Falconidaefalcons (Επίσης: γεράκια και caracaras)

Από την Kari Kirschbaum

Ποικιλία

οFalconidaeείναι μία από τις δύο οικογένειες εντός της τάξηςΓερακοειδής.Falconidaeπεριέχει 11 γένη και 64 είδη και χωρίζεται σε δύο υποοικογένειες,Polyborinae(καρακάρα και δάσος-γεράκια) καιFalconinae(αληθινά γεράκια και γεράκια).

Τα Falconids μπορούν να βρεθούν στους περισσότερους χερσαίους βιότοπους σε όλο τον κόσμο, αλλά η μεγαλύτερη ποικιλομορφία των Falconids βρίσκεται στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Όλα τα γεράκια είναι ικανοί κυνηγοί που μπορούν να πάρουν μια ποικιλία θηραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των πτηνών, των θηλαστικών, των ερπετών και των πτωμάτων. Τα περισσότερα γεράκια είναι μοναχικά και εδαφικά, αν και μερικά είδη είναι αποικιακά ή ημι-αποικιακά. Όλα τα είδη εκτός από ένα είναι μονογαμικά και τα ζευγάρια αναπαράγονται μία φορά το χρόνο, εκτρέφοντας μεταξύ ενός και έξι νεοσσών. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό παρέχουν γονική φροντίδα, με το αρσενικό να παρέχει την πλειοψηφία της τροφής για το θηλυκό και τα φωλιά.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; '', 2003; Kemp and Newton, 2003; Sibley and Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



Γεωγραφική Εύρος

Τα Falconids είναι εγγενή στα χερσαία οικοσυστήματα παγκοσμίως, εκτός από την υψηλή Αρκτική και την Ανταρκτική. Η Αφρική και η Νότια Αμερική φιλοξενούν τη μεγαλύτερη ποικιλία γερακιών.(«Falcons and Caracaras (Falconidae)», 2002· Kemp and Newton, 2003· Snyder, 2001· White, et al., 1994)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
  • παλαιαρκτικός
  • ανατολικός
  • Αιθίοπας
  • νεοτροπικό
  • Αυστραλός
  • ωκεάνια νησιά
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • ολαρκικός
  • κοσμοπολίτικος

Βιότοπο

Τα Falconids βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χερσαίο βιότοπο, συμπεριλαμβανομένης της ερήμου, της τούνδρας, της τάιγκα, των λιβαδιών, της σαβάνας, των θαμνωδών δασών, των σαπαράλ, των δασών, των βουνών, των παράκτιων περιοχών, των υγροτόπων, των εκβολών ποταμών, των ακτών των λιμνών, των γεωργικών περιοχών, των προαστίων και των πόλεων. Η μεγαλύτερη ποικιλομορφία των γερακινών εντοπίζεται στις τροπικές περιοχές, σε ανοιχτούς και όχι σε δασικούς οικοτόπους, και σε πεδινά και όχι σε μεγάλα υψόμετρα. Τα περισσότερα είδη προσαρμόζονται σε διάφορους οικοτόπους, καθώς η δομή των οικοτόπων και η διαθεσιμότητα θέσεων φωλιάς φαίνεται να είναι πιο σημαντικές από τη συγκεκριμένη βλάστηση. Ένα δραματικό παράδειγμα αυτής της προσαρμοστικότητας είναι τα γεράκια (Falco peregrinus) και κικινέζια που αναπαράγονται με επιτυχία στις πόλεις, φωλιάζουν σε ψηλά κτίρια και άλλες ανθρωπογενείς κατασκευές και κυνηγούν περιστέρια και άλλα αστικά άγρια ​​ζώα. Άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων δασικών γερακιώνPolyborinae, απαιτούν πιο συγκεκριμένο βιότοπο, όπως το αδιατάρακτο εσωτερικό των δασών. Τα αποδημητικά είδη επιλέγουν συχνά χειμερινό βιότοπο που είναι παρόμοιο στη δομή με το ενδιαίτημα αναπαραγωγής τους. Τα αρσενικά, τα θηλυκά και τα νεαρά κάποιων ειδών μπορεί να διαχειμάζουν σε διαφορετικούς οικοτόπους, ενώ τα νεαρά εκμεταλλεύονται ενδιαιτήματα με άφθονη λεία αλλά απουσία θέσεων φωλιάς.(«Falcons and Caracaras (Falconidae)», 2002· Cade, et al., 1996· Snyder, 2001· White, et al., 1994)

  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τούντρα
  • τάιγκα
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • δάσος
  • τροπικό δάσος
  • θαμνόδασος
  • βουνά
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • τέλμα
  • Βιβλίο
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • αστικός
  • προάστειος
  • γεωργικός
  • παρόχθιος

Φυσική περιγραφή

Τα Falconids είναι μεσαίου έως μεγάλα αρπακτικά πτηνά (άνοιγμα φτερών από 55 έως περισσότερο από 125 cm, βάρος 28 έως 2100 g), συνήθως με αγκυλωτό ράμφος, μεγάλα καστανά μάτια και κίτρινο κοίλωμα, ματιές και πόδια. γεράκια (Falconinae) είναι συνήθως εύσωμα πουλιά με μυτερά φτερά, μακριά δάχτυλα των ποδιών με αιχμηρά νύχια, ράμφη με αγκυλωτό, οδοντωτό ράμφος και καφέ, μαύρο, γκρίζο ή λευκό φτέρωμα με ραβδώσεις ή στίγματα. Καρακαράς (Polyborinae) είναι μικρότερα από τα γεράκια, έχουν μακρύτερο λαιμό και πόδια από τα γεράκια, πιο χοντρά, πιο επίπεδα νύχια, πιο στρογγυλεμένα φτερά, ένα ημι-γυμνό πρόσωπο που συχνά έχει έντονα χρώματα και συχνά γυαλιστερό μαύρο φτέρωμα. Το φτέρωμα των περισσότερων φαλκονιδών είναι πιο ανοιχτό από κάτω και πιο σκούρο πάνω. Τα μεμονωμένα είδη παρουσιάζουν διακύμανση από τις βασικές δομές που αντανακλά τις λειτουργίες που απαιτούνται από τον βιότοπο και το θήραμά τους. Για παράδειγμα, το μήκος και η δύναμη των δακτύλων των ποδιών και του ράμφους ποικίλλουν ευρέως εντός της οικογένειας και αντιστοιχούν στον τύπο του θηράματος. Τα αρπακτικά των πτηνών έχουν μακριά δάχτυλα των ποδιών, ενώ τα είδη που πιάνουν έντομα και θηλαστικά έχουν πιο κοντά, πιο σαρκώδη δάχτυλα. Το σχήμα φτερού ποικίλλει επίσης. Τα γρήγορα, ανοιχτά είδη έχουν μακριά, μυτερά φτερά, ενώ τα είδη που κατοικούν στο δάσος έχουν πιο στρογγυλεμένα φτερά και πιο μακριές ουρές.



ρίχνουν όλα τα σκυλιά

Όπως και άλλα αρπακτικά πτηνά, τα γερακοειδή παρουσιάζουν διμορφισμό αντίστροφου σεξουαλικού μεγέθους (τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά). Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο υπερβολικό στα γεράκια που πιάνουν γρήγορα θηράματα, όπως τα πουλιά, και λιγότερο έντονο σε είδη που τρώνε κυρίως πτώματα. Σε ορισμένα είδη, τα θηλυκά μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερο λογαριασμό από τα αρσενικά. Ο σεξουαλικός διχρωματισμός εμφανίζεται σε μερικά είδη γερακινών. Το αρσενικό και το θηλυκό φτέρωμα είναι παρόμοια στα περισσότερα είδη, αν και το αρσενικό φτέρωμα μπορεί να είναι κάπως πιο φωτεινό. Τα ανώριμα γεράκια συνήθως παρουσιάζουν φτέρωμα θαμπού χρώματος, συχνά καφέ με ωχρές άκρες και πιο ραβδώσεις από τα ενήλικα. Ορισμένα είδη, όπως π.χγυρφαλκονιαπαρουσιάζουν ανοιχτόχρωμες και σκοτεινές μορφές. Τα Falconids λιώνουν μία φορά το χρόνο, και τα ανώριμα των περισσότερων ειδών αποκτούν φτέρωμα ενηλίκου κατά την πρώτη ετήσια τήξη.

