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι μόνο περίπου το 5% της ιστορικής περιοχής. Αυτή η σειρά αποτελείται από μικρές ασυνεχείς περιοχές στην Ινδική υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία.(Choudhary, et al., 2008; Daniel, 1998; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • ανατολικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι ασιατικοί ελέφαντες ζουν σε μια ποικιλία ενδιαιτημάτων στην τροπική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των λιβαδιών, των τροπικών αειθαλών δασών, των υγρών φυλλοβόλων δασών και των θαμνοδάσης. Συνήθως ζουν σε υψόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 3.000 μέτρα, αλλά οι ελέφαντες που ζουν κοντά στα βουνά των Ιμαλαΐων μερικές φορές ανεβαίνουν ψηλότερα από αυτό το εύρος σε ζεστό καιρό.(Choudhary, et al., 2008; Daniel, 1998; Sukumar, 2003)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • τροπικό δάσος
  • θαμνόδασος
  • Ανύψωση εύρους
    0 έως 3000 μ
    0,00 έως 9842,52 πόδια

Φυσική περιγραφή

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςείναι ένας από τους μεγαλύτερους χερσαίους οργανισμούς και θεωρείται είδος μεγαπανίδας. Οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν γκρι δέρμα που καλύπτεται με τρίχες. Στους ενήλικες, αυτό το τρίχωμα είναι αραιό, ενώ τα μοσχάρια έχουν πιο πυκνά καστανά μαλλιά. Το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 550 έως 640 cm. Ο κορμός είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας των ελεφάντων (Elephantidae). Υπάρχει μεγάλος βαθμός σεξουαλικού διμορφισμού στους ελέφαντες. Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα αρσενικά έχουν ύψος 240 έως 300 cm με σωματική μάζα από 3.500 έως 6.000 kg. Τα θηλυκά έχουν ύψος 195 έως 240 cm με σωματική μάζα από 2.000 έως 3.500 kg. Τα αρσενικά έχουν χαυλιόδοντες που είναι επιμήκυνση του δεύτερου άνω κοπτήρα, ενώ τα θηλυκά στερούνται χαυλιόδοντες.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007; Nowak, 1999; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)



Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των ασιατικών ελεφάντων (γένοςΕλέφας) και αφρικανικοί ελέφαντες (γένοςΛοξοδόντα), που είναι το μόνο άλλο γένος τουελέφαντεςακόμα ζωντανός.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση μεΛοξοδόντα. Οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν μια προβολή σαν δάχτυλο στην άκρη του κορμού, που διαφέρει από τους αφρικανικούς ελέφαντες (Λοξοδόντα), τα οποία έχουν δύο προεξοχές σαν δάχτυλα.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει μεγάλα επίπεδα αυτιά, αλλά είναι μικρότερα από τα αυτιά τουΛοξοδόντα. Οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν τέσσερις οπλές στο πίσω πόδι ενώΑφρικανικοί ελέφαντεςέχουν μόνο τρεις οπλές.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει μια επίπεδη πλάτη ενώΛοξοδόνταέχουν μια κεκλιμένη πλάτη. Ως αποτέλεσμα, το κεφάλι είναι το υψηλότερο μέρος του σώματοςΕ. μέγιστο, ενώ οι ώμοι είναι οι ψηλότεροι σεΛοξοδόντα. Μόνο οι αρσενικοί ασιατικοί ελέφαντες φέρουν χαυλιόδοντες ενώ τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοίΑφρικανικοί ελέφαντεςέχουν χαυλιόδοντες.(Nowak, 1999, Sukumar, 2003)

