Puma margaritas και γάτα

Της Shanna Wheeler

Γεωγραφική Εύρος

Αυτό το είδος βρίσκεται σε τρεις διακριτές περιοχές του κόσμου: την έρημο Σαχάρα της Αφρικής στις χώρες της Αλγερίας, του Νίγηρα και του Μαρόκου. σε όλη την Αραβική Χερσόνησο· και τμήματα της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκμενιστάν, του Ιράν, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.(Cunningham, 2002; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα μέλη αυτού του είδους είναι ψαμμόφιλα (κατοικίες με άμμο), που απαντώνται σε πολύ ξηρούς, ξηρούς οικοτόπους όπως οι έρημοι. Βρίσκονται σε ενδιαιτήματα της ερήμου που κυμαίνονται από πεδιάδες με μικρή βλάστηση έως βραχώδεις κοιλάδες με θάμνους και δέντρα. Ζουν σε ακραίες συνθήκες με τις ημερήσιες επιφανειακές θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 51ºC κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τις νυχτερινές θερμοκρασίες μπορεί να πέσει έως και -0,5ºC.(Cunningham, 2002; Goodman and Helmy, 1986; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



πότε αρχίζουν να περπατούν τα κουτάβια
  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος

Φυσική περιγραφή

Pearl Catsείναι το μέγεθος μιας οικόσιτης γάτας και η μικρότερη από όλες τις άγριες γάτες, με βάρος μεταξύ 2,1-3,4 κιλά (αρσενικά) και 1,4-3,1 κιλά (θηλυκά). Το πιο χαρακτηριστικό τους χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες πτερύγια αυτιών τους, οι οποίες προστατεύουν τα αυτιά από τη φύσημα της άμμου. Οι πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις αυτού του είδους είναι η ακοή και η όσφρηση. Όντας νυκτόβια ζώα, βασίζονται στην ευαίσθητη ακοή για να εντοπίσουν το θήραμα που κινείται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το τυμπανικό κρέας και ο ακουστικός βολβός είναι σχετικά πολύ μεγαλύτεροι σε αυτό το είδος από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλα αιλοειδή. Η χοντρή γούνα μεσαίου μήκους καλύπτει το σώμα και το προστατεύει από τις σκληρές νυχτερινές θερμοκρασίες. Τα χρώματα του τριχώματος κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο έως γκρι. Έχουν σκούρες καφέ έως μαύρες ρίγες που καλύπτουν την ουρά και τα άκρα και τα μάτια τονίζονται με κοκκινοπορτοκαλί ρίγες. Το στήθος και το πηγούνι είναι πάντα λευκά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους είναι η συρμάτινη, μαύρη γούνα που καλύπτει τα μαξιλάρια των ποδιών τους, προστατεύοντάς τα από τις καυτές επιφάνειες της ερήμου. Τα μαλλιά βοηθούν στην αύξηση της ικανότητας ελιγμών μέσα από την άμμο. Οι ερευνητές βρίσκουν αυτό το χαρακτηριστικό ενοχλητικό επειδή κάνει τα ίχνη τους σχεδόν αόρατα.(Garman, 1997; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    1,4 έως 3,4 κιλά
    3,08 έως 7,49 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    450 έως 570 mm
    17,72 έως 22,44 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι γάτες της άμμου είναι ένα μοναχικό είδος και δεν είναι πολλά γνωστά για τα συστήματα ζευγαρώματος τους. Πιστεύεται ότι η ακοή τους παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.(Garman, 1997; 'Sand Cat', 2002)

