Felis bieti Κινεζική γάτα της ερήμου

Της Laura Maihofer

Γεωγραφική Εύρος

Puma bieti(Κινέζικη γάτα του βουνού) είναι η μόνη γνωστή ενδημική γάτα της Κίνας. Περιορίζεται στα βουνά της Κίνας και έχει εντοπιστεί στις επαρχίες Qinghai, Sichuan, Gansu, Εσωτερική Μογγολία, Xinjiang και Θιβέτ. Περιορίζεται κυρίως σε λιβάδια μεγάλου υψομέτρου και το 2004 βρέθηκε μόνο στις βορειοδυτικές περιοχές του Σιτσουάν και στο ανατολικό μισό του Τσινγκχάι. Τα αρχεία για την παρουσία του σε πιο βόρειες περιοχές της ερήμου βασίζονται πιθανώς σε εσφαλμένες ταυτοποιήσεις κατοικίδιων γατών και ασιατικών αγριόγατων,Puma ornata.(He, et al., 2004; IUCN / SSC Cat Specialist Group, et al., 1996)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι κινεζικές γάτες του βουνού ζουν σε αλπικά λιβάδια, λιβάδια στέπας, ορεινές θαμνώδεις εκτάσεις και στις άκρες κωνοφόρων δασών σε υψηλό υψόμετρο από 2500 έως 5000 μέτρα. Η πυκνή γούνα τους τα βοηθά να αντέχουν στο ακραίο ορεινό κλίμα. ΠαρόλοPuma bietiμερικές φορές αναφέρεται ως «κινεζική γάτα της ερήμου», αυτό το είδος δεν αναφέρεται ότι ζει σε περιοχές της ερήμου.(Sanderson, et al., 2010)



amish κουτάβια μύλοι ohio
  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • θαμνόδασος
  • βουνά
  • Ανύψωση εύρους
    2500 έως 5000 μ
    8202,10 έως 16404,20 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι κινεζικές γάτες του βουνού έχουν ευρεία και στιβαρή κατασκευή. Τα πόδια και η ουρά είναι σχετικά κοντά, η ουρά είναι περίπου το 40% του μήκους του σώματος. Η φλούδα αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή, είναι ανοιχτό γκρι το χειμώνα και καφέ το καλοκαίρι. Οι πλευρές, τα πόδια και η ουρά καλύπτονται με σκούρες γκρι ρίγες και η άκρη της ουράς είναι μαύρη. Υπάρχουν σκούρες καφέ τούφες στην άκρη κάθε αυτιού.(IUCN/SSC Cat Specialist Group, et al., 1996)



Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το μεγάλο μέγεθος των ακουστικών βολβών του, οι κοίλες οστέινες δομές που περικλείουν το μέσο και το εσωτερικό αυτί των θηλαστικών του πλακούντα. σε αυτό το είδος αντιπροσωπεύουν το 25% του μήκους του κρανίου.(IUCN/SSC Cat Specialist Group, et al., 1996)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    4 έως 9 κιλά
    8,81 έως 19,82 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    60 έως 85 cm
    23,62 έως 33,46 ίντσες

Αναπαραγωγή

Λίγα είναι γνωστά για το κινεζικό σύστημα ζευγαρώματος γατών στο βουνό, αλλά είναι στενά συνδεδεμένογάτα ζούγκλαςεπιδεικνύει ασυδοσία, που σημαίνει ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ζευγαρώνουν με πολλούς συντρόφους. Οι αρσενικές και θηλυκές κινεζικές γάτες του βουνού ζουν σε μοναχικά λαγούμια εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος που έχει αναφερθεί ότι ζουν μαζί.(Sanderson, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Οι κινεζικές γάτες του βουνού αναπαράγονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, τα γατάκια γεννιούνται τον Μάιο. Υπάρχουν 2 έως 4 γατάκια ανά γόνο. Οι μητέρες φροντίζουν τα μικρά τους σε ένα λαγούμι όπου είναι ασφαλή από τα αρπακτικά. Τα γατάκια γίνονται ανεξάρτητα μετά από 7 έως 8 μήνες.(IUCN / SSC Cat Specialist Group, et al., 1996; Sanderson, et al., 2010)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι κινεζικές γάτες του βουνού αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής για τις κινεζικές γάτες του βουνού είναι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    2 έως 4
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    7 έως 8 μήνες

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη γονική επένδυση σεPuma bieti, αλλά στο στενά συνδεδεμένογάτα ζούγκλαςΗ πλειοψηφία της γονικής μέριμνας παρέχεται από τη μητέρα. Ο πατέρας μένει περιστασιακά για να προστατεύσει την περιοχή.(Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής των κινεζικών γατών του βουνού δεν έχει καταγραφεί, αλλά η πολύ συγγενής γάτα της ζούγκλας έχει μέση διάρκεια ζωής 14 χρόνια.(Ogurlu, et al., 2010)



η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι μόνες συμπεριφορές κινεζικών γατών του βουνού που έχουν καταγραφεί είναι από γάτες σε αιχμαλωσία. Οι κινεζικές γάτες του βουνού είναι μοναχικές. Είναι νυχτόβια ή ρηχά και περνούν τις μέρες τους κοιμόμενοι σε ασφαλή ρηχά λαγούμια. Τα λαγούμια βρίσκονται συχνά στις ρωγμές των βράχων ή κάτω από ογκόλιθους και τείνουν να βλέπουν νότια. Μερικές φορές ξεκουράζονται στα εγκαταλελειμμένα λαγούμια των μαρμότων των ασβών.(Sanderson, et al., 2010)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • νυκτερινός
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • μονήρης

