Falco cherrugSaker γεράκι

Της Victoria Hekman

Γεωγραφική Εύρος

Τα γεράκια Saker (συχνά αποκαλούμενα απλά «sakers») εμφανίζονται στις ημιερήμους και δασικές περιοχές από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία, όπου είναι το κυρίαρχο «γεράκι της ερήμου». Τα γεράκια Saker μεταναστεύουν μέχρι τα βόρεια μέρη της νότιας Ασίας και τα μέρη της Αφρικής για το χειμώνα. Πρόσφατα (το 1997), οι σάκερς έχουν παρατηρηθεί να αναπαράγονται μέχρι τη Γερμανία.(Baumgart, 1998; Cade, 1982)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • ανατολικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι σάκερ καταλαμβάνουν φωλιές σε δέντρα, περίπου 15 έως 20 μέτρα πάνω από το έδαφος, σε πάρκα και ανοιχτά δάση στην άκρη της γραμμής των δέντρων. Κανείς δεν έχει παρατηρήσει ποτέ ένα γεράκι να χτίζει τη δική του φωλιά με ραβδί. γενικά καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένες φωλιές άλλων ειδών πτηνών και μερικές φορές οδηγούν ακόμη και τους ιδιοκτήτες από μια κατειλημμένη φωλιά. Στις πιο τραχιές περιοχές της εμβέλειάς τους, οι σάκερ είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν φωλιές σε προεξοχές από βράχους, περίπου 8 έως 50 μέτρα πάνω από τη βάση.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τούντρα
  • τάιγκα
  • δάσος
  • θαμνόδασος
  • βουνά

Φυσική περιγραφή

Τα Sakers παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στο χρώμα και το μοτίβο, που κυμαίνονται από ένα αρκετά ομοιόμορφο καφέ σοκολάτας έως μια κρέμα ή ψάθινη βάση με καφέ ράβδους ή ραβδώσεις έως λευκά άτομα με καστανά μάτια, τα οποία εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους Άραβες γεράκι. Γενικά, τα sakers έχουν λευκές ή ωχρές κηλίδες στους εσωτερικούς ιστούς των φτερών της ουράς τους, αντί για τις ράβδους χρώματος που είναι κοινές μεταξύ άλλων γερακιών της ερήμου. Καθώς το κάτω πτερύγιο είναι συνήθως χλωμό, έχει ημιδιαφανή εμφάνιση όταν έρχεται σε αντίθεση με τις σκούρες μασχαλιαίες και τις κύριες άκρες.



Τα θηλυκά Saker είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα θηλυκά ζυγίζουν συνήθως 970 έως 1300 g (μέσος όρος 1135 g), έχουν μέσο μήκος 55 cm και άνοιγμα φτερών 120 έως 130 cm. Τα αρσενικά ζυγίζουν συνήθως από 730 έως 990 γραμμάρια (μέσος όρος 840 g), έχουν μήκος περίπου 45 cm κατά μέσο όρο και άνοιγμα φτερών από 100 έως 110 cm.

Όπως και με άλλα γεράκια, τα sakers έχουν αιχμηρά, κυρτά νύχια, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την σύλληψη της λείας. Οι Sakers χρησιμοποιούν το ισχυρό, αγκιστρωμένο ράμφος τους για να κόψουν τη σπονδυλική στήλη του θηράματος.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    730 to 1300 g
    25.73 to 45.81 oz
  • Μέσο μήκος
    45 cm για τα αρσενικά, 55 cm για τα θηλυκά cm
    σε
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    100 έως 130 cm
    39,37 έως 51,18 ίντσες
  • Μέσο άνοιγμα φτερών
    105 cm για τα αρσενικά, 125 cm για τα θηλυκά cm
    σε

Αναπαραγωγή

Προκειμένου να προσελκύσουν θηλυκά, οι άντρες σέικερ επιδίδονται σε θεαματικές εναέριες επιδείξεις, όπως και πολλά άλλα μέλη του γένουςΓεράκι. Οι άντρες saker πετούν πάνω από τις περιοχές τους, φωνάζοντας δυνατά. Τερματίζουν τις πτήσεις τους με την προσγείωση σε ή κοντά σε μια κατάλληλη τοποθεσία φωλιάς.

