Η γάτα του Felis manulPallas

Από την Grace Meyer

Γεωγραφική Εύρος

Cats manulδιανέμεται σε όλη την Κεντρική Ασία, από το δυτικό Ιράν έως τη δυτική Κίνα.

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • ανατολικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Αν και η μανούλα βρίσκεται σε όλη την κεντρική Ασία, ο βιότοπός της είναι πολύ συγκεκριμένος. Ζει μόνο σε βραχώδεις στέπες και πετρώδεις εκβολές, και σπάνια έχει παρατηρηθεί στις πεδινές περιοχές. Έχει βρεθεί σε υψόμετρα έως και 4.800 μέτρα αλλά μόνο σε περιοχές όπου δεν συσσωρεύεται βαθύ χιόνι.



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • βουνά
  • Ανύψωση εύρους
    4800 (ύψος) μ
    15748,03 (υψηλό) πόδια

Φυσική περιγραφή

Μήκος σώματος:500-600mm



Μήκος ουράς:210-310 χλστ

Το κρανίο τουCats manulείναι σχετικά κυρτό και στρογγυλεμένο με κοντό βήμα και έντονα διευρυμένο κρανίο. Οι μεγάλες, στραμμένες προς τα εμπρός τροχιές βρίσκονται χαμηλά στο κρανίο σε σχέση με το μέτωπο. Οι τυμπανικοί βολβοί είναι ελαφρώς διογκωμένοιCats manul. Η κορωνοειδής απόφυση είναι ευρεία και υπό γωνία ελαφρώς προς τα πίσω και η γωνιακή απόφυση είναι σύντομη και λεπτή. Φαίνεται να μην υπάρχουν δομικές διαφορές στη μορφολογία του κρανίου μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, αν και τα γυναικεία κρανία είναι συνήθως μικρότερα.



Cats manulείναι παρόμοιο σε μέγεθος με μια μεγάλη οικόσιτη γάτα. Έχει μακριά πυκνή γούνα, η οποία είναι γενικά γκρι ή απαλό κοκκινωπό χρώμα. Οι λευκές προστατευτικές τρίχες του δίνουν μια παγωμένη εμφάνιση. Η σκουρόχρωμη γούνα στην κάτω πλευρά του είναι σχεδόν διπλάσια από τη γούνα στην πλάτη του. Έχει μια σειρά από πέντε έως επτά στενές μαύρες λωρίδες που εκτείνονται εγκάρσια στο κάτω μέρος της πλάτης του. Η μακριά ουρά έχει μαύρη μύτη, με μια σειρά από πέντε έως επτά μαύρους δακτυλίους να τρέχουν στο μήκος της. Τα κοντά, κούτσουρα πόδια του είναι γενικά παρόμοιο στο χρώμα με τη γούνα στο υπόλοιπο σώμα με αδιάκριτες μαύρες λωρίδες μερικές φορές. Η γούνα κάτω από την επιφάνεια των ποδιών είναι γενικά κοντή και κοκκινωπή στην εμφάνιση. Το κεφάλι του είναι μικρό και έχει φαρδιά, λευκά μάτια. Τα μάτια είναι μοναδικά στο ότι συστέλλονται σε μικρούς κύκλους αντί για σχισμές όπως οι περισσότερες άλλες μικρές άγριες γάτες. Έχει χαμηλά στρογγυλεμένα αυτιά που έχουν γενικά χρωματισμό και μπορεί να έχουν σκούρες άκρες. Υπάρχει ασημί-γκρι γούνα με μαύρες κηλίδες στο μέτωπο και το στέμμα. Υπάρχουν δύο στενές μαύρες ρίγες που τρέχουν από τις γωνίες κάθε ματιού. Τα χείλη, το πηγούνι και ο λαιμός είναι λευκά, με μια ελαφριά κοκκινωπή απόχρωση κοντά στο άνω χείλος. Όπως τα περισσότερα αιλουροειδή, έχει μακριά λευκά μουστάκια.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία στο χρώμα του τριχώματος σε όλο το φάσμα αυτού του είδους. Αυτό έκανε ορισμένους επιστήμονες να τους αναφέρουν με τρεις διαφορετικές ταξινομήσεις υποειδών.Felis manul manulέχει τον πιο κοινό χρωματισμό που βρέθηκε (όπως περιγράφεται παραπάνω), και βρίσκεται σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της σειράς των ειδών, αλλά πιο συχνά στη Μογγολία και την Κίνα.F. m. ferrugineusφαίνεται να έχει πιο κοκκινωπό πορτοκαλί χρώμα, με ευδιάκριτες κοκκινωπές κηλίδες και ρίγες. Βρίσκεται γενικά από την Κασπία Θάλασσα μέχρι το Πακιστάν. Το τρίτο υποείδος,F. m. μαύροςεμφανίζεται πιο γκριζωπό και έχει ένα ιδιαίτερα ευδιάκριτο ασημί-γκρι χειμερινό παλτό. Βρίσκεται στην Κεντρική Ασιατική Ρωσία, στο Νεπάλ και στο Θιβέτ.

