Gazella dorcasdorcas gazella

Του Joshua Stoolman

Γεωγραφική Εύρος

Gazella dorcasβρίσκεται στη βόρεια βιογεωγραφική περιοχή της Αιθιοπίας και στη νοτιοδυτική Παλαιαρκτική περιοχή. Αυτές οι γαζέλες κατοικούν σε μέρη της βόρειας Αφρικής και στις ερήμους Σαχάρα και Νεγκέβ, όπως: Μαρόκο, Ρίο ντε Όρο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τσαντ, Σομαλία, Αιθιοπία και μέρη του Ισραήλ και του Σινά στη Μέση Ανατολή.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Gazella dorcasείναι το καλύτερα εξοπλισμένο μέλος του γένουςΓαζέλανα κατοικούν ξηρές περιοχές. Βρίσκονται σε μια ποικιλία οικοτόπων: σαβάνες, ημι-έρημοι, μικρούς αμμόλοφους, ενοποιημένες περιοχές με αμμόλοφους και ρέματα, και συνδέονται με μια σειρά από διαφορετικά είδη φυτών. Υψηλές πυκνότητες τωνG. dorcasβρίσκονται σε αμμόλοφους με υψηλές συγκεντρώσειςPancratium sickenbergeri, ένα προτιμώμενο φαγητό.(Lawes and Nanni, 1993· Ward and Saltz, 1994· Yom-Tov, et al., 1995)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • σαβάνα ή λιβάδι

Φυσική περιγραφή

Gazella dorcasποικίλλει σε χρωματισμό, ανάλογα με την τοποθεσία. Είναι γενικά ανοιχτόχρωμα και έχουν λευκό κάτω μέρος της κοιλιάς με δύο καφέ ρίγες εκατέρωθεν. Στη βόρεια Σαχάρα έχουν χρώμα ώχρα με πιο σκούρες πλευρικές ρίγες. Κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι κοκκινοκαφέ με λιγότερο ευδιάκριτες, ανοιχτές πλευρικές ρίγες. Το κεφάλι είναι πιο σκούρο από το υπόλοιπο σώμα. