Falco rusticolusgyrfalcon

Του Τάιλερ Φλόκχαρτ

Γεωγραφική Εύρος

το γυροφαλκον (Falco rusticolus) είναι ένα αρκτικό είδος που κατοικεί με ολαρκτική κατανομή. Σπάνια συναντάται νότια των 60 μοιρών. Η πλειονότητα της περιοχής αναπαραγωγής βρίσκεται βόρεια των 60 μοιρών, ενώ σε περιοχές του Ανατολικού Καναδά μπορεί να βρεθεί να αναπαράγεται στους 55 βαθμούς, κυρίως κατά μήκος των ακτών της θάλασσας. Αν και τα gyrfalcons είναι μη μεταναστευτικά, θα διασκορπιστούν από την περιοχή αναπαραγωγής κατά τη χειμερινή περίοδο, πολύ σπάνια φτάνοντας στο βόρειο όριο των Ηνωμένων Πολιτειών (Poole 1987; Wheeler and Clark 1995; Cade 1982).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Το gyrfalcon βρίσκεται συνήθως σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη μακριά από το βόρειο δάσος. Αν και ορισμένα άτομα έχουν καταγραφεί να φωλιάζουν σε δέντρα, η πλειονότητα των ατόμων αυτού του είδους φωλιάζει στην αρκτική τούνδρα. Ο βιότοπος φωλιάς είναι συνήθως ανάμεσα σε ψηλούς βράχους, ενώ οι περιοχές κυνηγιού και αναζήτησης τροφής είναι πιο διαφορετικές. Οι περιοχές αναζήτησης τροφής μπορεί να περιλαμβάνουν παράκτιες περιοχές και παραλίες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από υδρόβια πτηνά, σκύβουν από βράχους σε ανυποψίαστα θηράματα όπως μικρά πουλιά κάτω από αυτά ή στην ανοιχτή τούνδρα όπου είναι συνηθισμένο το κυνήγι της ουράς σε ptarmigan και μεγαλύτερα θηλαστικά.



Ο κατακερματισμός των οικοτόπων δεν αποτελεί προς το παρόν απειλή για αυτό το είδος, κυρίως λόγω της σύντομης καλλιεργητικής περιόδου και του κλίματος της περιοχής. Δεδομένου ότι οι όψεις των βράχων δεν διαταράσσονται και η τούνδρα δεν έχει υποστεί μεγάλη αλλοίωση ούτε καλλιεργείται, ο βιότοπος αυτού του είδους φαίνεται να είναι σταθερός.



Ο χειμώνας μπορεί να αναγκάσει αυτό το είδος να μετακινηθεί περιφερειακά για να τραφεί. Ενώ σε πιο νότια κλίματα, προτιμούν γεωργικά χωράφια που τους θυμίζουν τις βόρειες περιοχές αναπαραγωγής τους, που συνήθως σκαρφαλώνουν χαμηλά στο έδαφος σε στύλους φράχτη (Pletz, E. 2000 προσωπική επικοινωνία· Poole 1987).

  • Επίγεια Biomes
  • τούντρα

Φυσική περιγραφή

Το μεγαλύτερο γεράκι του κόσμου είναι πολυμορφικό και αναγνωρίζεται σε τρεις χρωματικές φάσεις: λευκό, γκρι και σκούρο. Η σκοτεινή φάση είναι σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρη, σε ορισμένα άτομα και ομάδες αυτής της μορφής βρίσκονται στον βόρειο Καναδά. Η λευκή μορφολογία βρίσκεται γενικά στη Γροιλανδία και είναι συνήθως σχεδόν καθαρό λευκό με μερικά σημάδια συνήθως στα φτερά. Το γκρίζο μορφότυπο είναι ένα ενδιάμεσο και βρίσκεται σε όλο το εύρος, συνήθως δύο τόνοι γκρι βρίσκονται στο σώμα, πιο εύκολα ορατό στα φτερά πτήσης σε σχέση με το υπόλοιπο φτερό. Αυτό το είδος είναι σεξουαλικά διμορφικό και επομένως έχει μεγάλο εύρος βάρους. Τα αρσενικά ζυγίζουν 800-1300 g, κατά μέσο όρο 53 cm συνολικό μήκος και τα θηλυκά ζυγίζουν 1400-2100 g, κατά μέσο όρο 56 cm συνολικό μήκος. Το σχήμα του γερακιού είναι χαρακτηριστικά το ίδιο με τα περισσότερα γεράκια. Αυτό περιλαμβάνει μακριά μυτερά φτερά (σε αντίθεση με τα στρογγυλεμένα φτερά του buteos), μακριά ουρά και μια οδοντωτή ράβδο. Ωστόσο, διαφέρει επίσης από τα άλλα γεράκια ως προς το μεγάλο μέγεθος, τα πιο κοντά φτερά που εκτείνονται μόνο κατά τα 2/3 κάτω από την ουρά όταν σκαρφαλώνουν (σε σύγκριση με άλλα γεράκια όπου τα φτερά εκτείνονται μέχρι την ουρά) και πιο φαρδιά φτερά. Οι ενήλικες έχουν χαρακτηριστικά κίτρινα δημητριακά, δακτυλίους ματιών και πόδια, ενώ τα νεαρά εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε μπλε χρώμα. Όπως σε όλα τα γεράκια, τα μάτια φαίνονται μαύρα. Αυτό το είδος μπορεί ίσως να συγχέεται μόνο με το Northern Goshawk (γεράκι) που κατοικεί σε πυκνά δάση, ή το γεράκι (Falco peregrinus) που είναι κάπως μικρότερο με ένα σκούρο σχιστό-μπλε-μαύρο «κράνος» και ένα ελαφρύτερο κάτω μέρος (Wheeler and Clark 1995; Cade 1982).