Αναγνωρίζονται τρία υποείδη:Ελέφαντας Μάξιμοςστη Σρι Λάνκα,Ελέφαντας indicusστην ασιατική ηπειρωτική χώρα, καιΣουμάτρανος ελέφανταςστη Σουμάτρα (Ινδονησία).Ελέφαντας Μάξιμοςείναι διαφορετικό από τα άλλα υποείδη επειδή το 90 έως 95 τοις εκατό των αρσενικών δεν έχουν χαυλιόδοντες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιες ομάδες πρέπει να θεωρούνται διαφορετικά υποείδη. Με βάση τις αναλύσεις DNA,E. m. το πολύκαιE. m. indicusμπορεί να ανήκει στην ίδια ομάδα, ενώ ο πληθυσμός τωνΟ μεγαλύτερος ελέφανταςστο Βόρνεο μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό υποείδος.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • διακόσμηση
  • Μάζα εύρους
    2000 έως 6000 κιλά
    4405,29 έως 13215,86 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    550 έως 640 cm
    216,54 έως 251,97 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    2336,5 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Οι ασιατικοί ελέφαντες είναι πολυγυναικοί. Υπάρχει ανταγωνισμός αρσενικού-αρσενικού και επιλογή θηλυκών, επομένως δεν θα μπορούν όλα τα σεξουαλικά ώριμα αρσενικά να αναπαραχθούν. Ο οιστρικός κύκλος επηρεάζει το πότε τα θηλυκά είναι σε θέση να αναπαραχθούν. Ο κύκλος διαρκεί 14 έως 16 εβδομάδες και τα θηλυκά βρίσκονται στον οίστρο για 3 έως 7 ημέρες. Ένα θηλυκό στον οίστρο είναι γόνιμο και δεκτικό στο ζευγάρωμα με αρσενικά σε μουστούς (βλ. παρακάτω). Τα θηλυκά χρησιμοποιούν ακουστικά, οπτικά και χημικά σήματα για να υποδείξουν στα αρσενικά ότι βρίσκονται σε οίστρο. Το θηλυκό απαιτείται να συνεργαστεί για να πραγματοποιηθεί η αναπαραγωγή, έτσι θα επιτρέψουν μόνο στα πιο δυνατά και πιο κατάλληλα αρσενικά να ζευγαρώσουν μαζί τους.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

Στους αρσενικούς ασιατικούς ελέφαντες, το ζευγάρωμα προκαλείται από μια κατάσταση που ονομάζεται musth. Τα αρσενικά γίνονται επιθετικά προς τα άλλα αρσενικά και υπάρχει αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν έναν κροταφικό αδένα δέρματος στους κροτάφους τους που είναι περιοδικά ενεργός. Κατά τη διάρκεια του μουστού, ο κροταφικός αδένας και οι όρχεις διευρύνονται εξαιρετικά. Υπάρχει μια έντονη μυρωδιά έκκριση του κροταφικού αδένα, την οποία το αρσενικό αλείφει στο πρόσωπο και το σώμα του χρησιμοποιώντας τον κορμό του. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, καθώς και άλλων ορμονών, είναι αυξημένα. Υπάρχει αυξημένη χημική σηματοδότηση και οσφρητική σήμανση. Οι ελέφαντες στον μούστο θέλουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο, που σημαίνει ότι είναι γόνιμα. Τα αρσενικά έχουν αυξημένο επίπεδο επιθετικότητας και μάχονται σωματικά μεταξύ τους για να συναγωνιστούν για συντρόφους. Χρησιμοποιούν τους χαυλιόδοντές τους στη μάχη και μπορεί να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων. Τα αρσενικά με μουστούς συνήθως κερδίζουν μάχες έναντι των αρσενικών που δεν είναι σε μουστές, επομένως ο μουστός είναι σημαντικός για την αναπαραγωγική επιτυχία των αρσενικών. Τα αρσενικά πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να τρώνε αυξημένη ποσότητα φαγητού για να μπορέσουν να υποστούν μούστο. Τα θηλυκά μπορούν να ανιχνεύσουν σήματα για να προσδιορίσουν εάν ένα αρσενικό είναι σε μούστο. Τα θηλυκά προτιμούν τους συντρόφους στον μουστό γιατί δείχνει ότι είναι οι πιο κυρίαρχοι και δυνατοί σύντροφοι. Τα νεότερα αρσενικά που μόλις έχουν φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα δεν μπορούν να αναπαραχθούν ακόμη, επειδή ο μούστος τους είναι πολύ αδύναμος και δεν μπορούν να νικήσουν τα μεγαλύτερα αρσενικά. Καθώς ένα αρσενικό μεγαλώνει, ο μούστος αποκτά ένταση και το αρσενικό θα μπορεί να αναπαραχθεί από την ηλικία των 20 ετών.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία
  • συνεταιριστικός κτηνοτρόφος

