Gavia arcticaarctic loon (Επίσης: μαύρος δύτης, αρκτικός λόνος)

By Tewodros Desta

Γεωγραφική Εύρος

Arctic Loons ή δύτες με μαύρο λαιμό (Αρκτικός γλάρος) έχουν μεγάλη παγκόσμια κατανομή, καθώς βρίσκονται σε περίπου 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ένα μεταναστευτικό είδος, που περιορίζεται σε περιοχές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Η χειμερινή γκάμα των αρκτικών χελώνων είναι πολύ πιο εκτεταμένη από αυτή της σειράς αναπαραγωγής τους. Το χειμώνα, βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες λίμνες στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των οικοτόπων της βόρειας τούνδρας και της τάιγκα του Καναδά, της Ρωσίας, της Σκανδιναβίας και της Γροιλανδίας. Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί κατοικούν συνήθως σε περιοχές που κυμαίνονται από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη βόρεια Μεσόγειο κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής συνήθως εγκαθίστανται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού από τον Κόλπο της Αλάσκας έως τη Μπάχα Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καθ 'όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα αρκτικά λοφία εκτείνονται σε τμήματα της Ευρασίας και περιστασιακά επεκτείνονται σε μέρη της δυτικής Αλάσκας. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Δυτικής Ευρώπης αναπαράγεται στη Σουηδία. Αλήτες ή τυχαία άτομα έχουν επίσης σημειωθεί στη βόρεια Αφρική, τη νοτιοδυτική Ευρώπη, τη δυτική Μέση Ανατολή και την Ινδία.(BirdLife International, 2009; Conant, et al., 1996)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Τα αρκτικά βρέφη αναπαράγονται σε βαθιές, παραγωγικές λίμνες γλυκού νερού ή εκτεταμένες πισίνες με γειτονικά νησιά, χερσονήσους και άλλες τοποθεσίες φωλεοποίησης απρόσιτες για τον άνθρωπο. Προτιμούν έναν βιότοπο χωρίς ενοχλήσεις.Αρκτικός γλάροςβασίζεται στην περιοχή αναπαραγωγής του γλυκού νερού για την παροχή τροφής. Βουτάνε βαθιά στο νερό για ψάρια και ταΐζουν επίσης τους απογόνους τους μικρά ψάρια και έντομα μέχρι να αυξηθούν σε μέγεθος, επιτρέποντάς τους να τρέφονται με μεγαλύτερα ψάρια. Εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου, το είδος βρίσκεται συνήθως σε παράκτια ύδατα κατά μήκος προστατευμένων ακτών.Αρκτικός γλάροςπεριστασιακά βρίσκεται επίσης σε μεγάλα εσωτερικά σώματα γλυκού νερού όπως φυσικές λίμνες ή ρυάκια και μεγάλα ποτάμια.(Τζάκσον, 2003)



Τα αρκτικά βρόχια χτίζουν τη φωλιά τους τον Μάιο και τον Ιούνιο και χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να ολοκληρωθούν. Μια φωλιά περιέχει σωρούς από υδρόβια βλάστηση κοντά στην άκρη του υδατικού συστήματος, συνήθως κοντά σε προστατευμένο κόλπο, νησί ή παρακείμενο σύστημα ποταμών.(Petersen, 1979)

  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • πολικός
  • γλυκού νερού
  • Επίγεια Biomes
  • τούντρα
  • Aquatic Biomes
  • λίμνες και λιμνούλες
  • ποτάμια και ρυάκια
  • παραλιακός
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • παρόχθιος