Οι γάτες με άμμο σε αιχμαλωσία αναπαράγονται περισσότερες από μία φορά το χρόνο. Στην άγρια ​​φύση, οι εποχές αναπαραγωγής τους εξαρτώνται από την τοποθεσία. Στις ερήμους της Σαχάρας, η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά τον Ιανουάριο και τελειώνει τον Απρίλιο. Στο Τουρκμενιστάν, η σεζόν ξεκινά κάπου τον Απρίλιο. Στο Πακιστάν, η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Εν μέρει, οι διαφορές μπορεί να οφείλονται στο κλίμα ή στη διαθεσιμότητα πόρων. Η περίοδος κύησης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 59-63 ημέρες. Οι γάτες με άμμο γεννούν μεταξύ 1-8 γατάκια, αν και 4-5 γατάκια είναι φυσιολογικά. Αν και οι γάτες με άμμο δεν είναι σεξουαλικά ώριμες μέχρι τους 9-14 μήνες, είναι σχετικά ανεξάρτητες σε ηλικία 6-8 μηνών. Η γρήγορη ωριμότητα μπορεί να είναι ένα πλεονεκτικό χαρακτηριστικό σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    μία φορά/έτος, αλλά σε αιχμαλωσία μπορούν να αναπαραχθούν περισσότερες από μία φορές το χρόνο
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Ιανουάριος-Απρίλιος (Σαχάρα), Απρίλιος (Τουρκμενιστάν) & Σεπτέμβριος-Οκτώβριος (Πακιστάν)
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    2 έως 8
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    4
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    4.5
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    59 έως 63 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    6 έως 8 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    9 έως 14 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    9 έως 14 μήνες

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή.

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η γάτα της άμμου είναι γνωστό ότι ζει 13 χρόνια σε αιχμαλωσία, αλλά έχει υψηλό ποσοστό νεανικής θνησιμότητας.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    13 χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    13,9 ετών
    Μια ηλικία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι γάτες της άμμου δεν είναι καλοί ορειβάτες ή άλτες, αλλά είναι εξαιρετικοί εκσκαφείς. Χρησιμοποιούν την ανασκαφική τους ικανότητα για να σκάβουν ρηχά λαγούμια για να ξεφύγουν από τη ζέστη της ερήμου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι γνωστό ότι βρίσκονται ανάσκελα έξω από τα λαγούμια τους για να απελευθερώσουν την εσωτερική θερμότητα. Τα λαγούμια τους μοιράζονται με άλλα άτομα, αλλά περισσότερες από μία γάτες δεν καταλαμβάνουν ποτέ το ίδιο λαγούμι ταυτόχρονα. Είναι γενικά νυχτόβια, αν και τα μέλη ενός υποείδους από το Πακιστάν είναι νυκτόβια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενεργά την αυγή και το σούρουπο (crepuscular) κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λόγω των μυστικών συνηθειών τους, αυτό το είδος είναι ελάχιστα γνωστό και υπάρχει η υποψία ότι ο σημερινός πληθυσμός και η κατανομή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπολογίζεται. Οι γάτες της άμμου έχουν περιγραφεί ότι κλείνουν τα μάτια τους τη νύχτα, όταν πλησιάζουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τις δουν επειδή αναμειγνύονται με το περιβάλλον τους.(Bunaian, et al., 1998; Cunningham, 2002; 'Sand Cat', 2002; 'Sand Cat Felis Margarita Locke 1858', 1996)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • νυκτερινός
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    16 km^2

Εύρος Εστίας

Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν επικαλυπτόμενες περιοχές που είναι κατά μέσο όρο 16 km^2. Μερικές φορές περιφέρονται σε αποστάσεις έως και 8-10 km^2.(Bunaian, et al., 1998)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι ήχοι που μοιάζουν με φλοιό χρησιμοποιούνται ως κλήσεις ζευγαρώματος για την επικοινωνία μεταξύ ατόμων. Επιτρέπουν στα άτομα να εντοπίζουν το ένα το άλλο σε μεγάλες αποστάσεις.('Sand Cat', 2002; 'The Sand Cat Felis margarita Loche', 1996)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γάτες της άμμου είναι ως επί το πλείστον σαρκοφάγα και τρώνε μια ποικιλία θηραμάτων όπως π.χγερβίλοι,αμμοβολίδες,λαγούς,αράχνες,ερπετά,πουλιά,έντομακαι δηλητηριώδεςφίδια. Αυτό το είδος είναι γνωστό ότι είναι «ατρόμητοι κυνηγοί φιδιών» που επιτίθενται σε δηλητηριώδηοχιές. Θεωρούνται ευκαιριακές τροφοδότες που παίρνουν ό,τι μπορούν να βρουν στον άγονο βιότοπό τους. Το θήραμα παρέχει στη γάτα με άμμο τα υγρά που χρειάζεται για να ζήσει σε μέρη όπου υπάρχει λίγο νερό.(Bunaian, et al., 1998; Cunningham, 2002; Goodman and Helmy, 1986)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • εντομοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • έντομα
  • χερσαία αρθρόποδα χωρίς έντομα
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Τα αρπακτικά των αμμογατών περιλαμβάνουν απόφίδια,τσακάλιακαικουκουβάγιες. Εκτός από τους φυσικούς θηρευτές, η γάτα της άμμου απειλείται επίσης από τον άνθρωπο με τη μορφή δηλητηρίασης και αιχμαλωσίας για το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων. Συνολικά, η γάτα με άμμο είναι η λιγότερο απειλούμενη από τις άγριες γάτες.('Sand Cat', 2002; 'Sand Cat', 2003)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • φίδια (φίδια)
    • τσακάλια (Canis)
    • κουκουβάγιες (Strigiformes)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Η γάτα της άμμου θεωρείται σπάνιο είδος. Ως αποτέλεσμα, πολύ λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί για αυτό το είδος. Όπως με κάθε είδος, παίζουν οικολογικό ρόλο στα ενδιαιτήματά τους. Η γάτα με άμμο κυνηγά ζώα όπως τρωκτικά, ερπετά και πουλιά και επομένως η εξαφάνιση αυτού του είδους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ειδών θηραμάτων. Επειδή η γάτα της άμμου είναι σπάνια, πιθανότατα δεν είναι ένα είδος που είναι ζωτικής σημασίας για τα αρπακτικά της όπως οι κουκουβάγιες, τα τσακάλια και τα φίδια.('Sand Cat', 2002)