Σε πιο στενές συναντήσεις με έναν σύντροφο ή έναν υποψήφιο σύντροφο, οι σάκερ υποκλίνονται ο ένας στον άλλον και πολλές αλληλεπιδράσεις ενσωματώνουν κάποιο στοιχείο της υπόκλισης. Τα αρσενικά επίσης συχνά ταΐζουν τους συντρόφους τους κατά την περίοδο της φωλιάς. Όταν ερωτεύεται έναν πιθανό σύντροφο, ένα αρσενικό θα πετάξει τριγύρω, κρεμώντας το θήραμα από τα νύχια του ή θα το φέρει στο θηλυκό σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι καλός πάροχος.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι Sakers είναι γενικά δύο έως τριών ετών πριν ξεκινήσουν την αναπαραγωγή. Μπορεί να υπάρχουν 2 έως 6 αυγά ανά γόνο, αλλά γενικά ο αριθμός είναι μεταξύ 3 και 5 (κατά μέσο όρο 4). Μετά την γέννηση του τρίτου αυγού, αρχίζει η πλήρης επώαση και συνήθως διαρκεί περίπου 32 έως 36 ημέρες. Γενικά, όπως ισχύει για τα περισσότερα γεράκια, οι αρσενικοί απόγονοι αναπτύσσονται ταχύτερα από τα θηλυκά.



Τα μικρά εκκολάπτονται με κλειστά μάτια, αλλά ανοίγουν σε λίγες μέρες. Έχουν δύο πτερύγια που φωλιάζουν πριν αποκτήσουν νεανικό φτέρωμα. Φτάνουν σε ενήλικο φτέρωμα όταν είναι λίγο πάνω από ένα έτος, μετά την πρώτη ετήσια τήξη τους.

Τα θηλυκά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα περίπου ένα χρόνο πριν από τα αρσενικά. περιστασιακά αναπαράγονται τον πρώτο χρόνο τους, αλλά συνήθως όχι μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο έτος τους, και μερικοί περιμένουν μέχρι τον τέταρτο χρόνο τους. Τα αρσενικά, από την άλλη πλευρά, αρχίζουν να αναπαράγονται στο δεύτερο έτος τους το νωρίτερο. Τα περισσότερα περιμένουν μέχρι το τρίτο ή το τέταρτο έτος και μερικά αρσενικά δεν αρχίζουν να αναπαράγονται μέχρι το πέμπτο έτος.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα γεράκια Saker αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα Sakers αναπαράγονται την άνοιξη. Η σύζευξη μπορεί να συμβεί πολλές φορές την ημέρα για μια περίοδο 4 έως 8 εβδομάδων πριν από την ωοτοκία.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    2 έως 6
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    32 έως 36 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    45 έως 50 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    65 έως 85 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    1 έως 4 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    2-3 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    2 έως 5 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    3-4 χρόνια

Τα νεαρά σάκερ αρχίζουν να πετούν σε ηλικία περίπου 45 έως 50 ημερών, αλλά παραμένουν στην περιοχή φωλεοποίησης, εξαρτώμενα από τους γονείς τους για φαγητό, για άλλες 30 έως 45 ημέρες, και περιστασιακά περισσότερο. Εάν συναντήσουν μια μεγάλη τοπική πηγή τροφής, οι γόνοι μπορεί να παραμείνουν μαζί για κάποιο χρονικό διάστημα.



Ενώ είναι ακόμα στη φωλιά, οι νεοσσοί κελαηδούν για να τραβήξουν την προσοχή του γονέα εάν είναι απομονωμένοι, κρυώνουν ή πεινούν. Επιπλέον, τα θηλυκά μπορεί να κάνουν έναν απαλό θόρυβο «τσιπ» για να παρακινήσουν τα μικρά τους να ανοίξουν το ράμφος τους για να λάβουν τροφή. Οι μητέρες θα περάσουν πάνω από έναν νεοσσό που ζητιανεύει αλλά έχει γεμάτη σοδειά για να ταΐσουν έναν νεοσσό που δεν έχει φάει αρκετά. Όταν ένας γόνος τρέφεται καλά, οι νεοσσοί τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι σε γόνο που υπόκειται σε έλλειψη τροφής. Σε έναν καλοθρεμμένο γόνο, οι νεοσσοί μοιράζονται φαγητό και εξερευνούν μεταξύ τους μόλις αρχίσουν να πετούν. Αντίθετα, όταν το φαγητό είναι σπάνιο, οι νεοσσοί προστατεύουν το φαγητό τους ο ένας από τον άλλο και μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να κλέψουν φαγητό από τους γονείς τους. Αν πεθάνει ένας νεοσσός και πεινάσει ο υπόλοιπος γόνος, θα φάνε το νεκρό αδερφάκι τους, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ αδελφοκτονία.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Τα γεράκια που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι εξακολουθούν να υπόκεινται σε πολλές από τις ίδιες αιτίες θνησιμότητας με εκείνα της άγριας φύσης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βακτηριακών και ιογενών ασθενειών, παρασίτων, νόσου του αγριόποδα, δηλητηρίασης από μόλυβδο και χλωριούχο αμμώνιο και τραυματισμούς που προκλήθηκαν από πρόσκρουση ή πάλη με θήραμα. ονομάστε μερικά.