Οι ασιατικοί ελέφαντες αναπαράγονται κάθε 4 έως 5 χρόνια. Αυτό το διάστημα αναπαραγωγής συμβαίνει επειδή το θηλασμό των απογόνων καθυστερεί την εμφάνιση του οίστρου για περίπου 2 χρόνια μετά τη γέννηση, επομένως το θηλυκό δεν είναι γόνιμο. Το ζευγάρωμα συμβαίνει όλο το χρόνο, αλλά σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει εποχιακή βροχή, υπάρχει μεγαλύτερη αναπαραγωγή κατά τις περιόδους αιχμής βροχοπτώσεων. Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την αυξημένη διαθεσιμότητα φαγητού κατά την περίοδο των βροχών. Κανονικά ένα θηλυκό γεννά έναν απόγονο κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Τα δίδυμα είναι πιθανά αλλά πολύ σπάνια. Η περίοδος κύησης είναι συνήθως 18 έως 23 εβδομάδες. Η μέση μάζα γέννησης είναι 100 κιλά. Η νοσηλεία δεν απαιτείται για την επιβίωση μετά την ηλικία των 2 ετών, αλλά ο απογαλακτισμός δεν συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 4 ετών περίπου. Η τυπική ηλικία ανεξαρτησίας είναι τα 5 έτη. Τα θηλυκά συνήθως ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία 10 έως 15 ετών, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το περιβάλλον. Οι ελέφαντες που ζουν σε ζωολογικούς κήπους μπορεί να είναι παχύσαρκοι και ως αποτέλεσμα να ωριμάσουν σεξουαλικά ήδη από την ηλικία των 7 ετών. Οι ελέφαντες που είναι αιχμάλωτοι και χρησιμοποιούνται για βαριά εργασία είναι σωματικά πιεσμένοι και μπορεί να μην είναι σεξουαλικά ώριμοι μέχρι την ηλικία των 22 ετών. Γενικά, τα καλά τρεφόμενα άτομα γίνονται σεξουαλικά ενεργά σε μικρότερη ηλικία. Τα αρσενικά γίνονται σεξουαλικά ενεργά περίπου στην ίδια ηλικία με τα θηλυκά, 10 έως 15 ετών.(Choudhary, et al., 2008; Daniel, 1998; Mumby, et al., 2013; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)



ολλανδός σκύλος
  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι ασιατικοί ελέφαντες αναπαράγονται κάθε 4 έως 5 χρόνια
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Το ζευγάρωμα συμβαίνει όλο το χρόνο
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    18 έως 23 μηνών
  • Μέση περίοδος κύησης
    21 μηνών
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    36 έως 48 μηνών
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    5 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    10 έως 15 ετών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    10 έως 15 ετών

