Fregatidaefrigatebirds

Της Laura Howard

Οι Fregatidae περιλαμβάνουν ένα μόνο γένος (Fregata) και πέντε είδη.

Οι φρεγάτες έχουν παντροπική θαλάσσια κατανομή.



Τα φρεγάτα είναι πελαγικά και παράκτια στους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς. Οι χώροι αναπαραγωγής βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά του ωκεανού ή σε παράκτιες ηπειρωτικές περιοχές μαγγρόβιων.



Το αυγό επωάζεται για 40-55 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι αλτριωτικοί και αποκτούν υπόλευκο πούπουλο. Οι νεοσσοί γεννιούνται και τρέφονται από τους γονείς. Η ηλικία γέννησης είναι μεταβλητή και κυμαίνεται από 4,5-7 μήνες. Η φροντίδα μετά την έναρξη μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως δεκαοκτώ μήνες ανάλογα με το είδος. Το φτέρωμα των ενηλίκων μπορεί να αποκτηθεί μεταξύ τεσσάρων ή έξι ετών. Η ηλικία της πρώτης αναπαραγωγής ποικίλλει ανάλογα με το είδος και κυμαίνεται από έξι έως έντεκα έτη. Οι φρεγάτες μπορούν να ζήσουν για τουλάχιστον 25-34 χρόνια.

Τα φρεγάτα είναι μεγάλα πουλιά (89-114 cm, 625-1640 g, 196-244 άνοιγμα φτερών). Τα θηλυκά τείνουν να είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα αρσενικά. Το φτέρωμα είναι κυρίως ιριδίζον μαύρο-καφέ και ορισμένα είδη έχουν λευκό στο στήθος ή/και στην κοιλιά. Ο θύλακος είναι κόκκινος και μεγεθύνεται πολύ όταν φουσκώνεται από αρσενικά που εκτελούν οθόνες ζευγαρώματος. Τα φτερά είναι μακριά, στενά και μυτερά, και η ουρά είναι μακριά και βαθιά διχαλωτή. Το κεφάλι είναι μικρό και ο λαιμός σχετικά κοντός. Το μακρύ, κυλινδρικό ραβδί είναι έντονα γαντζωμένο στο άκρο και ο ουρανίσκος είναι δεσμόγναθος. Τα μικρά πόδια είναι ομοιόμορφα με μια μικρή περιοχή πλέγματος στη βάση των δακτύλων. Τα πόδια και τα πόδια των αρσενικών είναι κυρίως μαύρα ή καφέ, ενώ τα θηλυκά είναι λευκά ή κόκκινα. Και τα δύο φύλα έχουν μπαλώματα γόνου. Το κορακοειδή και η φουρκούλα συντήκονται με το στέρνο (μοναδικό στα πτηνά).



πόσο καιρό ζουν τα σκυλιά

Οι φρεγάτες μπορούν να αναπαραχθούν σε μικτές αποικίες με άλλα φρεγατοειδή, κόκκινα πόδια (Sula nebouxii), γλαρόνια και νταούλια (Sternidae), γλάρους (Larus), κορμοράνους (Phalacrocorax), ψαλίδια και πετρελαιοειδή (Procellariiformes), πελεκάνους (Pelecani).

Οι φρεγάτες τρέφονται κυρίως με ιπτάμενα ψάρια (Cypselurus, Exocoetus), αλλά θα πάρουν επίσης μενχάντεν (Brevoortia), καλαμάρια ή μέδουσες. Κυνηγούν επίσης αυγά και νεοσσούς του είδους τους, γλαρόνια (Sterna), μπούμπιες (Sula) και πετρούλες και ψαλίδια (Procellariiformes).

Τα αρπακτικά των φρεγατόπουλων περιλαμβάνουν: οικόσιτες γάτες, αρουραίους και ανθρώπους. Οι φρεγάτες μπορεί να σκοτώσουν νεοσσούς και αυγά ομοειδών και ομοειδών.



