Η ζέβρα του Equus grevyiGrevy

Του Alexis J. Hollingshead

Γεωγραφική Εύρος

Οι ζέβρες του Γκρέβι ζουν στη βόρεια Κένυα και σε μερικές μικρές περιοχές της νότιας Αιθιοπίας. Ιστορικά, οι ζέβρες του Γκρέβι κατοικούσαν στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί και την Κένυα στην Ανατολική Αφρική. Η τελευταία έρευνα στην Κένυα το 2000 είχε ως αποτέλεσμα πληθυσμό 2.571 κατοίκων. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των ζέβρες του Grevy στην Κένυα μεταξύ 1.838 και 2.319. Στην Αιθιοπία, η τρέχουσα εκτίμηση του πληθυσμού είναι 126, με μείωση κατά 90% από τους εκτιμώμενους 1.900 το 1980. Η ανατολική κατανομή είναι βόρεια του ποταμού Tana ανατολικά της Garissa και του βάλτου Lorian. Στα δυτικά, βρίσκονται ανατολικά και βόρεια μιας γραμμής από το όρος Κένυα έως το Donyo Nyiro και ανατολικά της λίμνης Turkana έως την Αιθιοπία. Στην Αιθιοπία, βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Omo βόρεια στη λίμνη Zwai, νοτιοανατολικά στη λίμνη Stephanie και στο Marsabit στην Κένυα.('Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999; 'Equus Grevyi', 2003)

st.bernard σάλια
  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι ζέβρες του Grevy κατοικούν σε ημίξηρα λιβάδια, γεμίζοντας μια θέση διαφορετική από αυτή των άλλων μελών του γένουςEquusπου ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπως π.χάγρια ​​γαϊδούρια(που προτιμούν άνυδρους βιότοπους) καιπεδιάδες ζέβρες(που εξαρτώνται περισσότερο από το νερό από τις ζέβρες του Grevy). Συνήθως προτιμούν άνυδρα λιβάδια ήακακίασαβάνες. Οι καταλληλότερες περιοχές έχουν μόνιμη πηγή νερού. Τα τελευταία χρόνια, οι ζέβρες του Grevy συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα νότια της περιοχής τους λόγω της απώλειας οικοτόπων στο βορρά. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, όταν η τοποθεσία κοντά σε μια μόνιμη πηγή νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική, οι ζέβρες τείνουν να συγκεντρώνονται περισσότερο σε περιοχές με μόνιμες πηγές νερού. Σε περιόδους βροχών, είναι πιο διασκορπισμένα. Οι περιοχές με πράσινο, κοντό γρασίδι και μεσαίου πυκνού θάμνους χρησιμοποιούνται από θηλάζουσες και εργένηδες πιο συχνά από ό,τι τα μη θηλάζοντα θηλυκά ή τα αρσενικά της περιοχής. Τα θηλάζοντα θηλυκά μπορούν να ανταλλάξουν την ποσότητα και την ασφάλεια της χορτονομής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο γρασίδι.('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα είδη', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Cordingley, et al., 2009; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan, et al., 2008)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • Ανύψωση εύρους
    300 έως 600 μ
    984,25 έως 1968,50 πόδια
  • Μέση ανύψωση
    500 μ
    1640,42 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι ζέβρες του Γκρέβι έχουν μεγάλα κεφάλια, μεγάλα και στρογγυλεμένα αυτιά και χοντρές, όρθιες χαίτες. Το ρύγχος είναι καφέ. Ο λαιμός είναι παχύτερος και πιο στιβαρός από ό,τι σε άλλα είδη ζέβρας. Αυτές οι ιδιότητες το κάνουν να φαίνεται πιο μουλάρι από άλλες ζέβρες. Το παλτό έχει ασπρόμαυρες στενές ρίγες, σε σχήμα σεβρόν, που τυλίγονται το ένα γύρω από το άλλο σε ομόκεντρο σχέδιο και διχοτομούνται από μια μαύρη ραχιαία λωρίδα. Το μοτίβο chevron είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο στα άκρα, όπου το σημείο του chevron δείχνει ραχιαία, γίνεται πιο οξύ όσο πιο ψηλά το άκρο ανεβαίνουν. φτάνουν σε μια τελική κορυφή στους ώμους και στο ακρώμιο. Στο κρανίο, τα chevron εκτείνονται ραχιαία στο μάγουλο, όπου το σχέδιο γίνεται πιο γραμμικό. Η κοιλιά αυτής της ζέβρας είναι εντελώς λευκή, σε αντίθεση με άλλες ζέβρες. Οι ζέβρες του Grevy είναι επίσης οι μεγαλύτερες από όλα τα άγρια ​​ιπποειδή και μόνοοικόσιτα άλογαείναι μεγαλύτερες. Οι ζέβρες του Grevy παρουσιάζουν ελαφρύ σεξουαλικό διμορφισμό. τα αρσενικά είναι συνήθως περίπου 10 τοις εκατό μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα πουλάρια ζέβρας του Grevy γεννιούνται με ένα τρίχωμα που έχει κοκκινοκαφέ ή σκουριασμένες ρίγες αντί για το μαύρο των ενηλίκων. Αυτό σταδιακά σκουραίνει σε μαύρο καθώς η ζέβρα γερνάει. Μια ραχιαία χαίτη που εκτείνεται από την κορυφή του κεφαλιού έως τη βάση της ουράς υπάρχει σε όλες τις νεαρές ζέβρες. Αυτή η χαίτη είναι όρθια όταν ένα ζώο είναι ενθουσιασμένο και επίπεδη όταν είναι χαλαρό. Η οδοντιατρική φόρμουλα ενηλίκων είναι 3/3, 1/1, 4/4, 3/3.('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα είδη', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    349 έως 451 κιλά
    768,72 έως 993,39 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    125 έως 150 cm
    49,21 έως 59,06 ίντσες
  • Μέσο μήκος
    135 εκ
    53,15 ίντσες

