Eudyptes chrysolophusmacaroni πιγκουίνος

Της Katie Reynolds

Γεωγραφική Εύρος

Ο πιγκουίνος μακαρονιού βρίσκεται στις παρυφές της Ανταρκτικής και των υποανταρκτικών νησιών νότια της Αμερικής και της Αφρικής. Μεγάλοι πληθυσμοί αυτού του πιγκουίνου μπορούν επίσης να βρεθούν στη Χιλή, στα νησιά Φώκλαντ, στη Νότια Γεωργία και στα Νότια Σάντουιτς, στα Νότια Σέτλαντ, στα Νησιά Κροζέτ, στα Νησιά Κέργκελεν και στα Νησιά ΜακΝτόναλντ.(Stonehouse, 1975)

γιατί ξαφνικά είναι το σκυλί μου φαγούρα
  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος
  • την ανταρκτική
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι πιγκουίνοι μακαρονιού ζουν στην Ανταρκτική σε βραχώδεις περιοχές που δεσμεύονται από το νερό, σε βράχους και βράχους πάνω από τον ωκεανό.(Stonehouse, 1975)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • πολικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • κάλυμμα πάγου

Φυσική περιγραφή

Ο πιγκουίνος Μακαρόνι είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί που έχει ύψος περίπου 71 εκατοστά και ζυγίζει από 5 έως 6 κιλά. Τα θηλυκά είναι συνήθως μικρότερα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι μονόμορφα. Έχουν πορτοκαλί, κίτρινες και μαύρες κορυφές που ενώνονται στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτός ο πιγκουίνος έχει κόκκινο ράμφος και το πηγούνι, το πρόσωπο και κάτω από το λαιμό έχουν μαύρα φτερά.(Stonehouse, 1975)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    5000 to 6000 g
    176.21 to 211.45 oz
  • Μέσο άνοιγμα φτερών
    71 εκ
    27,95 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι πιγκουίνοι μακαρονιού αναπαράγονται συνήθως στον υποατλαντικό. Τα ενήλικα φτάνουν για αναπαραγωγή αργά τον Οκτώβριο, γεννώντας τα αυγά τους στις αρχές Νοεμβρίου. Οι φωλιές των πιγκουίνων μακαρονιών φτιάχνονται από γρατζουνιές που βρίσκονται σε λάσπη ή χαλίκι ανάμεσα σε βράχους. Οι πιγκουίνοι μακαρονιού μπορούν να συγκεντρωθούν κατά εκατομμύρια στις τεράστιες νεολαίες τους και μπορούν να μυριστούν έως και 5-6 μίλια από την ακτή. Οι πιγκουίνοι μακαρονιού είναι άτυποι στο ότι το πρώτο αυγό της αναπαραγωγικής περιόδου είναι πολύ μικρότερο και λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί από το δεύτερο αυγό. Γεννούνται δύο αυγά με ένα μόνο νεοσσό συνήθως να εκτρέφεται. Η επώαση μοιράζεται και οι δύο γονείς σε μεγάλες βάρδιες. Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 33 έως 37 ημέρες. Το αρσενικό γεννά και φυλάει τους νεοσσούς για 23 έως 25 ημέρες ενώ τα θηλυκά φέρνουν φαγητό καθημερινά. Στη συνέχεια, οι νεοσσοί μαζεύονται σε μικρούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και ταΐζονται κάθε 1 έως 2 ημέρες μέχρι να είναι έτοιμοι να φύγουν και να πάνε στη θάλασσα (60 έως 70 ημερών). Οι πιγκουίνοι μακαρονιού εγκαταλείπουν την αποικία αναπαραγωγής τους μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο.(Ainley, et al., 1983; Stonehouse, 1975)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι πιγκουίνοι μακαρονιού αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα ενήλικα φτάνουν για αναπαραγωγή αργά τον Οκτώβριο, γεννώντας τα αυγά τους στις αρχές Νοεμβρίου.
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    δύο
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    33 έως 37 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    60 έως 70 ημέρες

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι πιγκουίνοι μακαρονιού ζουν σε μεγάλες αποικίες έως και 2,5 εκατομμυρίων πουλιών, κυρίως σε ζευγάρια αναπαραγωγής. Αποικίες μακαρονιών βρίσκονται σε βραχώδεις βράχους και πλαγιές λόφων. Σε αντίθεση με τα πτηνά που πετούν, των οποίων τα κόκκαλα είναι κούφια για να μπορούν να πετούν, οι πιγκουίνοι έχουν συμπαγή κόκαλα για να επιτρέψουν βαθύτερες καταδύσεις. Το βάρος των οστών τους επιτρέπει επίσης να παραμένουν κάτω από το νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από δύο ή τρία λεπτά για να αναπνεύσουν. Καθώς κολυμπούν, οι πιγκουίνοι μακαρονιού χρησιμοποιούν τα πόδια τους με πλέγμα για να κατευθύνουν, με τη βοήθεια της ουράς τους, που χρησιμεύει ως πηδάλιο.(Levick, 1914; Stonehouse, 1975)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • κολυμβητικός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • Κοινωνικός

