Γάτες chausjungle γάτα

Της Amber Fitzgerald

Γεωγραφική Εύρος

Οι γάτες της ζούγκλας έχουν μια ευρεία κατανομή που εκτείνεται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη βόρεια Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, έως τις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και το δέλτα του ποταμού Βόλγα, ανατολικά μέσω Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν και έως δυτικό Xingjian, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Μιανμάρ, Λάος, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ και νοτιοδυτική Κίνα.(Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • ανατολικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι γάτες της ζούγκλας προτιμούν ενδιαιτήματα κοντά σε νερό με πυκνή φυτική κάλυψη, αλλά μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία οικοτόπων, όπως ερήμους (όπου βρίσκονται κοντά σε οάσεις ή κατά μήκος κοίτης ποταμών), λιβάδια, θαμνώδεις δασικές εκτάσεις και ξηρά δάση φυλλοβόλων, καθώς και σε καθαρές περιοχές σε υγρά δάση . Βρίσκονται συνήθως σε ψηλό γρασίδι, χοντρή βούρτσα, βάλτους δίπλα στο ποτάμι και καλαμιώνες. Προσαρμόζονται επίσης καλά στην καλλιεργούμενη γη και μπορούν να βρεθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους γεωργίας και δασικών φυτειών. Οι γάτες της ζούγκλας είναι γνωστό ότι εμφανίζονται σε υψόμετρα έως και 2500 m, αλλά είναι πιο συχνές στα πεδινά.('International Society for Endangered Cats', 2001; Nowell and Jackson, 1996; Ogurlu, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • τροπικό δάσος
  • βουνά
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • γεωργικός
  • παρόχθιος
  • μεσοπαλιρροιακό ή παραθαλάσσιο
  • Ανύψωση εύρους
    2500 (ύψος) μ
    8202,10 (υψηλό) πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι γάτες της ζούγκλας κυμαίνονται σε μεγέθη από 70 έως 120 cm μήκος και 35 έως 38 cm ύψος. Ζυγίζουν από 4 έως 16 κιλά. Τα ενήλικα αρσενικά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα ενήλικα θηλυκά. Σε όλο το εύρος τους, παρατηρείται σημαντική διακύμανση στη μάζα. Για παράδειγμα, στο δυτικό Ισραήλ, ζυγίζουν 43% περισσότερο από εκείνους στην ανατολική Ινδία. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών ειδών γατών στα ανατολικά. Οι γάτες της ζούγκλας έχουν μακριά, λεπτά πρόσωπα με λευκές γραμμές πάνω και κάτω από τα έντονα κίτρινα μάτια τους με ένα σκούρο σημείο ακριβώς κάτω από κάθε μάτι κοντά στη μύτη. Έχουν μακριά στρογγυλεμένα αυτιά, με μια χαρακτηριστική τούφα μαλλιών στις άκρες. Οι γάτες της ζούγκλας έχουν σχετικά κοντές ουρές, περίπου το 1/3 του συνολικού μήκους του σώματός τους, οι οποίες έχουν αρκετούς σκούρους δακτυλίους σε όλο το μήκος τους και μια μαύρη άκρη. Το χρώμα του τριχώματος τους ποικίλλει από κοκκινωπό ή αμμώδες καφέ έως καστανόξανθο γκρι. Οι μαύρες γάτες της ζούγκλας συναντώνται τακτικά στο νοτιοανατολικό Πακιστάν και την Ινδία. Τα γατάκια μπορεί να είναι ριγέ και στίγματα, ωστόσο, αυτά τα σημάδια συνήθως ξεθωριάζουν με την ηλικία και διατηρούνται μόνο στο μπροστινό μέρος και στα πίσω άκρα. Το ρύγχος, ο λαιμός και η κοιλιά της γάτας της ζούγκλας έχουν ανοιχτό κρεμ χρώμα και το χειμερινό τρίχωμα είναι πιο σκούρο και πιο πυκνό από το καλοκαιρινό τους παλτό.(«International Society for Endangered Cats», 2001· Mukherjee and Groves, 2007· Nowell and Jackson, 1996· Sunquist and Sunquist, 2002)



