Fratercula corniculata κέρατο φουσκωτό

Της Ιρίνα Κατανέσκου

Γεωγραφική Εύρος

Fratercula corniculata, κερασφόρα φουσκώματα, είναι ευρέως διαδεδομένο στον Ειρηνικό και την χαμηλή Αρκτική. Αναπαράγεται κατά μήκος των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας, σε ορισμένα νησιά και χερσονήσους γύρω από την Αλάσκα και κατά μήκος της ακτής της Βερίγγειας Θάλασσας της Ρωσίας. Διαχειμάζει στα ανοιχτά, κυρίως στον Βόρειο Ειρηνικό. Το είδος βρίσκεται συνήθως σε ρωσικά νησιά, αλλά μπορεί επίσης να το δει κανείς στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας και της Βρετανικής Κολομβίας, σπάνια τόσο νότια όσο η νότια Καλιφόρνια. Τα κερασφόρα φουσκώματα τείνουν να μένουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον δεν έχουν παγώσει.

Στην Αλάσκα, το 50% του συνόλου των ατόμων ζει ενενήντα χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της δυτικής ακτής, στα νησιά Semidi.(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Harrison, 1983; Hatch, 1983a)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Ειρηνικός ωκεανός
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • ολαρκικός

Βιότοπο

Τα κερασφόρα φωλιά φωλιάζουν σε μπλόφες σπασμένου βράχου ή ρωγμές σε γκρεμούς κοντά στην ακτογραμμή. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν λαγούμια σε ορεινές περιοχές. Στα νησιά Semidi, εμφανίζονται στον ίδιο βιότοπο με τα auklets parakeet (Aethia psittacula).(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Hatch, 1983a)



Τα κερασφόρα φουσκώματα αναζητούν τροφή στις ακτές κοντά στις αποικίες αναπαραγωγής τους, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του έτους στα παράκτια ύδατα. Δεν δείχνουν προτίμηση σε σχέση με τη θερμοκρασία του νερού ή την αλατότητα. Ξεχειμωνιάζουν στην ξηρά, προτιμώντας ανοιχτές θαλάσσιες περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς πελαγικών ψαριών με τα οποία τρέφονται.(Gatson, et al., 1998· Hoyo, et al., 1996)

  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • πολικός
  • γήινος
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • Aquatic Biomes
  • παραλιακός

Φυσική περιγραφή

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    581 to 648 g
    20.48 to 22.84 oz
  • Μέση μάζα
    532 γρ
    18,75 oz
  • Μέσο μήκος
    32 εκ
    12,60 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    185,7 έως 199,6 χλστ
    7,31 έως 7,86 ίντσες
  • Μέσο άνοιγμα φτερών
    188,7 χλστ
    7,43 ίντσες

Αναπαραγωγή

Η πιο συνηθισμένη ώρα για ζευγάρωμα είναι είτε το πρωί είτε το βράδυ. Τα πουλιά δείχνουν την ετοιμότητά τους με το κούνημα του κεφαλιού, το οποίο μπορεί να γίνει είτε στην ξηρά είτε στο νερό. Κατά τη διάρκεια αυτής της προβολής, ο λογαριασμός μπορεί να είναι ανοιχτός ή κλειστός. Τα μέλη ενός ζευγαριού μπορούν αμοιβαία να υποκλίνονται ή να βάζουν τους λογαριασμούς τους δίπλα δίπλα. Τα κερασφόρα φουσκώματα σχηματίζουν μονογαμικά ζεύγη.



