Fulmarus glacialis βόρεια φουλμάρη

Της Τάνιας Ντιούι

Γεωγραφική Εύρος

Οι βόρειοι φουλμάροι βρίσκονται σε όλο τον βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριο. Εμφανίζονται νότια ως το Cape Cod, τη Μασαχουσέτη στον δυτικό Ατλαντικό, τις Βρετανικές Νήσους στον ανατολικό Ατλαντικό, την Ιαπωνία στο δυτικό Ειρηνικό και την Καλιφόρνια στον ανατολικό Ειρηνικό. Υπάρχουν 3 αναγνωρισμένα υποείδη:F. g. παγωμένοςστον βορειότερο Ατλαντικό,F. g. auduboniiβρίσκεται στην κάτω Αρκτική του Βόρειου Ατλαντικού καιF. g. rodgersiiβρίσκεται στον βόρειο Ειρηνικό.(del Hoyo, et al., 1992; Huettmann and Diamond, 2000)

kool dogz

Τα βόρεια φουλμάρια κυμαίνονται ευρέως στον Ατλαντικό, με άτομα που ταξιδεύουν τακτικά μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων ανώριμα ατόμων. Στον δυτικό Ατλαντικό, τα περισσότερα βόρεια φουλμάρια σε 11 μεγάλες αποικίες πάνω από 65 μοίρες βόρειου γεωγραφικού πλάτους στον ανατολικό Καναδά. Πρόσθετες αποικίες αναπαραγωγής βρίσκονται στη Γροιλανδία, τη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ. Συγκεντρώσεις βόρειων φουλμάρων εμφανίζονται γύρω από τη Νέα Γη στις αρχές της άνοιξης και ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν μια γενική μετακίνηση πληθυσμών προς τα βόρεια μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Τα νεογνά διασκορπίζονται γρήγορα προς τα νότια από τις αποικίες αναπαραγωγής τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το χειμώνα η πλειονότητα των βόρειων φουλμάρων εμφανίζονται σε υπεράκτια ύδατα και σπάνια παρατηρούνται.(Huettmann and Diamond, 2000)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αρκτικός ωκεανός
    • ντόπιος
  • Ατλαντικός Ωκεανός
    • ντόπιος
  • Ειρηνικός ωκεανός
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • ολαρκικός

Βιότοπο

Οι βόρειοι φουλμάροι βρίσκονται στα ύδατα των ωκεανών πάνω από τις υφαλοκρηπίδες. Βρίσκονται από τον πάγο των νερών της Αρκτικής έως τα εύκρατα νερά. Φαίνεται να προτιμούν οικοτόπους σε ράφι (η περιοχή όπου η υφαλοκρηπίδα αρχίζει να κατεβαίνει προς τον πυθμένα της θάλασσας) ή περιοχές πάνω από την ηπειρωτική πλαγιά. Σπάνια φαίνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από την ακτή. Αναπαράγονται σε βραχώδεις απότομους βράχους και νησιά έως και 1 km στην ενδοχώρα, αλλά συνήθως κοντά στο νερό ή στην ακτή. Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι φωλιάζουν σε ανθρώπινες κατασκευές, όπως σπίτια σε παράκτιες περιοχές.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • πολικός
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • Aquatic Biomes
  • παραλιακός

