Eupleres goudotiifalanouc

Της Lea Boyd

Γεωγραφική Εύρος

Το Falanouc κατανέμεται στα παράκτια δάση της βορειοδυτικής και ανατολικής Μαδαγασκάρης (Garbutt, 1999).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Το Falanouc ζει σε υγρά, πεδινά δάση όπου κυριαρχούν τα Cyperaceae,Ράφια, καιΠανδανόςείδη (Garbutt, 1999) αν και οι λεπτομέρειες της περιοχής οικοτόπων και των δύο υποειδών είναι ελάχιστα γνωστές (Nowak 1999).



  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • τροπικό δάσος

Φυσική περιγραφή

Το Falanouc έχει μήκος κεφαλιού και σώματος 450-650 mm και μήκος ουράς 220-250 mm (Albignac 1974 όπως αναφέρεται στο Nowak 1999). Έχει ομόδοντα που είναι κοντά και με ένα μεγάλο μονό ακροφύσιο, που μοιάζουν περισσότερο με δόντια εντομοφάγων από τα δόντια διάτμησης-συνθλίψεως των περισσότερων σαρκοφάγων. Το κεφάλι του είναι στενό και μικρό με μυτερό ρύγχος. Το σώμα είναι σχετικά κοντόχοντρο και μεγάλο (μεγαλύτερο από μια οικόσιτη γάτα). Έχει μια χαρακτηριστική φαρδιά κυλινδρική ουρά όπου το λίπος αποθηκεύεται για χρήση σε περιόδους χαμηλής αφθονίας τροφίμων. Το κάτω τρίχωμα είναι πυκνό και καλύπτεται από μακριές τρίχες γουρουνιού. Το ανατολικό Falanouc,Eupleres goudotii goudotii, έχει ελαφάκι ραχιαίο με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Στο δυτικό Falanouc,Π.χ. μείζων, τα αρσενικά είναι καφέ ενώ τα θηλυκά γκριζωπά (Garbutt 1999· Nowak 1999).



καλύτερο προϊόν για κοπροφαγία
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    2 έως 4 κιλά
    4,41 έως 8,81 λίβρες

Αναπαραγωγή

Το ζευγάρωμα γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και οι απόγονοι γεννιούνται μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου. Η μητέρα γεννά ένα ή δύο πρόωρα μικρά. Οι απόγονοι ζυγίζουν περίπου 150 g κατά τη γέννηση και τα μάτια τους είναι ήδη ανοιχτά. Μέσα σε δύο ημέρες από τη γέννηση, τα μικρά είναι σε θέση να ακολουθούν τη μητέρα τους κατά την αναζήτηση τροφής. Απογαλακτίζονται όταν είναι εννέα εβδομάδων (Garbutt 1999).

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το Falanouc δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας και περνά τη μέρα κοιμάται σε κορμούς ή βραχώδεις σχισμές. Θεωρείται μοναχικό ζώο, αν και έχουν παρατηρηθεί ομάδες. Οι Falanoucs υπερασπίζονται μεγάλες περιοχές, τα όρια των οποίων σημειώνονται από αρωματικούς αδένες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό και το λαιμό. Λίγα φωνητικά έχουν ηχογραφηθεί (Garbutt 1999).



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή του Falanouc αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γαιοσκώληκες και άλλα μικρά ασπόνδυλα (Macdonald 1992). Το επίμηκες ρύγχος και τα δόντια του που μοιάζουν με εντομοφάγο συμβάλλουν στην εξειδίκευσή του στη σύλληψη και επεξεργασία μικρών θηραμάτων ασπόνδυλων. Χρησιμοποιεί επίσης τα μακριά του νύχια για να σκάβει το θήραμα ενώ αναζητά τροφή στα απορρίμματα των φύλλων (Garbutt 1999).

Κατάσταση Διατήρησης

Η κατάσταση του falanouc υπό εξαφάνιση οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση των ανθρώπινων επιπτώσεων στη Μαδαγασκάρη. Ο αριθμός και η κατανομή τους μειώθηκε λόγω της αποψίλωσης των δασών, της αποστράγγισης των ελών, του κυνηγιού για χρήσεις τροφής και της θήρευσης από οικόσιτους σκύλους. Υπάρχει επίσης η υποψία ότι ο ανταγωνισμός από το εισαγόμενο Viverrricula indica συνέβαλε στην πτώση του falanouc. Αν και το εύρος του παραμένει μεγάλο, είναι σπάνιο σε όλη τη διάρκεια (Shreiber et al. 1989 όπως αναφέρεται στο Nowak 1999).

Συνεισφέροντες

Lea Boyd (συγγραφέας), University of California, Berkeley, James Patton (επιμέλεια), University of California, Berkeley.