Φυσική περιγραφή

Οι αρκτικοί βρόχοι μεγαλώνουν κατά μέσο όρο από 40 έως 81 cm σε μήκος σώματος. Αυτά τα πουλιά έχουν μήκος φτερών που κυμαίνεται μεταξύ 114 και 124 cm και έχουν μέσο σωματικό βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3,4 kg. Στο φτέρωμα αναπαραγωγής, διαθέτουν λευκές κηλίδες, μαύρες πλάτες τμηματικές σε λευκές γραμμές, οι οποίες είναι ορατές πάνω από το νερό ενώ κολυμπούν. Το κεφάλι και το πίσω μισό του λαιμού είναι γκρι. Το μπροστινό μισό του λαιμού έχει μια έντονη μαύρη ρίγα με μακριές, λεπτές κάθετες λευκές ρίγες κατά μήκος των δύο πλευρών του λαιμού. Αναφέρεται συνήθως ως 'μαυρολαιμόκοκκοι' που επινοήθηκε από τη μαύρη λωρίδα στο λαιμό. Κατά τη διάρκεια της μη αναπαραγωγικής περιόδου, το στέμμα και ο αυχένας σκουραίνουν σε μαύρο, όπως και η πλάτη που χάνει τον λευκό φραγμό. Το πρόσωπο, ο λαιμός και το στήθος γίνονται έντονα λευκά και χωρίς σημάδια. Αυτό το είδος μοιάζει πολύ με τα ψάρια του Ειρηνικού (Ειρηνική Γαβία) αλλά μπορεί να διακρίνεται από ένα εκτεταμένο λευκό πλευρικό έμπλαστρο που υπάρχει τόσο στα φτέρωματα αναπαραγωγής όσο και στα χειμερινά. Τα θηλυκά και τα αρσενικά αρκτικά γόβα είναι παρόμοια στη φυσική τους εμφάνιση και διαθέτουν διακριτικά, βαθυκόκκινα μάτια. Τα ανήλικα μοιάζουν πολύ με τους ενήλικες που χειμωνιάζει, αλλά είναι πιο σκοτεινό-γκρι έναντι του μαύρου και μπορεί να εμφανίζουν ένα αχνό μοτίβο σε κλίμακα στις πλάτες και τα φτερά τους.(Sjolander, 1978)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    2 έως 3,4 κιλά
    4,41 έως 7,49 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    40 έως 81 cm
    15,75 έως 31,89 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    114 έως 124 cm
    44,88 έως 48,82 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι αρκτικοί χελώνες είναι μονογαμικοί, που σημαίνει ότι ζουν όλη τους τη ζωή μόνο με έναν σύντροφο. Το ζευγάρι μένει μαζί κατά τη χειμερινή του μετανάστευση και στα χειμαδιά του. Τα νέα ζευγάρια χρησιμοποιούν μια σειρά από σύγχρονες κινήσεις, όπως βύθιση λογαριασμών, κατάδυση με πιτσιλιές και ορμή κάτω από το νερό. Το ζευγάρωμα συμβαίνει στις όχθες του νερού και συχνά συμβαίνει αμέσως μετά την άφιξη των πτηνών στην περιοχή αναπαραγωγής. Αυτό το είδος επιδεικνύει ισχυρή πιστότητα τοποθεσίας και συχνά χρησιμοποιεί την ίδια θέση φωλιάς για κάθε περίοδο αναπαραγωγής.Αρκτικός γλάροςθα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτόν τον ιστότοπο για σύντομο χρονικό διάστημα μετά το ζευγάρωμα.(Petersen, 1979, Sjolander and Agren, 1972)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Τα αρκτικά βρόχια που καταλαμβάνουν τις νότιες περιοχές ξεκινούν την περίοδο αναπαραγωγής τους τον Μάιο, ενώ η περίοδος αναπαραγωγής στις βόρειες περιοχές καθορίζεται από την έναρξη της άνοιξης. Την άνοιξη μεταναστεύουν από τις περιοχές διαχείμασής τους. Μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς το θηλυκό θα γεννήσει 1 έως 3 αυγά. Τα αυγά είναι συνήθως καστανά της ελιάς με σκούρες καφέ κηλίδες. Η επώαση διαρκεί 27 έως 29 ημέρες ακολουθούμενη από μια ζωτική περίοδο ανάπτυξης 9 έως 10 εβδομάδων. Όταν τα μικρά είναι περίπου δύο μηνών, αποκτούν την ικανότητα να πετούν ή να «φλερτάρουν». Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 2 έως 3 χρόνια.(Sjolander, 1978)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα αρκτικά loons αναπαράγονται μία φορά το χρόνο
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλλει γεωγραφικά αλλά εμφανίζεται την άνοιξη
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    2 έως 3
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    27 έως 29 ημέρες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    2 μήνες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    2 έως 3 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    2 με 3 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    2 με 3 χρόνια

