Το γεράκι της Ελεονώρας

Του Dennis Lorenz

Γεωγραφική Εύρος

Τα γεράκια της Ελεονώρας διανέμονται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, των Βαλεαρίδων Νήσων, της Σικελίας, της Σαρδηνίας, της Κροατίας, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, της Κύπρου και της Τουρκίας. Όλες οι τοποθεσίες αναπαραγωγής βρίσκονται μεταξύ γεωγραφικού μήκους 14°Δ έως 33°Α και γεωγραφικού πλάτους 43°Β έως 28°Β. Περίπου το 10% των πληθυσμών γερακιών της Ελεονόρας αναπαράγονται στην αλυσίδα της νήσου Τήλου. Όλοι οι πληθυσμοί διαχειμάζουν στη Μαδαγασκάρη και στα νησιά Mascarene.(Cade and Clark, 1979· Ferguson-Lees and Christie, 2001· Mentzelopoulos, 2006· Thiollay and Meyburg, 1981· Walter, 1979)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος
  • Μεσόγειος θάλασσα
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα γεράκια της Ελεονώρας αναπαράγονται συνήθως στο έδαφος σε μικρά, βραχώδη, αδιατάρακτα νησιά με λίγη βλάστηση. Σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Σικελία και η Σαρδηνία, και στην ηπειρωτική χώρα στην Αφρική και την Τουρκία, αναζητούν απρόσιτους παράκτιους βράχους για να αναπαραχθούν. Κυνηγούν πάνω από την ανοιχτή θάλασσα, καθώς και πάνω από υγροτόπους, λιβάδια και μερικές φορές δασικές εκτάσεις. Οι τοποθεσίες φωλιών βρίσκονται από το επίπεδο της θάλασσας έως το υψόμετρο των 2.000 μέτρων.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • Aquatic Biomes
  • παραλιακός
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • τέλμα
  • Ανύψωση εύρους
    0 έως 2000 μ
    0,00 έως 6561,68 πόδια

Φυσική περιγραφή

Τα γεράκια της Ελεονώρας είναι μεσαίου μεγέθους γεράκια, παρόμοιου μήκους με τα γεράκια (F. peregrinus), αλλά πολύ πιο ελαφρύ σε βάρος και κατασκευή. Όπως όλα τα άλλα γεράκια, τα γεράκια της Ελεονόρας παρουσιάζουν αντίστροφο σεξουαλικό διμορφισμό, με τα θηλυκά κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά ποικίλλουν σε μήκος από 37 έως 43 cm, τα θηλυκά από 38,5 έως 45,5 cm και σε βάρος, τα αρσενικά κυμαίνονται από 350 έως 390 g, τα θηλυκά από 340 έως 460 g. Η μικρότερη μέτρηση ανοίγματος φτερών για το γεράκι της Ελεονώρας ήταν 84 εκατοστά, ενώ τα μεγάλα θηλυκά μπορεί να έχουν άνοιγμα φτερών έως και 103 εκατοστά. Τα γεράκια της Ελεονώρας έχουν μακριά, στενά φτερά που ξεπερνούν την άκρη της μακριάς ουράς όταν είναι διπλωμένα. Υπάρχουν δύο χρωματικές μορφές, μια ανοιχτή και μια σκούρα μορφή. Τα σκοτεινά πουλιά είναι όλα καφέ και μπορεί να φαίνονται μαύρα από απόσταση. Το σπήλαιο του αρσενικού έχει κίτρινο χρώμα ενώ του θηλυκού μπλε-γκρι. Τα ανοιχτόμορφα πτηνά είναι επίσης σκούρα καφέ από πάνω και από φουσκωτά έως ροφώδη από κάτω με σκούρες ραβδώσεις. Η ελαφριά μορφολογία δείχνει επίσης την τυπική σκούρα λωρίδα μουστάκι.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Rohwer and Paulson, 1987· Walter, 1979· Wink, et al., 1982a)



σχέδια σχεδιασμού πάρκου σκύλου
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • πολυμορφικό
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    340 to 460 g
    11.98 to 16.21 oz
  • Μήκος εύρους
    370 έως 455 mm
    14,57 έως 17,91 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    840 έως 1030 mm
    33,07 έως 40,55 ίντσες