Φυσική περιγραφή

Υπάρχουν 4 χρωματικές μορφές των βόρειων φουλμάρων: πολύ σκούρο, σκούρο, ανοιχτό και πολύ ανοιχτό. Τα χρωματικά μορφώματα φαίνεται να διαφέρουν ως προς την κατανομή τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής και ως προς το χρόνο τήξης τους. Τα 3 αναγνωρισμένα υποείδη διακρίνονται από τις διαφορές στο μήκος και το πάχος των γραμμών και την αναλογία των διαφορετικών χρωματικών μορφών, αν και το υποείδος έχει άτομα με πολλαπλά χρώματα γενικά. Τα άτομα διαφορετικών μορφών χρώματος φαίνεται να ζευγαρώνουν αδιακρίτως, αν και οι αποικίες αναπαραγωγής τείνουν να αποτελούνται κυρίως από ένα μόνο χρώμα. Τα ανώριμα άτομα δεν μπορούν να διακριθούν από τα ενήλικα. Το περισσότερο molting συμβαίνει τον Ιούλιο. Η τήξη φαίνεται να κάνει ορισμένους πληθυσμούς να μην μπορούν να πετάξουν, αλλά όχι άλλους. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, κατά μέσο όρο 835 g, ενώ τα θηλυκά κατά μέσο όρο 700 g (το εύρος μαζών είναι 450 έως 1000 g). Τα φύλα είναι παρόμοια σε συνολική εμφάνιση. Τα βόρεια φτέρνα έχουν μήκος από 45 έως 50 cm με άνοιγμα φτερών από 102 έως 112 cm.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998; Huettmann and Diamond, 2000)

Τα βόρεια φουλμάρια έχουν χοντρές, κίτρινες έως γκρίζες ράβδους με πιο σκούρες περιοχές πάνω από τους «σωλήνες». Τα πόδια και τα πόδια τους έχουν χρώμα σάρκας έως γκρι. Οι σκουρόχρωμες μορφές είναι πιο κοινές στα νότια τμήματα της περιοχής τους στον Ατλαντικό και στα βόρεια τμήματα της περιοχής τους στον Ειρηνικό. Τα ανοιχτόχρωμα μορφώματα είναι πιο κοινά στο βόρειο τμήμα της περιοχής στον Ειρηνικό. Οι πληθυσμοί του Ατλαντικού τείνουν να έχουν ισχυρούς λογαριασμούς και είναι σχεδόν αποκλειστικά ανοιχτόχρωμοι μορφισμοί, ενώ οι πληθυσμοί του Ειρηνικού έχουν γραμμάτια που είναι πιο λεπτοί και παρουσιάζουν όλο το φάσμα της χρωματικής διαφοροποίησης. Τα ελαφριά μορφώματα είναι ομοιόμορφα χλωμά, με το κεφάλι, το λαιμό και τις κοιλιακές επιφάνειες λευκές και με την πλάτη και τα φτερά τους να είναι γκρι. Οι σκούρες μορφές είναι ομοιόμορφα σκούρο γκρι. Σχεδόν όλα τα άτομα οποιασδήποτε μορφής χρώματος έχουν ένα ελαφρύ έως λευκό έμπλαστρο στη ραχιαία επιφάνεια των φτερών τους που σχηματίζεται από το εκτεθειμένο ελαφρύτερο τμήμα των πρωταρχικών τους, αυτό λείπει μόνο στα πιο σκοτεινά άτομα. Τα άτομα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των πολύ σκοτεινών («διπλό σκοτάδι») και των ανοιχτόχρωμων («διπλού φωτός») μορφών που περιγράφονται παραπάνω. Η παραλλαγή είναι περισσότερο από λιγότερο συνεχής, αλλά χωρίζεται σε 4 κατηγορίες μορφών για λόγους ευκολίας.(Hatch and Nettleship, 1998)



Τα βόρεια φουλμάρια μπορούν να συγχέονται με τα ψαλίδια με ροζ πόδια (Puffinus creatopus) ή ψαλίδια με σάρκα (puffinus carneipes), αλλά μπορεί να διακριθεί από τα χοντρά, στρογγυλεμένα κεφάλια και τα στιβαρά γραμμάτια τους.(Hatch and Nettleship, 1998)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • πολυμορφικό
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    450 to 1000 g
    15.86 to 35.24 oz
  • Μέση μάζα
    700 to 835 g
    ουγκιά
  • Μήκος εύρους
    45 έως 50 cm
    17,72 έως 19,69 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    102 έως 112 cm
    40,16 έως 44,09 ίντσες