Τα θηλυκά παρέχουν υψηλό επίπεδο γονικής μέριμνας για τους απογόνους τους ενώ τα αρσενικά δεν παρέχουν γονική μέριμνα.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςΕμφάνιση allomothering, όπου άτομα άλλα από τους γονείς παρέχουν φροντίδα. Τα θηλυκά που συνήθως σχετίζονται με τη μητέρα βοηθούν στην παροχή φροντίδας για τα μοσχάρια. Τα θηλυκά θηλάζουν συχνά τις γάμπες τους μέχρι την ηλικία των 2 ετών και συνεχίζουν να θηλάζουν λιγότερο συχνά μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Τα θηλυκά παρέχουν προστασία στους νεαρούς απογόνους τους. Τα μοσχάρια βρίσκονται συνήθως σε πολύ κοντινή απόσταση από τη μητέρα τους. Βρίσκονται επίσης κοντά στο κέντρο της ομάδας για την προστασία τους από τα αρπακτικά. Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ένας ανήλικος θα κάνει μια κλήση κινδύνου και η μητέρα και άλλες θηλυκές ελέφαντες θα ανταποκριθούν γρήγορα. Η μητέρα παρέχει άνεση στη γάμπα χρησιμοποιώντας απτική συμπεριφορά, όπως τρίψιμο ή άγγιγμα. Το μοσχάρι μαθαίνει πώς να αποκτά τροφή και πώς να επικοινωνεί από τη μητέρα του και άλλους φροντιστές.(Daniel, 1998; Gadgil and Nair, 1984; Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Ο ασιατικός ελέφαντας με τη μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής ήταν αρσενικό σε ζωολογικό κήπο που έζησε μέχρι τα 86 του χρόνια. Η μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής στη φύση δεν είναι γνωστή λόγω της δυσκολίας εκτίμησης της ηλικίας των ενήλικων ελεφάντων. Αναμένεται ότι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην άγρια ​​φύση είναι παρόμοια με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην αιχμαλωσία. Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής είναι περίπου 60 έως 70 χρόνια τόσο για την άγρια ​​φύση όσο και για την αιχμαλωσία. Η φθορά των δοντιών περιορίζει τη διάρκεια ζωής στους ασιατικούς ελέφαντες. Η φυτική τροφή που τρώνε προκαλεί φθορά στα δόντια.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει πολλαπλά σετ γομφίων που σπρώχνουν και αντικαθιστούν τα δόντια καθώς φθείρονται. Υπάρχει ένας καθορισμένος αριθμός γομφίων, οπότε όταν όλα τα δόντια ωθούνται προς τα έξω και φθαρούν, ο ελέφαντας δεν μπορεί να φάει φαγητό και θα πεθάνει. Το ποσοστό θνησιμότητας για ελέφαντες μεταξύ 5 και 40 ετών είναι περίπου 3% ετησίως. Το ποσοστό θνησιμότητας για τους άνδρες είναι υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρσενικά μπορούν να σκοτωθούν ενώ πολεμούν και ανταγωνίζονται με άλλα αρσενικά. Επίσης, τα αρσενικά μπορεί να μην είναι τόσο σε φόρμα όσο τα θηλυκά, λόγω του υψηλότερου μεταβολικού κόστους που σχετίζεται με τον μουστό.(Choudhary, et al., 2008; Sukumar, 2003; Wiese and Willis, 2004)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    86 (υψηλά) χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    60 έως 70 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    60 έως 70 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςείναι ένα νομαδικό είδος που ζει στο έδαφος και κυκλοφορεί συχνά. Η ταχύτερη ταχύτητά τους είναι περίπου 32 km/h. Μπορούν να σκαρφαλώσουν εύκολα σε λόφους, αλλά δεν μπορούν να πηδήξουν. Οι ελέφαντες είναι πολύ καλοί κολυμβητές και μπορούν να βυθίσουν το σώμα τους αφήνοντας μόνο τον κορμό έξω από το νερό.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςείναι ημερήσιο και νυχτερινό λόγω του χρόνου που απαιτείται για την αναζήτηση τροφής για τη διατήρηση του μεγάλου σώματός τους. Ξοδεύουν 12 έως 18 ώρες ψάχνοντας και τρώγοντας φαγητό και τρώνε το 10% της μάζας του σώματός τους καθημερινά.(Sukumar, 2006; Daniel, 1998; Gray and Phan, 2011; Sukumar, 2006)



Ο ασιατικός ελέφαντας έχει πολλές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη θερμορύθμιση. Ζουν σε ζεστό κλίμα και έχουν μεγάλο σωματικό μέγεθος, γεγονός που κάνει τους ελέφαντες να ζεσταίνονται γρήγορα. Τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας είναι λιγότερο δραστήριοι και περνούν χρόνο σε σκιερές περιοχές. Οι ασιατικοί ελέφαντες κάνουν συχνά μπάνιο και βυθίζονται στο νερό για να κρυώσουν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κορμό τους για να ψεκάσουν νερό ή σάλιο πάνω τους. Σκεπάζονται με λάσπη ή χώμα για να διατηρούν το δέρμα τους δροσερό. Οι ασιατικοί ελέφαντες χτυπούν το αυτί τους για να απαλλαγούν από την υπερβολική ζέστη. Αυτό λειτουργεί επειδή η μεγάλη επιφάνεια των αυτιών επιτρέπει τη γρήγορη απώλεια θερμότητας. Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του χτυπήματος του αυτιού και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007)