Τα αρσενικά μπορούν να κάνουν μια επίδειξη κολύμβησης στην οποία σηκώνονται από το νερό και εκτείνουν το λαιμό τους προς τα πάνω. Στη συνέχεια κουνούν τα κεφάλια τους, και αυτή τη στιγμή παρατηρείται συχνά τοποθέτηση. Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα κυρίως στο νερό με μερικές σπάνιες περιπτώσεις στην ξηρά.('Alaska Seabird Information Series', 2006; Gatson, et al., 1998)

πώς να προστατεύσετε τα πατώματα σκληρού ξύλου από τα ούρα του σκύλου
  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι γενικές αναπαραγωγικές συμπεριφορές των κερασφόρων φουσκωτών δεν είναι τόσο γνωστές όσο αυτές των περισσότερων auks. Τα πουλιά φτάνουν στις αποικίες αναπαραγωγής μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Οι αποικίες είναι συνήθως μικρές. Οι θέσεις φωλιάσματος βρίσκονται σε απότομες πλαγιές ή γκρεμούς και οι φωλιές συνήθως χωρίζονται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Η ίδια η φωλιά μπορεί να βρίσκεται σε ένα λαγούμι, σε μια σχισμή βράχου (συνήθως) ή κάτω από έναν ογκόλιθο. Είναι επενδεδυμένο με φτερά, γρασίδι ή συντρίμμια που συλλέγονται και από τα δύο φύλα.

Ένα ζευγάρι ζευγαρώματος παράγει ένα αυγό, το οποίο έχει σχήμα οβάλ. Εάν χαθεί το αυγό, αντικαθίσταται σε 10 έως 21 ημέρες. Το ίδιο το αυγό είναι γκρι με μωβ κουκκίδες, ένα είδος κηλίδωσης που υποδηλώνει μια προγονική συνήθεια να γεννούν τα αυγά στο ύπαιθρο. Τα κερασφόρα αβγά καλύπτονται γρήγορα από γκουάνο και άλλα υπολείμματα. Επωάζουν για περίπου 41 ημέρες και τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά συμμετέχουν στη φροντίδα και την επώαση των αυγών.



Μετά την εκκόλαψη του αυγού, η γονική φροντίδα συνεχίζεται για 6 ημέρες. Το τάισμα ενός νεοσσού γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τους δύο γονείς. Ο νεοσσός μπορεί να διαχειρίζεται τη θερμοκρασία του σώματός του μεταξύ 5 και 6 ημερών μετά την εκκόλαψη. Μετά από αυτό και για τις επόμενες 35 ημέρες, ο νεοσσός μένει μόνος στη φωλιά ενώ και οι δύο γονείς του φέρνουν φαγητό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις φροντίδας μετά το βλέμμα και οι νεοσσοί φεύγουν μόνοι τους τη νύχτα. Τα κερασφόρα φουσκώματα φτάνουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα μεταξύ 3 και 5 ετών.

Δεν είναι γνωστά πολλά για τη διαδικασία τήξης, εκτός από το ότι λαμβάνει χώρα από το φθινόπωρο έως το χειμώνα, και τα στολίδια γραμμών πέφτουν στο τέλος της φροντίδας του νεοσσού.

Όπως ορισμένα άλλα θαλάσσια πουλιά, τα θηλυκά έχουν αδένες αποθήκευσης σπέρματος. Δεν είναι γνωστό αν είναι λειτουργικά.(Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Hatch, 1983b)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • αποθήκευση σπέρματος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα κερασφόρα φουσκώματα αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα κερασφόρα φουσκώματα αναπαράγονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    ένας
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    40 έως 42 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    34 έως 40 ημέρες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    35 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    3 έως 5 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    3 έως 5 χρόνια

Τα θηλυκά κερασφόρα γεννούν ένα μόνο αυγό την άνοιξη, το οποίο επωάζεται και από τους δύο γονείς για 41 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη του αυγού, οι γονείς φροντίζουν τον νεοσσό για την επόμενη εβδομάδα. Ο νεοσσός γεννιέται αλτριωτικός, αλλά είναι σε θέση να θερμορρυθμίζεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την εκκόλαψη. Μετά από αυτό, ο νεοσσός μένει μόνος στη φωλιά για τις επόμενες 37 έως 46 ημέρες ενώ οι γονείς τον παρακολουθούν μόνο για τάισμα. Τα ζευγάρια υπερασπίζονται τις φωλιές τους και τα αρσενικά τους συντρόφους τους. Τα αρσενικά δείχνουν μια απειλή και τσακώνονται αν προκληθούν.(Gatson, et al., 1998; Hatch, 2002)

