Eschrichtius robustusgray φάλαινα

Του Τράβις Κιντ

Γεωγραφική Εύρος

Οι γκρίζες φάλαινες εμφανίζονται στον ανατολικό και δυτικό βόρειο Ειρηνικό. Οι γκρίζες φάλαινες του ανατολικού βόρειου Ειρηνικού χρησιμοποιούν ρηχές αρκτικές περιοχές τροφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες βρίσκονται στις θάλασσες Bering και Chukchi. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μεταναστεύουν νότια κατά μήκος της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής στις χειμερινές περιοχές τοκετού τους, που βρίσκονται στα ζεστά νερά στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια. Τέσσερις συγκεκριμένες τοποθεσίες έχουν προσδιοριστεί ως σημαντικές περιοχές τοκετού για τις ανατολικές γκρίζες φάλαινες: Laguna Ojo de Liebre, Guerrero Negro, Bahia Magdalena και Laguna San Ignacio. Οι ανατολικές γκρίζες φάλαινες παρατηρούνται συχνά κατά τη μετανάστευση, στα ανοιχτά των δυτικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανικής Κολομβίας. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης επιστροφής την άνοιξη, ένας μικρός πληθυσμός περίπου 80 ατόμων παραμένει στα νοτιότερα καναδικά ύδατα. Σε σχέση με τους ανατολικούς ομολόγους τους, οι γκρίζες φάλαινες του δυτικού Ειρηνικού είναι ελάχιστα κατανοητές και συχνά αναφέρονται ως το απόθεμα της Κορέας, του Δυτικού Ειρηνικού ή της Θάλασσας του Οχότσκ. Οι περιοχές τροφοδοσίας τους εκτείνονται από τη Θάλασσα του Οχότσκ, νότια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ρωσίας έως το νότιο άκρο της Νότιας Κορέας. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, πιθανότατα μεταναστεύουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να γεννήσουν μικρά σε προστατευμένες λιμνοθάλασσες και όρμους κατά μήκος της νότιας κινεζικής ακτής. Ωστόσο, αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, καθώς λιγότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε αυτόν τον πληθυσμό.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004· Bryant, 1995· Clapham, et al., 1999· Jones, et al., 1984· Rice, et al., 1984· Rice, et al., 1. Sullivan, et al., 1983; Reilly, et al., 2008)

Ένας τρίτος πληθυσμός γκρίζων φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού υπήρχε μόλις το 1700 και περιγράφηκε από φαλαινοθήρες και άποικους στη Βόρεια Αμερική, την Ισλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκανδιναβία. Έκτοτε έχουν εξαφανιστεί από τον βόρειο Ατλαντικό, πιθανότατα λόγω του υπερβολικού κυνηγιού από φαλαινοθήρες μαζί με άλλες ανθρωπογενείς επιρροές (π.χ. παράκτια ανάπτυξη στις πρώην περιοχές τοκετού).('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004· Bryant, 1995· Clapham, et al., 1999· Jones, et al., 1984· Rice, et al., 1984· Rice, et al., 1. Sullivan, et al., 1983; Reilly, et al., 2008)