norah levine
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    800 to 2100 g
    28.19 to 74.01 oz

Αναπαραγωγή

Τα Gyrfalcons φωλιάζουν στα απομακρυσμένα βόρεια μέρη του κόσμου. Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά για τις τοποθεσίες φωλεοποίησης, τους χρόνους επώασης, τις ημερομηνίες εκκίνησης ή την αναπαραγωγική συμπεριφορά. Αν και πολλά έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα, πολλές άλλες πτυχές του αναπαραγωγικού κύκλου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Τα αρσενικά αρχίζουν να υπερασπίζονται την περιοχή φωλιάσματος στα μέσα του χειμώνα, περίπου στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα θηλυκά φτάνουν γενικά στις θέσεις φωλεοποίησης κοντά στις αρχές Μαρτίου. Το δέσιμο ζευγαριού συμβαίνει για περίπου 6 εβδομάδες και στη συνέχεια τα αυγά γεννιούνται συνήθως κοντά στα τέλη Απριλίου.

Τα γυρφαλκόνια δεν κατασκευάζουν τις δικές τους φωλιές σε δέντρα (αν και παλιό κοινό κοράκι (Corvus corax) μερικές φορές χρησιμοποιούνται φωλιές με ραβδιά στα δέντρα), και συνήθως βρίσκουν κατάλληλες τοποθεσίες φωλιάς σε γκρεμούς όπου υπάρχει ένα ράφι με προεξοχή. Οι τοποθεσίες φωλιών χρησιμοποιούνται χρόνο με το χρόνο και συσσωρεύουν θηράματα παραμένουν σωροί, ενώ τα βράχια γίνονται λευκά από το υπερβολικό γκουάνο.



Ο συμπλέκτης μπορεί να είναι από 2-7 αυγά, ωστόσο, το μέσο μέγεθος είναι 4, το οποίο συνήθως επωάζεται από το θηλυκό με κάποια βοήθεια από το αρσενικό. Η επώαση έχει πρόσφατα προσδιοριστεί ότι είναι 35 ημέρες και όλα τα πουλιά στον συμπλέκτη εκκολάπτονται μέσα σε μια περίοδο 24-36 ωρών.

Λόγω του κρύου κλίματος, οι νεοσσοί καλύπτονται με βαρύ πούπουλα και αφήνονται να θερμορρυθμιστούν μόνο μετά από 10 ημέρες, καθώς το θηλυκό φεύγει από τη φωλιά για να ακολουθήσει το αρσενικό στα καθήκοντα κυνηγιού για την αναπτυσσόμενη οικογένεια (Cade 1982).

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο γύρος είναι μοναχικό είδος εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής που θα αλληλεπιδράσει με το ταίρι του. Σε περιόδους μη αναπαραγωγής, αυτό το πουλί θα κυνηγήσει, θα αναζητήσει τροφή και θα ψαρέψει μόνο του. Είναι γενικά μη μεταναστευτικό, αλλά θα μετακινηθεί σε μικρές αποστάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε κατάλληλες περιοχές όπου μπορεί να βρεθεί θήραμα.



