Falco biarmicuslanner γεράκι

Του Zachary Zeneberg

Γεωγραφική Εύρος

Falco biarmicusβρίσκεται τόσο βόρεια όσο και η περιοχή της κεντρικής/ανατολικής Μεσογείου, που εκτείνεται νότια σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Κατά κύριο λόγο ένα καθιστικό είδος,F. biarmicusδεν μεταναστεύει, αν και παρατηρείται συχνά εκτεταμένη περιπλάνηση στην Αφρική, ειδικά σε νεαρά άτομα και ενήλικες που δεν αναπαράγονται. Στην πραγματικότητα, δακτυλιωμένα άτομα έχουν ανασυρθεί έως και 1528 km από την περιοχή αναπαραγωγής τους. Τα γεράκια Lanner είναι επίσης γνωστό ότι κινούνται σύμφωνα με τα καιρικά μοτίβα, μετακινούνται σε περιοχές της ερήμου μετά από βροχή και έξω από δασικές περιοχές κατά τη διάρκεια ομίχλης/ισχυρής βροχής.(BirdLife International, 1999; del Hoyo, et al., 1994)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Falco biarmicusβρίσκεται σε ενδιαιτήματα που ποικίλλουν από επίπεδες, ξηρές περιοχές κοντά στο επίπεδο της θάλασσας έως υγρά, δασώδη βουνά ύψους έως και 5000 m. Τα γεράκια Lanner απαιτούν μεγάλες ανοιχτές ή ελαφρά δασωμένες περιοχές κυνηγιού, καθώς και βραχώδεις σχηματισμούς, όπως βράχους για φωλιά. Ωστόσο,F. biarmicusείναι επίσης γνωστό ότι φωλιάζει σε δέντρα και εγκαταλελειμμένες κατασκευές, καθώς και κοντά στο έδαφος σε ερημικές περιοχές.(BirdLife International, 1999; 'Lanner Falcon - Falco biarmicus', 2003)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • θαμνόδασος
  • βουνά
  • Ανύψωση εύρους
    50 έως 5000 μ
    164,04 έως 16404,20 πόδια

Φυσική περιγραφή

Falco biarmicusείναι ένα γεράκι μεσαίου μεγέθους, με μήκος από 35 έως 50 cm με άνοιγμα φτερών από 90 έως 110 cm. Τα θηλυκά είναι βαρύτερα, ζυγίζουν από 700 έως 900 g, ενώ τα αρσενικά ζυγίζουν συνήθως από 500 έως 600 g. Οι πλάτες των ενηλίκων γερακιών είναι γκρι σχιστόλιθοι, τα νεαρά είναι καφέ. τόσο οι ενήλικες όσο και οι νεαροί έχουν υπόλευκες ή κοκκινοκαφέ κάτω πλευρές με γκρι ραβδώσεις. Τα βόρεια υποείδη έχουν τις κάτω πλευρές τους με μαύρο χρώμα. Τα νότια υποείδη δεν έχουν κηλίδες κάτω πλευρές. Το κεφάλι είναι κοκκινοκαφέ ή λευκό με μαύρη λωρίδα «μουστάκι». Τα θηλυκά έχουν συνήθως πιο σκούρο χρωματισμό από τα αρσενικά.(del Hoyo, et al., 1994; Lasnier, 2003)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • φύλα με διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο
  • Μάζα εύρους
    500 to 900 g
    17.62 to 31.72 oz
  • Μήκος εύρους
    35 έως 50 cm
    13,78 έως 19,69 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    90 έως 110 cm
    35,43 έως 43,31 ίντσες

