montifringillabrambling

Του Ντέιβιντ Εσιάν

Γεωγραφική Εύρος

Τα Bramblings είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή της Παλαιαρκτικής. Η αναπαραγωγική διανομή είναι σε όλη τη Fennoscandia, τις Βαλτικές χώρες και τη Ρωσία. Υπάρχει τουλάχιστον ένα αρχείο αναπαραγωγής ζεύγους στη Βόρεια Αμερική στο νησί Attu της Αλάσκας. Το χειμερινό εύρος εκτείνεται από τη δυτική Ευρώπη σε όλη την Ευρασία, μέχρι δυτικά ως την Ιαπωνία.(Flint, et al., 1984, Pforr and Limbrunner, 1982, Sykes Jr. and Sonneborn, 1998)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα Bramblings αναπαράγονται σε υποαλπικά δάση σημύδας και ιτιάς, βόρεια δάση και θάμνους σημύδας. Φαίνεται να τρέφονται σε θαμνώδεις βιότοπους και στο έδαφος κατά την πρώιμη περίοδο αναπαραγωγής, αλλά σχεδόν αποκλειστικά τρέφονται με δέντρα σε λιγότερο θαμνώδεις βιότοπους καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Το χειμωνιάτικο βλαστάρι συναντώνται σε δάση οξιάς και γεωργικά χωράφια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να γίνουν νομάδες στην αναζήτηση ενός παραγωγικού ιστού οξιάς. Ο κατάλληλος βιότοπος διαχείμασης περιορίζεται από χιονοκάλυψη, επειδή βασίζονται σε σπόρους που συλλέγονται από το έδαφος. Για να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας, τα brambling αφήνουν τις τοποθεσίες αναζήτησης τροφής σε πιο προστατευμένους μικροβιότοποι, όπως συστάδες κωνοφόρων δέντρων που βρίσκονται σε υψόμετρα με ελάχιστη έκθεση στον άνεμο.(Angell-Jacobsen, 1980; Jenni, 1987; Jenni, 1991; Pforr and Limbrunner, 1982; Svensson, et al., 2009)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τάιγκα
  • δάσος
  • θαμνόδασος
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • γεωργικός

Φυσική περιγραφή

Τα Bramblings είναι μεσαίου μεγέθους σπίνοι με μακριά φτερά και ουρά. Έχουν μαύρες ουρές και άσπρους κότσους. Τα φτερά είναι ως επί το πλείστον μαύρα, αλλά τα μεσαία και τα μικρότερα δευτερεύοντα καλύμματα είναι πορτοκαλί, γεγονός που δίνει στο πουλί μια ξεχωριστή εμφάνιση. Οι κοιλιές τους είναι λευκές και οι πλευρές έχουν σειρές μαύρων κηλίδων. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν πορτοκαλί λαιμό όλο το χρόνο, ενώ τα ενήλικα θηλυκά έχουν ανοιχτόχρωμο γκριζωπό πορτοκαλί λαιμό. Στα ενήλικα αρσενικά αναπαραγωγής ο λογαριασμός είναι μαύρος ενώ το κεφάλι ποικίλλει από διάστικτο γκρι έως εντελώς μαύρο. Οι πλάτες των αρσενικών αναπαραγωγής είναι μαύρες. Στα αρσενικά που δεν αναπαράγονται, το κεφάλι είναι στίγματα γκρι, ο λογαριασμός είναι κίτρινος και η πλάτη είναι στίγματα μαύρο, πορτοκαλί και γκρι. Τα θηλυκά bramblings έχουν γκρίζα κεφάλια και κίτρινους λογαριασμούς όλο το χρόνο. Τα φτερά στην πλάτη τους είναι γκρι με πορτοκαλί/καφέ άκρες, που δίνουν στην πλάτη μια λέπια. Κατά την πτήση, τα bramblings εμφανίζονται με μακριά φτερά και έχουν σχετικά μακριές ουρές.(Lohmus and Silverin, 1999; Sibley, 2000; Svensson, et al., 2009)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • φύλα με διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο
  • Μέση μάζα
    21 γρ
    0,74 ουγκιές
  • Μήκος εύρους
    14 έως 16 cm
    5,51 έως 6,30 ίντσες