Με βάση σε μεγάλο βαθμό τις εξωτερικές μορφολογικές διαφορές, οι γάτες της ζούγκλας έχουν χωριστεί σε 10 υποείδη:Chaos nilotica(Αίγυπτος),Chaos Chas(Καύκασος),Felis chaus furax(Ισρεάλ και Ιράκ),Puma chaus oxyana(Syr Darya και Amu Darya),Το χάος του παρελθόντος(έρημος Thar στην περιοχή Ινδο-Πακ),Η γάτα μοιάζει με χάος(περιοχή Ιμαλαΐων),Γάτες chaus kutas(Βόρεια Ινδία),Puma chaus valballala(Νότια Ινδία),Felis chaus kelaarti(Σρι Λάνκα) καιΓάτες χάσμα fulvidina(Νοτιοανατολική Ασία).(«International Society for Endangered Cats», 2001· Mukherjee and Groves, 2007· Nowell and Jackson, 1996· Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    4 έως 16 κιλά
    8,81 έως 35,24 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    70 έως 120 cm
    27,56 έως 47,24 ίντσες

Αναπαραγωγή

Η περίοδος ζευγαρώματος γατών της ζούγκλας χαρακτηρίζεται από τις κραυγές και τις μάχες των αρσενικών γατών. Τα ποσοστά εκφώνησης αρσενικών και θηλυκών αυξάνονται πριν από τη σύζευξη. Οι έντονες κλήσεις mew χρησιμοποιούνται και από τα δύο φύλα για να προσελκύσουν πιθανούς συντρόφους. Η μυρωδιά τους σηματοδοτεί επίσης εδαφικά όρια, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν και να εντοπίσουν πιθανούς συντρόφους. Οι αρσενικές και οι θηλυκές γάτες της ζούγκλας μπορεί να έχουν πολλούς διαφορετικούς συντρόφους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.(Mukherjee, 2008; Peters, et al., 2008; Sunquist and Sunquist, 2002)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Οι γάτες της ζούγκλας αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο και παράγουν γέννες από 3 έως 6 γατάκια. Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλλει ανά περιοχή και η κύηση διαρκεί από 63 έως 66 ημέρες. Τα γατάκια είναι αρκετά μεγάλα κατά τη γέννηση (136 g) και παίρνουν βάρος με ρυθμό περίπου 22 g την ημέρα. Τα γατάκια θηλάζουν μέχρι την ηλικία των 90 ημερών, αλλά αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή γύρω στην 49η ημέρα. Δεν απογαλακτίζονται εντελώς μέχρι την ηλικία των 15 εβδομάδων. Οι γάτες της ζούγκλας είναι ανεξάρτητες σε ηλικία 8 έως 9 μηνών και φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 11 έως 18 μηνών.(Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι γάτες της ζούγκλας αναπαράγονται 1 ή 2 φορές το χρόνο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    3 έως 6
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    3
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    63 έως 66 ημέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    15 εβδομάδων
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    8 έως 9 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    11 έως 18 μηνών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    11 έως 18 μηνών

Οι γάτες της ζούγκλας ζουν σε οικογένειες που αποτελούνται από μητέρα, πατέρα και απογόνους ενώ τα μικρά εκτρέφονται. Οι πατρικές επενδύσεις περιορίζονται στην εδαφική άμυνα, ενώ οι μητέρες παρέχουν τροφή στα μωρά μέσω του θηλασμού. Οι νεαρές γάτες της ζούγκλας αναπτύσσουν γρήγορα αρπακτικές δεξιότητες και είναι σε θέση να καταδιώκουν, να σκοτώνουν και να τρώνε τη λεία τους μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε ηλικία 8 έως 9 μηνών, αν και έχουν μόνο το μισό μέγεθος ενός ώριμου ενήλικα, είναι ανεξάρτητα.(Sunquist and Sunquist, 2002)

