Equus asinusass (Επίσης: γάιδαρος)

Του Μπρίτον Χάγκινς

Γεωγραφική Εύρος

Τα αληθινά άγρια ​​γαϊδούρια βρίσκονται μόνο στη βόρεια Αφρική και την αραβική χερσόνησο, αλλά οικόσιτα και άγρια ​​γαϊδούρια μπορούν πλέον να βρεθούν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η γηγενής περιοχή εκτείνεται από το Μαρόκο έως τη Σομαλία και τη Μεσοποταμία έως το Ομάν.(Nowak, 1997, The American Donkey and Mule Society, 1998)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • εισήχθη
  • παλαιαρκτικός
    • εισήχθη
  • ανατολικός
    • εισήχθη
  • Αιθίοπας
    • εισήχθη
    • ντόπιος
  • νεοτροπικό
    • εισήχθη
  • Αυστραλός
    • εισήχθη
  • ωκεάνια νησιά
    • εισήχθη
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • κοσμοπολίτικος

Βιότοπο

Τα οικόσιτα γαϊδούρια είναι ευρέως διαδεδομένα και μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού στον κόσμο. Ωστόσο, τα αληθινά άγρια ​​γαϊδούρια προέρχονται από τις λοφώδεις, κυματιστές ερήμους της βόρειας Αφρικής και της αραβικής χερσονήσου και είναι καλά προσαρμοσμένα για ζωή στην έρημο. Τα οικόσιτα γαϊδούρια προτιμούν ζεστά, ξηρά κλίματα και, αν αφεθούν να γίνουν άγρια, θα επιστρέψουν σε ένα τέτοιο βιότοπο, όπως τα άγρια ​​λαγούμια του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Οι έρημοι χαρακτηρίζονται από χαμηλές, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις και αραιή βλάστηση.(Dossenbach, 1983· Nowak, 1997· Phillips and The Wild Burro Rescue and Preservation Project, 1999· The American Donkey and Mule Society, 1998)



frito πόδια
  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • γεωργικός

Φυσική περιγραφή

Τα γαϊδούρια μοιάζουν με άλογα και χαρακτηρίζονται από το μεγάλο κεφάλι, τα μακριά αυτιά και την ουρά που μοιάζει με αγελάδα. Κυκλοφορούν σε μαύρο, λευκό, χρώμα και σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ και του γκρι, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ένα γκρι χρώμα που ονομάζεται γκρι dun. Πολλά γαϊδούρια είναι στίγματα, στίγματα ή ριγέ. Τα περισσότερα μονόχρωμα γαϊδούρια έχουν μια σκούρα ραχιαία λωρίδα από τη χαίτη μέχρι την ουρά και μια σκούρα λωρίδα στους ώμους τους. Έχουν όρθια χαίτη και δεν έχουν το μπροστινό μέρος του αλόγου. Τα μαλλιά τους μπορεί να είναι ίσια, σγουρά, κοντά και συρμάτινα, ή μακριά και μάλλινα. Τα άγρια ​​γαϊδούρια έχουν κατά μέσο όρο 200 cm μήκος σώματος, 45 cm μήκος ουράς, 125 cm στον ώμο και βάρος 250 kg. Το μέγεθος της εγχώριας φυλής ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη φυλή. Οι μινιατούρες, η μικρότερη φυλή γαϊδάρων, στέκονται λιγότερο από 92 εκατοστά στον ώμο και ζυγίζουν λιγότερο από 180 κιλά. Τα τυπικά γαϊδούρια, η ράτσα μεσαίου μεγέθους, κυμαίνονται από 36 ίντσες έως 48 ίντσες (92 cm έως 123 cm) και ζυγίζουν 400 έως 500 λίβρες (180 έως 225 κιλά). Το απόθεμα μαμούθ, η μεγαλύτερη φυλή γαϊδάρων, έχει μέσο ύψος 56 ίντσες (143 cm) και ζυγίζει περίπου 950 λίβρες (430 κιλά). Γαϊδούρια μινιατούρες και μαμούθ έχουν εκτραφεί από τον άνθρωπο για να διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι πιο επιθυμητά ή κατάλληλα για συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, τα μικροσκοπικά γαϊδούρια προτιμώνται συχνά ως κατοικίδια επειδή το μικρό τους μέγεθος τους κάνει πιο εύκολη τη φροντίδα και τα μεγαλύτερα γαϊδούρια μαμούθ είναι πιο δυνατά ζώα εργασίας από τα τυπικά γαϊδούρια. Υπάρχει γενικά πολύ μικρός σεξουαλικός διμορφισμός στα γαϊδούρια. Τα άγρια ​​γαϊδούρια έχουν τις πιο μακριές και στενές οπλές από οποιαδήποτε άλληEquusείδος.(Edwards and Geddes, 1988; Nowak, 1997; Oklahoma State University, 1996a; Oklahoma State University, 1996b; The American Donkey and Mule Society, 1998; The Encyclopaedia Brittanica, 15η έκδ., Τόμος 92, 4).



