Fratercula cirrhatatufted puffin

Της Katie Stirling

Γεωγραφική Εύρος

Τα φουντωτά είναι θαλάσσια πουλιά του Βόρειου Ειρηνικού που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά φωλιάζουν κατά μήκος των ακτών από την Κάτω Καλιφόρνια έως την Αλάσκα και πέρα ​​από τον ωκεανό από την Ιαπωνία έως τις ακτές της βορειοανατολικής Ασίας. (Gaston 1998)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Ειρηνικός ωκεανός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Αν και τα κολοκυθάκια περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στον ωκεανό, χτίζουν τις φωλιές τους στις ακτές των νησιών και των παράκτιων περιοχών. Απαιτούν ακτές με απότομες, χλοώδεις, επικλινείς εκτάσεις με χώμα που τους επιτρέπει να τρυπώνουν. Σε πιο βραχώδεις περιοχές, οι φυσαλίδες χτίζουν τις φωλιές τους στους βράχους και στις όψεις των βράχων. Προτιμούν ψηλά μέρη που τους επιτρέπουν να κατεβαίνουν και να αποκτούν ορμή. Τα δύσκολα φτερά τους τους δυσκολεύουν να πετάξουν από το νερό ή τη στεριά χωρίς βοήθεια. Προτιμούν απομονωμένες περιοχές όπου προσφέρεται κάποια προστασία από το περιβάλλον τους. Τα λαγούμια τους έχουν συνήθως μήκος δύο έως έξι πόδια και διάμετρο τέσσερις έως έξι ίντσες. Σε πολύ πυκνοκατοικημένες αποικίες, τα λαγούμια δύο ή τριών ζώων τρέχουν μερικές φορές μαζί. (Paul 1994, Gaston 1998, Jewett 1953)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • Aquatic Biomes
  • πελαγικός
  • παραλιακός

Φυσική περιγραφή

Fratercula cirrhataείναι παρόμοιο σε μέγεθος με τα κοράκια, με μέσο μήκος 15 ίντσες και άνοιγμα φτερών 15 ίντσες. Το μέγεθος ποικίλλει λίγο από τοποθεσία σε τοποθεσία: τα ζώα του δυτικού Ειρηνικού τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτερα από τα ζώα του ανατολικού. Υπάρχει επίσης διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των φύλων καθώς τα αρσενικά πουλιά τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.



Το χειμώνα, καθώς οι φουσκωτές προετοιμάζονται για την ανοιξιάτικη αναπαραγωγή, τα χρώματά τους γίνονται πιο διακοσμητικά, πιθανώς για να προσελκύσουν τους συντρόφους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύσσουν ένα καστανόμαυρο σώμα, με μερικά λευκά φτερά να καλύπτουν την κάτω πλευρά του φτερού, ένα λευκό πρόσωπο και γυαλιστερά, κίτρινα λοφία πάνω και πίσω από το μάτι. Ο λογαριασμός είναι κυρίως έντονο κόκκινο, με κίτρινες και μερικές φορές πράσινες ενδείξεις. Όταν η αναπαραγωγή τελειώνει στις αρχές του καλοκαιριού, τα κολοκυθάκια χάνουν τα λοφία τους, τα φωτεινά χρώματα του ράμφους γίνονται θαμπό κοκκινοκαφέ και η κοιλιά είναι διάστικτη με κάποιες ανοιχτό καφέ κηλίδες. Τα πόδια και τα πόδια τους είναι κόκκινα ή πορτοκαλοκόκκινα όλο το χρόνο.

Τα νεανικά φουσκώματα μοιάζουν με ενήλικες του χειμώνα, αλλά με γκρι-καφέ στήθος, λευκή κοιλιά και ρηχό, καφέ μίσχο. (Gaston 1998, Gabrielson 1970)



ημερολόγιο σκύλου
  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    700 to 840 g
    24.67 to 29.60 oz
  • Μέση μάζα
    760 γρ
    26,78 oz

Αναπαραγωγή

Κατά την περίοδο πριν από την ωοτοκία, μεγάλες ομάδες φουσκωτών συγκεντρώνονται στην ξηρά από την αποικία φωλιάς τους και συμμετέχουν σε έντονες ερωτοτροπίες και συχνές συναναστροφές. Παρόμοιες συμπεριφορές συμβαίνουν στη στεριά την ίδια στιγμή, με τα κολοκυθάκια να φλερτάρουν τους συντρόφους τους μέσω του skypointing (πετώντας ευθεία προς τα πάνω), του ποδαρίσματος και της τιμολόγησης (δύο πουλιά τρίβουν τους λογαριασμούς τους μεταξύ τους).

