Equus quaggaquagga

Από την Debra L. Rodriguez

Γεωγραφική Εύρος

Ιθαγενής της νότιας Αφρικής, το quagga συνήθιζε να εμφανίζεται σε τεράστια κοπάδια στις περιοχές Karoo της επαρχίας Cape και στο νότιο τμήμα του Orange Free State. Τώρα έχει εξαφανιστεί. (South Africa's Threatened Wildlife, 1993)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα Quaggas βρίσκονταν συχνά σε άνυδρα έως εύκρατα λιβάδια και μερικές φορές πιο υγρά βοσκοτόπια.



Τάμπα σκύλου cabela
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι

Φυσική περιγραφή

η κουάγκα (Equus quagga) έχει πρόσφατα εξαφανιστεί. Είχε στενή σχέση με άλογα και ζέβρες. Αυτές οι ζέβρες είχαν κατά μέσο όρο 53 ίντσες ύψος και ζύγιζαν μεταξύ 500 και 700 λίβρες. Το Quagga ήταν συγγενής της Ζέβρας του Burchell, Equus burchelli, και διέφερε κυρίως ως προς τον βαθμό ρίψης. Το Burchell's Zebra έχει μαύρες ρίγες σε λευκό φόντο, με καφέ ρίγες «σκιάς» στο μεταξύ. Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα σε αυτό το μοτίβο, και μερικές ζέβρες του Burchell έχουν ουσιαστικά μη ριγέ πίσω τέταρτα. Τα δείγματα του μουσείου του Quagga έχουν σκούρες ρίγες στο κεφάλι και το λαιμό, αλλά πιο πίσω οι ρίγες γίνονται πιο χλωμή και τα ενδιάμεσα διαστήματα πιο σκούρα, μέχρι να ενωθούν σε ένα απλό καφέ χρώμα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ρίγες ζέβρας είναι σαν τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα -- καμία ζέβρα δεν έχει το ίδιο σχέδιο λωρίδων, γεγονός που καθιστά εύκολο τον εντοπισμό ατόμων. (Planet Wildlife, 1993)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    250 έως 300 κιλά
    550,66 έως 660,79 λίβρες

Αναπαραγωγή

Τα Quaggas ήταν πολυγυναικά ζώα, που σημαίνει ότι υπήρχε ώριμο αρσενικό για κάθε ομάδα, ή «χαρέμι» θηλυκών. Για να γίνει επιβήτορας του χαρεμιού, ένα αρσενικό έπρεπε να απαγάγει τις γρίλιες στη ζέστη μία κάθε φορά από τα κοπάδια του πατέρα τους. Η Fillies άρχισε να έχει ωορρηξία και να διαφημίζει τον οίστρο υιοθετώντας μια χαρακτηριστική στάση μεταξύ ενός και δύο ετών. Πολλοί επιβήτορες μαζεύτηκαν γύρω από ένα κοπάδι που περιελάμβανε έναν οίστρο και πολέμησαν για αυτήν με τον επιβήτορα της αγέλης και μεταξύ τους. Αυτό συνέβαινε 5 ημέρες κάθε μήνα για περίπου ένα χρόνο έως ότου συλλάβει τελικά το γέμισμα. Αν και τα πουλάρια μπορούν να γεννηθούν οποιονδήποτε μήνα, υπήρχε μια σαφής ετήσια αιχμή γέννησης/ζευγάρωσης στις αρχές Δεκεμβρίου έως τον Ιανουάριο, η οποία αντιστοιχεί στην εποχή των βροχών στην Ανατολική Αφρική. Οι φοράδες που ήταν σε καλή κατάσταση αναπαράγονταν σε διαστήματα 2 ετών, έχοντας το πρώτο τους πουλάρι στα 3 έως 3,5 χρόνια. (Skeleton, 1992)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο Κουάγκας ζούσε σε μεγάλα κοπάδια που σχεδόν πάντα περιείχαν ισόβια μέλη της οικογένειας. Όταν τα μέλη της αγέλης χωρίστηκαν, ο επιβήτορας της οικογένειας εντόπισε το αδέσποτο χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό κάλεσμα που ανέλαβε το υπόλοιπο κοπάδι. Εάν κάποιο μέλος ήταν άρρωστο ή ανάπηρο, ολόκληρο το κοπάδι το προστάτευε προσαρμόζοντας τον ρυθμό του για να φιλοξενήσει το πιο αργό μέλος. Αυτές οι οικογένειες είχαν εμβέλεια κατοικιών τόσο μικρές όσο 11 μίλια τετραγωνικά (30 χλμ. τετραγωνικά) στον καλύτερο βιότοπο, αλλά μπορούσαν να την επεκτείνουν σε πάνω από 232 μίλια τετραγωνικά (600 χλμ. τετραγωνικά) στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. (Skeleton, 1992) Τα Quaggas ήταν ένα κάπως ημερήσιο είδος. Το βράδυ προτιμούσαν να βρίσκονται σε μικρά λιβάδια σχετικά ασφαλή από ενέδρες. Αν και έβοσκαν μεμονωμένα μια ώρα περίπου τη νύχτα, κινούνταν πολύ λίγο. Ενώ το κοπάδι κοιμόταν, τουλάχιστον ένα μέλος της αγέλης παρέμεινε όρθιο και σε εγρήγορση. Το ξημέρωμα με ζεστό καιρό, τα κοπάδια άρχισαν να λιμνάζουν σε βοσκοτόπια με μακρύτερο γρασίδι και μπορούσαν να καλύψουν πάνω από 10 μίλια (17 χιλιόμετρα) πριν εγκατασταθούν για άλλη μια νύχτα.