Αναπαραγωγή

Λίγο μετά την άφιξή τους στις περιοχές αναπαραγωγής, αρχίζουν να μεταδίδονται bramblings για τους συντρόφους που ζευγαρώνουν σε μικρές ομάδες. Τα θηλυκά φαίνεται να επιλέγουν συντρόφους με βάση το τραγούδι και τα φυσικά χαρακτηριστικά και όχι την επιλογή του τόπου φωλιάς. Για το λόγο αυτό, τα brambling δεν είναι επίμονη περιοχή αναπαραγωγής και φαίνεται να διατηρούν μέρος της νομαδικής τους συμπεριφοράς κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Τα αρσενικά brambling εμφανίζονται στις περιοχές αναπαραγωγής τους στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου. Αφού συμβεί το ζευγάρωμα, η τοποθεσία φωλιάς επιλέγεται από το ζευγάρι και οι δύο υπερασπίζονται την περιοχή φωλεοποίησης. Τα αρσενικά της περιοχής επιτίθενται σε αρσενικά εισβολέα που βρίσκονται στην περιοχή αναπαραγωγής τους και τα θηλυκά επιτίθενται σε οποιονδήποτε εισβολέα κοντά στην τοποθεσία της φωλιάς. Κατασκευάζουν φωλιές σε σχήμα κυπέλλου, κυρίως στις χαμηλές διχάλες σημύδων και ελάτης. Οι φωλιές αποτελούνται από γρασίδι, τρίχες, φλοιό σημύδας και βρύα. Τα θηλυκά γεννούν 5 έως 7 οβάλ, μπλε αυγά με κοκκινωπά σημάδια. Η επώαση διαρκεί 11 έως 12 ημέρες και τα μικρά παραμένουν στη φωλιά έως και δύο εβδομάδες. Παράγουν 1 έως 2 γόνους ανά αναπαραγωγική περίοδο. Τα Bramblings έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προστασία των φωλιών τους από παράσιτα της φωλιάς, όπως οι κοινοί κούκοι (Cuculus canorus), απορρίπτοντας αυγά που δεν είναι παρόμοια με τα δικά τους αυγά.(Alsop III, 2006; Lindstrom, 1987; Lohmus and Silverin, 1999; Mikkonen, 1983; Svensson, et al., 2009; Vikan, et al., 2010)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι Bramblings αναπαράγονται μία ή δύο φορές το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή ξεκινά στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου και εκτείνεται κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    5 έως 7
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    11 έως 12 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    2 (υψηλό) εβδομάδες

Τα αρσενικά και τα θηλυκά brambling υπερασπίζονται τις περιοχές φωλιάσματος και τα μικρά τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Τα Bramblings έχουν καταγραφεί να ζουν έως και 14,8 χρόνια στη φύση.(AnAge, 2014)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    14,8 (υψηλό) έτη

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα Brambling είναι ιδιαίτερα νομαδικά το χειμώνα και διατηρούν μέρος του νομαδισμού τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τα αρσενικά κολλημένα στις περιοχές αναπαραγωγής τους έχουν ξανασυλληφθεί σε απόσταση έως και 600 χλμ. από την περιοχή της ζώνης την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Μικρές ομάδες δημιουργούνται κατά την περίοδο αναπαραγωγής και οι φωλιές βρίσκονται ακόμη και η μία κοντά στην άλλη σε υποαλπικά δάση σημύδας. Υπάρχουν ενδείξεις αρσενικής επιθετικότητας στις τοποθεσίες αναπαραγωγής και τα ζευγάρια υπερασπίζονται την περιοχή φωλεοποίησης. Η συμπεριφορά αναζήτησης τροφής ποικίλλει από τη σταχυολόγηση εντόμων σε δέντρα και θάμνους μέχρι τη συλλογή σπόρων από το έδαφος.(Lindstrom, 1990; Lohmus and Silverin, 1999)



τα σκυλιά παίρνουν τυφλοπόντικες ή κονδυλώματα
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μεταναστευτικός
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • αποικιακός

Εύρος Εστίας

Το μέγεθος οικιακής εμβέλειας των bramblings δεν αναφέρεται στη βιβλιογραφία, είναι νομαδικά, επομένως τα μεγέθη οικιακής εμβέλειας μπορεί να μην είναι σχετικά.