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Fratercula cirrhataσυνήθως ξεκινούν την αναπαραγωγή τον Απρίλιο, αν και η δραστηριότητα ζευγαρώματος έχει παρατηρηθεί ήδη από τον Μάρτιο και μέχρι τον Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κάθε θηλυκό αυγό γεννά ένα υπόλευκο αυγό, μερικές φορές με αμυδρά μπλε και καφέ σημάδια, συνήθως μεταξύ τέλη Απριλίου και αρχές Ιουνίου. Τα αυγά που παράγονται αργότερα από τον Ιούνιο είναι απίθανο να δώσουν νεογέννητα. Η περίοδος αιχμής ωοτοκίας διαρκεί συνήθως περίπου δύο εβδομάδες σε κάθε αποικία. Και οι δύο γονείς βοηθούν στην επώαση, η οποία διαρκεί από 40 έως 53 ημέρες.



Μόλις εκκολαφθούν οι νεοσσοί, ο ρυθμός ανάπτυξής τους ποικίλλει μεταξύ των αποικιών και από έτος σε έτος. Η διαφορά εξαρτάται από τις συνθήκες σίτισης της τοποθεσίας τους. Και οι δύο γονείς φέρνουν με τη σειρά τους φαγητό στα κοτόπουλα, κάτι που συμβαίνει δύο έως τρεις φορές την ημέρα, και πιο συχνά το πρωί και νωρίς το βράδυ. Οι νεοσσοί παραμένουν στο λαγούμι και βασίζονται στους γονείς τους μέχρι να πεταχτούν, κάτι που συμβαίνει συνήθως 45-55 ημέρες μετά την εκκόλαψη. Δεν υπάρχει γονική μέριμνα μετά την γέννηση, και το φούσκωμα φεύγει πρώτα από τη φωλιά για την ανοιχτή θάλασσα μόνο του και τη νύχτα. Τα νεαρά puffin συνήθως δεν επιστρέφουν στην αποικία για σχεδόν δύο χρόνια, περνώντας όλο τον χρόνο τους στη θάλασσα. Τα Puffins ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των τριών ετών, αλλά τα περισσότερα ζευγαρώνουν μέχρι τα τέσσερα.

Τα νεαρά φυτρώνουν κατά τον πρώτο χειμώνα τους στη θάλασσα και ξανά το επόμενο φθινόπωρο. Οι ενήλικες φυσαλίδες ξεφυτρώνουν εντελώς μετά την περίοδο αναπαραγωγής και εν μέρει πριν από την αναπαραγωγή. (Gaston 1998, Kessel 1989, Paul 1994)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα φουντωτά φουντωτά αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Fratercula cirrhataσυνήθως ξεκινούν την αναπαραγωγή τον Απρίλιο, αν και η δραστηριότητα ζευγαρώματος έχει παρατηρηθεί ήδη από τον Μάρτιο και μέχρι τον Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    ένας
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    40 έως 53 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    45 έως 55 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    45 έως 55 ημέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    3-4 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    3-4 χρόνια

Και οι δύο γονείς επωάζουν, προστατεύουν και ταΐζουν τα αναπτυσσόμενα μικρά τους μέχρι να πεταχτούν.



  • Γονική Επένδυση
  • καμία γονική συμμετοχή
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα Puffins είναι άκρως κοινωνικά ζώα. Ζουν σε μεγάλες αποικίες και ψαρεύουν μαζί σε κοπάδια από 10 έως 25 πουλιά. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με έναν εισβολέα κοντά στο λαγούμι τους, τα φουσκωτά ανοίγουν τους λογαριασμούς τους και χαμηλώνουν το κεφάλι τους και μπορεί να ακολουθήσουν αυτήν την ενέργεια με παλμό ή κλωτσιές. Όταν οι ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται, ανοίγουν τα φτερά τους, ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους, πατούν τα πόδια τους και παλεύουν με τους αντιπάλους τους. Τέτοιες εκθέσεις συχνά προσελκύουν πλήθη πουλιών να παρακολουθήσουν.