σκύλος tounge
  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Σε αιχμαλωσία, οι γάτες της ζούγκλας ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια, αλλά είναι γνωστό ότι ζουν έως και 20 χρόνια. Η διάρκεια ζωής στην άγρια ​​φύση κυμαίνεται από 12 έως 14 χρόνια.(Mukherjee, 2008; Ogurlu, et al., 2010; Weigl, 2005)



  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    20 (υψηλά) χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    12 έως 14 ετών
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    15 χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    20 χρόνια
    Μια ηλικία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, οι γάτες της ζούγκλας ζουν μοναχικές ζωές. Είναι πιο δραστήρια τη νύχτα, αλλά δεν είναι αυστηρά νυχτερινά. Εμφανίζονται συχνότερα το σούρουπο και διανύουν περίπου 5 έως 6 χιλιόμετρα τη νύχτα. Συνήθως ξεκουράζονται σε πυκνή κάλυψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συχνά κάνουν ηλιοθεραπεία τις κρύες μέρες του χειμώνα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη γατών, οι γάτες της ζούγκλας έχουν συγγένεια με το νερό και είναι ικανοί κολυμβητές που θα βουτήξουν στο νερό για να πιάσουν ψάρια με το στόμα τους.(Mukherjee, 2008; Sunquist and Sunquist, 2002; Taber, et al., 1967)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    45 to 180 km^2

Εύρος Εστίας

Οι γάτες της ζούγκλας έχουν εμβέλεια από 45 έως 180 km^2, τα οποία πιθανότατα διατηρούν μέσω έμμεσων μέσων όπως η σήμανση αρωμάτων.(Ogurlu, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι γάτες της ζούγκλας είναι μοναχικά ζώα εκτός της περιόδου ζευγαρώματος, ωστόσο, οι οικογενειακές ομάδες (αρσενικά, θηλυκά και μικρά) δεν είναι ασυνήθιστες. Η φωνητική επικοινωνία αποτελείται από νιαούρισμα, κελάηδισμα, γουργούρισμα, γουργούρισμα, γρύλισμα, σφύριγμα και γάβγισμα. Αυτοί οι θόρυβοι δεν έχουν μελετηθεί σημαντικά, επομένως, η σημασία τους δεν είναι καλά κατανοητή. Οι γάτες της ζούγκλας επικοινωνούν επίσης μέσω αρωματικών σημαδιών και τριβής στα μάγουλα. Όπως τα περισσότερα αιλουροειδή, χρησιμοποιούν τα ούρα για να μυρίσουν την περιοχή τους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποφύγουν την ανεπιθύμητη σύγκρουση. Όταν οι γάτες τρίβουν τα μάγουλα, αφήνουν σάλιο, το οποίο χρησιμεύει ως δείκτης αρώματος για άλλες γάτες. Τρίβουν επίσης τα μάγουλα με τα σημάδια των μυρωδιών για να «μαζέψουν» τις μυρωδιές, και τα αρσενικά συχνά τρίβουν τα μάγουλα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο.(Mellen, 1993; Mukherjee and Groves, 2007; Nowell and Jackson, 1996; Peters, et al., 2008; Sunquist and Sunquist, 2002)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γάτες της ζούγκλας κυνηγούν κυρίως ζώα που ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό και συνήθως καταναλώνουν τρωκτικά, σαύρες, φίδια, βατράχους, πουλιά, λαγούς, ψάρια, έντομα, ζώα, ακόμη και φρούτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, τα τρωκτικά είναι το κύριο θήραμά του, το οποίο παρέχει έως και το 70% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Αν και ειδικεύονται στα μικρά θηράματα, οι γάτες της ζούγκλας είναι γνωστό ότι σκοτώνουν άγρια ​​γουρούνια (Sus scrofa) και ελαφάκια chital (Άξονας άξονα).(Baker, et al., 2003; Duckworth, et al., 2008; Mukherjee, et al., 2004; Mukherjee, 2008)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • ψάρι
  • έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • καρπός

