Felis nigripes μαυροπόδαρη γάτα

Του Ian Cheesman

Γεωγραφική Εύρος

Οι μαυροπόδαρες γάτες βρίσκονται στις σαβάνες και τα λιβάδια της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής, καθώς και σε μικρά μέρη της Αγκόλας, της Ζιμπάμπουε και πιθανώς του Λεσότο.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Nowak, 1999· Silwa, 2008)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι μαυροπόδαρες γάτες κατοικούν σε ξηρά λιβάδια, σαβάνες και ερήμους της νότιας Αφρικής. Το έδαφος που κατοικούν είναι κατά μέσο όρο 100 έως 500 mm βροχοπτώσεων κάθε χρόνο. Δημιουργούν κρησφύγετα σε λαγούμια ή εγκαταλελειμμένους τύμβους τερμιτών και επίσης στεγάζονται προσωρινά σε πυκνά αλσύλλια.(Nowak, 1999, Silwa, 2008)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • θαμνόδασος
  • Ανύψωση εύρους
    0 έως 2000 μ
    0,00 έως 6561,68 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι μαυροπόδαρες γάτες είναι οι μικρότερες της ΑφρικήςΓάτεςείδος. Το σώμα καλύπτεται με ανοιχτό καφέ τρίχες με μαύρες έως σκούρες καφέ κηλίδες που καλύπτουν την πλάτη, τα πλευρά και το στομάχι. Σκούρες καφέ ρίγες παρόμοιες με τις κηλίδες εμφανίζονται στα μάγουλα, τα μπροστινά πόδια, τις αγκυλώσεις και την ουρά. Επιπλέον, η άκρη της ουράς είναι συμπαγής μαύρη (περίπου διπλάσιο πάχος από τις ρίγες γύρω από την ουρά). Η ουρά είναι κατά μέσο όρο 150 έως 200 mm, περίπου το μισό μήκος του σώματος. Το κάτω μέρος των ποδιών, το οποίο είναι συχνά ορατό λόγω του ψηφιακού στυλ του περπατήματος, είναι μαύρο, δίνοντας σε αυτό το είδος το κοινό του όνομα. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά, κατά μέσο όρο 1,93 κιλά, σε σύγκριση με 1,3 κιλά για τα θηλυκά.(Molteno, et al., 1998· Nowak, 1999· Silwa, 2008)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    1 έως 2,75 κιλά
    2,20 έως 6,06 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    337 έως 500 mm
    13,27 έως 19,69 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι μαυροπόδαρες γάτες είναι πιθανότατα πολυγυναικές, καθώς οι αρσενικές περιοχές επικαλύπτονται με έως και 5 θηλυκά σειρές, ενώ οι γάτες συνήθως επικαλύπτονται μόνο με ένα αρσενικό σπίτι. Πριν από το ζευγάρωμα, ο ψεκασμός ούρων της γυναίκας αυξάνεται για να διαφημίσει την ετοιμότητά της στο τοπικό αρσενικό. Η αναπαραγωγή είναι η μόνη φορά που οι μαυροπόδαρες γάτες βρίσκονται να συναναστρέφονται μεταξύ τους, εκτός από τα θηλυκά και τα γατάκια τους. Τα αρσενικά και τα θηλυκά συνδυάζονται μόνο για 5 έως 10 ώρες για ζευγάρωμα.(Molteno, et al., 1998; Silwa, 2004; Silwa, 2008)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Οι μαυροπόδαρες γάτες ζευγαρώνουν το φθινόπωρο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, γεννώντας μικρά τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο σε ένα υπόγειο κρησφύγετο. Τα θηλυκά μπορεί να έχουν πολλαπλές γέννες σε ένα χρόνο και τα μικρά έχουν καταγραφεί σε κρησφύγετα μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα θηλυκά έχουν κατά μέσο όρο 1 έως 3 απογόνους σε κάθε γέννα (1 έως 2 είναι πιο τυπικό). Η κύηση διαρκεί 59 έως 68 ημέρες και τα θηλυκά γεννούν μικρά από 60 έως 88 γραμμάρια βάρους. Τα μικρά αρχίζουν να βγαίνουν από το κρησφύγετό τους σε ηλικία 3 εβδομάδων και απογαλακτίζονται πλήρως σε ηλικία περίπου 6 εβδομάδων, όταν μπορούν να αρχίσουν να πιάνουν το δικό τους θήραμα. Τα θηλυκά γίνονται ώριμα σε ηλικία 14 έως 21 μηνών.(de Magalhaes and Costa, 2009· IUCN Cat Specialist Group, 1996· Molteno, et al., 1998· Nowak, 1999)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι μαυροπόδαρες γάτες μπορούν να αναπαραχθούν έως και 4 φορές το χρόνο, αν και λιγότερες γέννες είναι πιο συνηθισμένες.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οι μαυροπόδαρες γάτες μπορούν να αναπαραχθούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Το ζευγάρωμα είναι πιο συνηθισμένο την άνοιξη.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 3
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    1,71
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    2
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    59 έως 68 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    66 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    30 έως 35 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    14 έως 21 μηνών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    14,8 μήνες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    14,5 μήνες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    434 ημέρες
    Μια ηλικία