Κάθε χρόνο τα puffins ξεχειμωνιάζουν στον ωκεανό. Τα αδιάβροχα φτερά τους και η ικανότητά τους να πίνουν αλμυρό νερό και να πιάνουν ψάρια καθιστούν δυνατή την παραμονή για μεγάλες περιόδους στη θάλασσα. Διασκορπίζονται ευρέως ενώ βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά επιστρέφουν στην αποικία όπου γεννήθηκαν, και συνήθως στον ίδιο σύντροφο, κάθε χρόνο για αναπαραγωγή. Είναι άγνωστο πώς το κάνουν αυτό, αλλά εικάζεται ότι χρησιμοποιούν ήχους, μυρωδιές ή οπτικές ενδείξεις από τον ουρανό ή τον ωκεανό για να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους. (Gaston 1998, Paul 1994, Kessel 1989)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κολυμβητικός
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • Κοινωνικός

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα φουντωτά φουσκωτά έχουν περιορισμένο εύρος κλήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός χαμηλού θορύβου που ακούγεται συνήθως από το υπόγειο σε αποικίες αναπαραγωγής. Οι νεοσσοί συχνά τιτιβίζουν για να δείξουν ότι θέλουν φαγητό. Χρησιμοποιούν στάσεις και άλλες φυσικές ενδείξεις για να επικοινωνήσουν επίσης.

Χρησιμοποιούν άγνωστες ενδείξεις για να βρουν τον δρόμο της επιστροφής από την απεραντοσύνη του ανοιχτού ωκεανού στις αποικίες που φωλιάζουν στις οποίες γεννήθηκαν.

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα φουντωτά puffin είναι κυρίως τροφοδότες offshore. Κατά τη διάρκεια της φωλιάς, και όταν η τροφή είναι σε αφθονία, μπορεί να τρέφονται στην ακτή. Η διατροφή των νεοσσών είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μικρά ψάρια, ενώ η διατροφή των ενηλίκων είναι πιο ποικίλη. Οι ενήλικες θηρεύουν κυρίως γαύρους και άλλα μικρά ψάρια, αλλά τρώνε επίσης καλαμάρια, χταπόδι, καβούρια, ζωοπλαγκτόν και μέδουσες.

Όταν κυνηγούν ψάρια, τα φουσκώματα συνήθως επιτίθενται στα ψάρια στα σχολεία.

Τα Puffins πετούν πολύ κοντά στο νερό και τρέφονται βουτώντας κάτω από το νερό πιάνοντας τη λεία τους στο στόμα τους. Μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για 20 έως 30 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να κολυμπήσουν. Όταν παίρνουν φαγητό στα μικρά τους, κρατούν συνήθως περίπου 10 ψάρια στο στόμα τους ενώ επιστρέφουν στη φωλιά, αλλά έχουν παρατηρηθεί να κουβαλούν μέχρι και 6o ψάρια στους λογαριασμούς τους τη φορά. Τα Puffins χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να κρατούν τα ψάρια από τον αγκαθωτό ουρανίσκο στο στόμα τους ενώ ανοίγουν το ράμφος τους για να πιάσουν περισσότερα ψάρια. (Arctic Studies Center 1997, Jewett 1953, Gaston 1998)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • μαλάκια
  • υδρόβια καρκινοειδή
  • cnidarians
  • ζωοπλαγκτόν

Αρπακτικά

Τα φουντωτά φουντάκια προστατεύουν τα μικρά τους φωλιάζοντας σε υπεράκτια νησιά και σε λαγούμια. Οι ενήλικες είναι γρήγοροι στην πτήση και περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στον ανοιχτό ωκεανό. Τα Puffins μπορεί να θηρεύονται από καρχαρίες και άλλα μεγάλα θαλασσοπούλια.