Εύρος Εστίας

Η εγχώρια σειρά των κινεζικών γατών του βουνού είναι άγνωστη, αλλά είναι στενά συνδεδεμένηγάτα ζούγκλαςδιατηρεί μια έκταση από 45 έως 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η περιοχή θεωρείται ότι διατηρείται από αρωματικά σημάδια.(Ogurlu, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι κινεζικές γάτες του βουνού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ακοή για να παρακολουθούν το θήραμά τους.(IUCN/SSC Cat Specialist Group, et al., 1996)



  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι κινεζικές γάτες του βουνού είναι σαρκοφάγα ζώα. τρώνε κυρίως μικρά θηλαστικά όπως π.χπικας,zokors(μουροειδή τρωκτικά που μοιάζουν με τυφλοπόντικες) και άλλα τρωκτικά. Χρησιμοποιούν την έντονη αίσθηση της ακοής τους, που φιλοξενείται από μεγάλους ακουστικούς βολίδες, για να παρακολουθούν το θήραμα. Κυνηγούν ορεκτικά θηράματα, όπως π.χzokors, ακούγοντάς τους στα τούνελ τους και μετά ξεθάβοντάς τους. Εκτός από το να πιάνουν μικρά θηλαστικά, μπορεί να πιάσουνφασιανοίκαι άλλα πουλιά.(IUCN/SSC Cat Specialist Group, et al., 1996; Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά

Αρπακτικά

Οι κινεζικές γάτες του βουνού είναι κορυφαία αρπακτικά και οι ενήλικες δεν θηρεύονται από άλλα ζώα. Τα μικρά παίρνονται περιστασιακά από λύκους, καφέ αρκούδες και άλλα μεγάλα αρπακτικά. Οι μητέρες προστατεύουν τα μικρά τους από τα θηράματα κρύβοντάς τα σε ένα λαγούμι.(IUCN / SSC Cat Specialist Group, et al., 1996; Zhang, et al., 2003)



  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός

Ρόλοι οικοσυστήματος

Η οικολογία των κινεζικών γατών του βουνού δεν έχει μελετηθεί ποτέ επίσημα και ως εκ τούτου ο ρόλος τους στο οικοσύστημα είναι άγνωστος. Πιθανότατα επηρεάζουν τα μεγέθη του πληθυσμού ορισμένων ειδών θηραμάτων.(Sanderson, et al., 2010)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι κινεζικές γάτες του βουνού βοηθούν τους αγρότες στην Κίνα να ελέγχουν τους πληθυσμούς των παρασίτων. Είδος Pika (Ochotona), που είναι ευνοημένο θήραμα των κινεζικών γατών του βουνού, θεωρούνται παράσιτα από ορισμένους Κινέζους αγρότες επειδή καταναλώνουν χόρτα που μπορεί επίσης να φάνε τα ζώα.(Sanderson, et al., 2010)

πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ένας σκύλος στη φαινοβαρβιτάλη

Είναι παράνομο το κυνήγι κινέζικων γατών του βουνού, αλλά τα κουκούτσιά τους βρίσκονται συχνά στις κινεζικές αγορές.(Sanderson, et al., 2010)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι κινεζικές γάτες του βουνού δεν έχουν γνωστές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Ο συνολικός πληθυσμός των κινεζικών γατών του βουνού περιλαμβάνει λιγότερα από 10.000 άτομα και η τάση του πληθυσμού μειώνεται. Έχουν εντοπιστεί δύο μεγάλες απειλές για τις κινεζικές γάτες του βουνού, και οι δύο αφορούν ανθρώπους. Το πρώτο είναι ότι αυτές οι γάτες κυνηγούνται για τη γούνα τους. Οι φλούδες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων και παραδοσιακών καπέλων. Αν και το κυνήγι κινέζικων γατών του βουνού είναι παράνομο, τα δέρματά τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κινεζικά καταστήματα. Η δεύτερη μεγάλη απειλή γιαPuma bietiείναι η εκστρατεία δηλητηρίασης της Κίνας κατά των πίκα και διαφόρων παρασίτων τρωκτικών. Τα Pikas θεωρούνται παράσιτα επειδή τρώνε το γρασίδι που διαφορετικά θα έτρωγε τα ζώα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν χρησιμοποιήσει φωσφίδιο ψευδάργυρου και άλλες παρόμοιες χημικές ουσίες για να σκοτώσουν τα pikas. Μια εκστρατεία δηλητηρίασης θεσπίστηκε από το 1958 έως το 1978 μετά την οποία διακόπηκε επειδή έγινε φανερό ότι το δηλητήριο σκότωνε και αρπακτικά των πίκα. Δυστυχώς, μικρής κλίμακας δηλητηρίαση εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς των κινεζικών γατών. Αυτές οι γάτες προστατεύονται σύμφωνα με την Κατηγορία 1 του Κινεζικού Νόμου περί Άγριας Ζωής και το Παράρτημα 2 της CITES.(IUCN / SSC Cat Specialist Group, et al., 1996; Sanderson, et al., 2010)

Αλλα σχόλια

Πολύ λίγα είναι γνωστά γιαPuma bieti, αυτό που είναι γνωστό προέρχεται κυρίως από αιχμάλωτα άτομα σε ζωολογικούς κήπους. Υπάρχει ένα επιχείρημα στην επιστημονική κοινότητα για το ανPuma bietiείναι έγκυρο είδος ή υποείδος τουΠούμα(κοινές αγριόγατες). Εάν διαπιστωθεί ότι είναι υποείδος, θα μετονομαστείPuma bieti(Sanderson et al., 2010).(IUCN / SSC Cat Specialist Group, et al., 1996; Sanderson, et al., 2010)

Συνεισφέροντες

Laura Maihofer (συγγραφέας), Michigan State University, Barbara Lundrigan (επιμέλεια), Michigan State University, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.