Αναπαραγωγή

Ένα αρσενικό ζευγαρώνει με τα θηλυκά που έρχονται στην επικράτειά του εάν βρίσκονται σε οίστρο. Οι φοράδες είναι συνήθως πολυάνδρες και ζευγαρώνουν με ένα αρσενικό πριν αλλάξουν περιοχές και ζευγαρώσουν με ένα άλλο, αν και μερικές φορές οι φοράδες γίνονται μονόδρες. Όταν μια φοράδα μένει σε μια μόνο περιοχή, συνήθως επειδή επιθυμεί τους πόρους που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή, θα μείνει με ένα μόνο αρσενικό και θα ζευγαρώσει μόνο μαζί του.(Churcher, 1993, Ginsberg και Rubenstein, 1990)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Οι ζέβρες του Grevy μπορούν να ζευγαρώσουν όλο το χρόνο, αλλά η πλειοψηφία της αναπαραγωγής γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Τα πουλάρια γεννιούνται μετά από περίοδο κύησης 13 μηνών, συνήθως μέσα στους βροχερούς μήνες του έτους. Οι κορυφές εμφανίζονται συνήθως τον Μάιο και τον Ιούνιο, την περίοδο των μεγάλων βροχών, και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, την περίοδο των σύντομων βροχών. Καθώς πλησιάζει η γέννηση, τα θηλυκά απομονώνονται από το κοπάδι. Ο τοκετός κανονικά γίνεται ξαπλωμένος, με τις οπλές του νεαρού να εμφανίζονται πρώτα και την πλήρη ανάδυση σε 7 έως 8 λεπτά. Εάν ο τοκετός ξεκινά με τη μητέρα όρθια, ολοκληρώνεται ξαπλωμένη. Το νεογέννητο απελευθερώνεται από τις αμνιακές μεμβράνες και σέρνεται προς το κεφάλι της μητέρας του. Η μητέρα το γλείφει καθαρά και καταπίνει τις μεμβράνες και λίγο αμνιακό υγρό, που μπορεί να είναι σημαντικά για την έναρξη της γαλουχίας ή του μητρικού δεσμού. Οι ζέβρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 275 ημέρες για να απογαλακτιστούν. Μόλις απογαλακτιστούν, συνεχίζουν να μένουν με τη μητέρα τους. Τα θηλυκά διασπείρονται νωρίτερα από τα αρσενικά, τα θηλυκά διασκορπίζονται στους 13 έως 18 μήνες και τα αρσενικά συχνά μένουν με τη μητέρα τους έως και 3 χρόνια. Το πουλάρι ζέβρας ενός νεογέννητου Grevy έχει χρώμα σκουριάς με μακριά τρίχα στην πλάτη και στην κοιλιά του. Σε αυτό το στάδιο, εμφανίζεται η αποτύπωση. Οι θηλυκές ζέβρες κρατούν άλλες ζέβρες σε απόσταση, έτσι ώστε το πουλάρι να μπορεί να δεθεί με τη μητέρα του. Τα νεογέννητα πουλάρια μπορούν να περπατήσουν μόλις 20 λεπτά μετά τη γέννησή τους και να τρέξουν μετά από μία ώρα, κάτι που είναι μια πολύ σημαντική προσαρμογή επιβίωσης για αυτό το επιπόλαιο, μεταναστευτικό είδος. Τα πουλάρια θηλάζουν πολύ για μισό χρόνο και μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να απογαλακτιστούν πλήρως. Τα θηλυκά επιτυγχάνουν σεξουαλική ωριμότητα περίπου 3 ετών και τα αρσενικά γύρω στα 6 έτη. Τα θηλυκά τείνουν να κυοφορούν μία φορά κάθε δύο χρόνια.('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα είδη', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι θηλυκές ζέβρες του Grevy αναπαράγονται περίπου μία φορά κάθε δύο χρόνια.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι ζέβρες του Grevy μπορούν να ζευγαρώσουν όλο το χρόνο, αλλά οι περισσότερες αναπαραγωγές γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 προς 1
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    358 έως 438 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    390 ημέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    275 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    1 έως 3 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    3 με 4 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    3 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    1 έως 7 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    6 χρόνια