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα Puffins είναι σημαντικά αρπακτικά των μικρών ψαριών και των θαλάσσιων ασπόνδυλων στις περιοχές στις οποίες ζουν.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα φουντωτά puffins κυνηγούνταν ιστορικά για φαγητό. Το κυνήγι φουσκωτών αποθαρρύνεται στις μέρες μας στα περισσότερα μέρη και απαγορεύεται από το νόμο σε άλλα, αλλά οι άνθρωποι που εξακολουθούν να τα κυνηγούν προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν μόνο ζώα που δεν αναπαράγονται. Στο παρελθόν, τα δέρματα χρησιμοποιούνταν για να φτιάξουν σκληρά πάρκα που φοριόνταν από τα πούπουλα. Τα Puffins χρησιμοποιούνται επίσης ως τουριστικά αξιοθέατα για κοινότητες κοντά σε υγιείς αποικίες, αλλά οι επισκέπτες πρέπει να παρακολουθούν τα πουλιά από τον ωκεανό. Επειδή οι ανθρώπινες διαταραχές μπορεί να αναγκάσουν τα φουσκώματα να εγκαταλείψουν τις τοποθεσίες φωλεοποίησης τους, συχνά απαγορεύεται στους ανθρώπους να προσγειώνονται στα σημεία φωλεοποίησης. Τα Puffins είναι επίσης δείκτες ενός υγιούς ωκεανού και δείχνουν στους ανθρώπους πότε παρατηρείται υπεραλίευση. Όταν υπάρχουν λιγότερα ψάρια στον ωκεανό, τα puffins φέρνουν μια αισθητά μειωμένη ποσότητα ψαριών στην ξηρά. (Paul 1994, Kessel 1989)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού
  • οικοτουρισμός

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Fratercula cirrhataδεν κάνει κακό στους ανθρώπους. Τα Puffins θα βλάψουν τους ανθρώπους μόνο όταν εισβάλλουν στις τοποθεσίες φωλιάς τους. Έχουν ένα ράμφος αρκετά δυνατό για να δαγκώσει μέσα από ένα ανθρώπινο δάχτυλο μέχρι το κόκκαλο. (Lockley 1953)

Κατάσταση Διατήρησης

Fratercula cirrhataδεν είναι απειλούμενο είδος, αλλά σε ορισμένες τοποθεσίες ο αριθμός του μειώνεται. Στην Αλάσκα, είναι πολύ άφθονα, αλλά οι αποικίες θαλάσσιων πτηνών της Αλάσκας προστατεύονται από ομοσπονδιακούς και κρατικούς νόμους. Επίσης, συχνά απαιτείται άδεια για την προσγείωση σε νησιά όπου φωλιάζουν φωλιές. Στις αποικίες φουσκωτών κατά μήκος των ακτών της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, το μέγεθος του πληθυσμού μειώνεται από τις αρχές του αιώνα λόγω της μείωσης του αριθμού των ψαριών, της ρύπανσης των ωκεανών και των πετρελαιοκηλίδων. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα είδη, τα φουσκώματα έχουν πέσει θύματα της επέκτασης των ανθρώπων. Για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν την κατάληψη της γης που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για φωλιά φωλιάς από τον άνθρωπο, έχουν δημιουργηθεί ορισμένα προγράμματα για την αποκατάσταση των πρώην αποικιών φωλιάσματος και τη μείωση του κινδύνου για τους πληθυσμούς με την ίδρυση περισσότερων θέσεων φωλιάς. (Paul 1994, Small 1994)

Αλλα σχόλια

Οι φουντωτές φουσκωτές έχουν τρία κύρια αρπακτικά: τις χιονισμένες κουκουβάγιες, τους φαλακρούς αετούς και τις αρκτικές αλεπούδες. Τα Puffins προσπαθούν να επιλέξουν ενδιαιτήματα στα οποία θα είναι δύσκολο να φτάσουν οι αλεπούδες και η γέννηση των αυγών τους σε λαγούμια τα καθιστά απρόσιτα για το αρπακτικό. Ωστόσο, οι αλεπούδες φαίνεται να προτιμούν το ρουφηξιά από άλλα πουλιά, καθιστώντας το πουλί κύριο στόχο. (Gaston, 1998, Jewett 1953)

μπιντέ σκύλου

Συνεισφέροντες

Katie Stirling (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.