Οι φρεγάτες θεωρούνται εποχιακά μονογαμικές. Τα αρσενικά συγκεντρώνονται σε ομάδες για να εμφανιστούν για τα θηλυκά ανοίγοντας τα φτερά τους, φουσκώνοντας τους μεγάλους κόκκινους σάκους τους και στρέφοντας τους λογαριασμούς τους προς τον ουρανό. Όταν ένα θηλυκό πετά πάνω από την ομάδα, κάθε αρσενικό τρέμει τα φτερά και το κεφάλι, και ο λογαριασμός δονείται ενάντια στην φουσκωμένη θήκη, παράγοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο του τύμπανου. Ένα θηλυκό θα προσγειωθεί δίπλα σε ένα αρσενικό και ακολουθούν δύο ή τρεις ημέρες σχηματισμού ζευγαριών με περιόδους τσιμπήματος στο κεφάλι και το αρσενικό να παίρνει τον λογαριασμό του θηλυκού στα δικά του. Το ζευγάρι χρειάζεται δύο έως τρεις εβδομάδες για να φτιάξει μια φωλιά στο χώρο της έκθεσης. Το αρσενικό συλλέγει υλικό φωλιάς (μερικές φορές κλέβει από τις κοντινές φωλιές) ενώ το θηλυκό υπερασπίζεται την τοποθεσία και χτίζει μια φωλιά από τα υλικά που φέρνει το αρσενικό. Συνδυασμοί συμβαίνουν στο σημείο της φωλιάς.

γρίπη σκύλου έναντι βήχα ρείθρων

Οι φρεγάτες αναπαράγονται σε αποικίες που αριθμούν μέχρι πολλές χιλιάδες ζεύγη. Η αναπαραγωγή θεωρείται διετής, αν και σε ορισμένους πληθυσμούς τα θηλυκά μπορεί να αναπαράγονται ανά διετία ενώ τα αρσενικά μπορεί να αναπαράγονται ετησίως. Η έναρξη της αναπαραγωγής είναι μεταβλητή και μπορεί να συμπίπτει με τη διαθεσιμότητα τροφής. Οι τοποθεσίες φωλιών περιλαμβάνουν δέντρα, θάμνους και γκρεμούς. Το υλικό φωλιάς αποτελείται από κλαδιά, φύλλα, γρασίδι, φύκια και φτερά. Τα θηλυκά γεννούν γενικά ένα υπόλευκο αυγό ανά συμπλέκτη.

Και τα δύο φύλα έχουν κηλίδες γόνου και οι γονείς επωάζονται εκ περιτροπής για 40-55 ημέρες σε περιόδους που διαρκούν από μία έως 18 ημέρες. Τα αρσενικά και τα θηλυκά αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να γεννούν και να ταΐζουν τους νεοσσούς με τροφή που έχει ξαναβρεί μέχρι να πετάξουν οι νεοσσοί σε τέσσερις έως επτά μήνες. Οι νεοσσοί φυλάσσονται συνεχώς κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα και μετά μένουν συχνά μόνα τους ενώ οι γονείς αναζητούν τροφή. Η φροντίδα μετά το γέννημα είναι παρατεταμένη (14-18 μήνες) και το θηλυκό μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, από το τάισμα μετά το ρίξιμο.



Οι φρεγάτες γενικά περνούν το έτος εντός της εμβέλειας της αποικίας αναπαραγωγής, ωστόσο τα νεαρά πουλιά μπορεί να διασκορπιστούν ευρέως. Οι φρεγάτες είναι γνωστοί ιππείς, που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας ιππεύοντας τους ανέμους και ξεκουράζονται τη νύχτα σε δέντρα ή γκρεμούς. Η θερμορύθμιση περιλαμβάνει κυματισμό, ανακάτεμα φτερών και επέκταση φτερών. Οι φρεγάτες πιάνουν το μεγαλύτερο μέρος της λείας τους πετώντας χαμηλά πάνω από το νερό και μαζεύοντας θήραμα κοντά στην επιφάνεια. Ωστόσο, θα τρέφονται ευκαιριακά παίρνοντας ψάρια από αλιευτικά σκάφη ή παραπροϊόντα σφαγίων από σφαγεία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι φρεγάτες μερικές φορές λαμβάνουν τροφή κλέβοντας από κοινού αντικείμενα θηραμάτων από άλλα είδη. Αρκετές φρεγάτες πετούν μαζί και στοχεύουν θαλασσοπούλια (μπούμπες και άλλα) που επιστρέφουν με τρόφιμα. Οι φρεγάτες πέφτουν από ψηλά για να κυνηγήσουν τον στόχο, τραβώντας τα φτερά ή την ουρά του πουλιού, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το πουλί να ξεφορτωθεί και να ρίξει τα θηράματά του. Εάν είναι επιτυχής, το τρόφιμο που πέφτει αφαιρείται από τον αέρα από ένα από τα ευκίνητα φρεγάτα πτηνά.

