Galago moholi Νοτιοαφρικανικό galago

Από την Therien Poynter

Γεωγραφική Εύρος

Galago moholiβρίσκεται στη νότια Αφρική από την Αγκόλα έως την Τανζανία, συμπεριλαμβανομένης της Ζιμπάμπουε, του Τράνσβααλ και μέρη του Μπουρούντι και της Ρουάντα.('Southern smaller bush baby, South African galago Galago moholi', 2009)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα γαλαγκό της Νότιας Αφρικής κατοικούν σε ημίξηρες δασικές εκτάσεις, δάση σαβάνας, δάση στοών και στις άκρες δασωμένων περιοχών. Συχνά συνδέονται μεΑκακίαδέντρα, τα εκκρίματα των οποίων αποτελούν διατροφική βάση. Τα νοτιοαφρικανικά γαλαγκά μπορούν να βρεθούν σε όλα τα επίπεδα ενός δασικού θόλου, συχνά αναπαύονται και αναπαράγονται στις τρύπες τουΑκακίαδέντρα και οι κούφιοι κορμοί του μοπάνι (Colophospermum mopane) δέντρα.(Bearer, et al., 2008; Caton, et al., 2000)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • δάσος
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • παρόχθιος

Φυσική περιγραφή

Τα νοτιοαφρικανικά γκαλάγκο είναι μικράπροσημιανοίμε μήκος κεφαλιού και σώματος από 14 έως 17 cm. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα, από 160 έως 255 g, τα θηλυκά είναι από 142 έως 229 g. Έχουν γκρι έως ανοιχτό καφέ γούνα που ανοίγει και παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση στα άκρα και την κοιλιακή επιφάνεια. Έχουν εξαιρετικά μεγάλα αυτιά που έχουν τέσσερις εγκάρσιες ράχες που επιτρέπουν στις άκρες να κάμπτονται προς τα κάτω σχεδόν μέχρι τη βάση. Τα αυτιά μπορούν να μετακινηθούν ανεξάρτητα και πιστεύεται ότι είναι από τα μεγαλύτερα αυτιά, ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, από όλα τα πρωτεύοντα. Τα νοτιοαφρικανικά γκαλάγκο έχουν τεράστια πορτοκαλί μάτια που περιβάλλονται από μια σκούρα μάσκα γούνας. Η ουρά είναι κατά μέσο όρο 11 έως 28 cm και έχει σκούρο χρώμα.Galago moholiέχει τη χαρακτηριστική χτένα των δοντιών και το νύχι περιποίησηςStrepsirrhini. Στο κανάλι του αυτιού τους ο τυμπανικός δακτύλιος συγχωνεύεται με το πλάγιο τοίχωμα, όπως άλλαγκαλάγκος και λόρις. Έχουν μακρύτερα πίσω άκρα από τα μπροστινά άκρα με ενδιάμεσο δείκτη 54 που τα καθιστά καλά προσαρμοσμένα για κάθετη προσκόλληση και άλματα. Τα γαλαγκά της Νότιας Αφρικής έχουν αριθμό χρωμοσωμάτων 38.('Southern smaller bush baby, South African galago Galago moholi', 2009; Fleagle, 1999; Harcourt and Bearder, 1989)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    M: 160 F: 142 έως M: 255 F: 229 g
    to oz
  • Μέση μάζα
    M: 211 F: 188 g
    ουγκιά
  • Μήκος εύρους
    140 έως 177 mm
    5,51 έως 6,97 ίντσες
  • Μέσο μήκος
    160 χλστ
    6,30 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    .2850W cm3.O2/g/hr
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    0,285 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Τα νοτιοαφρικανικά γαλαγκά έχουν ένα πολυγυναικό σύστημα ζευγαρώματος με το έδαφος των κυρίαρχων αρσενικών να επικαλύπτει αυτό πολλών θηλυκών. Τα θηλυκά έχουν μια σύντομη περίοδο οίστρου, που διαρκεί 1 έως 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, αυξάνοντας το εύρος του σπιτιού τους, το σωματικό τους βάρος και τον όγκο των όρχεων. Τα αρσενικά φαίνεται να εμπίπτουν σε δύο ξεχωριστές ομάδες στρατηγικής ζευγαρώματος, τα μεγαλύτερα και πιο κυρίαρχα αρσενικά που μονοπωλούν τα θηλυκά με επαναλαμβανόμενα ζευγαρώματα και τα μικρότερα αρσενικά που είναι πιο ευκαιριακά. Τα μεγαλύτερα αρσενικά προμηθεύονται πιο επιτυχημένα ζευγαρώματα. ΘηλυκόςG. moholiπαρουσιάζουν οιδήματα οίστρου και δεν έχουν συγχρονισμένη γονιμότητα.('Southern smaller bush baby, South African galago Galago moholi', 2009; Gron, 2008; Pullen, 2004)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία
  • polygynandrous (promiscuous)