Τα αρσενικά παίζουν ελάχιστο έως καθόλου ρόλο στη φροντίδα των νέων, τα θηλυκά είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τη φροντίδα των νέων. Αμέσως μετά τον τοκετό, το πουλάρι αποτυπώνεται στη μητέρα και μπορεί να αναγνωρίσει το ξεχωριστό άρωμα, την εμφάνιση και τις φωνές της. Ένα αποτυπωμένο πουλάρι ακολουθεί απευθείας τη μητέρα του και μπορεί να αναγνωρίσει το σχήμα των λωρίδων στο πίσω μέρος της μητέρας του. Μέχρι να απογαλακτιστεί, ένα πουλάρι θα ακολουθήσει τη μητέρα του και θα μάθει να μιμείται όλη τη συμπεριφορά της. Τα θηλυκά πουλάρια ανεξαρτητοποιούνται από τη μητέρα τους νωρίτερα από τα αρσενικά πουλάρια, παρόλο που και τα δύο φύλα απογαλακτίζονται περίπου την ίδια στιγμή. Τα αρσενικά συχνά παραμένουν με το κοπάδι γέννησής τους έως ότου φτάσουν την ηλικία των τριών ετών και τα θηλυκά είναι γνωστό ότι χωρίζουν σε ηλικία μόλις 13 μηνών.

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Όπως τα περισσότερα άλλα είδη η διάρκεια ζωής τουEquus grevyiείναι μεγαλύτερη στην αιχμαλωσία παρά στην άγρια ​​φύση. Σε αιχμαλωσία,Equus grevyiσυνήθως ζει μεταξύ 22 και 30 ετών. Στην άγρια ​​φύση, η διάμεση ηλικία είναι πιο κοντά στα 12 ή 13, αν και έχει αναφερθεί ζώο 18 ετών.(Churcher, 1993)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    18 (υψηλά) χρόνια
  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    30 (υψηλά) χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    18 (υψηλά) χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    12-13 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    22 έως 30 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι ζέβρες του Grevy διαφέρουν από τα περισσότερα άλλα μέλη του γένουςEquusστο ότι δεν έχουν συγκεκριμένη κοινωνική δομή. Είναι χαλαρά κοινωνικά ζώα. Η σύνθεση της αγέλης μπορεί να ποικίλλει σε καθημερινή βάση καθώς νέα μέλη εισέρχονται στην επικράτεια ενός κυρίαρχου αρσενικού και τα παλιά μέλη φεύγουν. Οι δύο πιο σταθερές σχέσεις που έχουν οι ζέβρες του Γκρέβι είναι η προσκόλληση ενός επιβήτορα με την επικράτειά του και η προσκόλληση μιας φοράδας με τα μικρά της. Δεν υπάρχει αυστηρά παρατηρούμενη ιεραρχία κυριαρχίας μέσα σε μια ομάδα ζέβρες του Γκρέβι, αν και υπάρχει μια δομή κυριαρχίας. Ένα αρσενικό της περιοχής έχει το δικαίωμα να αναπαράγει θηλυκά σε αυτό το έδαφος. Ελλείψει θηλυκών, τα αρσενικά θα συσχετιστούν σε αγέλες εργένηδων με μια χαλαρή δομή κυριαρχίας. Τα αρσενικά είναι εδαφικά και διεκδικούν κορυφαίες περιοχές ποτίσματος και βόσκησης. Αυτές οι περιοχές μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος έως και 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα αρσενικά σημαδεύουν τις περιοχές τους με σωρούς κοπριάς, που ονομάζονται «middens» και εκπέμπουν δυνατές φωνές που επιτρέπουν σε άλλες ζέβρες να καταλάβουν ότι είναι παρόντες. Ένα τοπικό αρσενικό μπορεί να διατηρήσει την επικράτειά του για μια περίοδο 7 ετών προτού ένα νεότερο, δυνατότερο αρσενικό τον αμφισβητήσει γι' αυτό. Τα αρσενικά ζέβρα του Grevy είναι μοναχικά στα εδάφη τους, εκτός από τις περιπτώσεις που φθάνουν τα θηλυκά στην αναπαραγωγική περίοδο. Οι άρρενες εργένηδες ή οι άντρες που δεν ανήκουν στην επικράτεια ταξιδεύουν μαζί σε ομάδες των 2 έως 6. Αυτό το κοινωνικό σύστημα είναι διαφορετικό από άλλαζέβρες, τα οποία σχηματίζουν γυναικεία χαρέμια σε ένα μόνο αρσενικό έδαφος όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, μερικές ζέβρες του Grevy μεταναστεύουν σε ορεινά βοσκοτόπια όπου οι πηγές τροφής είναι πιο άφθονες, αλλά τα αρσενικά της περιοχής συχνά παραμένουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο.