Το αρσενικό ψαράκι είναι υπεύθυνο για την κατασκευή της φωλιάς. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην επώαση, αλλά τα θηλυκά εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό γονικής μέριμνας. Η επώαση διαρκεί περίπου 27 έως 29 ημέρες ακολουθούμενη από μια ζωτική περίοδο ανάπτυξης 9 έως 10 εβδομάδων, όπου και οι δύο γονείς βοηθούν στην ανατροφή των απογόνων. Τα ημιπρόωρα μικρά περνούν την πρώτη μέρα στη φωλιά, αλλά μπορούν να κολυμπήσουν σε ηλικία 2 έως 4 ημερών. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στο τάισμα των μικρών συνεχώς κατά τις πρώτες εβδομάδες. Οι γονείς ταΐζουν ξεχωριστά τους απογόνους έναν κάθε φορά, προσφέροντας μόνο ένα κομμάτι τροφής τη φορά, που συνήθως αποτελείται από καρκινοειδή. Τα νεοεκκολαφθέντα μικρά συχνά καβαλούν στην πλάτη των γονιών τους, πιθανόν να αποφύγουν τα αρπακτικά και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Σε ηλικία πολλών εβδομάδων, τα μικρά αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους, αλλά μερικές φορές ταΐζονται από τους γονείς τους. Όταν είναι περίπου δύο μηνών, μπορούν να πετάξουν και θεωρούνται νεογνά. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 2 έως 3 χρόνια.(Sjolander, 1978)



  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι αρκτικοί βρόχοι πιστεύεται ότι είναι σχετικά μακρόβια πουλιά. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με τη διάρκεια ζωής τους. Ο γηραιότερος καταγεγραμμένος άγριος αρκτικός βρέφος έζησε μέχρι τα 28 του χρόνια.(Elliott, 1992; Russell, 2010)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    28 (υψηλά) χρόνια

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα αρκτικά βρόχια πετούν και κολυμπούν πολύ καλά, αλλά είναι αδέξια όταν περπατούν στη στεριά, καθώς τα πόδια τους είναι τοποθετημένα μακριά στο πίσω άκρο του σώματός τους. Αυτά τα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν από τη στεριά και σε ήρεμες συνθήκες χρειάζονται 30 έως 50 μέτρα ανοιχτού νερού για να απογειωθούν με ασφάλεια χωρίς τη βοήθεια του ανέμου. Η κανονική απογείωση περιλαμβάνει την εκτόξευση στον άνεμο, το χτύπημα για μια σημαντική απόσταση πάνω από την επιφάνεια του νερού και την εκτόξευση στον αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, τα αρκτικά loons θα πετάξουν πάνω από 10 χιλιόμετρα για να βρουν τροφή. Για να ψαρέψουν, η μέση βουτιά τους διαρκεί έως και 45 δευτερόλεπτα και φτάνει σε βάθη έως και 3 έως 6 μέτρα. Αυτά τα πουλιά είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα φτερά τους ως βοηθήματα στην υποβρύχια κολύμβηση. Βουτάνε πρώτα με το κεφάλι και γλιστρούν στο νερό χωρίς καμία δυσκολία. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης τείνουν να συγκεντρώνονται σε μικρές ταξιδιωτικές ομάδες. Είναι κυρίως ημερήσιο είδος που εκτελεί τις περισσότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.(Jackson, 2003; Russell, 2010; Sven, 1977)

μπορούν τα σκυλιά να έχουν ανανά
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κολυμβητικός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός

Εύρος Εστίας

Αρκτικός γλάροςείναι ένα ιδιαίτερα εδαφικό είδος ενώ βρίσκεται σε περιοχές αναπαραγωγής, ωστόσο το ακριβές μέγεθος της περιοχής είναι άγνωστο. Προστατεύει επιθετικά την επικράτεια από τυχόν εισβολείς. Οι αρκτικοί βρόχοι θα εμφανίζουν απειλητικές στάσεις για να προειδοποιούν τους εισβολείς να μείνουν μακριά. Οι τσακωμοί είναι συνηθισμένοι και στα δύο φύλα και τα αρσενικά μπορεί να παλέψουν μέχρι θανάτου. Τα αρκτικά λιοντάρια χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς και τα φτερά τους ως όπλα για άμυνα.(Τζάκσον, 2003)



Επικοινωνία και Αντίληψη

Αρκτική loons παράγουν μια ποικιλία κλήσεων. Μια χαμηλή κλήση, η οποία είναι πολύ αδύναμη και ακούγεται σαν ανθρώπινο βουητό, εκτελείται τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες. Η γκρίνια εμφανίζεται ως χαμηλή κλήση με δυνατό ήχο, που παράγεται και από τα δύο φύλα ήδη από την ηλικία των δύο μηνών. Το Yodeling, ένας ήχος «kuik-kukuik-kukuik», είναι η πιο δυνατή φωνή που παράγεται από το είδος, η οποία εκτελείται μόνο από το αρσενικό. Ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες, αυτή η κλήση μπορεί να ακουστεί σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 10 km. Τόσο οι χαμηλές κλήσεις όσο και οι φωνές με γκρίνια αναγνωρίζονται ως κλήσεις επαφής. Η διαφορά είναι ότι μια χαμηλή κλήση είναι μια κανονική κλήση επαφής, η γκρίνια είναι μια κλήση επαφής υψηλής έντασης. Το Yodeling είναι ένα εδαφικό κάλεσμα που γίνεται από τον αρσενικό ψαροντούφεκο που ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την επικράτειά του. Οι εδαφικές κλήσεις συχνά συνδυάζονται με απειλητικές συμπεριφορές, όπως το κύκλωμα ή η πτώση λογαριασμού για να προειδοποιήσουν για μια επικείμενη επίθεση.

Όπως τα περισσότερα πουλιά, έτσι και τα αρκτικά βρόχια αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω οπτικών, ακουστικών, απτικών και χημικών ερεθισμάτων.(Arlott, 2009, Sjolander and Agren, 1972)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Αρκτικός γλάροςείναι σαρκοφάγα. Είναι κυρίως ιχθυοφάγα, καθώς η διατροφή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια, αλλά και στα καρκινοειδή και στα υδρόβια έντομα. Βουτάνε βαθιά από την επιφάνεια για να τραφούν. Όταν πιαστεί ένα ψάρι ή άλλο είδος θηράματος, το ψαράκι ρίχνει πίσω το κεφάλι του και το καταπίνει. Τα νεοεκκολαφθέντα μικρά τρέφονται από τους γονείς τους. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από υδρόβια έντομα, με ένα αυξανόμενο ποσοστό ψαριών στη διατροφή τους καθώς μεγαλώνουν. Σε λίμνες με χαμηλή πυκνότητα ψαριών, τα μικρά συχνά τρέφονται σχεδόν εξ ολοκλήρου με υδρόβια έντομα.(Ματς, 1986)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • ψάρι
  • έντομα
  • υδρόβια καρκινοειδή

Αρπακτικά

Οι ενήλικες της Αρκτικής δεν έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές.Φαλακροί αετοίείναι τα κύρια αρπακτικά τους. Οι φαλακροί αετοί επιτίθενται σε ανυποψίαστους γονείς που επωάζουν. Οι νεαροί νεοσσοί είναι επίσης ευάλωτοι στη θήρευση από μεγάλα αρπακτικά ψάρια, φαλακρούς αετούς καιρέγγες γλάροι.