Τα θηλυκά και τα αρσενικά γαλαγκό της Νότιας Αφρικής ωριμάζουν σεξουαλικά περίπου 300 ημέρες. Υπάρχουν δύο περίοδοι ζευγαρώματος το χρόνο που αντιστοιχούν σε γεννήσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Τα γκαλάγκο της Νότιας Αφρικής μπορεί να γεννούν 2 δίδυμα το χρόνο. Τα θηλυκά κατασκευάζουν φωλιές στις οποίες γεννούν και μεγαλώνουν τους απογόνους τους. Μπορεί να φτιάξουν τη δική τους φωλιά με ανοιχτή κορυφή ή να καταλάβουν μια ακατοίκητη φωλιά πουλιών, χαλάκι από φύλλωμα ή κούφια δέντρων. Μετά από μια περίοδο κύησης 121 έως 124 ημερών, τα θηλυκά γεννούν απογόνους βάρους περίπου 10 γραμμαρίων που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και έχουν γούνα. Τα θηλυκά γεννούν έναν μόνο απόγονο στην πρώτη τους εγκυμοσύνη και στη συνέχεια παράγουν δίδυμα στις επόμενες γέννες. Η μητέρα κουβαλάει τα μωρά από το λαιμό τους για τις πρώτες 50 ημέρες. Ο απογαλακτισμός συμβαίνει μετά από περίπου 93 ημέρες.('Southern smaller bush baby, South African galago Galago moholi', 2009; Pullen, 2004; 'Southern smaller bush baby, South African galago Galago moholi', 2009; de Magalhaes, et al., 2009; Pullen, 'Southern4; μικρότερος θάμνος, Νοτιοαφρικανικό galago Galago moholi', 2009· de Magalhaes, et al., 2009· Pullen, 2004)



πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει ο σκύλος μου
  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα γαλαγκό της Νότιας Αφρικής αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα γαλαγκό της Νότιας Αφρικής γεννούν συνήθως μία φορά μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και ξανά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 προς 2
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    δύο
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    δύο
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    121 έως 124 ημέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    123 ημέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    93 ημέρες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    50 μέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    300 μέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    300 μέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    300 μέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    300 μέρες
    Μια ηλικία

Τα μικρά γεννιούνται γούνινα και έχουν ανοιχτά μάτια κατά τη γέννηση. Μένουν στη φωλιά τις πρώτες 10 με 11 ημέρες. Στην αιχμαλωσία τα μωρά είναι ικανά να κολλήσουν σε κλαδιά μέσα στην πρώτη μέρα και αρχίζουν να περπατούν σε λίγες μέρες. Τα θηλυκά θηλάζουν τους απογόνους τους για περίπου 11 εβδομάδες, αν και τα μικρά μπορεί να αρχίσουν να πιάνουν έντομα σε ηλικία 4 εβδομάδων. Οι μητέρες παρκάρουν τα βρέφη τους σε πιρούνια δέντρων ή κουβάρια βλάστησης ενώ αναζητούν τροφή. Οι απόγονοι θα κολλήσουν ήσυχα και ακίνητα για έως και τρεις ώρες, ελέγχονται περιστασιακά από τη μητέρα. Εάν το βρέφος βρίσκεται σε κίνδυνο ή μείνει μόνο του για πολύ καιρό θα εκπέμψει κλήσεις αγωνίας που καλούν γρήγορα τη μητέρα. Το θηλυκό θα μεταφέρει τους απογόνους σε ασφαλέστερη τοποθεσία εάν αισθανθεί απειλή. Μετά από 10 μήνες τα νεαρά γαλαγκό της Νότιας Αφρικής φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα, οπότε τα αρσενικά θα μεταναστεύσουν. Τα θηλυκά συχνά μένουν με τις μητέρες τους περισσότερο. Τα αρσενικά δεν συμμετέχουν άμεσα στη φροντίδα των απογόνων.(Gron, 2008)