Αναπαραγωγή

Τα βόρεια φουλμάρια είναι μονογαμικά και ξανασυναντούν τους συντρόφους τους κάθε χρόνο στην ίδια τοποθεσία φωλιάς για αναπαραγωγή. Εάν ο σύντροφος ενός ατόμου πεθάνει, θα ζευγαρώσει με ένα νεαρό, άπειρο σύντροφο την επόμενη χρονιά, αλλά στο ίδιο σημείο φωλιάς. Τα αρσενικά και τα θηλυκά συναναστρέφονται στην αποικία φωλιάσματος για μερικές εβδομάδες πριν γεννήσουν ένα αυγό. Συζεύγονται συχνά, και στη συνέχεια αναχωρούν και οι δύο για να αναζητήσουν ζωοτροφές κατά τη φάση προ της ωοτοκίας.(Hatch and Nettleship, 1998)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Κατά την περίοδο προ της ωοτοκίας, τα θηλυκά αποθηκεύουν το σπέρμα στην αναπαραγωγική τους οδό και ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού κρόκου, η οποία διαρκεί περίπου 23 ημέρες. Μετά τον σχηματισμό του κρόκου, τα θηλυκά κάνουν ωορρηξία, το αυγό γονιμοποιείται και το θηλυκό επιστρέφει στην αποικία και γεννά το αυγό του μέσα σε λίγες ώρες από την άφιξη. Η ωοτοκία γίνεται περίπου 3 εβδομάδες μετά την αναπαραγωγή.(Hatch and Nettleship, 1998)



Οι βόρειοι φουλμάρες αρχίζουν να αναπαράγονται τον Απρίλιο και γεννούν τα αυγά τους στα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου σε μεγάλες αποικίες σε προεξοχές και ανάμεσα σε βράχους. Μπορεί επίσης να φωλιάσουν σε περιοχές με περισσότερο έδαφος και βλάστηση από άλλα θαλασσοπούλια και φωλιάζουν ακόμη και σε κτίρια και τοίχους. Οι φωλιές είναι αρκετά απλές γρατζουνιές, μερικές φορές επενδεδυμένες με κομμάτια βλάστησης. Από το 80 έως το 99% των φωλιών επαναχρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 1 μέλος του αρχικού ζευγαριού κάθε χρόνο. Τα θηλυκά γεννούν ένα μόνο, λευκό αυγό και η επώαση διαρκεί από 47 έως 53 ημέρες. Η διαδικασία εκκόλαψης διαρκεί από 4 έως 5 ημέρες. Οι νεαροί πετούν στις 49 με 58 ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τους τελευταίους νεαρούς βόρειους φουλμάρους να εγκαταλείπουν τη γενέθλια θέση τους στις αρχές Οκτωβρίου. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται πριν από την ηλικία των 5 έως 20 ετών (μέσος όρος 8 έτη στους άνδρες, 12 έτη στις γυναίκες).(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • αποθήκευση σπέρματος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι βόρειοι φουλμάρες αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ξεκινώντας τον Μάιο.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 προς 1
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    ένας
    Μια ηλικία
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    47 έως 53 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    49 έως 58 ημέρες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    53 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    5 έως 20 ετών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    12 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    5 έως 20 ετών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    8 χρόνια

Και οι δύο γονείς επωάζουν τα αυγά, μένοντας στη φωλιά για από 1 έως 11 (μέσος όρος 4,6) ημέρες μέχρι να ανακουφιστούν από τον άλλο γονέα. Τα αρσενικά συχνά κάνουν ιδιαίτερα μεγάλες βάρδιες επώασης στην αρχή της επώασης, πιθανώς για να επιτρέψουν στο θηλυκό να ανακάμψει από την ωοτοκία. Τα μικρά εκκολάπτονται με ένα ελαφρύ κάλυμμα προς τα κάτω και φροντίζονται στενά από τους γονείς για 10 έως 16 ημέρες μετά την εκκόλαψη, μετά τις οποίες οι γονείς επισκέπτονται κυρίως τη φωλιά για να ταΐσουν τα μικρά τους. Είναι σε θέση να θερμορρυθμίζονται σε ηλικία 3 έως 6 ημερών. Οι γονείς ταΐζουν τα μικρά τους με παλινδρόμηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της γκόμενας που ζητιανεύει. Τα νεαρά πετούν σε ηλικία 49 έως 58 (μέσος όρος 53) ημερών, περίπου 4 έως 5 ημέρες αφότου οι γονείς σταμάτησαν να τα ταΐζουν. Οι νεαροί πετούν στο 115 έως 119% της μάζας σώματος των ενηλίκων.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Τα βόρεια φουλμάρια έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων υπολογίζεται στα 31,8 χρόνια. Έχει αναφερθεί ότι τα πουλιά αναπαράγονται σε ηλικία άνω των 50 ετών. Τα ετήσια ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου 0,988 για ενήλικες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι κατά τη φάση του αυγού και της πρώιμης εκκόλαψης.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)