Οι θηλυκές μαυροπόδαρες γάτες παρέχουν όλες τις επενδύσεις μετά τη σύζευξη σε απογόνους. Καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, τα θηλυκά επενδύουν πολύ στα μικρά τους. Ξεκινώντας από την ηλικία των 3 εβδομάδων περίπου, τα θηλυκά αρχίζουν να φέρνουν πίσω ζωντανά θηράματα για να εξασκηθούν στους απογόνους τους στην αλίευση θηραμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα θηλυκά φέρνουν πίσω έως και το 50% των αλιευμάτων τους σε μια νύχτα. Οι νέοι μπορεί να κληρονομήσουν έδαφος από τη μητέρα τους.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Nowak, 1999· Silwa, 1999· Silwa, 2008)

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • κληρονομεί μητρική/πατρική επικράτεια

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Λίγα είναι γνωστά για το προσδόκιμο ζωής στις μαυροπόδιες γάτες, αλλά πιστεύεται ότι ζουν έως και 13 χρόνια, έως και 15,6 χρόνια σε αιχμαλωσία.(de Magalhaes and Costa, 2009· IUCN Cat Specialist Group, 1996)

υπενθύμιση της κυνικής κουζίνας της claudia

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι μαυροπόδαρες γάτες είναι μοναχικές, συναντώνται μόνο με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής ή ως μητέρα με εξαρτώμενους απογόνους. Είναι κυρίως νυκτόβιο είδος, σπάνια συναντώνται και καταφεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε λαγούμια άλλων ζώων, σε πυκνά αλσύλλια ή σε σπηλιές ή σχισμές.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Molteno, et al., 1998· Nowak, 1999· Silwa, 1999· Silwa, 2004· Silwa, 2008)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • τρομερός
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    10 to 20 km^2

Εύρος Εστίας

Το ανδρικό σπίτι κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 13 έως 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το γυναικείο σπίτι κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 10 έως 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ενώ η επικάλυψη μεταξύ των φύλων είναι κοινή και μπορεί να αποτελεί έως και το 50% του εύρους ενός σπιτιού, τα άτομα σπάνια περνούν σημαντικό χρόνο μαζί (συνήθως μόνο για αναπαραγωγή). Το εύρος ενός αρσενικού μπορεί να επικαλύπτεται με έως και 5 ξεχωριστές σειρές θηλυκών. Η επικράτεια επισημαίνεται με ψεκασμό ούρων και στα δύο φύλα, όχι μόνο στα σύνορα, αλλά και σε περιοχές που χρησιμοποιούνται συνήθως από το άτομο. Μια μελέτη υπολόγισε την πυκνότητα πληθυσμού σε 0,17 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Molteno, et al., 1998· Nowak, 1999· Silwa, 1999· Silwa, 2004· Silwa, 2008)