τα χείλη του σκύλου
  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής τουFratercula corniculataδεν είναι καλά μελετημένο. Ορισμένες εκτιμήσεις είναι ότι μπορεί να επιβιώσει 20 χρόνια ή περισσότερο.(Gatson, et al., 1998)



Στην αιχμαλωσία το κερασφόρο φουσκωτό δεν τα πάει καλά, ειδικά όταν λαμβάνεται ως γκόμενο. Η διατροφή ενός κοτόπουλου πρέπει να συμπληρώνεται με βιταμίνες διαφορετικά πεθαίνει γρήγορα λόγω υποσιτισμού και βακτηριακών λοιμώξεων.(Tocidlowski, et al., 1997)

  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    20 (χαμηλά) χρόνια

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Αυτά τα πουλιά συνήθως δεν είναι φωνητικά, αλλά γίνονται έτσι όταν απειλούνται. Είναι ημερήσιες και η ώρα αιχμής για να βρίσκονται στην ξηρά είναι μεταξύ 8 π.μ. και 12 μ.μ. Δεν αλληλεπιδρούν με άλλα auks στις αποικίες τους.

Τα κερασφόρα φουσκώματα είναι νομαδικά και μετακινούνται από τις περιοχές αναπαραγωγής όταν είναι πολύ παγωμένα.(Freethy, 1987; Hatch, 1983a)

Οι πυκνότητες των κερασφόρων αποικιών φουσκωτών καθορίζονται από τη διαθεσιμότητα της θέσης φωλιάς. Όσο υψηλότερη είναι η περιοχή αναπαραγωγής πάνω από το νερό, τόσο λιγότερο ευνοϊκή θεωρείται.

Fratercula corniculataχειμώνες κοντά στις περιοχές αναπαραγωγής και τα άτομα παρεμβάλλονται σε χαμηλές πυκνότητες. Ωστόσο, οι τοποθεσίες και τα σχέδια που ξεχειμωνιάζουν είναι ελάχιστα γνωστά.

Το πέταγμα του κερασφόρου φουσκώματος χαρακτηρίζεται από γρήγορη απογείωση. Μετά την πτήση, αυτά τα πουλιά χτυπούσαν τα φτερά τους με ένα γρήγορο αλλά ρηχό σχέδιο. Πετάνε τουλάχιστον τριάντα μέτρα πάνω από τη θάλασσα.(Freethy, 1987; Hoyo, et al., 1996)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • μύγες
  • κολυμβητικός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • αποικιακός