  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    50 (υψηλά) χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    31,8 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι βόρειοι φουλμάρες αναζητούν τροφή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, αν και μπορεί να γίνει μεγάλη αναζήτηση τροφής τη νύχτα. Βρίσκονται σε αποικιακές αποικίες φωλιάσματος κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Οι βορειότεροι πληθυσμοί της Αρκτικής είναι μεταναστευτικοί, μετακινούμενοι προς τα νότια καθώς ο πολικός πάγος διαστέλλεται το χειμώνα. Απουσιάζουν από τις βόρειες σειρές τους από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, γενικά. Όλοι οι άλλοι πληθυσμοί είναι πιο νομαδικοί ή διασκορπισμένοι, κυμαίνονται ευρέως σε αναζήτηση καλών ευκαιριών αναζήτησης τροφής εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου και διασκορπίζονται από αποικίες αναπαραγωγής σε πελαγικές περιοχές αναζήτησης τροφής στο τέλος της περιόδου. Τα νεαρά βόρεια φουλμάρια κυμαίνονται ευρύτερα από τα ενήλικα και συχνά διασχίζουν ωκεανούς. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου τα άτομα περνούν περίπου το 39% του χρόνου τους στην αποικία και το 61% του χρόνου τους αναζητώντας τροφή. Ξοδεύουν περισσότερο χρόνο αναζητώντας τροφή κατά την περίοδο πριν την ωοτοκία.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

Οι βόρειοι φουλμάρες πετούν με τρόπο τυπικό της οικογένειας (Procellariidae), με χτυπήματα φτερών και ολίσθηση. Έχουν την τάση να πετούν κοντά στο νερό. Επίσης, εκτινάσσονται στα ύψη και χρησιμοποιούν υπερυψώσεις αέρα για να υποστηρίξουν εναέριους ελιγμούς κοντά σε αποικίες βράχων. Η μέση ταχύτητα του αέρα κατά την πτήση έχει υπολογιστεί στα 13 m/s (47 km/h). Οι βόρειοι φουλμάρες είναι επιπλέουν στο νερό και περνούν αρκετό χρόνο στο preening. Λούζονται με ενθουσιασμό, μερικές φορές ακόμη και μούσκεμα και δεν μπορούν να πετάξουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το μπάνιο.(Hatch and Nettleship, 1998)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κολυμβητικός
  • ημερήσιος
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • μεταναστευτικός
  • Κοινωνικός
  • αποικιακός
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    1 m^2

Εύρος Εστίας

Τα μεγέθη εμβέλειας οικίας για βόρειους φουλμάρους δεν αναφέρονται. Υπερασπίζονται μικρές περιοχές φωλιάσματος (περίπου 1 m γύρω από τη φωλιά) σε αποικίες αναπαραγωγής και πολεμούν με άλλα πτηνά, αν και σπάνια. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης το φτύσιμο λαδιού για να υπερασπιστούν τη θέση φωλιάς τους. Η μέση απόσταση από τις γειτονικές φωλιές ήταν κατά μέσο όρο 1,6 m σε μία μελέτη.(Hatch and Nettleship, 1998)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα βόρεια φουλμάρια είναι ένα από τα λίγα είδη πουλιών με καλά ανεπτυγμένη όσφρηση. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την όσφρηση για να ανιχνεύσουν και να βρουν θήραμα και μπορούν να έλκονται σε περιοχές από τις μυρωδιές του ιχθυελαίου. Παρόμοια με άλλαπετρελαιοειδή και ψαλίδια, εκπέμπουν μια έντονη, μοσχομυριστή μυρωδιά. Τα άτομα εκπέμπουν αυτή τη μυρωδιά όταν τα χειρίζονται και οι αποικίες και τα κοπάδια ανιχνεύονται εύκολα από τη μυρωδιά τους. Τα πτηνά μερικές φορές επιδίδονται σε αλλοπρένινγκ όταν επιστρέφουν σε αποικίες αναπαραγωγής.(Hatch and Nettleship, 1998)