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Τα γκαλάγκο της Νότιας Αφρικής έχουν μέγιστη καταγεγραμμένη διάρκεια ζωής 16,6 ετών.(από Magallanes, et al., 2009)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    16,6 (υψηλό) έτη
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    16,6 ετών
    Μια ηλικία

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα νοτιοαφρικανικά γκαλάγκο ζουν σε μικρές κοινωνικές ομάδες. Μπορούν να βρεθούν να κοιμούνται σε ομάδες των 2 έως 7 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από μια γυναίκα και αρκετά από τα μικρά της. Τη νύχτα οι ομάδες χωρίζονται για να ψάξουν ανεξάρτητα. Τα γκαλάγκο της Νότιας Αφρικής περνούν περίπου το 70% του χρόνου που ξυπνούν μόνοι τους. Το εύρος των θηλυκών σχετίζεται με την ηλικία. Τα θηλυκά με μεγαλύτερες ηλικιακές διαφορές είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν επικαλυπτόμενα εύρη. Επιθετική εδαφική συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί στα όρια της εμβέλειας. Οι αλληλεπιδράσεις κυριαρχίας των ανδρών βασίζονται επίσης στην ηλικία. Τα κυρίαρχα αρσενικά είναι τα μόνα που υπερασπίζονται εδάφη και είναι συχνά τα μεγαλύτερα και πιο επιθετικά. Τα ανήλικα αρσενικά μεταναστεύουν από τη γενέθλια περιοχή, διανύοντας μερικά χιλιόμετρα είτε ανατολικά είτε δυτικά για μερικές διαδοχικές νύχτες. Όταν συναντούν ένα άλλο μέλος του είδους τους, θα μυρίσουν και θα αγγίξουν τις μύτες τους και μετά μπορεί να περιποιηθούν ο ένας τον άλλον ή να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά.(Bearer, et al., 2008; Fleagle, 1999; Gron, 2008)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • αναρριχητικός
  • σαλτατορικός
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • ιεραρχίες κυριαρχίας
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    6,7 (στ) έως 11 (m) εκτάρια. km^2

Εύρος Εστίας

Τα κυρίαρχα αρσενικά έχουν περιοχές που επικαλύπτουν αυτές πολλών θηλυκών. Το μέσο εύρος κατοικίας για ένα αρσενικό είναι 11 εκτάρια και ένα θηλυκό είναι 6,7 εκτάρια.(Harcourt and Bearder, 1989)

