Falco tinnunculuscommon κικινέζι

Του Thomas Nelson

Γεωγραφική Εύρος

Falco tinnunculusείναι ένα ευρέως διαδεδομένο είδος κικινέζι, που απαντάται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η εμβέλειά του εκτείνεται από τη Μεγάλη Βρετανία έως την Κίνα και νότια ως τη Νότια Αφρική. Στην Ευρώπη,F. tinnunculusείναι μεταναστευτικό και διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη και την υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, η πλειοψηφία του αναπαραγωγικού πληθυσμού στην Ευρώπη είναι μη μεταναστευτικό.('Falco tinnunculus', 2004; Village, 1990)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • ανατολικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα κοινά κικινέζια προτιμούν τα ανοιχτά, χορταριασμένα χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που τους δίνουν επαρκείς ανοιχτούς χώρους για κυνήγι. Μερικές φορές μπορούν να βρεθούν σε δασικές περιοχές και ελώδεις εκτάσεις. Τα κοινά κικινέζια καταλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υψομέτρων, από το επίπεδο της θάλασσας έως σχεδόν τα 5000 m.(Channing, 2006; Shrubb, 1993; Village, 1990)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • δάσος
  • θαμνόδασος
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • αστικός
  • προάστειος
  • γεωργικός
  • Ανύψωση εύρους
    0 έως 5000 μ
    0,00 έως 16404,20 πόδια

Φυσική περιγραφή

Falco tinnunculusείναι από τα μικρότερα από όλα τα αρπακτικά. Το βάρος των ενηλίκων κυμαίνεται από 150 έως 190 g, με τα θηλυκά να τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα κοινά κικινέζια έχουν μεγαλύτερες ουρές και άνοιγμα φτερών σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους από τα περισσότερα άλλαγεράκια, που τους επιτρέπουν να διακρίνονται εύκολα από συγγενικά είδη. Το κοινό φτέρωμα του κικινέζιου κυμαίνεται από γκρι έως καφέ. Η πλάτη είναι συνήθως πιο σκούρο από το στήθος, και τα δύο καλύπτονται από σκούρα καφέ ή μαύρα στίγματα. Τα φτερά έχουν μαύρα άκρα στη ραχιαία πλευρά και είναι χλωμά από κάτω. Τα αρσενικά συχνά έχουν πιο γαλαζωπό γκρίζο κεφάλι και ουρά. Τα θηλυκά έχουν περισσότερο κοκκινοκαφέ χρώμα και έχουν φραγμό στην ουρά. Και στα δύο φύλα, υπάρχει μια πιο σκούρα λωρίδα ή κηλίδα κάτω από κάθε μάτι.(Channing, 2006; Village, 1990)



Τα νεογνά είναι κυρίως λευκά ή πολύ ανοιχτό καφέ. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία νεαρά έχουν μοτίβα φτερών παρόμοια με τα ενήλικα, αλλά τα φτερά είναι αισθητά λιγότερο κομψά στα νεαρά και το κάτω μέρος είναι σαφώς ορατό. Οι ανήλικοι μοιάζουν περισσότερο με τα ενήλικα θηλυκά παρά με τα ενήλικα αρσενικά.(Channing, 2006; Village, 1990)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • φύλα με διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο
  • Μάζα εύρους
    150 to 190 g
    5.29 to 6.70 oz
  • Μήκος εύρους
    30 έως 36 cm
    11,81 έως 14,17 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    70 έως 80 cm
    27,56 έως 31,50 ίντσες

Αναπαραγωγή

Τα κοινά κικινέζια γίνονται αρκετά φωνητικά κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, εμφανίζοντας μια ποικιλία κλήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις κλήσεις χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο και τα πουλιά γίνονται πιο ομιλητικά κατά τους μήνες φλερτ. Μια κλήση, που περιγράφεται ως «quirrr-rr quirrr-rr», γίνεται και από τα δύο φύλα κατά τη διάρκεια των συμπεριφορών ζευγαρώματος και από το θηλυκό όταν αρχίσει να ενδιαφέρεται για το ζευγάρωμα. Μια κοινή οπτική απεικόνιση είναι μια αργή, «τρέμουσα» πτήση κατά την οποία και τα δύο φύλα χτυπούν τα φτερά τους γρήγορα αλλά ρηχά. Μπορεί να μοιάζει σαν να χτυπούν μόνο οι άκρες των φτερών τους. Αυτή η εμφάνιση συνήθως λαμβάνει χώρα αμέσως πριν ή μετά το ζευγάρωμα. Φωνητικές κλήσεις, όπως η κλήση «quirrr-rr», συνοδεύουν αυτήν την οθόνη, σηματοδοτώντας τον ενθουσιασμό μεταξύ του ζεύγους. Τα ζευγαρώματα φαίνονται συχνά να πετούν γρήγορα μαζί σε μεγάλα ύψη. Αυτή η πτήση χαρακτηρίζεται από αιχμηρά χτυπήματα φτερών και μια ελαφριά λικνιστική κίνηση. Το τέλος αυτής της οθόνης χαρακτηρίζεται μερικές φορές από το ζεύγος που καταδύεται δραματικά στη φωλιά με τα φτερά ριγμένα σε σχήμα «V».(Shrubb, 1993; Village, 1990)