διπλό ολλανδικό σκυλί βίντεο
  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • ανατολικός
  • Αρκτικός ωκεανός
    • ντόπιος
  • Ειρηνικός ωκεανός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι γκρίζες φάλαινες τρέφονται σε ρηχά παράκτια νερά με λασπώδη ή αμμώδη πυθμένα. Είναι μεταναστευτικά και βασίζονται σε μια ποικιλία παράκτιων οικοτόπων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μένουν σε νερά βάθους έως και 60 m και σε απόσταση 0,5 km έως 166 km από την ακτή. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι ανατολικές γκρίζες φάλαινες μεταναστεύουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και περνούν το χειμώνα σε νερά με βάθος μικρότερο από 4 μέτρα. Αυτά τα νερά τείνουν να είναι υπερβολικά αλμυρά και είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. Οι χειμερινοί τοκετοί έχουν συνήθως λασπώδη ή αμμώδη πυθμένα και μπορεί να περιέχουν στρώματα χελιών ή να βρίσκονται δίπλα σε βάλτους μαγγρόβια.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· «Eschrichtius robustus, Gray Whale», 1998· Jones, et al., 1984)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • πολικός
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • Aquatic Biomes
  • βενθικός
  • παραλιακός
  • Βάθος εμβέλειας
    <4 to 60 m
    στα 196,85 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι γκρίζες φάλαινες έχουν στίγματα γκρίζες πλάτες, ένα χαρακτηριστικό που μοιράζονται πολλά είδη μυστικητών. Συχνά είναι ξενιστές σε πυκνές προσβολές από παράσιτα του δέρματος (π. Στις γκρίζες φάλαινες, αυτά τα παράσιτα συχνά καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, ωστόσο, σε άλλες φάλαινες (δεξιές φάλαινες,Eubalaena australisκαι καμπουροφάλαινες,Megaptera novaeangliae), οι προσβολές περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Τα μοσχάρια της γκρίζας φάλαινας ζυγίζουν μεταξύ 500 κιλά και 600 κιλά κατά τη γέννηση και έχουν μήκος περίπου 4,6 μέτρα. Τα ενήλικα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και είναι μεταξύ 11,7 m και 15,2 m. Τα αρσενικά έχουν μήκος μεταξύ 11,1 και 14,3 μέτρων. Οι γκρίζες φάλαινες μπορούν να ζυγίζουν έως και 36.000 κιλά.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; 'Eschrichtius robustus, Gray Whale', 1998; Jones, et al., 1984; Rice, et al., 198)

Σε αντίθεση με τις φάλαινες (Megaptera novaeangliae), με το οποίο συνήθως συγχέονται, οι γκρίζες φάλαινες δεν έχουν ραχιαία πτερύγια. Αντίθετα, έχουν ένα μεγάλο εξόγκωμα στο μπροστινό άκρο της ουράς, ακολουθούμενο από 7 έως 15 πόμολα ή αρθρώσεις φθίνουσας έκτασης. Οι γκρίζες φάλαινες έχουν μικρά βατραχοπέδιλα σε σχήμα κουπιού, σε σύγκριση με τα μεγάλα λευκά βατραχοπέδιλα των φαλαινών. Το ουραίο πτερύγιο έχει 2 φαρδιές, γκρίζες αύλακες που χωρίζονται από μια βαθιά εγκοπή. Η άνω γνάθος τους εκτείνεται πέρα ​​από την κάτω γνάθο και έχουν 2 έως 5 πιέτες στο λαιμό, οι οποίες επιτρέπουν στο στόμα και το λαιμό να διαστέλλονται ενώ τρέφονται. Οι ενήλικες έχουν 130 έως 180 κρεμ πλάκες baleen με μήκος 5 έως 25 cm.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; 'Eschrichtius robustus, Gray Whale', 1998; Jones, et al., 1984; Rice, et al., 198)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    36000 (υψηλό) κιλά
    79295,15 (υψηλό) λίβρες
  • Μήκος εύρους
    11,1 έως 15,2 μ
    36,42 έως 49,87 πόδια