Αυτό το γεράκι δεν έχει φυσικούς εχθρούς λόγω του μεγάλου του μεγέθους, ωστόσο, θα καταναλωθεί από διάφορα ζώα εάν του δοθεί η ευκαιρία. Λόγω του μεγάλου όγκου και της ικανότητας πτήσης του, πολλά αρπακτικά δεν μπορούν να επικεντρωθούν στο κυνήγι αυτού του είδους αποκλειστικά και οι περισσότερες θνησιμότητα συμβαίνουν σε νεαρά άπειρα πτηνά ή σε αυτά που τραυματίζονται. Μερικά ζώα του βορρά που μπορεί να τρέφονται με Gyrfalcons περιλαμβάνουν την Αρκτική αλεπού (Alopex lagopus), κόκκινη αλεπού (Η γρήγορη αλεπού), αρκούδα γκρίζλι (Ursus arctos), Wolverine (Μπέρδεμα), και μεγάλες κερασφόρες κουκουβάγιες (Bubo virginianus) (Poole 1987· Cade 1982).

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Σε αντίθεση με τους αετούς που χρησιμοποιούν το μεγάλο τους μέγεθος για να κλέβουν τα γεύματα και τους πετρίτες που χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να αποκτήσουν τεράστια ταχύτητα, το gyrfalcon χρησιμοποιεί ακατέργαστη δύναμη για να αιχμαλωτίσει το θήραμα, συνήθως σε μια καταδίωξη της ουράς. Συνήθως πτήσεις χαμηλής πορείας χρησιμοποιούνται σε ανοιχτό βιότοπο (χωρίς δέντρα για απόκρυψη) όπου οι γυροφάλκινοι θα χτυπήσουν θήραμα τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Η πλειοψηφία των θηραμάτων (από βιομάζα) που αποτελεί τη δίαιτα αποτελείται από πταρμιγκάνα (Lagopussp.), αρκτικός επίγειος σκίουρος (Spermophilus parryii) και λαγοί της Αρκτικής (Lepus arcticus). Άλλα θηράματα περιλαμβάνουν άλλα μικρά θηλαστικά (ποντίκια και βολβούς) καθώς και άλλα πτηνά (πάπιες, σπουργίτια, λαγουδάκια)



Κατά το κυνήγι, αυτό το γεράκι χρησιμοποιεί έντονη όραση για να εντοπίσει πιθανά θηράματα, καθώς σχεδόν όλα τα ζώα στο βορρά είναι κρυπτικά χρωματισμένα για να αποφευχθεί η ανίχνευση. Όταν εντοπίζεται πιθανό θήραμα, συνήθως συμβαίνει ένα κυνηγητό όπου είναι πολύ πιθανό το θήραμα να χτυπηθεί στο έδαφος με ένα δυνατό χτύπημα από τα νύχια και στη συνέχεια να επιτεθεί επάνω. Τα Gyrfalcons είναι αρκετά ισχυρά ώστε να έχουν σταθερή πτήση ενώ κυνηγούν και περιστασιακά φθείρουν τη λεία τους μέχρι να γίνει εύκολη η σύλληψη. Κατά τη διάρκεια της φωλιάς, το gyrfalcon θα αποθηκεύσει επίσης γεύματα με μεγάλα θηράματα όπως λαγούς της Αρκτικής μεταξύ των τροφών. βράχο περιστέρια (Columba Livia), ή τα περιστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά, αν και δεν είναι ιθαγενή, θηρεύονται έντονα στα μεγάλα κέντρα από gyrfalcons κατά τους χειμερινούς μήνες (Lange and Dekker 1999; Stelfox and Fisher 1998; Cade 1982; Poole 1987).

διπλό ολλανδικό σκυλί βίντεο

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Το γεράκι είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα που χρονολογείται πριν από περίπου 4000 χρόνια, η πλειοψηφία του ασκείται στη Μέση Ανατολή. Η λευκή φάση του γυρφάλκου, ιστορικά κυνηγήθηκε μόνο από την βασιλεία, και ακόμη και σήμερα θεωρείται το «πουλί των βασιλιάδων». Στη Βόρεια Αμερική, η συλλογή άγριων αρπακτικών είναι παράνομη, αλλά αιχμαλωτίζονται για εμπόριο σε τμήματα της περιοχής τους στον Παλαιό Κόσμο. Ο McLean (1984) αναφέρει ότι η ζήτηση είναι υψηλή από τη Μέση Ανατολή, ενώ ο Trefry (2000, προσωπική επικοινωνία) προτείνει ότι λίγα gyrfalcons εκτρέφονται σε αιχμαλωσία. Δυστυχώς, πολλοί συλλαμβάνονται παράνομα και πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Μια άλλη οικονομική πτυχή αυτού του πουλιού είναι η σπανιότητά του για τους παρατηρητές πουλιών, πολλοί από τους οποίους είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν, να μελετήσουν και να φωτογραφίσουν αυτό το πουλί. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να μεταφέρονται, να ταΐζονται και να προφυλάσσονται, όλα τα οποία έχουν οικονομικές παραλλαγές στις κοινότητες όπου βρίσκονται αυτά τα πουλιά.