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει μητριαρχική κοινωνική οργάνωση. Τα θηλυκά και οι απόγονοι ζουν μαζί σε μια ομάδα, ενώ τα αρσενικά ζουν σε μικρότερες ομάδες ή μόνα τους. Μια φυλή αποτελείται από συγγενικά θηλυκά και τους απογόνους τους με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και έχει συνήθως μέγεθος μεταξύ 5 και 20 ατόμων. Μεγαλύτερες ομάδες σχηματίζονται όταν οι φυλές ενώνονται χαλαρά μεταξύ τους. Αυτές οι ομάδες σχηματίζονται και διασπώνται ανάλογα με την εποχή, τον βιότοπο και άλλες συνθήκες. Αφού τα αρσενικά φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα, εγκαταλείπουν την ομάδα για να ζήσουν μοναχικά ή σε μικρές ομάδες με άλλα αρσενικά με χαλαρούς κοινωνικούς δεσμούς. Τα αρσενικά βρίσκονται με τις μεγαλύτερες ομάδες όταν προσπαθούν να ζευγαρώσουν με ένα θηλυκό. Υπάρχει μάχη και μια ιεραρχία κυριαρχίας για τα αρσενικά που επηρεάζει την ικανότητά τους να ζευγαρώνουν.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2006)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μονήρης
  • Κοινωνικός
  • ιεραρχίες κυριαρχίας
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    20 to 1000 km^2

Εύρος Εστίας

Το μέγεθος της εμβέλειας του σπιτιού ποικίλλει σημαντικά από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγεθος εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα τροφής και νερού, καθώς και από την εγγύτητα σε ανθρώπινους οικισμούς.(Daniel, 1998; Sukumar, 2006)

σκύλος που πετά

Επικοινωνία και Αντίληψη

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςεπικοινωνεί με ήχο, οπτικά σήματα, χημικά σήματα και αφή. Ο κορμός είναι σημαντικός σε αυτούς τους τύπους επικοινωνίας. Ο ελέφαντας μπορεί να κάνει πολλούς τύπους φωνημάτων που μπορούν να ταξιδέψουν τόσο μεγάλες όσο και μικρές αποστάσεις. Είναι σε θέση να φωνάζουν στο εύρος του υπέρηχου, το οποίο έχει χαμηλότερη συχνότητα από αυτή που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι. Οι χημικές ουσίες εκκρίνονται από τον κροταφικό αδένα, στα ούρα και τα κόπρανα και εκπνέονται που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία και αναπαραγωγή. Τα χημικά σήματα υποδεικνύουν εάν ένα άτομο βρίσκεται σε μούστο ή οίστρο, επομένως αυτά τα σήματα είναι σημαντικά για την εύρεση συντρόφου τόσο για τα θηλυκά όσο και για τα αρσενικά.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