Αναπαραγωγή

Αν και λίγα είναι γνωστά για τη συμπεριφορά ζευγαρώματος γκρίζων φαλαινών, έχουν τεκμηριωθεί γεγονότα ομαδικού ζευγαρώματος τριών ή περισσότερων ατόμων. Οι γκρίζες φάλαινες έχουν υψηλό αναπαραγωγικό ρυθμό, σε σχέση με τις άλλες φάλαινες.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Οι γκρίζες φάλαινες ζευγαρώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο, οι περισσότερες συλλήψεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Μετά από 13 έως 14 μήνες κύησης, τα θηλυκά γεννούν ένα μόνο μοσχάρι (ένα περιστατικό δίδυμων εμβρύων αναφέρθηκε το 1987), το οποίο θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6 έως 7 μηνών. Τα ανατολικά γκρίζα μοσχάρια φάλαινας γεννιούνται στα τέλη Ιανουαρίου στα ζεστά παράκτια νερά της Μπάχα Καλιφόρνια, στο Μεξικό. Ωστόσο, έχει τεκμηριωθεί ο πρώιμος τοκετός κατά τη μετανάστευση του φθινοπώρου. Αν και λιγότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τις δυτικές γκρίζες φάλαινες, οι χειμερινοί τοκετοί τους πιστεύεται ότι βρίσκονται κατά μήκος της ακτής της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και πιθανότατα έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τα πεδία τοκετού των ανατολικών ομολόγων τους. Οι χώροι τοκετού είναι συνήθως σε ρηχές λιμνοθάλασσες που έχουν βάθος μικρότερο από 4 μέτρα και είναι υπεραλμυρές. Η προτίμηση για ρηχά νερά κατά τον τοκετό μπορεί να συνέβαλε στην εξάλειψη του πληθυσμού του Βόρειου Ατλαντικού στα μέσα του 1700.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; Sund, 1975)

Η σεξουαλική ωρίμανση στις γκρίζες φάλαινες συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 8 ετών, αλλά έχει τεκμηριωθεί σε άτομα ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι το μέγεθος μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης σεξουαλικής ωριμότητας από την ηλικία. Τα αρσενικά κατά μέσο όρο έχουν μήκος 11,1 μέτρα τη στιγμή της σεξουαλικής ωρίμανσης και τα θηλυκά 11,7 μέτρα. Το 60% του πληθυσμού αποτελείται από σεξουαλικά ώριμους ενήλικες. Η μέση διάρκεια γενεάς (αριθμός ετών μεταξύ της γέννησης ενός ατόμου και της ηλικίας στην οποία γεννάει) για τις γκρίζες φάλαινες είναι 22 χρόνια.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North North Pacific Population in Canada', 2004; 'Eschrichtius robustus, Grey Whale', 1998; 'Παρατηρούμενοι και μέγιστοι ρυθμοί αύξησης στις γκρίζες φάλαινες, robus184richti', robus194richti', Rice, et al., 1984· Sumich and Harvey, 1986)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • αναπαραγωγή όλο το χρόνο
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Κάθε δεύτερη χρονιά
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Ζευγαρώματα όλο το χρόνο με τις περισσότερες συλλήψεις να γίνονται στα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 (υψηλό)
  • Εύρος περιόδου κύησης
    13 έως 14 μηνών
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    6 έως 7 μήνες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    άγνωστα χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    5 έως 11 ετών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    5 έως 11 ετών

Οι γκρίζες φάλαινες αναπληρώνουν τα αποθέματα λίπους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι έγκυες γυναίκες εξαρτώνται ιδιαίτερα από αυτά τα αποθέματα. Από τη στιγμή που εγκαταλείπουν τις καλοκαιρινές περιοχές σίτισης το φθινόπωρο, έως την επιστροφή στις αρχές του καλοκαιριού, τα θηλυκά βασίζονται στα αποθέματα λίπους για την παραγωγή ενέργειας και γάλακτος. Σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας τροφής, το διάστημα μεταξύ μεμονωμένων γεγονότων τοκετού μπορεί να παραταθεί.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· Jones, et al., 1984· Sullivan, et al., 1983)

Οι γκρίζες φάλαινες αγελάδες συχνά κρατούν τα νεογέννητα μοσχάρια στην επιφάνεια για να τα βοηθήσουν να αναπνεύσουν και αμύνονται έντονα με τα μικρά τους, ειδικά ενάντια σε πιθανούς θηρευτές όπως οι όρκες.Orcinus orca) και ανθρώπινα φαλαινοθήρες. Οι γκρίζες φάλαινες κληρονομούν τις περιοχές σίτισης της μητέρας τους και τις βλέπουν συχνά, 1 χρόνο μετά την ανεξαρτησία τους, στις περιοχές σίτισης της μητέρας τους.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· Jones, et al., 1984· Sullivan, et al., 1983)