Σε μικρό βαθμό, αυτά τα πουλιά κυνηγούνται για τροφή και φτερά που χρησιμοποιούνται για ρούχα ή τελετουργικούς σκοπούς από τους ιθαγενείς Ινουίτ. Αυτός ο αριθμός είναι μικρός και δεν κυνηγούνται αποκλειστικά, μόνο οπρωτουνιστικά και είναι πνευματικά σημαντικοί για τους ιθαγενείς του Βορρά (Holt 1999, προσωπική επικοινωνία· McLean 1984· Trefry 2000, προσωπική επικοινωνία)(McLean, 1984)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από το gyrfalcon στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Στον Καναδά, το gyrfalcon δεν καταγράφεται ως απειλούμενο, απειλούμενο ή είδος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Οι εκτιμήσεις πληθυσμού επί του παρόντος πιστεύεται ότι είναι κάτω από 50.000 πουλιά συνολικά, με πολλά από αυτά να είναι υποενήλικα και όχι σεξουαλικά ώριμα. Επίσης, τα επίπεδα πληθυσμού έχουν παραμείνει αρκετά σταθερά με μικρές διακυμάνσεις μακροπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι η απώλεια ενδιαιτημάτων δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία λόγω της χαμηλής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στο βορρά, του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κυνηγετική περίοδος σε αυτά τα πτηνά και τα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν χαμηλότερα σε αυτούς τους μη μετανάστες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το είδος δεν έχει λάβει ειδικό καθεστώς, καθώς είναι μόνο ένας αλήτης επισκέπτης και δεν αναπαράγεται στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό το είδος φωλιάζει στην Αλάσκα, όπου οι πληθυσμοί φαίνεται να είναι σταθεροί.

Η λαθροθηρία, κυρίως με τη μορφή σύλληψης και πώλησης πτηνών σε γεράκια εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέλημα. Λόγω των αυστηρών περιορισμών στις εξαγωγές στον Καναδά, αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά ή τουλάχιστον δεν εντοπίζεται πολύ συχνά. Επίσης, λόγω του ενδιαιτήματος και της απομακρυσμένης του θέσης, αυτά τα πουλιά δεν συλλαμβάνονται τακτικά.

Η παρακολούθηση των αρπακτικών, μέσω ερευνών και ζωνών γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ωστόσο, όσον αφορά την απομακρυσμένη θέση τους, δεν καλύπτονται όλες οι περιοχές με τόση λεπτομέρεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρπακτικά πτηνά είναι καλοί δείκτες για τη συνολική υγεία του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας αυτά τα μεγάλα πτηνά, μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν το οικοσύστημα βρίσκεται σε πτωτική πορεία νωρίς και να προσπαθήσουμε να το αποκαταστήσουμε. (Poole and Bromley 1985;)

Αλλα σχόλια

Για την παρατήρηση των γύρφαλκων στη φύση, η καλύτερη εποχή είναι συνήθως ο χειμώνας, όταν διασκορπίζονται εποχιακά από τους τόπους αναπαραγωγής τους. Ανοιχτές περιοχές, παρόμοιες με την αρκτική τούνδρα, με φαγητό θα έχουν συνήθως έναν επισκέπτη gyrfalcon στα βόρεια κλίματα. Τα ανοιχτά νερά με υδρόβια πτηνά που διαχειμάζουν είναι ιδιαίτερα καλές περιοχές για να δείτε αυτά τα πουλιά. Μεγάλος αριθμός βραχοπεριστεριών μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι είναι περιοχές όπου θα κυνηγούν γυρφαλκόνες.

Κανονικά, απαιτείται υπομονή για να δείτε αυτά τα πουλιά, καθώς είναι σπάνια, ακόμη και στο φυσιολογικό τους εύρος. Το να βλέπεις ένα στην άγρια ​​φύση είναι ξεχωριστό, το να βλέπεις ένα κυνήγι στη φύση είναι εξαιρετικό.

Συνεισφέροντες

Tyler Flockhart (συγγραφέας), University of Alberta, Cindy Paszkowski (επιμέλεια), University of Alberta.