Αναπαραγωγή

Τα γεράκια της Ελεονώρας είναι μονογαμικά, αποικιακά εκτροφεία. Οι εναέριες επιδείξεις από αρσενικά γεράκια ξεκινούν μόλις τα πουλιά φτάσουν στις τοποθεσίες φωλεοποίησης.(Ferguson-Lees and Christie, 2001; Rosen and et al., 1999; Swatscheck and et al, 1993; Walter, 1979; Wink, et al., 1982b)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι χώροι αναπαραγωγής καταλαμβάνονται ξεκινώντας από τα τέλη Απριλίου, αν και η αναπαραγωγή δεν ξεκινά πριν από τα τέλη Ιουλίου. Τα μικρά εκκολάπτονται στα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου στην αρχή της περιόδου μετανάστευσης των περισσότερων μικρών, Παλαιαρκτικών πτηνών. Η φωλιά βρίσκεται στο έδαφος ή σε γκρεμό, συχνά σε μια μικρή κοιλότητα ή κάτω από έναν μικρό θάμνο, προστατευμένη από τον άνεμο. Το μέγεθος του συμπλέκτη κυμαίνεται από 1 έως 4 αυγά, σπάνια 5. Η επώαση διαρκεί από 28 έως 30 ημέρες και τα μικρά πετούν μετά από άλλες 35 έως 40 ημέρες. Η μέση παραγωγικότητα διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών αποικιών και μπορεί να κυμαίνεται από 1,26 νεογνά ετησίως έως 2,6 μικρά ετησίως. Τα νεαρά αρσενικά συνήθως παραμένουν κοντά στο σπίτι των γονιών τους, ενώ τα θηλυκά διασκορπίζονται μακρύτερα.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα γεράκια της Ελεονώρας αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται στα τέλη Ιουλίου.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 έως 5
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    28 έως 30 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    35 έως 40 ημέρες

Όπως και στα περισσότερα άλλαγεράκιείδη, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά συμβάλλουν στην επώαση, την προστασία και τη διατροφή των απογόνων τους.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής στοFalco eleonorae.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα γεράκια της Ελεονώρας είναι ασυνήθιστα. Φωλιάζουν σε αποικίες έως και 300 ζευγαριών και μπορούν να κυνηγούν μεταναστευτικά περαστικά και ασπόνδυλα μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Τα μέλη της αποικίας διώχνουν επιθετικά άλλα πουλιά, όπως περιστέρια και γλάρους. Όταν δεν καταλαμβάνουν αποικίες αναπαραγωγής, αυτά τα γεράκια είναι πιθανό να είναι μοναχικά. Η μετανάστευση ξεκινά αργά για τα γεράκια της Ελεονώρας, συνήθως εγκαταλείπουν τις περιοχές αναπαραγωγής στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και μεταναστεύουν στη Μαδαγασκάρη και στα νησιά Mascarene. Λίγα είναι γνωστά για τη μεταναστευτική τους διαδρομή, αν και είναι πιθανό να ακολουθούν την ανατολική αφρικανική ακτή.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • μονήρης
  • αποικιακός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    1 έως 200 m^2

Εύρος Εστίας

Οι περιοχές αναπαραγωγής των γερακιών της Ελεονόρας ποικίλλουν μέσα σε κάθε αποικία. Ορισμένες περιοχές είναι τόσο μικρές όσο 1 m² ενώ άλλες είναι έως 200 m². Αυτός ο χώρος υπερασπίζεται το τοπικό ζεύγος ενάντια σε τυχόν εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων άλλων γερακιών. Ο εναέριος χώρος ύψους έως 10 m πάνω από αυτή την περιοχή προστατεύεται επίσης από το ζεύγος κατοίκων. Όλα τα μέλη της αποικίας υπερασπίζονται τον βράχο που φωλιάζουν και τα κυνηγετικά γεράκια μπορούν να πετάξουν έως και 5 χιλιόμετρα από την αποικία για να κυνηγήσουν τους περαστικούς. Μεμονωμένα πουλιά έχουν παρατηρηθεί να ταξιδεύουν έως και 30 χιλιόμετρα από τον βράχο αναπαραγωγής για να κυνηγήσουν.(Cade and Clark, 1979· Walter, 1979)

εκφοβισμός σκύλου

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα γεράκια της Ελεονώρας είναι πολύ φωνητικά και φαίνεται να έχουν ευρύτερο φάσμα φωνητικών από άλλα γεράκια. Η φωνητική επικοινωνία είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την περίοδο πριν το ζευγάρωμα. Ορισμένες κοινές κλήσεις περιλαμβάνουν αναγνώριση, εδαφική προβολή, εμφάνιση, σύζευξη, χαιρετισμό, ζήτηση μεταφοράς θηράματος, άφιξη θηράματος, συναγερμό και κλήσεις κινδύνου. Τα γέλια μπορούν επίσης να ακουστούν από τα γεράκια που γεφυρώνουν κατά την άφιξη του συντρόφου. Οι νέοι κάνουν διάφορες κλήσεις για να υποδείξουν δυσφορία, πείνα, συναγερμό ή ενθουσιασμό.(Walter, 1979)

Τα γεράκια της Ελεονώρας, όπως και άλλα γεράκια, έχουν ιδιαίτερα έντονη όραση, που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη θηραμάτων.