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μέση μάζα
    250 κιλά
    550,66 λίβρες
  • Μέση μάζα
    250000 γρ
    8810,57 ουγκιές
    Μια ηλικία
  • Μέσο μήκος
    200 εκ
    78,74 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    164,92 W
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Τα μικρότερα κοπάδια άγριων γαϊδουριών αποτελούνται γενικά από ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά. Τα μεγαλύτερα κοπάδια έχουν πολλά αρσενικά και θηλυκά. Δεν φαίνεται να υπάρχουν μόνιμοι δεσμοί μεταξύ των ατόμων, τα κοπάδια είναι εξαιρετικά ευέλικτα, διαλύονται και μεταρρυθμίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τα κυρίαρχα αρσενικά άγρια ​​γαϊδούρια υπερασπίζονται μερικές φορές μεγάλες περιοχές στις οποίες βρίσκονται επίσης πολλοί πιθανοί σύντροφοι. Τα κατώτερα αρσενικά είναι επίσης ανεκτά στην επικράτεια του κυρίαρχου αρσενικού.(Nowak, 1997)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Τα εξημερωμένα γαϊδούρια μπορούν να εκτραφούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τα άγρια ​​γαϊδούρια αναπαράγονται γενικά την υγρή περίοδο. Η περίοδος κύησης είναι συνήθως 12 μήνες και τα πουλάρια ζυγίζουν μεταξύ 19 και 30 λίβρες (8,6 έως 13,6 κιλά) κατά τη γέννηση. Τα πουλάρια των γαϊδάρων έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά τη γέννηση και συνήθως μπορούν να σταθούν και να θηλάσουν περίπου 30 λεπτά μετά τη γέννηση. Τα μικρά απογαλακτίζονται από τη μητέρα σε ηλικία περίπου 5 μηνών. Τα θηλυκά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 2 ετών και μπορούν να γεννούν ένα πουλάρι κάθε χρόνο μετά από αυτό. Τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα ήδη από την ηλικία των 2 ετών, αλλά είναι πιο πιθανό να γίνουν αρκετά κυρίαρχα ώστε να ελέγχουν το ζευγάρωμα στα 3 έως 4 ετών.



Μέλη του γένουςEquusμπορούν συχνά να διασταυρωθούν για να παράγουν υβρίδια. Τα γαϊδούρια μπορούν να εκτραφούν με άλογα και ζέβρες για την παραγωγή στείρων υβριδίων. Η διασταύρωση ενός αρσενικού γαϊδάρου (γρύλος) και ενός θηλυκού αλόγου (φοράδα) παράγει ένα μουλάρι. Μια διασταύρωση μεταξύ ενός θηλυκού γαϊδάρου (τζέννετ ή τζένι) και ενός αρσενικού αλόγου (επιβήτορας) παράγει ένα χίνι. Μια διασταύρωση μεταξύ ζέβρας και γαϊδάρου παράγει μια ζέβρα ή μια ζούνκι.(Edwards and Geddes, 1988; Honolulu Zoo, 2000; Jacks or Better Donkey Co., 2000a; Jacks or Better Donkey Co., 2000b; Nowak, 1997; Rachau, 1996)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα άγρια ​​γαϊδούρια γεννούν κάθε χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα γενικά την υγρή περίοδο στην άγρια ​​φύση, αν και οι οικόσιτοι και ορισμένοι άγριοι πληθυσμοί αναπαράγονται όλο το χρόνο.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    1
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    1
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    12 μήνες
  • Μέση περίοδος κύησης
    359 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    5 μήνες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    2 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    708 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    1005 ημέρες
    Μια ηλικία

Τα θηλυκά άγρια ​​γαϊδούρια φροντίζουν και φροντίζουν τα μικρά τους μέχρι να απογαλακτιστούν σε ηλικία περίπου 5 μηνών. Τα νεαρά άγρια ​​γαϊδούρια είναι ικανά να σταθούν και να ακολουθήσουν τις μητέρες τους μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση.(Nowak, 1997)

  • Γονική Επένδυση
  • καμία γονική συμμετοχή
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η μέση διάρκεια ζωής ενός άγριου γαϊδάρου είναι 25 έως 30 χρόνια, αλλά στην αιχμαλωσία μπορεί να ζήσει από 40 έως 50 χρόνια.(Nowak, 1997)



  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    25-30 ετών
  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    40-50 (υψηλό) ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    25 έως 30 ετών
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    47,0 χρόνια
    Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας Max Planck

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα γαϊδούρια είναι κοινωνικά ζώα. Είναι πιο δραστήριοι το πρωί και το βράδυ, ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας. Στην άγρια ​​φύση ταξιδεύουν σε κοπάδια από πολλά άτομα έως και εκατό άτομα, με μέσο μέγεθος ομάδας 4,7 ζώων.