Εύρος Εστίας

Η τυπική περιοχή φωλιάς είναι άγνωστη, αλλά τα άτομα χρειάζονται σχεδόν δύο μέτρα μεταξύ των φωλιών. Το ζεύγος φωλιάς υπερασπίζεται την τοποθεσία του.(Gatson, et al., 1998· Hoyo, et al., 1996)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Η παρακολούθηση αυτών των πτηνών είναι δύσκολη και λίγα είναι γνωστά για την επικοινωνία τους. Είναι σαφές ότι τα κερασφόρα πουλιά δεν είναι πολύ φωνητικά πουλιά. Όταν παράγει θόρυβο, είναι χαμηλός τόνος και συγκρίνεται με ένα βογγητό ή γρύλισμα. Στην επιθετική άμυνα παράγουν έναν ήχο που περιγράφεται ως 'A-gaa-kah-kha-kha' και κατά τη διάρκεια της κίνησης του κεφαλιού υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο 'op-op-op-op.' Οι οπτικές επιδείξεις είναι σημαντικές για το σχηματισμό ζευγαριών, την ερωτοτροπία και την άμυνα της φωλιάς. Όπως όλα τα πουλιά, τα κερασφόρα φουσκώματα αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω οπτικών, ακουστικών, απτικών και χημικών ερεθισμάτων.(Golubova και Nazarkin, 2009; Hatch, 1983a)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το κύριο συστατικό των κερασφόρων φουσκωτών είναι τα ψάρια όπως οι νεαρές ρέγγες (γένοςΚλουπέα), capelin (γένοςMallotus), και λόγχες άμμου (γένοςΑμμοδύτες). Τα Puffins, επίσης, μερικές φορές λεηλατούν τον σολομό (γένοςOncorhynchus) και μπακαλιάρος (γένοςGadus). Αιχμαλωτίζουν ψάρια με επιφανειακές καταδύσεις. Το καλοκαίρι η διατροφή ποικίλλει. Μπορεί να περιλαμβάνει ψάρια, καλαμάρια (κατηγορίαΚεφαλόποδα), και άλλα ασπόνδυλα. Οι δίαιτες σαράντα ενός ατόμων από τα νησιά Buldir περιείχαν, κατά σειρά αφθονίας, καλαμάρια, μετά ψάρια και μετά θαλάσσια σκουλήκια (Πολυχαιτα). Η διατροφή του κερασφόρου φουσκώματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έχει μελετηθεί καλά. Οι νεοσσοί φουσκωτών τρέφονται κυρίως με ωμά ψάρια.(Alaska Seabird Information Series, 2006; Gatson, et al., 1998; Golubova and Nazarkin, 2009)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • μαλάκια
  • υδρόβια ή θαλάσσια σκουλήκια
  • υδρόβια καρκινοειδή
  • άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα

Αρπακτικά

Fratercula corniculataθηρεύεται κυρίως από εισαγόμενα είδη. Στα σημαντικά αρπακτικά περιλαμβάνονταιαρκτική αλεπού,κόκκινη αλεπού, καιΝορβηγικοί αρουραίοι. Ωστόσο, η θήραση δεν επηρεάζει ουσιαστικά τους πληθυσμούς των κέρατων φουσκωτών λόγω των δυσπρόσιτων θέσεων φωλιάς τους.('Alaska Seabird Information Series', 2006)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα κερασφόρα ρουφηξιά θηρεύουν ψάρια, καλαμάρια και θαλάσσια σκουλήκια, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος αυτού του θηράματος στους πληθυσμούς θηραμάτων είναι άγνωστος. Έχουν μικρό αντίκτυπο σε άλλα αύρα λόγω των απομονωμένων χώρων φωλιάς που προτιμά αυτό το είδος.('Alaska Seabird Information Series', 2006; Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι ντόπιοι της Αλάσκας χρησιμοποιούσαν κέρατα φουσκώματα ως φαγητό και ρούχα. Τα παρκά είναι φτιαγμένα από το σκληρό δέρμα αυτού του auk και τα φτερά παρέχουν στους ντόπιους περαιτέρω μόνωση. Τα αυγά εξακολουθούν να συλλέγονται ως τροφή στην περιοχή Bering Straight με ελάχιστη επίδραση στους πληθυσμούς.Fratercula corniculataείναι επίσης το επίκεντρο του τουρισμού σε ορισμένες περιοχές της Αλάσκας.('Alaska Seabird Information Series', 2006)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Αυτό το είδος δεν έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.('Alaska Seabird Information Series', 2006)

έγκυος σκύλος που χάνει τα μαλλιά

Κατάσταση Διατήρησης

Ο εκτιμώμενος πληθυσμός αναπαραγωγής για τα κερασφόρα πουλιά σήμερα είναι 1,2 εκατομμύρια πουλιά, με τα περισσότερα να αναπαράγονται σε νησιά στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί αναπαραγωγής βρίσκονται στα νησιά Semidi με 350.000 κτηνοτρόφους.(Gatson, et al., 1998)