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Η γάτα της άμμου είναι μέρος του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων. Οι ερευνητές έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτες αυτού του είδους.('Sand Cat', 2002)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων
  • έρευνα και εκπαίδευση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Ίσως λόγω του σχετικά μικρού του αριθμού, αυτό το είδος δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

2 σκυλιά 2000 μίλια
  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • προκαλεί ή μεταφέρει ασθένεια των κατοικίδιων ζώων

Κατάσταση Διατήρησης

Η γάτα της άμμου δεν είναι καλά μελετημένη. Επειδή ζουν σε τόσο τεράστιες, έρημες τοποθεσίες, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο πραγματικός αριθμός ατόμων. Αυτό το είδος καταγράφεται ως Παράρτημα II της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) σύμφωνα με την IUCN. Οι κύριες απειλές τους είναι η απώλεια οικοτόπων και η υποβάθμιση. Η ερημοποίηση που προκαλείται από τον άνθρωπο μπορεί να επηρεάσει αυτό το είδος που κατοικεί στην έρημο και τη λεία τους. Το Παράρτημα II σημαίνει ότι το είδος δεν απειλείται προς το παρόν με εξαφάνιση, αλλά θα μπορούσε να τεθεί υπό παρακολούθηση εάν δεν παρακολουθηθεί. Αναφέρονται ως «σχεδόν απειλούμενα» σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Διατήρησης της IUCN. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, το υποείδοςΓάτες μαργαριτάρι σεφέλιαπό το Πακιστάν αναφέρεται ως υπό εξαφάνιση.('The CITES Appendices', 2004; Bunaian, et al., 1998; 'Species Information of Felis pearl', 2004)

Αλλα σχόλια

Υπάρχουν τέσσερα υποείδη γατών με άμμο, το καθένα που βρίσκεται σε διαφορετικές περιοχές:Η γάτα είναι το μαργαριτάρι, το μαργαριτάριβρέθηκε στη Βόρεια Αφρική,Puma pearl harrisoniβρέθηκε στη Σαουδική Αραβία,Puma pearl thinobiaβρέθηκαν στο Τουρκμενιστάν καιΓάτες μαργαριτάρι σεφέλιβρέθηκε στο Πακιστάν. Οι Hemmer et al. (1976) βρήκε διαφορές μεταξύ των γατών που βρίσκονται στην Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο.Felis m. μαργαριτάρι, της Αφρικής, έχει στενό κρανίο, μικρά καρνάσια, πόδια λευκού χρώματος και δύο έως έξι δακτυλίους στην ουρά.Felis m. harrisoni, από την Αραβική Χερσόνησο, έχει ένα φαρδύ κρανίο, μεγάλα καρνάσια, φωτεινά λευκά πόδια και πέντε έως επτά δακτυλίους στην ουρά.(Garman, 1997; Goodman and Helmy, 1986)

Συνεισφέροντες

Matthew Wund (εκδότης), University of Michigan-Ann Arbor.

Shanna Wheeler (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.