έργο μαύρων σκύλων
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    2 έως 5 κιλά
    4,41 έως 11,01 λίβρες

Αναπαραγωγή

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αναπαραγωγικές συνήθειες αυτών των μοναχικών αιλουροειδών. Όσα είναι γνωστά προέρχονται από μελέτες τουCats manulστην πρώην Σοβιετική Ένωση.



Οι γέννες κυμαίνονται γενικά από 3 έως 6 γατάκια σε μέγεθος, αλλά μερικά έχουν βρεθεί ότι έχουν έως και οκτώ. Όπως πολλά άλλα αιλουροειδή, τα γατάκια είναι τυφλά και αβοήθητα όταν γεννιούνται. Συνήθως έχουν μήκος περίπου 12 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 300 γραμμάρια κατά τη γέννηση. Τα γατάκια λιώνουν περίπου στην ηλικία των δύο μηνών και έχουν παρατηρηθεί να κυνηγούν από την ηλικία των τριών έως τεσσάρων μηνών. Η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 11-12 χρόνια.

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    4 έως 6
  • Εύρος περιόδου κύησης
    74 έως 75 ημέρες
  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Cats manulείναι ένα μοναχικό νυκτόβιο ζώο, αν και μπορεί να είναι ενεργό το σούρουπο και νωρίς το πρωί. Την ημέρα κοιμάται σε σχισμές βράχων και μικρές σπηλιές. Συχνά τρυπώνουν σε λαγούμια άλλων μικρών ζώων όπως μαρμότες, αλεπούδες και ασβοί. Οι επιστήμονες έχουν σημειώσει την εξαιρετική τους ικανότητα να κρύβονται μέσα στο δικό τους περιβάλλον. Τα σημάδια και ο χρωματισμός τους τους επιτρέπουν να συνδυάζονται εύκολα με το περιβάλλον τους.

δώρα του Αγίου Βαλεντίνου για τους λάτρεις των σκύλων

Cats manulέχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ φτωχός δρομέας και αντ' αυτού αναζητά καταφύγιο σε ογκόλιθους ή σε μικρές ρωγμές όταν τον κυνηγούν. Λίγα από αυτά τα ζώα έχουν κρατηθεί σε αιχμαλωσία, αλλά αυτά που έχουν κρατηθεί γενικά τείνουν να είναι επιθετικά και ατρόμητα για τους ανθρώπους.Cats manulσυνήθως δεν φτύνει ή δεν σφυρίζει όταν πλησιάζει, αλλά όταν είναι ενθουσιασμένος έχει παρατηρηθεί να ουρλιάζει και να γρυλίζει. Ο ήχος έχει περιγραφεί περισσότερο σαν το ουρλιαχτό ενός μικρού σκύλου παρά το νιαούρισμα μιας οικόσιτης γάτας. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι γουργουρίζουν, παρόμοιο με μια οικόσιτη γάτα.



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • μονήρης

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Σε όλο το φάσμα των οικοτόπων του,Cats manulθηράματα κυρίως πικά και μικρά τρωκτικά. Είναι έμπειρο στο να καταδιώκει και να ενέδρει αυτά τα ζώα στις βραχώδεις στέπες όπου ζει. Είναι γνωστό ότι κατά καιρούς τρώει μικρά πουλιά και εντομοφάγα επίσης.

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

ΚάποτεCats manulκυνηγήθηκε ευρέως στη Μογγολία και την Κίνα για τη γούνα του, αλλά πλέον το κυνήγι του απαγορεύεται. Ίσως το καλύτεροCats manulσυμβάλλει στην ανθρώπινη κοινωνία είναι οι καλά ανεπτυγμένες κυνηγετικές της ικανότητες. Κυνηγά και σκοτώνει μικρά πίκα και τρωκτικά, μερικά από τα οποία είναι γεωργικά παράσιτα και άλλα που «θεωρούνται ως φορείς της πανώλης» (Wikne, 1999).



  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Cats manulείναι ένα σπάνιο ζώο και έχει μικρή ή καθόλου σημαντική αρνητική επίδραση στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Η κατάσταση διατήρησης τουCats manulείναι ανεπαρκώς γνωστό λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με το εύρος και τους σχετικούς αριθμούς του. Κάποτε κυνηγήθηκε ευρέως, αλλά η διαθεσιμότητα του ζώου μειώθηκε σταθερά μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν τελικά το κυνήγι απαγορεύτηκε σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της εμβέλειάς του.

Αν και το κυνήγι δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί πρόβλημα γιαCats manul, σε ορισμένες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα μικρά τρωκτικά και τα πίκα με τα οποία τρέφεται η μανούλα δηλητηριάζονται επειδή θεωρούνται φορείς ασθενειών. Αυτά τα θηράματα δηλητηριάζονται επίσης σε ορισμένες περιοχές της Κίνας όπου πιστεύεται ότι ανταγωνίζονται τα ζώα για τη βοσκή. Δεν είναι σαφές ποια είναι μεγαλύτερη απειλήCats manul, την έκθεση σε αυτά τα δηλητήρια ή τη μείωση της προσφοράς τροφίμων.

Συνεισφέροντες

Grace Meyer (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.