Αναπαραγωγή

Σχετικά λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το σύστημα ζευγαρώματος τουFalco biarmicus.Falco biarmicusείναι μονογαμικό? τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά συμμετέχουν σε περίτεχνα πετάγματα και δυνατά κλάματα ως μέρος της επίδειξης ερωτοτροπίας.(del Hoyo, et al., 1994)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Η αναπαραγωγική περίοδος γιαFalcon biarmicusποικίλλει σημαντικά σε όλη τη γκάμα του. Στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, η περίοδος ωοτοκίας είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Στη Σαχάρα, τη δυτική και βορειοανατολική Αφρική, η περίοδος ωοτοκίας είναι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Στην ανατολική, κεντρική και νότια Αφρική, η περίοδος ωοτοκίας είναι από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Ο βιότοπος ωοτοκίας ποικίλλει επίσης. τυπικές τοποθεσίες περιλαμβάνουν εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπακτικών ή ερωδιών, σε δέντρα, όψεις από γκρεμούς, στο έδαφος (έρημες περιοχές) και κτίρια. Ένας γόνος τυπικά περιλαμβάνει 3 έως 4 αυγά με περίοδο επώασης περίπου 32 ημερών, ενώ το ξεφύλλισμα γίνεται σε 35 έως 47 ημέρες.(del Hoyo, et al., 1994)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ωοτόκος
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλλει σημαντικά σε όλη την περιοχή.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    3 έως 4
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    32 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    35 έως 47 ημέρες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    3 μήνες

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τη γονική επένδυση σεFalco biarmicus. Τα αυγά επωάζονται για περίπου 32 ημέρες και οι νεοσσοί πετούν σε 35 έως 47 ημέρες. Το αρσενικό κυνηγά μόνο του νωρίς, αλλά το θηλυκό βοηθά στο κυνήγι αργότερα στην περίοδο της φωλεοποίησης και κατά την περίοδο της νεογέννητης. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό επωάζουν εκ περιτροπής τα αυγά.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Γονική Επένδυση
  • καμία γονική συμμετοχή
  • αλτριωτικός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Δεν έχουμε πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής τουFalco biarmicusαυτή τη στιγμή.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Falco biarmicusείναι γνωστό για την ταχύτητα και την ευελιξία του στην πτήση, καθώς και για το δυνατό, επαναλαμβανόμενο κάλεσμα «κακ-κακ». Τα γεράκια Lanner είναι μοναχικά πουλιά εκτός της περιόδου ζευγαρώματος, αν και παρατηρούνται συχνά να κυνηγούν σε ζευγάρια όταν κυνηγούν μεγαλύτερα θηράματα. Το συνεργατικό κυνήγι χρησιμοποιείται επίσης για να διδάξουν τα μικρά τους πώς να πιάνουν το θήραμα κατά την πτήση. Είναι ημερήσια και δεν μεταναστεύουν, αλλά είναι γνωστό ότι κυμαίνονται εκατοντάδες μίλια από την περιοχή αναπαραγωγής τους.(del Hoyo, et al., 1994; Leonardi, 2001; 'Falcon - Lanner', 2003)



Falco biarmicusείναι γνωστό ότι ανταγωνίζεταιFalco peregrinus, πετρίτες, τόσο για θηράματα όσο και για φωλιές. Συναγωνίζεται επίσης τα κοράκια (Corvus corax).(Leonardi, 2001)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μονήρης
  • εδαφικός

Εύρος Εστίας

Δεν διαθέτουμε πληροφορίες σχετικά με την εμβέλεια για αυτό το είδος αυτή τη στιγμή.