μέγεθος σκύλου

Επικοινωνία και Αντίληψη

Επειδή είναι μοναχικές, οι μαυροπόδιες γάτες επικοινωνούν ως επί το πλείστον μέσω αρωματικών σημαδιών, κυρίως με ψεκασμό ούρων. Ο ψεκασμός ούρων έχει δύο κύριες χρήσεις. τόσο ως διαφήμιση για θηλυκά προς αρσενικά προζευγάρωμα όσο και για οριοθέτηση εδάφους. Η μητέρα και τα μικρά τους επικοινωνούν φωνητικά. Το θηλυκό άρωμα χαρακτηρίζεται περισσότερο σε περιόδους που είναι σεξουαλικά δεκτικά, επομένως πιστεύεται ότι προσελκύει κυρίως τους αρσενικούς συντρόφους.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Molteno, et al., 1998· Silwa, 1999· Silwa, 2004· Silwa, 2008)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • φερομόνες
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι μαυροπόδαρες γάτες τρώνε μια μεγάλη ποικιλία μικρών ζώων, το 98% των οποίων είναι θηλαστικά και πουλιά, τα θηλαστικά αποτελούν το 72% και τα πουλιά το 26% της διατροφής. Τα ζώα που ζύγιζαν λιγότερο από 40 g αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ της βάσης της λείας τους. Τα μεγαλύτερα ζώα αλιεύονταν κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα μικρότερα θηράματα δεν ήταν διαθέσιμα. Αυτά τα μεγαλύτερα ζώα μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Το υπόλοιπο 2% των θηραμάτων αποτελείται από μικρά αμφίβια, ερπετά και ασπόνδυλα.(Nowak, 1999, Silwa, 2008)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Λίγα είναι γνωστά για τη θήρευση αυτού του είδους. Σε αντίθεση με πολλούςαιλουροειδή, η ανθρώπινη θήρα σε αυτές τις γάτες είναι σχετικά σπάνια. Οι νυχτερινές τους συνήθειες, η μυστικοπαθής συμπεριφορά και τα στίγματα τους δυσκολεύουν την παρατήρησή τους.(«Utah's Hogle Zoo», 2008)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι μαυροπόδαρες γάτες είναι κυρίαρχα αρπακτικά μικρών θηλαστικών και πτηνών στις περιοχές που κατοικούν.(Silwa, 1999; Silwa, 2008)



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι μαυροπόδαρες γάτες είναι σημαντικοί θηρευτές μικρών τρωκτικών, τα οποία μπορεί να είναι παράσιτα στις καλλιέργειες ή στα νοικοκυριά ή να μεταφέρουν ασθένειες.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τις μαυροπόδαρες γάτες στον άνθρωπο, αν και μπορεί να δαγκώσουν για αυτοάμυνα, όπως όταν τις παρενοχλούν. Τα θηράματά τους είναι μικρά και δεν περιλαμβάνουν ανθρώπινα ζώα.

Κατάσταση Διατήρησης

Οι πληθυσμοί των μαυροπόδαρων γατών μειώνονται λόγω της υποβάθμισης των οικοτόπων, των απειλών από τους κυνηγούς και των δηλητηριωδών δολωμάτων που τίθενται για άλλα αρπακτικά. Είναι παράνομο το κυνήγι μαυροπόδαρων γατών στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Η γκάμα τους περιλαμβάνει πολλά εθνικά πάρκα και άλλες περιοχές άγριας φύσης, όπως το Εθνικό Πάρκο Addo Elephant, το Εθνικό Πάρκο Karoo, το Makgadikgadi Pans και το Mountain Zebra National Park. Οι μαυροπόδαρες γάτες φαίνεται να είναι πιο σπάνιες από άλλες μικρές, αφρικανικέςαιλουροειδήκαι οι πληθυσμοί φαίνεται να είναι κατακερματισμένοι. Λίγα είναι γνωστά για τη φυσική τους ιστορία.(IUCN Cat Specialist Group, 1996· Nowak, 1999· Silwa, 2008)

Συνεισφέροντες

Ian Cheesman (συγγραφέας), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (επιμέλεια, εκπαιδευτής), University of Wisconsin-Stevens Point, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.