Τα κοινά γνωρίσματα μεΓεράκια, τα υποτιθέμενα αδερφικά είδη των γερακινών περιλαμβάνουν ένα σαρκώδες σιτηρό που καλύπτει τη βάση ενός ισχυρά αγκιστρωμένου ράμφους, ισχυρό hallux (πίσω δάχτυλο) απέναντι στα τρία μπροστινά δάχτυλα των ποδιών, συνήθεια σύλληψης θηράματος με πόδια και αντίστροφο σεξουαλικό διμορφισμό (το θηλυκό μεγαλύτερο από το αρσενικό).

Χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτήν την ομάδα περιλαμβάνουν ένα φυμάτιο (μικρό, οστέινο προεξοχή) στο ρουθούνι, τη δομή του σύριγγα, το χαρακτηριστικό μοτίβο πτύχωσης με φτερά πτήσης, τα δόντια του στομίου για τη θανάτωση και την αποσυναρμολόγηση του θηράματος, τη χημική σύνθεση του κελύφους των αυγών, κοκκινωπό (αντί για μπλε ή πρασινωπό) ημιδιαφάνεια των αυγών όταν κρατιούνται στο φως και συνήθεια να σκοτώνουν το θήραμα με το ράμφος (αντί να το σφίγγουν με τα πόδια).(«Falcons and Caracaras (Falconidae)», 2002· Kemp and Newton, 2003· Snyder, 2001· Wheeler and Clark, 1995· White, et al., 1994)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • φύλα με διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο
  • αρσενικό πιο πολύχρωμο

Αναπαραγωγή

Αν και οι συνήθειες αναπαραγωγής ορισμένων ειδών (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων γερακιών του δάσους) είναι άγνωστες, τα περισσότερα γεράκια πιστεύεται ότι είναι μονογαμικά και αναπαράγονται ως μοναχικά ζεύγη. Τα περισσότερα είδη είναι επίσης εδαφικοί κτηνοτρόφοι, υπερασπίζοντας μια περιοχή κυνηγιού γύρω από τη θέση της φωλιάς. Τα μόνιμα είδη μπορούν να υπερασπιστούν μια περιοχή όλο το χρόνο. Τα αρσενικά μεταναστευτικών ειδών συνήθως φτάνουν στη θέση της φωλιάς πριν από τα θηλυκά. Οι εδαφικές επιδείξεις και οι εμφανίσεις ερωτοτροπίας εκτελούνται από το αρσενικό μόνο, και μερικές φορές από το ζευγάρι αναπαραγωγής, και περιλαμβάνουν χαρακτηριστικές επιδείξεις σκαρφαλώματος και πτήσης κοντά στην τοποθεσία της φωλιάς, συνοδευόμενες από φωνές. Περίπου δέκα είδη φωλιάζουν αποικιακά τουλάχιστον περιστασιακά. Ακόμη και τα αποικιακά είδη αναπαράγονται σε μεμονωμένα ζεύγη και τα περισσότερα ζευγάρια αναπαράγονται μαζί για πολλά χρόνια. Η πολυγυνία έχει καταγραφεί σπάνια σε λίγα είδη. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ότι είναι τυπικό για κανένα είδος. Δύο είδη γερακιών, ερυθρόλαιμος καρακάρας (Ibycter americanus) και γεράκια με γιακά (Microhierax caerulescens) αναπαράγονται τακτικά συνεταιριστικά.

Ένα χαρακτηριστικό των γερακιών που φωλιάζουν είναι ο καταμερισμός των ευθυνών. Τα θηλυκά είναι υπεύθυνα για την αναπαραγωγή και τη διατροφή των μικρών καθώς και για την υπεράσπιση της φωλιάς. Τα αρσενικά είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνα για το κυνήγι από τη στιγμή της ερωτοτροπίας μέχρι περίπου τα μισά της περιόδου φωλιάς, όταν το θηλυκό αρχίζει να αφήνει τη φωλιά και να αρχίσει το κυνήγι.(«Falcons and Caracaras (Falconidae)», 2002· Kemp and Newton, 2003· Snyder, 2001· White, et al., 1994)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός
  • πολυγυναικεία
  • συνεταιριστικός κτηνοτρόφος