Υπάρχει μια σειρά από άλλα ζώα που κυνηγούν κυρίως τα αυγά. Τα κοινά αρπακτικά αυγών περιλαμβάνουνρακούν,γλάροι,κοράκιακαιαλεπούδες. Η θήραση στα αυγά των αρκτικών λόφων λαμβάνει χώρα όταν ένας ενήλικας που βρίσκεται σε επώαση αναγκάζεται να βγει από τη φωλιά λόγω ανθρώπινης ενόχλησης ή εάν απασχολείται από έναν εισβολέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αφύλακτα αυγά προσελκύουν γρήγορα τα κοντινά αρπακτικά.(Mudge and Talbot, 1993)

σκύλος άγαλμα

Οι ενήλικες αρκτικές λωρίδες απαντούν στη θέα ενός αρπακτικού με θρήνους και ανησυχητικές φωνές για να ενημερώσουν τόσο τους απογόνους όσο και τους συντρόφους για τον εισβολέα. Οι νεαροί νεοσσοί ανταποκρίνονται κολυμπώντας γρήγορα σε μια προστατευμένη περιοχή της ακτογραμμής και παραμένουν κρυμμένοι έως ότου η απειλή δεν είναι πλέον παρούσα. Στις λίμνες του γλυκού νερού, τα ενήλικα είναι γενικά ασφαλή από υποβρύχια αρπακτικά, αλλά οι νεαροί νεοσσοί είναι ευάλωτοι στα μεγάλα αρπακτικά ψάρια. Εάν ένας ενήλικας εντοπίσει ένα υποβρύχιο αρπακτικό, θα πατήσει γρήγορα το νερό με τα πόδια και τα φτερά του για να τον αποθαρρύνει να προχωρήσει πιο κοντά.(Mudge and Talbot, 1993)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα αρκτικά λιοντάρια χρησιμεύουν τόσο ως θήραμα όσο και ως αρπακτικά μέσα στα οικοσυστήματα τους. Παρέχουν τροφή σε τοπικούς θηρευτές καθώς και πληθυσμούς ελέγχου ψαριών, καρκινοειδών και υδρόβιων εντόμων. Είναι επίσης ξενιστές πολλών διαφορετικών παρασίτων του σώματος, τα περισσότερα από τα οποία είναιταινίαςκαιτσιμπήματα.(Daoust, et al., 1998)

Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι Ινουίτ, ένα μέλος των Εσκιμώων που κατοικούν στη βορειότερη Βόρεια Αμερική από τη βόρεια Αλάσκα έως τον ανατολικό Καναδά, χρησιμοποιούν τα αυγά των αρκτικών χελώνων για φαγητό. Μερικές φορές κυνηγούν ψαροντούφεκα στο αναπαραγωγικό έδαφος για κατανάλωση επίσης.(Russell, 2010)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα αρκτικά λοφία τρέφονται κυρίως με ψάρια και μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστές για τους ψαράδες.(Russell, 2010)

Κατάσταση Διατήρησης

Τα αρκτικά θηλιά είναι ευάλωτα σε ανθρώπινες διαταραχές εντός των τοποθεσιών αναπαραγωγής τους. Οι αλλαγές στον βιότοπο, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα επίπεδα του νερού, της οξίνισης του νερού καθώς και της ρύπανσης από πετρέλαιο και βαρέα μέταλλα αποτελούν συνεχείς απειλές για αυτό το είδος. Οι σημερινοί πληθυσμοί τείνουν να είναι αρκετά μεγάλοι, αλλά σταδιακά μειώνονται σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής τους. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), τα αρκτικά λάχανα κατηγοριοποιούνται ως είδος που προκαλεί λιγότερο ανησυχία. Ο ευρωπαϊκός αναπαραγωγικός πληθυσμός αρκτικών χοντρούχων είναι σχετικά μικρός (λιγότερο από 92.000 ζεύγη) και υπέστη μεγάλη μείωση μεταξύ 1970 και 1990. Από την άλλη πλευρά, οι πληθυσμοί των αρκτικών χελώνων στη Σουηδία και τη Φινλανδία ήταν σταθεροί και αυξήθηκαν μεταξύ 1990 και 2000.(BirdLife International, 2009; Petersen, 1979)

Συνεισφέροντες

Tewodros Desta (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο Radford, Christine Small (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Rachelle Sterling (επιμέλεια), Special Projects.