Αρπακτικά

Ως μικρά, η γάτα της ζούγκλας έχει σημάδια που τις βοηθούν να καμουφλάρονται από πιθανούς θηρευτές. Αν και μερικές φορές μπορεί να πέφτουν θύματα μεγάλων φιδιών (φίδια) ή άλλα μεγάλα θηλαστικά (π.χ. λεοπαρδάλεις,panthera pardus), ο κύριος θηρευτής τους είναι οι άνθρωποι (Homo sapiens). Συχνά αντιμετωπίζονται ως παράσιτα και κυνηγούνται ή δηλητηριάζονται από αγρότες επειδή επιτίθενται στα πουλερικά. Η Ινδία στο παρελθόν εξήγαγε μεγάλους αριθμούς δέρματος γάτας της ζούγκλας προτού τεθούν υπό νομική προστασία το 1976, ωστόσο, το παράνομο εμπόριο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.(Baker, et al., 2003; Sunquist and Sunquist, 2002)



  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Λίγα είναι γνωστά για τον οικολογικό ρόλο που παίζουν οι γάτες της ζούγκλας στο οικοσύστημά τους. Ωστόσο, κυριεύουν κυρίως μικρά τρωκτικά, τα οποία συχνά μεταφέρουν παράσιτα, και είναι γνωστό ότι τρώνε μια ποικιλία άλλων μικρών θηραμάτων. Στην άγρια ​​φύση, οι γάτες της ζούγκλας είναι οικοδεσπότες για ακάρεα (Haemaphysalis silvafelisκαιHaemaphysalis bispinosa var. ενδιάμεσα) και σε αιχμαλωσία, είναι ξενιστές για τα παρασιτικά πρωτόζωαToxoplasma gondii.(Hoogstraal και Trapido, 1963· Hoogstraal, et al., 1963· Ogurlu, et al., 2010· Silva, et al., 2001· Sunquist και Sunquist, 2002)

Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι γάτες της ζούγκλας τρέφονται κυρίως με τρωκτικά, τα οποία παρέχουν έως και το 70% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των γατών. Συχνά εντοπίζονται να κυνηγούν κοντά σε χωριά και φάρμες όπου οι πληθυσμοί τρωκτικών τείνουν να είναι υψηλότεροι και μερικές φορές θεωρούνται τα ίδια παράσιτα.(Mukherjee, 2008)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι γάτες της ζούγκλας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφείων. Ως αποτέλεσμα, οι γάτες της ζούγκλας συχνά κυνηγούνται και δηλητηριάζονται από αγρότες επειδή επιτίθενται σε πουλερικά.(Mukherjee, 2008; Ogurlu, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)

Κατάσταση Διατήρησης

Η καταστροφή των οικοτόπων και η δίωξη από τον άνθρωπο είναι οι κύριες απειλές για τις γάτες της ζούγκλας. Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται, καλλιεργείται περισσότερη γη και ο φυσικός βιότοπος των γατών της ζούγκλας μετατρέπεται σε γεωργική γη. Αν και είναι πολύ προσαρμόσιμα, αυτά τα αλλαγμένα περιβάλλοντα δεν υποστηρίζουν την ίδια πυκνότητα γατών. Επιπλέον, οι αγρότες συχνά κυνηγούν και δηλητηριάζουν γάτες της ζούγκλας για να επιτεθούν και να σκοτώσουν τα πουλερικά και επίσης λαθροθήρες για τη γούνα τους. Αν και έχουν εφαρμοστεί νόμοι για την προστασία τους, το παράνομο εμπόριο συνεχίζεται ακόμη σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 3.000 δέρματα γάτας ζούγκλας κατασχέθηκαν σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, οι γάτες της ζούγκλας θεωρούνται ως ένα είδος «λιγότερης ανησυχίας» από την IUCN, ωστόσο, ο αριθμός του πληθυσμού αυτή τη στιγμή μειώνεται.(Mukherjee, 2008; Ogurlu, et al., 2010; Sunquist and Sunquist, 2002)

Συνεισφέροντες

Amber Fitzgerald (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο Radford, Karen Powers (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.