Τα Falconids αναπαράγονται μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας θηραμάτων, συχνά μεταξύ τέλους χειμώνα και αρχές καλοκαιριού. Τα θηλυκά γεννούν 1 έως 7 (συνήθως 2 έως 4) αυγά με σκούρα κόκκινα-καφέ στίγματα. Τα αυγά γεννιούνται κάθε άλλη μέρα ή μερικές φορές κάθε τρίτη μέρα. Εάν χαθεί ένας συμπλέκτης μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, πολλά ζευγάρια θα αναμεταχθούν. Η επώαση διαρκεί από 28 έως 35 ημέρες και η περίοδος της νεογέννητης ζωής διαρκεί από 4 έως 8 εβδομάδες. Σε αντίθεση με τα Accipitrids (Accipitridae), οι νεοσσοί γεράκι συνήθως εκκολάπτονται συγχρόνως. Ως αποτέλεσμα, οι νεοσσοί γεράκι σε μια φωλιά έχουν συνήθως περίπου το ίδιο μέγεθος και η σιβλιοκτονία είναι σπάνια. Τα Falconids συνήθως αρχίζουν να αναπαράγονται μεταξύ 1 και 3 ετών. Τα περισσότερα άτομα είναι φιλοπατρικά. επιστρέφουν στην περιοχή κοντά όπου εκκολάφθηκαν για να αναπαραχθούν.



Σε αντίθεση με τα περισσότερα γεράκια (Accipitridae), τα γεράκια δεν φτιάχνουν φωλιές (αν και οι καρακάρες κάνουν). Αντίθετα, τα γεράκια μπορούν να τακτοποιήσουν το υπόστρωμα σε μια θέση φωλιάς, όπως έναν γκρεμό για να δημιουργήσουν μια ομαλή κοιλότητα για τα αυγά. Οι θέσεις φωλιών ποικίλλουν τόσο εντός όσο και μεταξύ των ειδών και μπορεί να περιλαμβάνουν γκρεμούς, κοιλότητες δέντρων, επίφυτα, το έδαφος και κτίρια και άλλες αστικές κατασκευές. Τα γεράκια σφετερίζονται συχνά φωλιές που κατασκευάζουν άλλα είδη, όπως π.χκορβίδεςκαι άλλα αρπακτικά. Οι Καρακάρες κατασκευάζουν στοιχειώδεις φωλιές από ραβδιά, τις οποίες επενδύουν με πιο μαλακά υλικά όπως φλοιός ή μαλλί.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
    • εσωτερικός
  • ωοτόκος

Τα θηλυκά γεννούν 1 έως 6 (συνήθως 3 έως 4) αυγά με σκούρα κόκκινα-καφέ στίγματα. Τα αυγά επωάζονται από το θηλυκό για 28 έως 35 ημέρες. γενικά τα μικρότερα είδη έχουν μικρότερη περίοδο επώασης από τα μεγαλύτερα είδη. Οι ημι-αλτρικοί νεοσσοί συνήθως εκκολάπτονται συγχρόνως και εκτρέφονται σχεδόν συνεχώς από το θηλυκό για τις πρώτες 7 έως 10 ημέρες. Το θηλυκό ταΐζει επίσης τους νεοσσούς για το πρώτο μέρος της περιόδου εκκόλαψης, σχίζοντας τα θηράματα σε μικρά κομμάτια. Το αρσενικό παρέχει όλη την τροφή για το θηλυκό και τους νεοσσούς μέχρι περίπου τα μισά της περιόδου φωλιάς, οπότε και το θηλυκό αρχίζει το κυνήγι. Οι νεοσσοί πετούν μετά από 28 έως 30 ημέρες στα μικρά γεράκια, έως και 49 ημέρες στα μεγαλύτερα γεράκια και έως και 8 εβδομάδες στα καρακαρά. Οι γονείς συνεχίζουν να παρέχουν τροφή στα νεογνά για 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες μετά την γέννα.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι εκτιμήσεις για την ετήσια επιβίωση των ενηλίκων κυμαίνεται από 65 έως 80 %. Η υψηλότερη θνησιμότητα εμφανίζεται πιθανώς κατά τον πρώτο χρόνο. Μερικά από τα παλαιότερα γνωστά γεράκια περιλαμβάνουν ένα καρακάρα με λοφιοφόρο (Caracara cheriway) και ένα γεράκι πετρίτη (Falco peregrinus), και οι δύο έζησαν μέχρι τα 22 χρόνια.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002· Snyder, 2001)