cynthia tribull

Οι βόρειες φωνητικές φωνές έχουν περιγραφεί ως «κακάψιμο» ή «braying» σε διάφορες ταχύτητες. Αυτές οι φωνές χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, σε προσεγγίσεις σε αποικίες που φωλιάζουν και στην επιθετικότητα κατά των εισβολέων. Κάνουν επίσης και άλλες κλήσεις, που περιγράφονται ως γρυλίσματα, νιαουρίσματα και φτύσιμο, που προειδοποιεί για μια απειλή ότι αυτά τα πουλιά πρόκειται να τους φτύσουν λάδι στομάχου, έναν αμυντικό μηχανισμό. Τα νεογνά χρησιμοποιούν ένα κάλεσμα για τροφή που παρακινεί τους γονείς να αναμασήσουν.(Hatch and Nettleship, 1998)

Χρησιμοποιούν επίσης μια ποικιλία οπτικών επιδείξεων σε επιθετικές συναντήσεις, όπως το να σηκώνουν τα φτερά τους, να ορμούν σε άλλα πουλιά και να σπρώχνουν το στήθος τους πάνω στο άλλο πουλί. Χρησιμοποιούν επίσης το φτύσιμο τους και το φτύσιμο λαδιού σε επιθετικές συναντήσεις.(Hatch and Nettleship, 1998)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι βόρειοι φουλμάρες τρώνε ψάρια, καλαμάρια και μεγάλο ζωοπλαγκτόν όπως τα αμφίποδα (Θυσανόεσσα,Υπερία,Gammarus, καιThemistoείδος). Είναι ευκαιριακές ταΐστρες και παίρνουν επίσης πεταμένα ψάρια και πτώματα, όπως φάλαινα, θαλάσσιο ίππο και λάσπη φώκιας. Τρώνε μια μεγάλη ποικιλία θηραμάτων, αλλά φαίνεται να προτιμούν ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πίνουν θαλασσινό νερό. Αιχμαλωτίζουν το θήραμα κυρίως στην επιφάνεια, αλλά περιστασιακά θα βουτήξουν επίσης. Τα βόρεια φουλμάρια συχνά συνοδεύουν τους αλιευτικούς στόλους, σχηματίζοντας μεγάλες συναθροίσεις για να εκμεταλλευτούν τα απόβλητα ψαριών. Είναι ένα από τα λίγα είδη πουλιών με καλά ανεπτυγμένη όσφρηση και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν την όσφρηση για να ανιχνεύσουν το θήραμα. Τείνουν να αναζητούν τροφή σε θαλάσσια εξάρματα που προκαλούν προσωρινές συγκεντρώσεις μεγάλου ζωοπλαγκτού, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά σε στρώματα πάγου ή εξάρσεις που σχετίζονται με τη διατροφή των γκρίζων φαλαινών.Eschrictius robustus) ή αλιείας με τράτα. Οι βόρειοι φουλμάροι ταξιδεύουν ευρέως σε αναζήτηση τροφής. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα άτομα εγκαταλείπουν την αποικία σε ταξίδια αναζήτησης τροφής διάρκειας 4 έως 5 ημερών που μπορεί να διαρκέσουν έως και 460 km από την αποικία, αν και οι περισσότερες αναζητήσεις τροφής βρίσκονται σε απόσταση 100 km από την αποικία.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
    • τρώει αρθρόποδα χωρίς έντομα
    • μαλακιοφάγος
    • οδοκαθαριστής
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • Ψοφίμι
  • μαλάκια
  • υδρόβια καρκινοειδή
  • cnidarians
  • ζωοπλαγκτόν