Από την αρχή της ερωτοτροπίας μέχρι την ωοτοκία, τα αρσενικά κυνηγούν τα θηλυκά και τους φέρνουν θήραμα ως δώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα θηλυκά γίνονται όλο και πιο καθιστικά και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη φωλιά.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

μπορούν τα σκυλιά να τρώνε μάνγκο

Η πυκνότητα αναπαραγωγής επηρεάζεται περισσότερο από τους διαθέσιμους πόρους, όπως οι χώροι φωλεοποίησης και τα τρόφιμα.(Village, 1990)

Τα κοινά κικινέζια σχηματίζουν κανονικά ζεύγη δεσμών για μεγάλες χρονικές περιόδους, αν όχι για όλη τη ζωή. Σπάνια, τα αρσενικά έχουν πολλούς συντρόφους. Αυτό συμβαίνει σε 1% έως 2% των πτηνών σε ορισμένες μελέτες.(Village, 1990)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός
  • πολυγυναικεία

Οι συνήθεις συμπεριφορές αναπαραγωγής κικινέζικου και ερωτοτροπίας ξεκινούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ο κύκλος αναπαραγωγής ολοκληρώνεται περίπου ένα μήνα μετά την εκπυρσοκρότηση, η οποία συμβαίνει στα τέλη Αυγούστου. Η αναπαραγωγή γίνεται τον Απρίλιο και τον Μάιο στο βόρειο ημισφαίριο.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Τα κοινά κικινέζια φωλιάζουν σε προεξοχές, σε κτίρια, σε δέντρα ή χρησιμοποιούν εγκαταλελειμμένες φωλιές άλλων ειδών πτηνών. Δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές, αλλά μπορεί να αναδιατάξουν τα υλικά που υπάρχουν ήδη στο χώρο φωλεοποίησης. Ένας συμπλέκτης αποτελείται από 3 έως 7 αυγά που εκκολάπτονται σε 26 έως 34 ημέρες. Το πέταγμα συμβαίνει συνήθως μέσα στον πρώτο μήνα μετά την εκκόλαψη, αλλά τα μικρά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους γονείς τους μέχρι να επαρκούν οι δεξιότητες κυνηγιού, κάτι που διαρκεί περίπου 7 ή 8 εβδομάδες. Τα μικρά θα φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα μέχρι την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο, αλλά τα περισσότερα κοινά κικινέζια δεν ζευγαρώνουν κατά το πρώτο έτος ωρίμανσης.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα κοινά κικινέζια αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα κοινά κικινέζια αναπαράγονται τον Απρίλιο και τον Μάιο στο βόρειο ημισφαίριο.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    3 έως 7
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    26 έως 34 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    27 έως 32 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    7 έως 8 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    1 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    1 χρόνια

Και τα δύο φύλα βοηθούν στην ανατροφή των νέων. Τα θηλυκά είναι τα μόνα εκκολαπτήρια των αυγών. Τα εκκολαπτόμενα νεογνά είναι αλιευτικά όταν εκκολάπτονται, αλλά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και πρέπει να ταΐζονται συχνά. Τα αρσενικά συνήθως πιάνουν τροφή για τα νεογνά ενώ τα θηλυκά τα τείνουν. Μετά το πέταγμα, τα μικρά εξαρτώνται από τους γονείς τους για τροφή για τον επόμενο μήνα, καθώς οι δεξιότητες κυνηγιού και πτήσης αναπτύσσονται πιο αργά.(Ali, 2006; Village, 1990)



  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη διάρκεια ζωής τουF. tunnunculusστην άγρια ​​φύση. Η θήρευση, η ρύπανση, ο περιορισμός των πόρων και τα τροχαία ατυχήματα συμβάλλουν στην πρώιμη θνησιμότητα σε αυτό το είδος. Μόνο περίπου το 66% των κοινών κικινέζι επιβιώνουν τα δύο πρώτα χρόνια στη φύση.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

γαλλική δυσπλασία ισχίου μπουλντόγκ

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα κοινά κικινέζια είναι ημερήσιοι κυνηγοί και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κουρνιάζει και ξεκουράζεται εντός της εμβέλειάς τους. Συνήθως περνούν μεγάλο χρόνο στην πτήση μόνο όταν κυνηγούν ή κατά τη διάρκεια συμπεριφορών ερωτοτροπίας. Κυρίως μοναχικά ζώα, τα κοινά κικινέζια συνήθως φαίνονται μόνα τους. Τα ζευγάρια φαίνονται κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τα πουλιά που δεν αναπαράγονται μεταναστεύουν σε μικρές αποστάσεις σε καλοκαιρινές και χειμερινές περιοχές.(Shrubb, 1993; Village, 1990)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • μύγες
  • γλιστράει
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    2 to 10 km^2
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    5 km^2

