Falco rufigularisbat γεράκι

Του Mark Pacheco

Γεωγραφική Εύρος

Το γεράκι της νυχτερίδας,Falco rufigularis, βρίσκεται στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Κυμαίνεται από την ανατολική Κολομβία ανατολικά μέχρι τη Γουιάνα και το Τρινιντάντ, και νότια έως τη νότια Βραζιλία και τη βόρεια Αργεντινή (Weidensaul 1996; Del Hoyo et al. 1994).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα γεράκια νυχτερίδων κατοικούν στα τροπικά τροπικά δάση. Αν και εμφανίζονται σε αδιάσπαστα δάση, τα γεράκια νυχτερίδας φαίνεται να μπορούν να προσαρμοστούν στην ανθρώπινη ενόχληση και μερικές φορές βρίσκονται πιο συχνά σε σπασμένα δάση, τα οποία περιλαμβάνουν διαταραγμένη περιοχή, παρυφές δάσους, περικοπές δρόμων, όχθες ποταμών ή καθαρή γεωργική γη με διάσπαρτα δέντρα .



  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • τροπικό δάσος

Φυσική περιγραφή

Τα ενήλικα αρσενικά γεράκι της νυχτερίδας έχουν μήκος 24-29 cm (8-10 ίντσες) με άνοιγμα φτερών 56-58 cm (18-19 ίντσες) και τα θηλυκά κυμαίνονται από 24-29 cm (8-10 ίντσες) αλλά έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 65 και 67 cm (21-22 in.) σε μήκος. Το κεφάλι και τα πάνω μέρη του σώματός τους είναι μαύρα, με γκριζωπές άκρες για να διαμορφώνουν το περίγραμμα των φτερών από το πάνω μέρος της πλάτης τους μέχρι τα καλύμματα της ουράς. Ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους τους είναι λευκό και μαύρισμα που εκτείνεται μέχρι το λαιμό τους. Έχουν μακριά μαύρη ουρά με πολλές λεπτές άσπρες ή γκρι ρίγες και άκρα βουβών. Το γεράκι της νυχτερίδας έχει βαθιές καφέ ίριδες που μπορεί να βοηθήσουν στο καμουφλάζ ενώ κυνηγάει τη νύχτα. Έχουν επίσης μικρά αγκιστρωμένα ράμφη που επιτρέπουν στο γεράκι της νυχτερίδας να σκίζει εύκολα το κρέας του. (Britannica 1999-00; Del Hoyo et al. 1994).



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    108 to 242 g
    3.81 to 8.53 oz
  • Μέση μάζα
    148 γρ
    5,22 oz

Αναπαραγωγή

Το γεράκι της νυχτερίδας φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στο βιότοπό του και φωλιάζει σε φυσικές κοιλότητες δέντρων ή τρύπες που έχουν εγκαταλειφθεί από παπαγάλους, σε παλιές φωλιές τρωγονιών σε αποικίες τερμιτών ή σε γκρεμούς, επίσης σε ερείπια της προκολομβιανής περιόδου και σε τεχνητές κατασκευές, όπως ζαχαρόμυλος γερανοί. Το γεράκι της νυχτερίδας γεννά 2-4 αυγά. Οι περίοδοι επώασης διαρκούν έως και 4 έως 7 εβδομάδες. Μέσα σε 35-40 ημέρες από την εκκόλαψη είναι πλήρως φτερωτό και μπορεί να φάει ολόκληρο το θήραμα μόνο του (Del Hoyo et al. 1994; Weidensaul 1996)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα γεράκια νυχτερίδας θεωρούνται μοναχικά αρπακτικά. Ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του γερακιού νυχτερίδας περνά στο κυνήγι. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι σημάδι της αρπακτικής φύσης τους. Τα γεράκια νυχτερίδας επικοινωνούν κυρίως μέσω οπτικών και φωνητικών τρόπων, συχνά καλώντας μπρος-πίσω το ταίρι τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Η ερωτοτροπία για το γεράκι της νυχτερίδας ξεκινά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, που είναι το μέσο της ξηρής περιόδου στη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και το Μεξικό. Στο Τρινιντάντ, η φωλιά αρχίζει τον Φεβρουάριο και στην Κολομβία, η αναπαραγωγή αρχίζει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Στη Βενεζουέλα, το γεράκι της νυχτερίδας γεννά τα αυγά του τον Μάρτιο και στη Γουιάνα τον Απρίλιο. Στη Βραζιλία, θα γεννήσει τα αυγά του τον Αύγουστο, στη μέση της ξηρής περιόδου. Και οι δύο γονείς θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία της φωλιάς, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την εκδίωξη άλλων αρπακτικών. Το αρσενικό παρέχει σχεδόν όλη την τροφή κατά την περίοδο του φωλιάσματος. (Del Hoyo, Elliott, Sargatal 1994· Weidensaul 1996).



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το γεράκι της νυχτερίδας φαίνεται να προτιμά να καταναλώνει νυχτερίδες, αν και δεν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από μικρά πτηνά και μεγάλα έντομα, που περιλαμβάνουν λιβελλούλες (Odonata), σκώρους (Lepidoptera), μεγάλες ακρίδες (Orthopera), Homoptera και Hymenoptera. Η διατροφή του γερακιού της νυχτερίδας ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και χωρίζεται σε καλοκαιρινές και χειμερινές δίαιτες. Αυτή η αλλαγή στη διατροφή επηρεάζεται από την αλλαγή στο πιο άφθονο και θρεπτικό θήραμα που μπορεί να αποκτηθεί. Η καλοκαιρινή διατροφή αποτελείται κυρίως από πουλιά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως από έντομα. Το γεράκι της νυχτερίδας κυνηγά κατά τις περιόδους από το σούρουπο έως την αυγή και θεωρείται νυχτερινό (Weidensaul 1996; Del Hoyo et al. 1994).

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

κανένας

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

κανένας



λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού σε σκύλους

Κατάσταση Διατήρησης

Αυτό το είδος δεν απειλείται παγκοσμίως.Falco rufigularisανέχεται και μπορεί ακόμη και να επωφεληθεί από την αποσπασματική, μικρής κλίμακας αποψίλωση των δασών. Το γεράκι της νυχτερίδας έχει σταματήσει να αναπαράγεται σε περιοχές της Νότιας Αμερικής όπου το δάσος έχει αλλάξει σημαντικά σε γεωργία. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι πιθανό να επαναληφθεί σε άλλα μέρη σε όλο το φάσμα (del Hoyo et al. 1994).

Συνεισφέροντες

Mark Pacheco (συγγραφέας), Fresno City College, Carl Johansson (επιμέλεια), Fresno City College.