Επικοινωνία και Αντίληψη

Αν και πολύ κοντινοί στην ξηρά, οι πιγκουίνοι έχουν εξαιρετική όραση στο νερό. Τα μάτια τους, όπως και τα πολλά θαλάσσια ζώα, είναι συντονισμένα με τα χρώματα της θάλασσας. Αυτό το εξαιρετικό όραμα χρειάζεται για να αποφευχθεί η θήρευση από φώκιες λεοπάρδαλης και φάλαινες δολοφόνους, που είναι οι κύριοι θηρευτές τους στον ωκεανό. Στην ξηρά ο κύριος θηρευτής τους είναι το σκουά (ένα μεγάλο πουλί) που αρπάζει τους νεοσσούς των πιγκουίνων από τις φωλιές τους. Ο πιγκουίνος επικοινωνεί με περίπλοκες τελετουργικές συμπεριφορές, όπως το κεφάλι και το πτερύγιο, να καλεί, να υποκλίνεται, να κάνει χειρονομίες και να προλαβαίνει. Τα τελετουργικά ερωτοτροπίας και ζευγαρώματος περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «εκστατικές επιδείξεις», όπου ένα πουλί, συνήθως ένα αρσενικό αδέσμευτο, αντλεί το στήθος του πολλές φορές με το κεφάλι του τεντωμένο προς τα πάνω και με τα βατραχοπέδιλα τεντωμένα προς τα έξω, προβάλλει έναν σκληρό δυνατό ήχο κραδασμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζική σάλπιγγα από άλλα αρσενικά, που πιστεύεται ότι βοηθά στο συγχρονισμό του κύκλου αναπαραγωγής.(Levick, 1914; Stonehouse, 1975)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι πιγκουίνοι μακαρονιού ζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα κριλ (Euphasiidae) συμπληρώνεται με έως και πέντε τοις εκατό καλαμάρια. Τρώνε επίσης μερικά ψάρια και αμφίποδα καρκινοειδή (Αμφίποδα). Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ορισμένοι πληθυσμοί ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να τραφούν με πληθυσμούς υποανταρκτικού κριλ και καρκινοειδών,Parathemisto gauchidaudii, στον Ινδικό Ωκεανό. Οι πιγκουίνοι μακαρονιού νηστεύουν έως και σαράντα ημέρες κατά την περίοδο αναπαραγωγής.(Burham and Burham, 1996· Viegas, 2009)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • υδρόβια καρκινοειδή

Αρπακτικά

Οι κύριοι θηρευτές των μακαρονιών πιγκουίνων στο νερό είναι οι φάλαινες δολοφόνοι (Orca orcinus) και φώκιες λεοπάρδαλης (Hydrurga leptonyx). Σε αποικίες, skuas (Stercorariidae) λεία μακαρονιών πιγκουίνων και άλλων αδύναμων ατόμων. Όπως οι περισσότεροι πιγκουίνοι, έτσι και οι πιγκουίνοι μακαρονιού είναι σκιασμένοι στο νερό, καθιστώντας τους δύσκολους να τους δουν. Χρησιμοποιούν τις ευκίνητες κολυμβητικές τους ικανότητες, την όραση και τη σχέση με άλλους πιγκουίνους μακαρονιού για να είναι προσεκτικοί απέναντι στους θηρευτές και να αποφύγουν τη σύλληψη στο νερό.(Levick, 1914; Stonehouse, 1975)



κεράσι μάτι σκύλος
  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι πιγκουίνοι μακαρονιού ζουν σε μεγάλες αποικίες και αντιπροσωπεύουν έναν μεγάλο δυνητικό πόρο τροφής, αλλά η οικονομική τους σημασία είναι μικρή ή ασήμαντη για τον άνθρωπο. Οι φαλαινοθήρες και οι κυνηγοί φώκιας του δέκατου ένατου αιώνα επισκέφθηκαν μερικές αποικίες πιγκουίνων για κρέας και αυγά, και κάποτε υπήρχε μια βιομηχανία ελαίων πιγκουίνων που έπαιρνε μεγάλους αριθμούς πτηνών, αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτό δεν ήταν πλέον κερδοφόρο.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις των πιγκουίνων μακαρονιών στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Η κατάσταση του πληθυσμού των πιγκουίνων μακαρονιών είναι σταθερή και αυξάνεται. Είναι από τα πιο πολυάριθμα είδη πιγκουίνων στον κόσμο με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων. Είναι ευάλωτα σε αλλαγές στο περιβάλλον όπως η ρύπανση, η αλιεία και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι άνθρωποι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτούς τους πιγκουίνους λόγω της υπεραλίευσης κριλ και άλλων μικρών ασπόνδυλων με τα οποία τρέφονται.(Werderits, 10 Μαρτίου 1999)



φύλακες του νυχτερινού ποιήματος

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Katie Reynolds (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.