Τα γαϊδούρια είναι παρατηρητικά και προσεκτικά ζώα. Θα αρνηθούν να κάνουν οτιδήποτε τους φαίνεται επικίνδυνο. Αυτή η συμπεριφορά έχει κερδίσει στον γάιδαρο τη φήμη του ότι είναι πεισματάρης, αλλά στην πραγματικότητα, τα οικόσιτα γαϊδούρια είναι πολύ υπάκουα ζώα και δεν αρνούνται καμία λογική παραγγελία. Όταν ένας γάιδαρος τρομάζει από κάτι, συνήθως δεν τρέχει στα τυφλά από φόβο. Το φυσικό του ένστικτο είναι να παγώσει ή να τρέξει μερικά βήματα και μετά να κοιτάξει να δει τι το τρόμαξε. Αυτό είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των αλόγων, τα οποία τείνουν να πανικοβάλλονται και να «μπουντάρουν» όταν φοβούνται.

Τα κατοικίδια γαϊδούρια αλληλεπιδρούν καλά με άλλα ζώα όπως άλογα, αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και λάμα. Τα γαϊδούρια είναι παθητικά από τη φύση τους, αλλά προστατεύουν επιθετικά τα μικρά τους και μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν να προστατεύουν τα πρόβατα και τα κατσίκια. Τα γαϊδούρια δεν θα διστάσουν να επιτεθούν και να ποδοπατήσουν μεγαλόσωμους σκύλους ή ακόμα και ανθρώπους εάν αντιληφθούν ότι το ζώο αποτελεί απειλή.



Mariah Carey περπάτημα

Τα οικόσιτα γαϊδούρια κανονικού μεγέθους είναι χρήσιμα για νεαρά μοσχάρια και πουλάρια που σπάζουν το καπίστρι. Δίνοντας στον γάιδαρο τη δουλειά να εκπαιδεύει τα ζώα, το μοσχάρι ή το πουλάρι θα έχουν μεγαλύτερη τάση να εμπιστεύονται έναν άνθρωπο, αφού δεν συνδέουν τη δυσάρεστη εμπειρία εκπαίδευσης με τον άνθρωπο.

Τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνται ως σύντροφοι για απογαλακτισμένα πουλάρια και για νευρικά, τραυματισμένα ή αναρρώμενα ζώα. Έχουν ηρεμιστική, καταπραϋντική δράση στα ζώα και βοηθούν στη μείωση του στρες των τραυματικών καταστάσεων.



Τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνται επίσης ως ζώα συντροφιάς σε προγράμματα ψυχαγωγικής ιππασίας για παιδιά και για άτομα με νοητική και σωματική αναπηρία. Η στοργική, ήρεμη, υπομονετική διάθεσή τους τα καθιστά ιδανικά για χρήση ως ζώο συντροφιάς για άλλα ζώα και ανθρώπους.(Ζωολογικός κήπος της Χονολουλού, 2000· Nowak, 1997· Oklahoma State University, 1996a· Oklahoma State University, 1996b· Rachau, 1996)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    23 (υψηλό) km^2

Εύρος Εστίας

Η μέση ετήσια εμβέλεια κατοικίας έχει υπολογιστεί σε 19,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.(Nowak, 1997)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα άγρια ​​γαϊδούρια χρησιμοποιούν οπτικές οθόνες, μυρωδιές, σωματική επαφή και φωνές για να επικοινωνήσουν. Έχουν έντονη ακοή και καλές αισθήσεις όρασης και όσφρησης.

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα γαϊδούρια είναι φυτοφάγα ζώα που βόσκουν, με μεγάλα δόντια με επίπεδη επιφάνεια προσαρμοσμένα για να δακρύζουν και να μασούν φυτική ύλη. Η κύρια τροφή τους είναι το γρασίδι, αλλά τρώνε επίσης άλλους θάμνους και φυτά της ερήμου. Όπως πολλά άλλα ζώα που βόσκουν, πιάνουν το φυτό πρώτα με τα μυώδη χείλη τους, το τραβούν στο στόμα τους και μετά το σκίζουν με τα δόντια τους.

Σε μια μελέτη με άγρια ​​γαϊδούρια στην Αριζόνα, διαπιστώθηκε ότι τρώνε 33% βότανα και 40% περιηγούνται.(Nowak, 1997)

σκύλος bakerwali
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι

Αρπακτικά

Η διαβίωση σε ομάδες αυξάνει τον αριθμό των ζώων που προσέχουν τα αρπακτικά. Τα περισσότερα θηράματα πιθανώς εμφανίζονται σε πουλάρια και ηλικιωμένα ζώα. Τα αρπακτικά σε άγρια ​​γαϊδούρια μπορεί να περιλάμβανανλιοντάριακαιλύκοι.