Αρπακτικά

Οι βόρειοι φουλμάρες θηρεύονται από κόκκινες αλεπούδες (αλεπούδες) και αρκτικές αλεπούδες (Vulpes lagopus) σε αποικίες αναπαραγωγής. Άλλα εισαγόμενα αρπακτικά περιλαμβάνουν τους επίγειους σκίουρους (Σπερμόφιλος) και αρουραίοι (Rattus norvegicus). Τα βόρεια φουλμάρια δεν είναι ευαίσθητα σε αυτά τα χερσαία αρπακτικά, εκτός από τις αποικίες αναπαραγωγής. Θα φτύνουν ένα αποκρουστικό λάδι στα αρπακτικά όταν απειληθούν.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα βόρεια φουλμάρια είναι σημαντικά αρπακτικά και οδοκαθαριστές στα αρκτικά και εύκρατα πελαγικά νερά. Εμφανίζονται σε μεγάλες αποικίες αναπαραγωγής με άλλα θαλάσσια πτηνά που φωλιάζουν σε βράχους, συμπεριλαμβανομένων των μούρων (Ο Ουρίας), κιτιγουέικ (Φιλονικία), και κορμοράνους (Phalacrocorax). Μπορούν να χρησιμοποιούν περιοχές νησιών αναπαραγωγής με περισσότερη βλάστηση και συσσώρευση εδάφους από αυτά τα άλλα είδη. Τρέφονται με μεγάλο ζωοπλαγκτόν που βγαίνει στην επιφάνεια τρέφοντας γκρίζες φάλαινες (Eschrictius robustus) και συχνά βρίσκονται σε στενή σχέση με κιτιγουέικ με μαύρα πόδια (Ρίσσα τριδάκτυλα) σε αρκτικά νερά.(Hatch and Nettleship, 1998)

φαγούρα στον κόλπο του σκύλου

Τα βόρεια φούκια είναι ευαίσθητα σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς ορνίθωσης, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και της παράλυσης των οστρακοειδών. Τα εκτοπαράσιτα που αναφέρθηκαν είναι ψείρες μάσησης (Procellariphaga brevifimbiata,Saemundssonia occidentalis, καιPerineus nigrolimbatus), τα ενδοπαράσιτα που αναφέρονται είναι νηματώδη (Stegophorus stellaepolaris).(Hatch and Nettleship, 1998)

Αμοιβαία Είδη
Commensal/παρασιτικά είδη
  • μασώντας ψείρες (Procellariphaga brevifimbiata)
  • μασώντας ψείρες (Saemundssonia occidentalis)
  • μασώντας ψείρες (Perineus nigrolimbatus)
  • νηματώδεις (Stegophorus stellaepolaris)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα βόρεια φουλμάρια έχουν συλλεχθεί ιστορικά για τροφή σε αποικίες που φωλιάζουν.(Hatch and Nettleship, 1998)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις των βόρειων φουλμάρων στον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Οι βόρειοι φουλμάρες έχουν μεγάλη εμβέλεια και μεγάλα μεγέθη πληθυσμού, θεωρούνται «λιγότερο ανησυχητικό» από την IUCN. Οι βόρειοι πληθυσμοί φουλμάρων έχουν αυξηθεί δραματικά στον βόρειο Ατλαντικό και διεύρυναν το εύρος τους τους τελευταίους 2 αιώνες, πιθανώς ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας τροφής από τις απορρίψεις ψαριών από εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες. Κάποτε έγιναν αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης σε αποικίες για τροφή, αλλά δεν λαμβάνονται γενικά για φαγητό σήμερα. Μπορεί να απειληθούν από ρύπανση των ακτών κοντά σε αποικίες αναπαραγωγής και πιθανόν να υποφέρουν από θνησιμότητα που σχετίζεται με εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία.(del Hoyo, et al., 1992; Hatch and Nettleship, 1998)

Αλλα σχόλια

Fulmarus glacialisμπορεί να είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τα φουλμάρια της Ανταρκτικής (Fulmarus glacialoides).(Hatch and Nettleship, 1998)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (συγγραφέας), Animal Agents.