Οι αριθμοί αναπαραγωγής με κερασφόρους φουσκωτούς φαίνεται να έχουν μειωθεί από το 1977 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, οι μετρήσεις πάνω από το νερό έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένα δεν έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση, ενώ άλλοι εκτιμήσεις έχουν προτείνει ότι οι πληθυσμοί των θαλάσσιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των κερασφόρων, μειώθηκαν κατά 50 τοις εκατό από το 1972 έως το 1993. Μια έρευνα με βάση το σκάφος πρότεινε μείωση 79 τοις εκατό στους πληθυσμούς των κέρατων φουσκωτών στην Αλάσκα από το 1972 έως το 1998. Τα κερασφόρα φουσκώματα έχουν βρεθεί ότι φέρουν τοξικά ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του καδμίου. Αυτά περιέχονται στα ψάρια που τρώνε οι φουσκωτές και έχουν βρεθεί στα συκώτια των κερασφόρων φουσκωτών. Επίσης, κατά τη νεκροψία ορισμένα κερασφόρα άτομα έχουν βρεθεί με PCB και οργανοχλωριούχα φυτοφάρμακα.('Alaska Seabird Information Series', 2006; Agler, et al., 1999; Elliott, 2004a; Elliott, 2004b; Hatch, 1983a)

Μια άλλη σημαντική πηγή θνησιμότητας σε αυτό το είδος είναι τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα στα απλάδια. Οι απώλειες λόγω παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ήταν πιο σημαντικές από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, όταν δεκάδες χιλιάδες φυσαλίδες σκοτώθηκαν από την αλιεία σολομού και καλαμαριού. Έκτοτε, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα παρακολουθούνται πιο προσεκτικά και δεν έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του πληθυσμού.('Alaska Seabird Information Series', 2006· Schreiber and Burger, 2002)

Αλλα σχόλια

Το γεγονός ότι τα κερασφόρα πουλιά είναι πουλιά που φωλιάζουν στις χαραμάδες έχει κάνει τη μελέτη τους και την παρακολούθηση των πληθυσμών τους αρκετά δύσκολη. Οι θέσεις φωλεοποίησης είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορεί να μην είναι πρακτικό να μετρηθούν όλα τα άτομα. Αντίθετα, η καταμέτρηση των ατόμων πρέπει να γίνεται με την παρακολούθηση του αριθμού των πτηνών κατά την περίοδο αιχμής ή με την καταμέτρηση των πτηνών που έχουν εκτοξευθεί σε ράφτ.

Ο καιρός επηρεάζει και την παρακολούθηση. Η ταχύτητα του ανέμου, αλλά όχι οι συνθήκες του ουρανού ή η βροχόπτωση, έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στις μετρήσεις. Συνολικά, υπάρχει μια ασθενής πτώση στον αριθμό των φουσκωτών όταν ο καιρός είναι κακός.

Η παρέκταση των τάσεων μπορεί να είναι δύσκολη επειδή η καταμέτρηση των ατόμων και η εκτίμηση των ζευγών αναπαραγωγής δεν αποφέρει ακριβή αντανάκλαση του αριθμού των αποικιών το επόμενο έτος. Μερικοί ερευνητές έχουν επινοήσει μια τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα που ονομάζεται καταμέτρηση υπερβολικού νερού. Αυτό περιλαμβάνει την καταμέτρηση των φυσαλίδων καθώς πετούν προς ή από την περιοχή φωλεοποίησης. Επιτρέπει σε κάποιον να μετρήσει τα πουλιά σε ένα τυπικό περιβάλλον, διευκολύνοντας τις συγκρίσεις, αλλά η ακρίβεια αυτών των μετρήσεων και η ικανότητά τους να ανιχνεύουν αλλαγές έχει αμφισβητηθεί.('Alaska Seabird Information Series', 2006; Freethy, 1987; Gatson, et al., 1998; Hatch, 1983a)

Συνεισφέροντες

Irina Catanescu (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (επιμέλεια), Special Projects.