παραμελημένη συμπεριφορά σκύλου

Επικοινωνία και Αντίληψη

Ενώ γενικά ζουν σε μικρές οικογενειακές ομάδες, τα γκαλάγκο της Νότιας Αφρικής επικοινωνούν μεταξύ τους σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας δυνατές κλήσεις. Αυτές οι κλήσεις πιστεύεται ότι διατηρούν επαφή μέσα σε μια ομάδα, διαφημίζουν περιοχή ή χρησιμεύουν ως συναγερμός. Εάν ακουστεί ένας συναγερμός, άλλα γαλαγκό της Νότιας Αφρικής συμμετέχουν και πλήττουν ακόμη και τον πιθανό αρπακτικό. Οι νέοι καλούν τις μητέρες τους χρησιμοποιώντας έναν ήχο κλικ. Τα γαλάγκο της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούν επίσης οσφρητικούς τρόπους επικοινωνίας με το «πλένοντας τα ούρα» των χεριών και των ποδιών τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συχνή στα κυρίαρχα αρσενικά. Είναι επίσης πιθανό τα ούρα στα μαξιλάρια των ποδιών να τα βοηθούν να πιάνουν τα κλαδιά πιο εύκολα. Χρησιμοποιούν επίσης το allogrooming στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.(Gron, 2008; Harcourt and Bearder, 1989)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Τα νοτιοαφρικανικά γαλάγκο τρώνε αποκλειστικά αρθρόποδα και εκκρίματα δέντρων. Τα αρθρόποδα, συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων, των σκόρων και των σκαθαριών, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής. Τα τσίχλα ακακίας παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στη διατροφή, ειδικά αυτά απόAcacia karroo,Τορτιλίς ακακίας, καιAcacia nilotica. Τα εξιδρώματα των φυτών ξύνονται από το δέντρο χρησιμοποιώντας την ξύστρα δοντιών στην κάτω κάτω γνάθο κατά τις νυχτερινές επισκέψεις. Τα ούλα απελευθερώνονται όταν οι προνύμφες του σκόρου και του σκαθαριού άνοιξαν κάτω από το φλοιό των δέντρων της Ακακίας. Τα ούλα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και συχνά χρησιμοποιούνται περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες ή σε περιόδους μειωμένης διαθεσιμότητας εντόμων.Galago moholiδιαθέτει φυσικές προσαρμογές για την κατανάλωση ούλων φυτών, συμπεριλαμβανομένης μιας τραχιάς, στενής γλώσσας ικανής να συλλέγει τσίχλες από τρύπες εντόμων και ρωγμές δέντρων, καλά ανεπτυγμένες ξύστρες δοντιών και αναλογικά μεγάλο τυφλό και οπίσθιο έντερο για την πέψη των σύνθετων υδατανθράκων.Galago moholiείναι ένας τυφλός-πρωκτικός ζυμωτήρας με το τυφλό έντερο, το εγγύς κόλον και το ansa coli να παρέχει το καθένα ξεχωριστούς θαλάμους για ζύμωση. Τα ούλα αφομοιώνονται στη υγρή φάση και ζυμώνονται πιο γρήγορα από άλλα, πιο υψηλής ποιότητας, τρόφιμα όπως τα έντομα. Αυτό επιτρέπει στα νοτιοαφρικανικά γκαλάγκο να καταναλώνουν μια σχετικά φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά.(Mzilikazi, 2006)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • εντομοφάγος
  • φυτοφαγο ζωο
    • τρώει χυμό ή άλλες φυτικές τροφές
  • Ζωικές Τροφές
  • ερπετά
  • έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • χυμό ή άλλα φυτικά υγρά

Αρπακτικά

Τα νοτιοαφρικανικά γαλαγκά θηρεύονται από μεγάλα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των αετών και των κουκουβαγιών, καθώς και από φίδια, μαγκούστες και μοσχοβολιά και γονίδια. Προστατεύονται από τα θηράματα φωλιάζοντας σε τρύπες δέντρων και δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Η έρευνα προτείνει ότιGalago moholiέλλειψη εποχιακής ταραχής (ετεροθερμία) για μεγιστοποίηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας σε περιβάλλον υψηλού θηρευτή. Τα νοτιοαφρικανικά γκαλάγκο αποφεύγουν την αρπαγή με προειδοποιητικές κλήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και ευκίνητα άλματα.(Gron, 2008, Mzilikazi, 2006)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα νοτιοαφρικανικά γαλάγκο τρώνε έντομα και παρέχουν τροφή για μεγάλα αρπακτικά πτηνά και μεσαίου μεγέθους θηλαστικά αρπακτικά.



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα γκαλάγκο της Νότιας Αφρικής ωφελούν οικονομικά τους ανθρώπους φέρνοντας ερευνητές και οικοτουρίστες στις περιοχές που κατοικούν. Μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς των εντόμων.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • οικοτουρισμός
  • έρευνα και εκπαίδευση
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες τουGalago moholiστους ανθρώπους.

Κατάσταση Διατήρησης

Τα γαλάγκο της Νότιας Αφρικής περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II της CITES, το οποίο υποδεικνύει ότι επί του παρόντος διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εξαφάνισης και η Κόκκινη Λίστα της IUCN υποδεικνύει ότι έχουν σταθερό πληθυσμό χωρίς μεγάλες απειλές. Στην πραγματικότητα, το εύρος τωνG. moholiεπεκτείνεται σε ορισμένους τομείς.

Συνεισφέροντες

Therien Poynter (συγγραφέας), University of Oregon, Stephen Frost (επιμέλεια, εκπαιδευτής), University of Oregon, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.