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • κληρονομεί μητρική/πατρική επικράτεια

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής των γκρίζων φαλαινών είναι περιορισμένες, ωστόσο, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 25 έως 80 ετών. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τα υψηλότερα για νεαρές γκρίζες φάλαινες με μέση ετήσια θνησιμότητα μόσχων 5,4%. Περίπου το 75% των θνησιμότητας του πρώτου έτους συμβαίνουν κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Τα αρχεία θνησιμότητας δείχνουν ότι τα μοσχάρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 91% των θανάτων στους χειμερινούς τοκετούς, ακολουθούμενα από τα ετήσια (0 έως 19,5%) και τα ενήλικα (0 έως 5%). Η ετήσια θνησιμότητα ενηλίκων εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 5% ετησίως. Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και των συνακόλουθων απαιτήσεων διατροφής, οι γκρίζες φάλαινες δεν μπορούν να κρατηθούν σε αιχμαλωσία.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· Jones, et al., 1984· Rice, et al., 1984· Sumich and Harvey, 1986)



  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    25 έως 80 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι γκρίζες φάλαινες προτιμούν να μένουν κοντά στην ακτή. Ως αποτέλεσμα, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη φαλαινών. Συχνά παρατηρούνται από την ακτή κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από πολλά σκάφη παρακολούθησης φαλαινών. Έχουν τακτικά και προβλέψιμα μοτίβα αναπνοής, εκπνέοντας 3 έως 5 φορές από την τρύπα τους, με διαφορά περίπου 15 έως 30 δευτερολέπτων. Πριν από την κατάδυση, σηκώνουν τις ουρές τους έξω από το νερό, μετά από το οποίο μπορούν να παραμείνουν βυθισμένοι για έως και 15 λεπτά.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· «Eschrichtius robustus, Grey Whale», 1998· Jones, et al., 1984· Sund, 1975)

Όπως πολλά είδη φαλαινών, οι γκρίζες φάλαινες εξασκούν το «spyhopping», το οποίο περιλαμβάνει να σηκώνουν τα κεφάλια τους έξω από το νερό, ενώ εκθέτουν ολόκληρο το βήμα για αρκετά λεπτά τη φορά. Τα άτομα μπορούν να κατασκοπεύουν ενώ ψάχνουν για αρπακτικά ή συντρόφους φάλαινες. Οι γκρίζες φάλαινες «παραβιάζουν» επίσης (πηδώντας στον αέρα και εκτοξεύονται στο πλάι ή στην πλάτη τους, επίσης γνωστό ως πνεύμονας ή λοφίο), το οποίο έχει ερμηνευτεί ως μια μορφή επικοινωνίας, μια προσπάθεια αφαίρεσης παρασίτων του δέρματος και μια μορφή παιχνιδιού . Οι γκρίζες φάλαινες συχνά τρέφονται κοντά στην ακτή σε πολύ ρηχά νερά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός ατόμου που έχει λανθάνει.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· «Eschrichtius robustus, Grey Whale», 1998· Jones, et al., 1984· Sund, 1975)



Οι γκρίζες φάλαινες αγελάδες προστατεύουν έντονα τα μικρά τους. Ιστορικές μαρτυρίες για φαλαινοθήρες που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις λιμνοθάλασσές τους, οι οποίες συχνά αναφέρονται στις αγελάδες ως «Devilfish». Αναφέρονται επίσης ως «μυοσκάπτες» για τη συμπεριφορά τους στο βυθό.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· «Eschrichtius robustus, Grey Whale», 1998· Jones, et al., 1984· Sund, 1975)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κολυμβητικός
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός

Εύρος Εστίας

Αν και λίγα είναι γνωστά για το πραγματικό μέγεθος της περιοχής τους, οι γκρίζες φάλαινες μεταναστεύουν ετησίως ανάμεσα στις πολικές καλοκαιρινές περιοχές σίτισης και στις εύκρατες έως τροπικές περιοχές τοκετού. Έχουν μια από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις από οποιοδήποτε είδος θηλαστικού, ταξιδεύοντας από 16.000 έως 22.530 km ετησίως. Κατά τη μετανάστευση, κολυμπούν με σταθερή ταχύτητα 4,8 έως 9,6 χλμ. την ώρα.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; 'Eschrichtius robustus, Grey Whale', 1998)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Λίγα είναι γνωστά για την αντίληψη και την επικοινωνία στις γκρίζες φάλαινες. Οι περισσότερες φάλαινες επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από «τραγούδια φαλαινών» υψηλής και χαμηλής συχνότητας, συμπεριλαμβανομένων παρατεταμένων βαθιών γκρίνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γκρίζες φάλαινες χρησιμοποιούν μια απλή σειρά από σύντομους παλμούς και γκρίνια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομοι παλμοί για τον βασικό ηχολογικό εντοπισμό.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004· Wursig, 1989)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • ρεφρέν
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • ηχοεντοπισμό
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γκρίζες φάλαινες είναι μυστικίτες (δηλαδή, τροφοδότες φίλτρων) και είναι το μόνο μεγάλο κήτο γνωστό κυρίως ως τροφοδότες βυθού. Τρέφονται σε ρηχά νερά με λασπώδεις ή αμμώδεις πυθμένες ή σε φύκια. Για να τραφούν, βουτούν στον πυθμένα του ωκεανού και γεμίζουν το στόμα τους με μεγάλο όγκο ιζημάτων. Σπρώχνουν το ίζημα μέσα από τις πλάκες τους, οι οποίες παγιδεύουν μια μεγάλη ποικιλία καρκινοειδών (Οστρακόδερμα) συμπεριλαμβανομένων των αμφίποδων (Αμφίποδα) και γαρίδες φάντασμα (Neotrypaea californiensis), καθώς και πολυχαιτικά σκουλήκια (Πολυχαιτα), αυγά ρέγγας (Clupea pallasii) και διάφορες μορφές προνυμφών. Τα τρόφιμα ξύνονται από τα πιάτα με τη μεγάλη γλώσσα τους και καταπίνονται.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; Heyning and Mead, 1997; Obst and Hunt, 1990; Oliver and Slattery, 1985; Rice, et al., Sund. , 1975· Weitcamp, et al., 1992)

Οι γκρίζες φάλαινες θεωρούνται ευκαιριακές τροφοδότες και χρησιμοποιούν στρατηγικές ομαδικής σίτισης σε κοπάδια μικρών ψαριών κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης προς το νότο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σίτισης, τρεις έως τέσσερις φάλαινες μαντρίνουν ένα κοπάδι ψαριών, καθώς μια φάλαινα κολυμπάει μέσα από το κοπάδι με το στόμα της ανοιχτό. Το κεφάλι της φάλαινας που ταΐζει βγαίνει έξω από το νερό και παραμένει σε αυτή τη θέση για έως και λίγα λεπτά. Κάθε φάλαινα στην ομάδα επαναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία έως ότου το κοπάδι των ψαριών έχει εξαντληθεί σημαντικά.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; Heyning and Mead, 1997; Obst and Hunt, 1990; Oliver and Slattery, 1985; Rice, et al., Sund. , 1975· Weitcamp, et al., 1992)

κανόνες για σκύλους
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
    • τρώει αυγά
    • τρώει αρθρόποδα χωρίς έντομα
    • μαλακιοφάγος
    • σιγοφάγος
    • τρώει άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • αυγά
  • μαλάκια
  • υδρόβια ή θαλάσσια σκουλήκια
  • υδρόβια καρκινοειδή
  • cnidarians
  • άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα
  • ζωοπλαγκτόν
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • τροφοδοσία με φίλτρο