Αν και τα περισσότερα άγρια ​​άτομα αναμένεται να ζήσουν από 5 έως 7 χρόνια, μερικά από αυτά τα πουλιά είναι γνωστό ότι ζουν έως και 10 χρόνια. Τα αιχμάλωτα ζώα τείνουν να ζουν περισσότερο από τα άγρια ​​ζώα τους. Στην αιχμαλωσία, οι sakers αναμένεται να ζήσουν από 15 έως 20 χρόνια, αλλά μπορεί να φτάσουν σε μέγιστη ηλικία περίπου 25 ετών.(Naldo and Samour, 2004)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    10 (υψηλό) χρόνια
  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    25 (υψηλά) χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    5 έως 7 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    15 έως 20 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι Sakers είναι πολύ επιθετικοί. Ένας από τους λόγους που χαίρουν τόσο μεγάλης αξίας από τα γερακάκια είναι ότι μόλις αποφασίσουν για ένα θήραμα στόχο, είναι πολύ επίμονοι. Είναι γνωστό ότι ακολουθούσαν το θήραμά τους στη βούρτσα, και στο παρελθόν (στη Μέση Ανατολή) χρησιμοποιήθηκαν για να σαρώνουν και να επιτίθενται σε μεγάλα θηράματα, όπως η γαζέλα, έως ότου τα κυνηγόσκυλα saluki μπορούσαν να προλάβουν και να τελειώσουν το ζώο. Οι Sakers είναι υπομονετικοί, αμείλικτοι κυνηγοί. Αιωρούνται στον αέρα ή κάθονται στην κούρνια τους για ώρες παρακολουθώντας το θήραμα και καθορίζοντας την ακριβή θέση του στόχου τους, μέχρι να βουτήξουν ξαφνικά για να σκοτώσουν. Τα θηλυκά είναι σχεδόν πάντα κυρίαρχα έναντι των αρσενικών. Μερικές φορές προσπαθούν να κλέψουν λεία ο ένας από τον άλλο.(Cade, 1982)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    16.18 to 93.22 km^2

Εύρος Εστίας

Οι Sakers δεν είναι κοινωνικά πουλιά. προτιμούν να μην εγκαθιστούν τις φωλιές τους κοντά σε άλλα ζεύγη φωλιών. Δυστυχώς, λόγω της καταστροφής των οικοτόπων, οι σάκερ αναγκάζονται να φωλιάζουν όλο και πιο κοντά μεταξύ τους, πολύ περισσότερο από ό,τι θα έκαναν ποτέ διαφορετικά. Ωστόσο, σε περιοχές όπου το φαγητό είναι άφθονο, τα σάκερ θα φωλιάζουν πιο κοντά από ό,τι σε περιοχές όπου το φαγητό είναι σπάνιο. Ο χώρος μεταξύ των ζευγαριών κυμαίνεται από τρία έως τέσσερα ζευγάρια σε τρία στρέμματα σε ζευγάρια που απέχουν έξι μίλια ή περισσότερο στις ορεινές περιοχές και τις στέπες. Η μέση απόσταση είναι ένα ζευγάρι κάθε 2,5 έως 3,5 μίλια.(Cade, 1982)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια γυναίκα σάκερ θα κάνει έναν θόρυβο «τσιπ» για να παρακινήσει τα μικρά της να ανοίξουν το ράμφος τους για φαγητό και θα κελαηδήσουν για να τραβήξουν την προσοχή του γονέα. Οι άντρες sakers καλούν κατά τη διάρκεια των εναέριων επιδείξεων τους για να προσελκύσουν ή να εντυπωσιάσουν μια γυναίκα, και εάν η γυναίκα αποδεχτεί το αρσενικό, μπορεί να συμμετάσχει στο κάλεσμα στο τέλος. Οι Sakers μπορεί συχνά να καλούν επιθετικά για να διώξουν τους εισβολείς από τη φωλιά ή ένα φρεσκοκομμένο γεύμα.