Οι φρεγάτες σχηματίζουν μικτά σμήνη με άλλα Pelecaniformes για αναπαραγωγή και ωοτοκία. Γενικά αναζητούν τροφή μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, αλλά μπορεί να συρρέουν πάνω από μια άφθονη πηγή τροφής.



Οι φρεγάτες είναι συχνά ήσυχες κατά την πτήση ή όταν κουρνιάζουν. Οι αποικίες είναι συχνά θορυβώδεις. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν χαρακτηριστικές φωνές. Οι ενήλικες προκαλούν πειρασμό, τυμπανοκρουσίες, κροταλισμούς και κροτάλισμα χαρτονομισμάτων. Τα νεαρά πουλιά κελαηδούν ή τσιρίζουν.

Τα αυγά και τα μικρά της φρεγάτας συλλέγονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Δύο είδη φρεγατοπουλιών περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN: Το φρεγατοπουλάκι του Andrew (Fregata andrewsi) αναφέρεται ως «Κρίσιμα Απειλούμενο» και το Ascension Frigatebird (F. aquila) αναφέρεται ως «Ευάλωτο». Οι κύριες απειλές περιλαμβάνουν: την υποβάθμιση των οικοτόπων, τα εισαγόμενα αρπακτικά και την ανθρώπινη ενόχληση στις τοποθεσίες αναπαραγωγής.

Οι εξελικτικές σχέσεις των φρεγατίδων παραμένουν ασαφείς. Οι φρεγάτες έχουν θεωρηθεί συγγενείς με άλλα τοτιπαλμικά πουλιά (τροπικά πτηνά, άνιγγας, γάνπες και βούμπιες, πελεκάνοι, κορμοράνοι και άνιγγας), τα οποία όταν ληφθούν μαζί, σχηματίζουν Pelecaniformes. Τα φρεγατόπουλα θεωρούνται τα περισσότερα από τα Pelecaniformes. Ωστόσο, ορισμένες ιεραρχίες περιλαμβάνουν φρεγάτα πτηνά εντός Ciconiiformes ή Charadriiformes. Μορφολογικές, ηθολογικές και μοριακές αναλύσεις υποδεικνύουν διαφορετικές υποθέσεις για τις σχέσεις αδελφών ομάδων: φρεγάτα ως αδερφή σε μια ομάδα που περιλαμβάνει πελεκανίδες (πελεκάνοι), σουλίδες (μπούμπιες και γάντι), φαλακροκορακόξινα (κορμοράνους και άνινγκες). φρεγάτες ως αδερφές των προκελλαρίδων (σωληνοειδών). φρεγάτα ως αδερφή μιας ομάδας που αποτελείται από σφηνισκίδες (πιγκουίνοι), γαβίδες (loons), procellariids (πετρελαιοειδή, ψαλίδια, άλμπατρος).

Ένα απολίθωμα φρεγάτας (Limnofregata) από το Ουαϊόμινγκ έχει χρονολογηθεί στο Ηώκαινο.

Campbell, B., and E. Lack, συντάκτες. 1985. A Dictionary of Birds. Buteo Books, Vermillion, SD.

del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J. (επιμ.) 1992. Handbood of the Birds of the World. Τομ. 1. Lynx Edicions, Βαρκελώνη.

δολοφόνος σκύλου huckabee

Feduccia, A. 1999. The Origin and Evolution of Birds, 2nd edition. Yale University Press New Haven.

Johnsgard, P. A. 1993. Cormorants, Darters, and Pelicans of the World. Smithsonian Institution Press Washington.

Sibley, C. G. & J. E. Ahlquist. 1990. Phylogeny and Classification of Birds, A Study in Molecular Evolution. Πανεπιστήμιο Yale. Τύπος.

Συνεισφέροντες

Laura Howard (συγγραφέας), Animal Agents.