Εύρος Εστίας

Οι κοινές σειρές σπιτιών κικινέζι εξαρτώνται από τους διαθέσιμους πόρους. Οι τοποθεσίες ένθεσης βρίσκονται πάντα εντός της αρχικής περιοχής, αλλά δεν είναι απαραίτητα το κέντρο της περιοχής. Τα κοινά κικινέζικα μπορεί να χρησιμοποιούν άνισα τις περιοχές του σπιτιού τους, ανάλογα με την αφθονία της τροφής και τις τοποθεσίες κουρνιάματος.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα κοινά κικινέζια επικοινωνούν κυρίως οπτικά και ακουστικά. Δεδομένης της μοναχικής φύσης τους, οι περισσότερες από αυτές τις επικοινωνίες περιορίζονται στην εποχή του ζευγαρώματος (βλ. «Αναπαραγωγή: Συστήματα ζευγαρώματος»). Ένα συναγερμό, που περιγράφεται ως «kee-kee-kee», ακούγεται από ένα μέλος του ζευγαριού όταν απειλούνται μικρά παιδιά. Ωστόσο, οι εδαφικές εμφανίσεις εμφανίζονται όλο το χρόνο.(Village, 1990; Shrubb, 1993; Village, 1990)

Όταν απειλείται η περιοχή, τα κοινά κικινέζικα μπορεί να πετάξουν κάτω από τον εισβολέα ενώ φουσκώνουν την ουρά τους, τρέμουν (βλ. «Συστήματα ζευγαρώματος») και υψώνονται αργά κάτω από το πουλί που εισβάλλει. Μερικές φορές, το αμυνόμενο πουλί επιτίθεται στον εισβολέα.(Shrubb, 1993)

Τα κοινά κικινέζια αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους κυρίως με την όραση, καθώς το κυνήγι από τον αέρα είναι μια κυρίως οπτική συμπεριφορά. Έχουν επίσης παρατηρηθεί με τα πόδια, κυνηγώντας με τον ήχο και την όραση.(Shrubb, 1993)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα κοινά κικινέζια τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των βόλων (Αρβικολίνα) και ποντίκια (π.χ.Apodemus sylvaticus). Μερικές φορές τρέφονταιαμφίβια,ερπετάκαι άλλα πουλιά. Τα κοινά κικινέζια κυνηγούν ανεβαίνοντας στα ύψη 10 έως 20 μέτρα πάνω από το έδαφος και βουτώντας γρήγορα πάνω στο θήραμά τους. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν να κυνηγούν με τα πόδια για μικρά θηλαστικά καιέντομα, ειδικάσκαθάριακαιακρίδες. Εάν το θήραμα είναι άφθονο, τα κοινά κικινέζια σκοτώνουν μερικές φορές περισσότερα από όσα χρειάζονται και αποθηκεύουν ό,τι δεν τρώνε.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

μπορούν τα σκυλιά να πάρουν stds
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • εντομοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Τα κοινά κικινέζια συνήθως δεν θηρεύονται, αλλά λαμβάνονται περιστασιακά, ειδικά ως νεογέννητα. Goshawks (Γεράκι των Ελλήνων) είναι γνωστό ότι αρπάζουν τα κοινά κικινέζια. Τα ύποπτα κοινά αρπακτικά κικινέζια περιλαμβάνουν γεράκια (Falco peregrinus), σπουργίτια (Προσπάθειες γερακιού), κουκουβάγιες (Μπούμπο μπούμπο) και καστανόξανθες κουκουβάγιες (Strix aluco).(Petty, et al., 2003; Village, 1990)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Σε ορισμένες περιοχές, τα κοινά κικινέζια είναι βασικοί θηρευτές μικρών, φυτοφάγων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των βολβών και των ποντικών, και βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών τρωκτικών και μικρών θηλαστικών. Αν και πέφτουν θύματαγκοσάουκκαι άλλα αρπακτικά, δεν αποτελούν κύρια πηγή τροφής για τα αρπακτικά.(Channing, 2006; Shrubb, 1993)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα κοινά κικινέζια είναι σημαντικά για τον έλεγχο των γεωργικών παρασίτων, ιδιαίτερα των ποντικών και των βολβών. Χρησιμοποιούνται και στη γερακία.(Channing, 2006)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες των κοινών κικινέζιων στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Αυτό το είδος αξιολογείται ως «λιγότερο ανησυχητικό» από την IUCN.

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Thomas Nelson (συγγραφέας), Kalamazoo College, Ann Fraser (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Kalamazoo College.