Τα Sakers, όπως και άλλα γεράκια, επικοινωνούν αρκετά συχνά με τη στάση του σώματος. Η πιο επιθετική εμφάνιση είναι η Όρθια Απειλή. το πουλί στέκεται όρθιο, ανοίγει τα φτερά του και βγάζει χνούδια τα φτερά του προσώπου του, σφυρίζει, χακαρίζει και χτυπά με τα πόδια. Αυτή η οθόνη χρησιμοποιείται από ενήλικα γεράκια για την υπεράσπιση των μικρών και από φτερωτά φωλιά ενάντια σε εισβολείς φωλιών. Οι Sakers χρησιμοποιούν επίσης την υπόκλιση για να κατευνάσουν έναν σύντροφο και επικοινωνούν την υποταγή με μια τροποποιημένη εκδοχή της υπόκλισης, στην οποία το ράμφος είναι στραμμένο στο πλάι.(Cade, 1982)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • ντουέτα
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • υπεριώδης
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα μικρά θηλαστικά όπως οι σκίουροι, τα χάμστερ, τα ζέρμποα, οι γερβίλοι, οι λαγοί και οι πίκες μπορεί να αποτελούν το 60 έως 90% της διατροφής ενός ζευγαριού σάκερ. Άλλες φορές, τα πουλιά που κατοικούν στο έδαφος, όπως τα ορτύκια, οι αμμόχορτοι, οι φασιανοί και άλλα εναέρια πτηνά όπως οι πάπιες, οι ερωδιοί, ακόμα και άλλα αρπακτικά (κουκουβάγιες, κικινέζια και σβάρνες) μπορούν να αντιπροσωπεύουν το 30 έως 50% όλων των θηραμάτων, ιδιαίτερα σε πιο δασικές περιοχές. Οι Sakers μπορούν επίσης να τρώνε μεγάλες σαύρες.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • έντομα
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Οι Sakers δεν έχουν κανένα γνωστό αρπακτικό στην άγρια ​​φύση, εκτός από τους ανθρώπους.(Cade, 1982)

  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • Του ανθρώπου

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα sakers είναι σημαντικά αρπακτικά μικρών θηλαστικών και μεσαίου μεγέθους πτηνών.(Anderson και Squires, 1997; Cade, 1982)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι Sakers είναι το αγαπημένο των Αράβων γερακιών.(Cade, 1982)

ο σκύλος που γράφεται προς τα πίσω είναι θεός
  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων
  • οικοτουρισμός
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Όπως συμβαίνει με όλα τα γεράκια, οι sakers μπορεί να κυνηγούν είδη (όπως τα περιστέρια) που εκτιμούν οι άνθρωποι. Δεν αρέσουν πολύ στους θηροφύλακες.(Cade, 1982)

Κατάσταση Διατήρησης

Το γεγονός ότι τα θηλυκά sakers, επειδή είναι μεγαλύτερα, προτιμώνται από τα γεράκια, έχει οδηγήσει σε ανισορροπία μεταξύ των φύλων στους άγριους πληθυσμούς, με τα αρσενικά να είναι περισσότερα από τα θηλυκά. Στην πραγματικότητα, περίπου το 90 τοις εκατό από τα σχεδόν 2.000 γεράκια που παγιδεύονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης είναι θηλυκά. Αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να αναφερθούν με απόλυτη βεβαιότητα, επειδή ορισμένοι σάκερ παγιδεύονται παράνομα και εξάγονται, ειδικά στη Μογγολία, επομένως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των σάκερ που λαμβάνονται από τη φύση κάθε χρόνο. Οι ανήλικοι είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύονται από τους ενήλικες, επομένως οι περισσότεροι από τους παγιδευμένους sakers είναι περίπου ενός έτους. Επιπλέον, στη Μέση Ανατολή πολλά γεράκια απελευθερώνουν τα σακέρωτά τους επειδή είναι δύσκολο να τα φροντίσουν κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και πολλά εκπαιδευμένα πουλιά δραπετεύουν. Βασικά, ο αριθμός των sakers που λαμβάνονται κάθε χρόνο πιθανότατα δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στο είδος, αλλά η προτίμηση για γυναίκες sakers έχει. Επιπλέον, οι σάκερ επηρεάζονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων (τα οποία μολύνουν τη λεία τους) και την καταστροφή του οικοτόπου τους. Μια αρκετά πρόσφατη εκτίμηση του πληθυσμού σάκερ στη φύση είναι από το 1982, όταν ο πληθυσμός ήταν περίπου 100.000 ζεύγη. Αυτό δεν περιλαμβάνει νεαρά πτηνά, αιχμάλωτα πουλιά που μπορεί αργότερα να έχουν απελευθερωθεί πίσω στη φύση ή ζευγάρια που οι ορνιθολόγοι μπορεί να έχουν χάσει, επομένως η εκτίμηση είναι πιθανώς χαμηλή. Ωστόσο, τα γεράκια του σάκερ κινδυνεύουν με εξαφάνιση.(Anderson and Squires, 1997; Batdelgar and Parrot, 1998; Cade, 1982)

Συνεισφέροντες

Victoria Hekman (συγγραφέας), Michigan State University, Pamela Rasmussen (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Michigan State University, Nancy Shefferly (επιμέλεια), Animal Agents.