κόστος σελίου

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα Falconids μπορεί να είναι καθιστικά ή μεταναστευτικά (ή εν μέρει). Από εκείνα τα είδη που μεταναστεύουν, μερικά πετούν μεγάλες αποστάσεις (μέχρι 20.000 km) μεταξύ των χώρων αναπαραγωγής και των χώρων διαχείμασης, και άλλα κάνουν μόνο μικρές αλλαγές, όπως αλλαγή υψομέτρου από περιοχή αναπαραγωγής μεγάλου υψομέτρου σε περιοχή διαχείμασης χαμηλότερου υψομέτρου όπου υπάρχει τροφή είναι πιο άφθονο. Ορισμένα είδη είναι μερικώς μεταναστευτικά. μόνο ένα μέρος του πληθυσμού μεταναστεύει όταν τα τρόφιμα γίνονται λιγότερο άφθονα. Για παράδειγμα, τα θηλυκά μερικών κικινέζικων μεταναστεύουν ενώ τα αρσενικά παραμένουν στις περιοχές αναπαραγωγής όλο το χρόνο.

Τα περισσότερα είδη φαλκονιδών είναι ημερόβια, αν και μερικά είναι γρουσούχα. Τα άτομα έχουν συνήθως ένα κανονικό σημείο όπου επιστρέφουν για να ξαπλώσουν τη νύχτα. Τα Falconids ξοδεύουν πολύ χρόνο για να διατηρήσουν το φτέρωμά τους, να κολυμπούν και να κάνουν μπάνιο σε σκόνη ή νερό, πιθανώς επειδή η κατάσταση του φτερώματος τους επηρεάζει την ικανότητά τους να πιάνουν θήραμα. Τα Falconids είναι γενικά δυνατά, ισχυρά ιπτάμενα. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ιπτάμενα είναι τα γεράκια (Falco peregrinus), που μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 180 χλμ. την ώρα με σκύψιμο (απότομη καταδυτική πτήση).

Τα περισσότερα είδη γερακινών είναι μοναχικά και εδαφικά. Ωστόσο, άλλοι είναι ασυνήθιστοι, συρρέουν μαζί ευκαιριακά για να ταΐσουν, να ξεκουραστούν, να αναπαραχθούν ή να μεταναστεύσουν. Ένα είδος, καρακάρα με κόκκινο λαιμό (Ibycter americanus), ζουν σε συνεργατικές ομάδες και υπερασπίζονται μια κοινοτική περιοχή. Η κοινωνική συμπεριφορά των φαλκονιδών μπορεί να αλλάξει καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένα είδη γίνονται πιο ασυνήθιστα εκτός της περιόδου αναπαραγωγής.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • αποικιακός

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα Falconids χρησιμοποιούν κλήσεις για να διαφημίσουν την ιδιοκτησία μιας περιοχής, να επικοινωνήσουν μεταξύ συντρόφων ή μελών της ομάδας και σε εδαφικές ή διατροφικές διαφορές. Ζεύγη γερακιών του δάσους αναπαραγωγής τραγουδούν ντουέτα πριν την ανατολή του ηλίου, μια συμπεριφορά που προφανώς λειτουργεί για να διαφημίσει την κατοχή τους σε μια περιοχή και ίσως να ενισχύσει τον δεσμό του ζευγαριού. Οι νεοσσοί και τα θηλυκά χρησιμοποιούν επίσης φωνητικά για να ζητιανεύουν για φαγητό. Οι φωνές των φαλκονιδών είναι απλές, επαναλαμβανόμενες μονοσύλλαβες κλήσεις, που περιγράφονται ποικιλοτρόπως ως κακαρίσματα, φλυαρίες, τσιρίσματα, κραυγές, θρήνους και γκρίνιες. Άλλες συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία περιλαμβάνουν οθόνες πτήσης, όπως επαναλαμβανόμενες καταδύσεις κοντά στη φωλιά για να διαφημιστεί η ιδιοκτησία μιας περιοχής ή ως μέρος ερωτοτροπίας. Σχέδια φτερώματος και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το γυμνό δέρμα στο πρόσωπο της λοφιοφόρου καρακάρας (Caracara cheriway) που αλλάζει από πορτοκαλί σε κίτρινο στον ενθουσιασμό, μπορεί να χρησιμεύσει ως κοινωνικά σήματα καλής υγείας ή ανδρείας ή μπορεί να διαφημίσει την κατάληψη μιας περιοχής.