έκλεψε σκύλο

Τα θηλάζοντα θηλυκά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε πόρους από τα θηλυκά που δεν θηλάζουν. Όταν τα θηλυκά θηλάζουν, χρειάζονται νερό τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, έτσι οι αρσενικές ζέβρες σε περιοχές με μεγάλα, ασφαλή σώματα νερού συνήθως έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν με περισσότερα θηλυκά. Τα θηλάζοντα θηλυκά έχουν πιο περιορισμένες κινήσεις και λιγότερους άρρενες συνεργάτες από τα μη θηλάζοντα θηλυκά. Είναι πιθανό ότι η ανδρική παρενόχληση επηρεάζει επίσης τη γυναικεία κατανομή και τις σχέσεις με τους άνδρες. Τα θηλάζοντα θηλυκά βιώνουν υψηλότερα ποσοστά παρενόχλησης από τα αρσενικά από τα μη θηλάζοντα θηλυκά και τείνουν να κινούνται πιο γρήγορα κατά τις περιόδους παρενόχλησης('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα είδη', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan, et al., 2007)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • ιεραρχίες κυριαρχίας
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    2 to 12 km^2
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    6 km^2

Εύρος Εστίας

Τα αρσενικά εδάφη έχουν εδάφη τουλάχιστον 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έως και 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αν και η μέση περιοχή είναι 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγεθος της οικιακής εμβέλειας των μη εδαφικών ζέβρες είναι μερικές φορές τόσο μεγάλο όσο 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ζέβρες του Γκρέβι είναι εξαιρετικά κινητές και ορισμένα άτομα είναι γνωστό ότι μετακινούν αποστάσεις μεγαλύτερες από 80 χιλιόμετρα.('Grevy's Zebra', 2004; Sundaresan, et al., 2007)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Δεν υπάρχουν δύο ζέβρες που να έχουν την ίδια λωρίδα. Το μοτίβο λωρίδων κάθε μεμονωμένης ζέβρας λειτουργεί ως ένας τύπος δακτυλικού αποτυπώματος που επιτρέπει την ακριβή αναγνώρισή του από ανθρώπους ερευνητές έως και το 90% των περιπτώσεων. Αυτό, μαζί με το άρωμα και τις μεμονωμένες φωνές, επιτρέπουν στα άτομα να αναγνωρίζονται από τους ομοειδείς.



Η σήμανση της μυρωδιάς, ειδικά από τα θηλυκά, παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Τα αρσενικά συχνά μυρίζουν τα φύλλα ενός θηλυκού για να προσδιορίσουν εάν είναι σε οίστρο. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν κοπριά και ούρα για να σημαδέψουν την περιοχή τους.

Τα αρσενικά χρησιμοποιούν ήχους και οπτικές ενδείξεις για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους. Μπορεί να το κάνουν αυτό απογυμνώνοντας τα δόντια τους, ισοπεδώνοντας τα αυτιά τους, κλωτσώντας ή δαγκώνοντας άλλα αρσενικά. Τα αρσενικά της περιοχής συχνά παρενοχλούν τα θηλυκά για να αναπαραχθούν μαζί τους χρησιμοποιώντας αυτές τις ίδιες τεχνικές.