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα γεράκια της Ελεονώρας τρέφονται κυρίως με ιπτάμενα έντομα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ωστόσο, αυτά τα γεράκια αλλάζουν τη κυνηγετική τους συμπεριφορά και επικεντρώνονται αποκλειστικά στα μεταναστευτικά περαστικά πουλιά. Πάνω από 100 είδη έχουν καταγραφεί ως θήραμα των γερακιών της Ελεονώρας. Για να κυνηγήσουν, τα γεράκια πετούν στη θάλασσα χρησιμοποιώντας κατακόρυφους ανέμους για να πετάξουν στα ύψη και μπορούν να κυνηγήσουν κοντά στο επίπεδο της θάλασσας ή σε ύψος έως και 1.000 m. Πολλά γεράκια κυνηγούν συχνά μαζί σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων το ένα από το άλλο, δημιουργώντας ένα φράγμα που καθιστά πιο δύσκολο για τα αποδημητικά πουλιά να παραμείνουν απαρατήρητα. Τα γεράκια της Ελεονώρας είναι επίσης γνωστό ότι κυνηγούν μέχρι πολύ μετά τη δύση του ηλίου. Αυτά τα γεράκια συνήθως σκύβουν στο θήραμά τους, αλλά μερικές φορές το κυνηγούν για μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα έντομα πιάνονται και τρώγονται επίσης κατά την πτήση. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, η περίσσεια θηραμάτων συχνά αποθηκευτεί και ανακτάται αργότερα. Τα αρσενικά γεράκια κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κυνηγιού πουλιών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, αφήνοντας τα θηλυκά να επωάζουν τα αυγά και τα φωλιά τους.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Hedenström and Rosen, 2001· Hedenström, et al., 1999· Massa, 1978· Walter, 1979· Wink, et al., 1980)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • εντομοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • έντομα
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Τα γεράκια της Ελεονώρας έχουν λίγα φυσικά αρπακτικά ως ενήλικα. Μαύροι αρουραίοι (Rattus rattus) κατοικούν πολλά νησιά που φιλοξενούν αποικίες γερακιών και μπορεί να τρέφονται με αφύλακτα αυγά γερακιού ή φωλιά. γεράκια μακρινά (Falco peregrinus), Lanner Falcons (Falco biarmicus), και ευρασιατικοί μπούφοι (Μπούμπο μπούμπο) είναι γνωστό ότι λεηλατούν ενήλικα γεράκια. τα ψαλίδια του Cory (Calonectris diomedea) συχνά αναπαράγονται σε αποικίες γερακιών και περιστασιακά παίρνουν νεαρά γεράκια.(Walter, 1979)



το σπίτι asher

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα γεράκια της Ελεονώρας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση εκατομμυρίων μικρών πτηνών, κυρίωςπεραστικοίαπό τους παλαιαρκτικούς τόπους αναπαραγωγής τους έως τις αφρικανικές περιοχές διαχείμασης. Τα γεράκια κυνηγούν τους μεταναστευτικούς περαστικούς, προτιμώντας τα μικρά, νεαρά πτηνά. Υπολογίζεται ότι όλες οι αποικίες γερακιών της Ελεονόρας μαζί πιάνουν περίπου δύο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά σε μία μόνο περίοδο αναπαραγωγής. Αυτό, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μόνο το 0,02 έως 0,04% του συνολικού αριθμού των αποδημητικών πτηνών.Falco eleonoraeείναι επίσης σημαντικό για τη ρύθμιση των πληθυσμών των ειδών θηραμάτων σε όλο το φάσμα τους.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα γεράκια της Ελεονώρας, όπως και άλλα αρπακτικά, είναι σημαντικοί βιοδείκτες υγιούς περιβάλλοντος. Βοηθούν περαιτέρω στη μείωση των ειδών παρασίτων, όπως π.χακρίδεςκαιτρωκτικάπου προκαλούν ζημιές στις ανθρώπινες καλλιέργειες.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Walter, 1979)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • έρευνα και εκπαίδευση
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις των γερακιών του Ελεονάρα στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Λόγω της περιορισμένης κατανομής και των αποικιακών αναπαραγωγικών συνηθειών των γερακιών της Ελεονώρας, είναι πολύ ευάλωτα. Οι κύριες απειλές είναι η αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα η χρήση μηχανοκίνητων σκαφών κοντά σε αποικίες, η οποία συχνά οδηγεί σε αναξιοπαθούντα γονικά πτηνά και αναπαραγωγική ανεπάρκεια. Στο Αιγαίο, οι αποικίες γίνονται συχνά επιδρομές από ψαράδες που παίρνουν τα μικρά και τα αυγά για φαγητό. Έχει επίσης καταγραφεί δίωξη ενήλικων πτηνών. Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σήμερα σε 4.500 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Όσο οι αποικίες αναπαραγωγής προστατεύονται από τη λαθροθηρία από τον άνθρωπο και από τον βαρύ τουρισμό, οι πληθυσμοί γερακιών της Ελεονόρας πιθανότατα θα παραμείνουν σταθεροί. Τον περασμένο αιώνα παρατηρήθηκε μείωση των μεταναστευτικών περαστικών λόγω απώλειας οικοτόπων στην ηπειρωτική Ευρώπη και οι πληθυσμοί των γερακιών μειώθηκαν ανάλογα, αλλά φαίνεται να είναι επί του παρόντος σταθεροί.(Ferguson-Lees and Christie, 2001; Martinez, et al., 2002; Palacios, 2004; Piasevoli and Scetric, 2001; Walter, 1979)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Dennis Lorenz (συγγραφέας), Michigan State University, Pamela Rasmussen (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Michigan State University.