Η όραση είναι η πιο σημαντική αίσθηση που χρησιμοποιείται για το κυνήγι. Τα Falconids έχουν εξαιρετική όραση, την οποία χρησιμοποιούν για να πιάνουν γρήγορα κινούμενα θηράματα. Ο ήχος χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένα είδη που κατοικούν στο δάσος, πολλά από τα οποία έχουν δύσκαμπτα φτερά γύρω από το πρόσωπο που βοηθούν στην καταγραφή του ήχου.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • ντουέτα
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα περισσότερα γεράκια είναι σαρκοφάγα, αν και αρκετά είδη είναι οδοκαθαριστές και μερικά καρακάρα περιλαμβάνουν φυτική ύλη στη διατροφή τους. Στο σύνολό τους, τα γεράκια τρώνε μια μεγάλη ποικιλία θηραμάτων. Ενώ ορισμένα είδη είναι πιο εξειδικευμένα από άλλα, τα περισσότερα θα πάρουν ευκαιριακά μια ποικιλία θηραμάτων. Τα θηράματα περιλαμβάνουν θηλαστικά (από ποντίκια έωςαρνιά), ενήλικο και φωλιασμένοπουλιά,φίδια,σαύρες,χελώνες,βατράχια, ψάρι,καραβίδα, ενήλικα και προνύμφηέντομα, φωλιές σφηκών και μελισσών, φρούτα, πτώματα και κοπριά. Τα περισσότερα γεράκια πιάνουν θήραμα από την πτήση στα ύψη ή με βέλη από μια κρυφή πέρκα, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης μια ποικιλία άλλων μεθόδων κυνηγιού. Ζεύγη γερακιών Aplomado (Falco μηριαίος) κυνηγούν συνεργατικά για να ξεπλύνουν και να πιάσουν μικρά πουλιά. Μερικά καρακαρά περπατούν ή τρέχουν πάνω από το έδαφος για να σκορπίσουν και να πιάσουν έντομα. κιτρινοκέφαλα καρακαρά (Το Milvago είναι θανατηφόρο) μαζέψτε τσιμπούρια από τις πλάτες των βοοειδών, μεταξύ άλλων μεθόδων κυνηγιού. Ο κλεπτοπαρασιτισμός (κλοπή τροφής από άλλα πτηνά) είναι μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των γερακιών, που κλέβουν από γλάρους, πελεκάνους και άλλα αρπακτικά. Η προσωρινή αποθήκευση τροφίμων είναι επίσης αρκετά συνηθισμένη.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • ιχθυοφάγος
    • τρώει αυγά
    • εντομοφάγος
    • τρώει αρθρόποδα χωρίς έντομα
    • οδοκαθαριστής
  • φυτοφαγο ζωο
    • φρουτοφάγος
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Τα Falconids δεν έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές. Ωστόσο, τα αποικιακά είδη που φωλιάζουν και τα τροφοσυλλεκτικά είδη είναι γνωστό ότι αμύνονται συνεργατικά ενάντια σε πιθανούς θηρευτές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αετοί.(White, et al., 1994)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Ως αρπακτικά, τα γεράκια επηρεάζουν τους πληθυσμούς της λείας τους σε τοπική κλίμακα. Φιλοξενούν επίσης τα Falconidsφτερό ψείρες.