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι Bramblings επικοινωνούν φωνητικά για να δημιουργήσουν περιοχή αναπαραγωγής και να προσελκύσουν συντρόφους. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν ένα τραγούδι για να προσελκύσουν πιθανούς συντρόφους. Η κοινωνική φλυαρία χρησιμοποιείται από τα πουλιά που ξεκουράζονται και οι σημειώσεις κλήσης χρησιμοποιούνται κατά την πτήση. Αυτές οι φωνές μπορούν να βρεθούν στογονιδιακό τραγούδι. Οι Lohmus και Silverin (1999) πρότειναν ότι ορισμένα αρσενικά αναπαραγωγής, ειδικά εκείνα με πιο ανοιχτόχρωμα κεφάλια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη γυναικεία μίμηση για να αυξήσουν την επιτυχία του ζευγαρώματος και να αποφύγουν τις επιθετικές αλληλεπιδράσεις με άλλα αρσενικά. Τα Bramblings είναι πιθανώς ευαίσθητα στο υπεριώδες φως (UV) και μπορεί να χρησιμοποιούν οπτικές ενδείξεις στο φάσμα UV για να αναγνωρίσουν και να απορρίψουν τα αυγά που γεννήθηκαν από παράσιτα φωλιάς.(Avil and Moller, 2004)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • υπεριώδης
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα κοτόπια των bramblings μπορούν να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια πουλιά. Τα Brambling βασίζονται στον ιστό οξιάς στο μεγαλύτερο μέρος της γκάμα τους και οι πυκνότητες είναι υψηλότερες όπου ο ιστός οξιάς είναι ο μεγαλύτερος. Είναι επίσης γνωστό ότι τρέφονται με σπόρους σε μεγάλα γεωργικά χωράφια σε άλλα μέρη της σειράς τους. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ο νομαδισμός έχει συσχετιστεί με την αφθονία της προνύμφης τουEpirrita autumnata, ένας γεωμετρικός σκόρος. Αυτοί οι σκώροι είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τα φωλιά και τα νεαρά. Οι Bramblings θα φάνε και άλλους σπόρους και έντομα.(Jenni, 1987; Lindstrom, 1987)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • παμφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς

Αρπακτικά

Τα βαφτιστήρια είναι πιθανό να θηρεύονται από εναέρια αρπακτικά, όπως μικρά γεράκια και γεράκια.

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα χειμερινά κοτέτσια μπορούν να φτάσουν σε πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων πτηνών. Σαρώνουν μεγάλες εκτάσεις για κατάλληλες καλλιέργειες ιστών οξιάς. Επειδή συγκεντρώνονται σε τόσο μεγάλους αριθμούς, πιθανώς παίζουν σημαντικό ρόλο ως αρπακτικά σπόρων σε θέσεις αναζήτησης τροφής. Τα bramblings αναπαραγωγής μπορεί επίσης να είναι σημαντικά αρπακτικάγεωμετρικήπρονύμφες σκώρων. Κατά τη μετανάστευση θηρεύονται από πολλά είδη αρπακτικών πτηνών. Οι κοινοί κούκοι είναι παράσιτα φωλιάς των bramblings, αν και οι bramblings φαίνεται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν και να απορρίψουν τα αυγά τους.(Jenni, 1987; Lindstrom, 1987; Lindstrom, 1990)



Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα άμεσα οφέλη των bramblings δεν έχουν περιγραφεί, αν και εμπλουτίζουν τη ζωή των παρατηρητών πουλιών, των φυσιολατρών και των λάτρεις της άγριας ζωής. Η θήρευσή τους σε προνύμφες και έντομα σκώρων μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γεωργία και τη δασοκομία.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα σπασίματα δεν έχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες οικονομίες.

Κατάσταση Διατήρησης

Τα brambling είναι κοινά σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της σειράς τους. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 13.000.000 έως 22.000.000 ζεύγη αναπαραγωγής μόνο στην Ευρώπη και το φάσμα αναπαραγωγής εκτείνεται μέχρι τα Αλεούτια νησιά. Τα Bramblings δεν θεωρούνται απειλούμενα λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους και της μεγάλης γεωγραφικής τους περιοχής.(Butchart και Eckstrom, 2013)

ο σκύλος βλέπει το χιόνι για πρώτη φορά

Συνεισφέροντες

David Essian (συγγραφέας), North Michigan University, Alec Lindsay (επιμέλεια), North Michigan University, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.