Επικοινωνία και Αντίληψη

Όπως όλα τα αρπακτικά,Falco biarmicusβασίζεται κυρίως στην έντονη αίσθηση της όρασης για να κυνηγήσει το θήραμα τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Έχει μια ποικιλία κλήσεων για διαφορετικές καταστάσεις και επικοινωνεί με άλλα άτομα ακουστικά, ειδικά σε εδαφικές διαφορές και τελετουργίες ερωτοτροπίας. Είναι γνωστό για το δυνατό, επαναλαμβανόμενο κάλεσμα «κακ-κακ».('Falcon - Lanner', 2003)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα γεράκια Lanner είναι σαρκοφάγα. Τρέφονται με μια ποικιλία χερσαίων και ιπτάμενων θηραμάτων. Οι κύριες πηγές τροφής τους είναι τα μικρότερα πουλιά, ιδιαίτερα τα ορτύκια και τα κολομβίδια.Falco biarmicusτρέφεται επίσης με σαύρες, τρωκτικά και νυχτερίδες, καθώς και με αράχνες και σκορπιούς σε περιοχές της ερήμου. Εάν ο ανταγωνισμός για αυτούς τους πόρους τροφίμων είναι υψηλός ή αν σωρεύονται ακρίδες και άλλα ιπτάμενα έντομα,F. biarmicusθα πέσει επίσης σε έντομα.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • ερπετά
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα

Αρπακτικά

Δεν υπάρχουν γνωστά αρπακτικά ενήλικαFalco biarmicus, και το είδος ευδοκιμεί σε κάθε περιοχή όπου το αφήνουν μόνο του οι άνθρωποι. Ωστόσο,F. biarmicusΤα αυγά είναι ευάλωτα σε οδοκαθαριστές που τρέφονται με αυτά, καθώς και σε ανθρώπους που κλέβουν φωλιές για τη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων/γερακιών.('Falcon - Lanner', 2003)



Ρόλοι οικοσυστήματος

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο αυτού του είδους στο οικοσύστημά του.Falco biarmicus> μοιράζεται μια θέση με πολλά άλλα αρπακτικά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των γερακιών και των γερακιών είναι μεγάλος. Και τα δύο τρέφονται κυρίως με μικρά πουλιά, ωστόσο,F. biarmicusείναι σε θέση να προσαρμόσει ανάλογα τη διατροφή του εάν ο ανταγωνισμός για αυτόν τον πόρο είναι πολύ υψηλός. Τα γεράκια Lanner είναι πιθανώς ξενιστές ακάρεων που συνήθως προσβάλλουν άλλα πτηνά. Εκτός από αυτή τη σχέση, ο κύριος ρόλος των γερακιών σε ένα οικοσύστημα είναι αυτός των αρπακτικών στην κορυφή του τροφικού ιστού.(del Hoyo, et al., 1994)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Falco biarmicusείναι δημοφιλές στο άθλημα του γερακιού, και τα νεαρά πουλιά και τα αυγά συχνά λαμβάνονται από το φυσικό τους περιβάλλον από τον άνθρωπο. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αναπαραγωγικών ζευγώνF. biarmicusέχουν μειωθεί σοβαρά λόγω της συγκομιδής αυγών από τον άνθρωπο.(BirdLife International, 1999; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Falco biarmicusσυνήθως δεν επηρεάζει τους ανθρώπους με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, όταν κατοικεί σε γεωργικές περιοχές,F. biarmicusκυνηγάει συχνά οικόσιτα πτηνά και πουλερικά, συνήθως κοτόπουλα και πάπιες. Αυτό, δυστυχώς, ωθεί τους αγρότες σε διώξειςF. biarmicusπροκειμένου να προστατεύσουν τα ζώα τους.('Falcon - Lanner', 2003)

σκύλος που χτυπάει

Κατάσταση Διατήρησης

Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 1400 αναπαραγωγικά ζεύγηFalco biarmicusυπάρχουν στον κόσμο. Αν και δεν περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, κατατάσσεται στο Παράρτημα II από τη CITES και θεωρείται απειλούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πληθυσμός τωνF. biarmicusέχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία πενήντα χρόνια λόγω καταστροφής και απώλειας οικοτόπων, καθώς και ανθρώπινων διώξεων (κυνήγι, κλοπή αυγών και αναστάτωση των τόπων φωλεοποίησης).(BirdLife International, 1999)

Συνεισφέροντες

Alaine Camfield (επιμέλεια), Animal Agents.

Zachary Zeneberg (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.