Οι ζέβρες του Grevy είναι πολύ φωνητικές, αν και όχι τόσο φωνητικές όσοπεδιάδες ζέβρες. Το λεξιλόγιό τους περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά σημεία. Τα άτομα συχνά εκπέμπουν αυτά τα γήπεδα όταν δραπετεύουν από αρπακτικά ή όταν τσακώνονται.('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα είδη', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι ζέβρες του Grevy είναι φυτοφάγα και βοσκοτόπια με περιστασιακές τάσεις περιήγησης. Τρώνε κυρίως σκληρά χόρτα και χόρτα, αλλά, την ξηρή περίοδο που τα χόρτα δεν είναι τόσο άφθονα, τα φύλλα μπορούν να αποτελούν έως και το 30 τοις εκατό της διατροφής τους. Οι ζέβρες του Grevy μπορούν να αφομοιώσουν πολλούς διαφορετικούς τύπους και μέρη φυτών που τα βοοειδή δεν μπορούν. Οι ζέβρες του Grevy εξαρτώνται από το νερό και συχνά μεταναστεύουν σε λιβάδια με καθημερινή πρόσβαση στο νερό. Οι περισσότερες ζέβρες του Grevy μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό για έως και πέντε ημέρες, αλλά τα θηλυκά που θηλάζουν πρέπει να πίνουν τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα για να διατηρήσουν την υγιή παραγωγή γάλακτος.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 1999)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα

Αρπακτικά

Οι ρίγες των ζέβρες του Grevy μπορεί να λειτουργήσουν ως καμουφλάζ, ειδικά τη νύχτα. Οι ζέβρες είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν από μεγάλες αποστάσεις τη νύχτα. Οι ρίγες βοηθούν επίσης στη διάσπαση του περιγράμματος του ζώου στα αρπακτικά και μπορεί να βοηθήσουν στο καμουφλάζ τους σε ψηλό γρασίδι. Όταν βρίσκονται στην ίδια περιοχή, οι ζέβρες του Γκρέβι συγκεντρώνονται σε προσωρινές κοινωνικές ομάδες για να παρέχουν προστασία από τα αρπακτικά.('Grevy's Zebra Trust: Απειλούμενα Είδη', 2007; Churcher, 1993)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι ζέβρες του Grevy είναι μεγάλα, βόσκοντα οπληφόρα που τρέφονται με χόρτα και χρησιμεύουν ως θήραμα για μια σειρά από μεγάλα αρπακτικά. Γεμίζουν μια θέση που έχει μείνει ανοιχτή ανάμεσα στην αγάπη των άνυδρων οικοτόπωνάγρια ​​γαϊδούριακαιζέβρες πεδιάδων που εξαρτώνται από το νερό.('Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι ζέβρες του Grevy έχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση και αποτελούν πηγή οικοτουριστικού ενδιαφέροντος. Οι ζέβρες του Grevy έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή και ως πηγή φλοιών στο παρελθόν.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Equus grevyiμπορεί μερικές φορές να ανταγωνίζονται τα εξημερωμένα βοοειδή για πόρους σε βοσκήσιμες εκτάσεις.

Κατάσταση Διατήρησης

Ένα 5ετές σχέδιο διατήρησης της Kenya Wildlife Services (KWS) ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2008. Αυτό το σχέδιο διατήρησης στοχεύει στην ανάκτηση του πληθυσμού των ζέβρες του Grevy, ο οποίος μειώθηκε από 15.000 τη δεκαετία του 1970 σε λίγο περισσότερο από 2.500 το 2009. προτείνει την ανάγκη για ένα σύστημα παρακολούθησης για την εκτίμηση του πληθυσμού τουEquus grevyi, να αξιολογήσει την κατάστασή του, να παρακολουθήσει τις κινήσεις και να καθορίσει τα αίτια της θνησιμότητας. Επιπλέον, οι τοπικές κοινότητες στην Κένυα συμμετέχουν περισσότερο στη διατήρηση τουEquus grevyiκαι η Αιθιόπα έχει διοργανώσει δύο εργαστήρια σχετικά με το καθεστώς και τη διατήρηση.Equus grevyiείχε προηγουμένως καταχωρηθεί ως θηραματόζωο στην Κένυα και τώρα αναβαθμίζεται σε προστατευόμενο ζώο. Αναφέρεται επίσης ως προστατευόμενο στην Αιθιοπία, αν και η επίσημη προστασία έχει περιοριστεί.(Low, et al., 2009; Moehlman, et al., 2009; Muoria, et al., 2009)

Αλλα σχόλια

Equus grevyiΤα άτομα μπορούν να τρέξουν με ταχύτητες έως και 40 mph (64 km/h).('Grevy's Zebra', 2004)

ο σκύλος μου με κοιτάζει

Συνεισφέροντες

Alexis J. Hollingshead (συγγραφέας), Case Western Reserve University, Darin Croft (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Case Western Reserve University, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.