Αρπακτικά

Ο μόνος μη ανθρώπινος θηρευτής των γκρίζων φαλαινών είναι η φάλαινα δολοφόνος, γνωστή και ως όρκα (Orcinus orca). Σχεδόν το 18% όλων των γκρίζων φαλαινών παρουσιάζουν στοιχεία επίθεσης όρκας, με τα νεαρά να είναι τα πιο ευάλωτα. Το κυνήγι της Όρκας σε λοβούς και μπορεί να χωρίσει ένα μοσχάρι από τη μητέρα του. Μόλις αποχωριστεί από τη μητέρα του, ο λοβός της όρκας πνίγει το μοσχάρι κρατώντας τα βατραχοπέδιλα και τις ουρές του με τα δόντια τους. Οι ενήλικες γκρίζες φάλαινες συχνά τοποθετούνται μεταξύ του μοσχαριού τους και των πιθανών αρπακτικών. Όταν δέχονται επίθεση, οι ενήλικες μπορούν επίσης να κολυμπήσουν προς τα ρηχά νερά ή τα κρεβάτια φυκιών, όπου συνήθως δεν μπαίνουν οι όρκες.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; Baldridge, 1972; Darling and Taber, 2001)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι γκρίζες φάλαινες είναι ξενιστές πολλών ενδο- και εξω-παράσιτων, συμπεριλαμβανομένων των βαρελιών και των φαλαινών. Είναι κύριοι θηρευτές των βενθικών αμφιπόδων (Αμφίποδα) και άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων φάντασμα (Παλαιμονέτες). Δεν είναι γνωστό εάν οι γκρίζες φάλαινες συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στον έλεγχο από πάνω προς τα κάτω σε αυτά τα είδη θηραμάτων. Οι γκρίζες φάλαινες είναι κυρίως τροφοδότες βυθού που διαταράσσουν το λασπωμένο βυθό των ωκεανών, αφήνοντας λάκκους τροφοδοσίας που στη συνέχεια αποικίζονται από άλλους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων σίτισης, μεγάλα λοφία λάσπης ακολουθούν τις φάλαινες στην επιφάνεια, μεταφέροντας μαζί τους πολλά ασπόνδυλα που στη συνέχεια τρώνε τα θαλάσσια πουλιά και τα ψάρια. Τα πουλιά που συνήθως συνδέονται με τις γκρίζες φάλαινες περιλαμβάνουν τα βόρεια φουλμάρια (Fulmarus glacialis), κόκκινα φαλαρόπη (Phalaropus fulicarius), μαυροπόδι kitti-wakes (Ρίσσα τριδάκτυλα), και χοντροκομμένες μούρες (Ουρία λομβία). Οι γκρίζες φάλαινες τρώνε επίσης αυγά ρέγγας και γεννούν (Clupea pallasii) κατά μήκος των παράκτιων μεταναστευτικών διαδρομών τους και θεωρούνται ευκαιριακές τροφοδότες που τρέφονται επίσης με κοπάδια μικρών δολωμάτων.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004; 'Eschrichtius robustus, Gray Whale', 1998; Obst and Hunt, 1990; Oliver and Slattery, 1985. , 1984, Sund, 1975, Weitcamp, et al., 1992)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • δημιουργεί βιότοπο
  • αερισμός του εδάφους
Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι γκρίζες φάλαινες κυνηγούνται για χιλιάδες χρόνια από αυτόχθονες πληθυσμούς κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αμερικής και της Ρωσίας. Η εμπορική φαλαινοθηρία για το μπαλίνι, το λίπος, το λάδι και το κρέας έχει συμβεί σποραδικά από το 1900. Ωστόσο, τα τελευταία 400 χρόνια το υπερβολικό κυνήγι έχει μειώσει σημαντικά την αφθονία των γκρίζων φαλαινών. Αν και η εμπορική φαλαινοθηρία είναι παράνομη, το κυνήγι ιθαγενών για επιβίωση επιτρέπεται στη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία. Τέλος, ο οικοτουρισμός και η παρακολούθηση φαλαινών είναι σημαντικά στοιχεία των τοπικών οικονομιών κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών των γκρίζων φαλαινών.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004, 'Draft Environmental Assessment on Issue a Quota to the Makah Indian Tribe for a Subsistance Hunt on Grey Whales για τα έτη 112 και 20' , 2001, Darling and Taber, 2001, Jones, et al., 1984)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι γκρίζες φάλαινες δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στον άνθρωπο. Ωστόσο, μελλοντικές προσπάθειες διατήρησης μπορεί να περιορίσουν την παράκτια ανάπτυξη.(«COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada», 2004· Clapham, et al., 1999)