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα άγρια ​​γαϊδούρια επηρεάζουν τη βλάστηση της ερήμου μέσω της βοσκής και της περιήγησής τους.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Από τότε που τα γαϊδούρια εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου έξι χιλιάδες χρόνια, ήταν πολύ σημαντικά στις ανθρώπινες οικονομίες. Οι αιγυπτιακές τάφοι της Δυναστείας IV (περίπου 2675 έως 2565 π.Χ.) υποδεικνύουν ότι η ιδιοκτησία γαϊδάρων ήταν σύμβολο κατάστασης και ότι η ελίτ της κοινωνίας μπορεί να είχε κοπάδια με περισσότερα από χίλια κεφάλια. Τα γαϊδούρια έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου μεγάλων αποστάσεων στην Αίγυπτο, λόγω της ικανότητας αντοχής τους στο βάρος και της προσαρμογής τους για ταξίδια στην έρημο. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα θηλυκά γαϊδούρια διατηρούνταν ως ζώα γαλακτοπαραγωγής. Το γάλα γαϊδούρας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρωτεΐνη από το αγελαδινό. Το γάλα χρησιμοποιούνταν επίσης για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς. Το κρέας του γαϊδάρου το έτρωγαν ως φαγητό πολλοί άνθρωποι. Υπήρχαν εξημερωμένα γαϊδούρια στην Ευρώπη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και τα πρώτα γαϊδούρια ήρθαν στον Νέο Κόσμο με τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1495. Τα γαϊδούρια εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με Μεξικανούς εξερευνητές. Πολλά από τα άγρια ​​γαϊδούρια στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόγονοι φυγάδων ή εγκαταλελειμμένων γαϊδάρων που έφεραν Μεξικανοί εξερευνητές κατά τη διάρκεια του Χρυσού Πυρετού. Σε όλη την ιστορία τα γαϊδούρια ήταν ανεκτίμητα ως θηρία φορτίων. Ακόμη και σήμερα, τα γαϊδούρια έχουν μεγάλη οικονομική σημασία ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Χρησιμοποιούνται εκτενώς σε προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας και ανακούφισης της φτώχειας στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Τα μινιατούρα γαϊδούρια είναι πολύ δημοφιλή ως ζώα συντροφιάς και για επίδειξη. Το απόθεμα μαμούθ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ζώα έλξης σε μικρές αγροτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.(Dossenbach, 1983; Edwards and Geddes, 1988; The American Donkey and Mule Society, 1998)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Το κόστος του ελέγχου του πληθυσμού των άγριων γαϊδάρων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ήταν αισθητό σε ορισμένες περιοχές. Τα άγρια ​​γαϊδούρια μπορεί να συμβάλλουν στην υποβάθμιση και τη διάβρωση των οικοτόπων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν είναι αυτόχθονες.(Phillips and The Wild Burro Rescue and Preservation Project, 1999)

Κατάσταση Διατήρησης

Αν και το μέλλον των άγριων και άγριων γαϊδάρων είναι αβέβαιο, τα οικόσιτα γαϊδούρια δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, οι λάτρεις των γαϊδάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν ιδρύσει πολλές οργανώσεις αφιερωμένες στη διάσωση, τη διατήρηση και τη φροντίδα άγριων, εγκαταλελειμμένων ή ανεπιθύμητων γαϊδάρων. Τα άγρια ​​γαϊδούρια στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, βρίσκονταν υπό αυστηρό έλεγχο πληθυσμού για πολλά χρόνια, επειδή ανταγωνίζονταν τα πρόβατα μεγαλόκερως της ερήμου για πολύ περιορισμένους πόρους. Πολλές αρχές θεώρησαν ότι τα γαϊδούρια οδηγούσαν σε εξαφάνιση το ήδη απειλούμενο μεγαθήριο πρόβατο και περίπου 400 άγρια ​​γαϊδούρια πυροβολήθηκαν μεταξύ 1987 και 1995 από τους Rangers των Εθνικών Πάρκων ως μέρος της πολιτικής τους για την «Άμεση Μείωση».(Dossenbach, 1983· Phillips and The Wild Burro Rescue and Preservation Project, 1999)

Αλλα σχόλια

Τα γαϊδούρια έχουν μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία και η στενή τους αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους έχει οδηγήσει σε μια πλούσια κληρονομιά λαογραφίας και μύθου στους αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και τα γαϊδούρια περιλαμβάνονται σε πολλές βιβλικές ιστορίες.(Nowak, 1997)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Britton Huggins (συγγραφέας), Fresno City College, Jerry Kirkhart (επιμέλεια), Fresno City College.