σκυλιά που γλιστρούν κάτω από τις σκάλες

Μαύρες καρακάρες (Δάπτριος άτερ) έχουν μια αμοιβαία σχέση μεταπίρ. Οι καρακάρες τρώνε τσιμπούρια των τάπιρων, τα οποία φαίνεται να ζητούν τα καρακάρα καλώντας και ξαπλώνοντας για να αφαιρέσουν τα τσιμπούρια.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα γεράκια εξυπηρετούν τους γεράκια εδώ και 2000 χρόνια. Το γεράκι συνεχίζει να είναι δημοφιλές σήμερα, με έως και 20.000 ασκούμενους σε όλο τον κόσμο.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα Falconid κατά καιρούς εκμηδενίζουν τα ζώα, τα πουλερικά, τα περιστέρια και τα ιθαγενή πουλιά θηραμάτων, οδηγώντας σε σύγκρουση με τον άνθρωπο.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

Κατάσταση Διατήρησης

Η πιο σημαντική απειλή που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των γερακιών σήμερα είναι η καταστροφή των οικοτόπων λόγω της εντατικοποίησης της ανθρώπινης χρήσης γης, όπως η υλοτόμηση και η εκκαθάριση των δασών. Ενώ οι αλλαγές των οικοτόπων, όπως η εκκαθάριση των δασών, ευνοούν ορισμένα είδη φαλκονιδών, άλλα είδη που εξαρτώνται από ανέπαφο δασικό βιότοπο μειώνονται ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Πολλά είδη φαλκονιδών υπέστησαν μείωση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 70 ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από την ευρεία χρήση οργανοχλωρικών φυτοφαρμάκων. Ενώ η χρήση οργανοχλωρικών φυτοφαρμάκων έχει εξαλειφθεί σε πολλές χώρες, συνεχίζεται σε ορισμένες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Οι τοπικές απειλές για τους πληθυσμούς των γερακιών περιλαμβάνουν εισαγόμενα αρπακτικά, δευτερογενή δηλητηρίαση (από δηλητήρια που προορίζονται για άλλα είδη), σύγκρουση με ανθρωπογενή αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, παράθυρα και ανεμόμυλους, συλλογή πουλιών και αυγών για εμπόριο και ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μερικά είδη γερακιών έχουν προσαρμοστεί με επιτυχία στα αστικά τοπία. Για παράδειγμα,πετρίτεςείναι σε θέση να φωλιάζουν σε κτίρια, γέφυρες και υπερβάσεις και είναι σε θέση να επιτύχουν παρόμοια, και μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία σε σύγκριση με ζευγάρια που φωλιάζουν σε πιο φυσικά τοπία.

Ένα είδος Falconid έχει εξαφανιστεί στην καταγεγραμμένη ιστορία. Karacaras της Γουαδελούπης (Polyborus plancus lotosus) εξαφανίστηκε γύρω στο 1600. Σήμερα, η IUCN καταγράφει 4 είδη ως ευάλωτα και 6 είδη ως σχεδόν απειλούμενα. Όλα τα είδη Falconids αναφέρονται στο Παράρτημα I ή στο Παράρτημα II της CITES.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; 'UNEP-WCMC Species Database: CITES-Listed Species', 2003; Cade, et al., 1996; IUCN, 2003; Kemp and Newton, 2003; White, . , 1994)

Αλλα σχόλια

Τα αρχαιότερα απολιθώματα που αποδίδονται σε γεράκια βρέθηκαν στην Αγγλία και χρονολογούνται πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια.

Καρακαρά με κοκκινολαίμη, που λεηλατούν τις φωλιές μελισσών και σφηκών, είναι σε θέση να εκπέμπουν ένα ισχυρό εντομοαπωθητικό που σκορπίζει θυμωμένες σφήκες και μέλισσες, εμποδίζοντάς τις να επιτεθούν στο πουλί. Καρακάρες με λοφιοφόρο (Caracara plancus) είναι το εθνικό έμβλημα του Μεξικού.(«Falcons and Caracaras (Falconidae)», 2002· Kemp and Newton, 2003· White, et al., 1994)

Συνεισφέροντες

Alaine Camfield (επιμέλεια), Animal Agents.

Kari Kirschbaum (συγγραφέας), Animal Agents.