Κατάσταση Διατήρησης

Το 2003, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) καθόρισε ένα όριο γηγενούς κυνηγιού 620 γκρίζων φαλαινών σε διάστημα πέντε ετών, με όχι περισσότερα από 140 άτομα που πρέπει να αλιεύονται σε ένα μόνο έτος. Το 2005, η IWC υπολόγισε ότι 400 άτομα θα μπορούσαν να ληφθούν βιώσιμα σε κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι κύριες λιμνοθάλασσες αναπαραγωγής του πληθυσμού του ανατολικού Ειρηνικού προστατεύονται από τη συμπερίληψή τους στο αποθεματικό βιόσφαιρας El Vizcaino, περιορίζοντας τις ενοχλήσεις από τη βαρκάδα, την αλιεία και την παράκτια ανάπτυξη.('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004, 'Observed and Maximum Rates of Increase in Grey Whales, Eschrichtius robustus', 1984, 'US Fish and Species Wildlife Service - Grey Whale, Eschrichtius robustus), 1994· Bryant, 1995· Clapham, et al., 1999· Jones, et al., 1984· Reilly, et al., 2008)

Η Επιτροπή για την κατάσταση της υπό εξαφάνιση άγριας ζωής στον Καναδά χαρακτήρισε την γκρίζα φάλαινα του ανατολικού βόρειου Ειρηνικού ως είδος «ειδικής ανησυχίας». Μετά τη διεθνή προστασία από την εμπορική φαλαινοθηρία, οι πληθυσμοί των γκρίζων φαλαινών παρουσίασαν ετήσια αύξηση 2,5% μέχρι το 1998, όταν ο πληθυσμός κορυφώθηκε σε περίπου 27.000 άτομα. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ωστόσο, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, πιθανώς λόγω έλλειψης τροφής στις καλοκαιρινές περιοχές σίτισης. Από το 2002, ο πληθυσμός των γκρίζων φαλαινών στον ανατολικό βόρειο Ειρηνικό αυξάνεται σταθερά. Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών απαριθμεί τον πληθυσμό των γκρίζων φαλαινών του δυτικού βόρειου Ειρηνικού ως «απειλούμενο» και αναφέρει ότι το απόθεμα του ανατολικού βόρειου Ειρηνικού διαγράφηκε το 1994. Όταν οι πληθυσμοί του δυτικού και του ανατολικού Ειρηνικού θεωρούνται ως ενιαίος πληθυσμός, η IUCN τους θεωρεί ως ένα είδος «λιγότερης ανησυχίας». Ωστόσο, ο πληθυσμός του δυτικού Ειρηνικού αναφέρεται ξεχωριστά ως «κρίσιμα απειλούμενος».('COSEWIC Assessment and Status Report on the Grey Whale Eschrichtius robustus Eastern North Pacific Population in Canada', 2004, 'Observed and Maximum Rates of Increase in Grey Whales, Eschrichtius robustus', 1984, 'US Fish and Species Wildlife Service - Grey Whale, Eschrichtius robustus), 1994· Bryant, 1995· Clapham, et al., 1999· Jones, et al., 1984· Reilly, et al., 2008)

Συνεισφέροντες

Travis Kidd (συγγραφέας), North Michigan University, Alec Lindsay (επιμέλεια), North Michigan University, John Berini (επιμέλεια), Animal Agents Staff, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.