Οι ασιατικοί ελέφαντες μπορούν να αντιληφθούν οπτικά, απτικά, ακουστικά και χημικά σήματα. Η όρασή τους είναι σχετικά αδύναμη, αλλά τα οπτικά σήματα εξακολουθούν να είναι σημαντικά στην επικοινωνία. Η όσφρηση είναι επίσης σημαντική για τους ασιατικούς ελέφαντες. Έχουν πολύ δυνατή όσφρηση και χρησιμοποιούν τον κορμό τους για να απλώσουν το χέρι τους και να μυρίσουν πράγματα. Έχουν ένα vomeronasal όργανο που μπορεί να ανιχνεύσει φερομόνες και άλλα χημικά σήματα. Χρησιμοποιούν τον κορμό τους για να φέρουν ένα χημικό σήμα στο vomeronasal όργανό τους. Ο κορμός χρησιμοποιείται επίσης για απτική αντίληψη. Η άκρη του κορμού είναι πολύ ευαίσθητη γιατί υπάρχουν πολλές ελεύθερες νευρικές απολήξεις και τρίχες στην άκρη του ραχιαίου κορμού που βοηθούν στην αίσθηση. Ο κορμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση δονήσεων του εδάφους καθώς και για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με ένα αντικείμενο που αγγίζει.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • δονήσεις
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι ασιατικοί ελέφαντες είναι φυτοφάγα ζώα που τρώνε πολλά είδη φυτικών τροφών. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του αποτελείται από Fabaceae (όσπρια), Poaceae (χόρτα), Cyperaceae (σπαθόφυτα), Palmae (φοίνικες), Euphorbiaceae (φοίνικες), Rhamnaceae (ιπποφαές) και Malvales (μολόχες, sterculias και basswoods). Ωστόσο, μπορούν να φάνε περισσότερα από 100 είδη φυτών, όπως μπαμπού, ζαχαροκάλαμο, καλλιέργειες, ρίζες δέντρων, λουλούδια, φρούτα, σπόρους, δημητριακά και τον φλοιό των δέντρων. Ο κορμός είναι σημαντικός για την ποικιλία των διατροφικών συνηθειών του ελέφαντα, επειδή επιτρέπει στον ελέφαντα να πιάσει πολλά είδη τροφής.(Daniel, 1998; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ρίζες και κόνδυλοι
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • καρπός
  • λουλούδια

Αρπακτικά

Τα μόνα αρπακτικά τωνΟ μεγαλύτερος ελέφανταςείναι τίγρεις της Βεγγάλης (Panthera Tigris), που επιτίθενται στα μοσχάρια. Οι ενήλικοι ελέφαντες είναι πολύ μεγάλοι και έχουν χαυλιόδοντες που καθιστούν επικίνδυνη την επίθεση των αρπακτικών. Για να αποφευχθεί η θήρευση, οι νεότεροι ελέφαντες μένουν προς το κέντρο μιας ομάδας, η οποία παρέχει προστασία.(Daniel, 1998; Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2003)

6news indy
  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςθεωρείται βασικό είδος λόγω της μεγάλης επίδρασής τους στο οικοσύστημα. Καταναλώνουν πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού καθημερινά, γεγονός που διευκολύνει τον κύκλο των θρεπτικών συστατικών. Λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, μεταμορφώνουν τον βιότοπο γκρεμίζοντας δέντρα. Αυτό δημιουργεί κενά στο δάσος, επιτρέποντας στα μικρά ζώα να κυκλοφορούν. Ο χώρος αυτός επιτρέπει επίσης την ανάπτυξη ποωδών φυτών, τα οποία αποτελούν τροφή για μικρά ζώα.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

Οι ασιατικοί ελέφαντες είναι αμοιβαίοι με ορισμένους τύπους φυτών σπόρων. Οι ελέφαντες τρώνε τους σπόρους ως τροφή. Μόλις τελειώσουν η πέψη τους, θα πέφτουν με τα κόπρανα σε μεγάλη απόσταση από την αρχική θέση, βοηθώντας στη διασπορά των σπόρων.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει επίσης μια αμοιβαία σχέση με τα μικρόβια στο πεπτικό τους σύστημα. Τα μικρόβια βοηθούν στην πέψη της φυτικής τροφής που τρώει ο ελέφαντας. Τα κύρια παράσιτα τουΕ. μέγιστοείναι κυρίως νηματώδη και παρασιτικά σκουλήκια.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
  • δημιουργεί βιότοπο
  • βασικά είδη
Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Στο παρελθόν, οι ασιατικοί ελέφαντες χρησιμοποιήθηκαν σε στρατούς για τη μεταφορά προμηθειών και στρατευμάτων μέσω των πυκνών δασικών βιότοπων. Τους κυνηγούσαν επίσης για ελεφαντόδοντο και το δέρμα τους. Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται κυρίως για την παροχή ενέργειας στη δασοκομία και την υλοτομία, τους θρησκευτικούς σκοπούς, τον οικοτουρισμό και την εκπαίδευση.(Kurt and Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςέχει αρνητικό αντίκτυπο στους ανθρώπους επειδή μπορούν να ρημάξουν χωράφια και να σκοτώσουν ανθρώπους. Υπάρχουν 200 άνθρωποι που σκοτώνονται από ελέφαντες ετησίως στην Ινδία και 50 σκοτώνονται ετησίως στη Σρι Λάνκα. Προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων σε πολλά διαφορετικά είδη καλλιεργειών.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • τραυματίζει ανθρώπους
  • παράσιτο της καλλιέργειας

Κατάσταση Διατήρησης

Ο μεγαλύτερος ελέφανταςαναφέρεται ως Απειλούμενο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Το υποείδοςΣουμάτρανος ελέφανταςκινδυνεύει κρίσιμα. Οι ασιατικοί ελέφαντες περιλαμβάνονται ως απειλούμενοι στον ομοσπονδιακό κατάλογο των ΗΠΑ.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα I στο CITES, με τα πιο απειλούμενα είδη. Ο πληθυσμός τωνΕ. μέγιστουπολογίζεται ότι είναι 38.500 με 52.500, με 16.000 σε αιχμαλωσία.(Choudhary, et al., 2008; Sukumar, 2006)

Οι μεγαλύτερες απειλές γιαE.maximusπεριλαμβάνουν απώλεια και κατακερματισμό του ενδιαιτήματος, συγκρούσεις ανθρώπου-ελέφαντου και λαθροθηρία. Οι ασιατικοί ελέφαντες πλήττονται από την απώλεια του φυσικού τους οικοτόπου λόγω του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού. Η λαθροθηρία αρσενικών ελεφάντων για τους χαυλιόδοντες τους είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζειE.maximus. Δεδομένου ότι μόνο τα αρσενικά έχουν χαυλιόδοντες, η λαθροθηρία οδηγεί σε εξαιρετικά λοξές αναλογίες φύλων, δημιουργώντας πρόβλημα με την ενδογαμία, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά αναπαραγωγής. Οι ελέφαντες κυνηγούνται επίσης για δέρμα και κρέας. Η κακή διαχείριση ελεφάντων στην αιχμαλωσία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Οι ασιατικοί ελέφαντες μερικές φορές αλυσοδένονται και διατηρούνται χωριστά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί οι ελέφαντες είναι πολύ κοινωνικοί, επομένως θα επηρεαστούν αρνητικά. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι ελέφαντες σπάνια αναπαράγονται σε αιχμαλωσία. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ελέφαντες σε αιχμαλωσία, αυτό δυσκολεύει την αύξηση του πληθυσμού. Για να βοηθήσει το είδος να ανακάμψει, η λαθροθηρία για ελεφαντόδοντο έχει απαγορευτεί και έχουν ληφθεί μέτρα για τη διατήρηση του ενδιαιτήματος των ασιατικών ελεφάντων. Ο πληθυσμός εξακολουθεί να μειώνεται επί του παρόντος, αλλά αυτές οι ενέργειες έχουν επιβραδύνει τη μείωση του πληθυσμού.(Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

Αλλα σχόλια

Οι ασιατικοί ελέφαντες περιγράφονται ως εξαιρετικά έξυπνοι. Το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι αρκετά μεγάλο, υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα έχουν καλές γνωστικές ικανότητες.Ο μεγαλύτερος ελέφανταςείναι γνωστοί για τη χρήση εργαλείων για τη φροντίδα του σώματος, τη διατροφή και το ποτό, την ανάπαυση και τον ύπνο, την κοινωνική συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών.(Kurt and Garai, 2007)

Συνεισφέροντες

Nikitha Karkala (συγγραφέας), The College of New Jersey, Matthew Wund (επιμέλεια), The College of New Jersey, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.