Οι μαζικές μετακινήσεις των κοπαδιών γίνονταν μεταξύ βοσκοτόπων και υπνοδωματίων, σταματώντας για νερό το μεσημέρι. (Ζώα του Ζωολογικού Κήπου Hannover, 1991)

Για τα κουάγκα, όπως σε όλες τις ζέβρες, υπήρχε πάντα μια καθημερινή ιεροτελεστία στην υγιεινή. Τα άτομα στέκονταν δίπλα-δίπλα τσιμπολογώντας το ένα το άλλο δυσπρόσιτες περιοχές όπως ο λαιμός, η χαίτη και η πλάτη, για να απαλλάξουν το ένα το άλλο από τα παράσιτα. Συχνά το oxbird μπορούσε να δει να καβαλάει στις πλάτες των ζώων, παρέχοντας την ίδια υπηρεσία. (Ζώα του Ζωολογικού Κήπου Hannover, 1991)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το quagga ήταν ένας επιτυχημένος βοσκός αν και συχνά ανταγωνιζόταν με τα πιο πολυάριθμα αγριολούλουδα που εμφανίζονταν συχνά στις ίδιες περιοχές. Οι Quaggas ήταν συχνά οι πρώτοι από τους βοσκότοπους που έμπαιναν σε ψηλή γρασίδι ή πιθανώς υγρά βοσκοτόπια. (Skeleton, 1992)



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Το Quagga κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης από κυνηγούς και Ευρωπαίους αποίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το δέρμα τους για σάκους σιτηρών και τους βραβεύτηκαν για τα χρώματα και τα σχέδια τους.

πώς να κόψετε τα νύχια του σκύλου

Κατάσταση Διατήρησης

Ο τελευταίος Κουάγκα πέθανε στον ζωολογικό κήπο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία στις 12 Αυγούστου 1883. Το τελευταίο άγριο Κουάγκα στη Νότια Αφρική πιθανότατα σκοτώθηκε από κυνηγούς λίγα χρόνια πριν από αυτό, ίσως το 1878. (S. Africas Threatened Wildlife, 1993) Αν και το Νοτιοαφρικανικό Κόκκινο Το Βιβλίο Δεδομένων αναφέρεται στο Quagga ως ένα εξαφανισμένο είδος, πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα υποείδος της ζέβρας του Burchell. Το Μουσείο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν έχει ξεκινήσει τώρα ένα έργο για την επιλεκτική εκτροφή των Ζέβρες Burchell με ελάχιστες ρίγες στα πίσω τέταρτά τους, μέχρι να μπορέσει ίσως να ξαναδημιουργηθεί το ίδιο χρωματικό σχέδιο με το Quagga.

Συνεισφέροντες

Debra L. Rodriguez (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor.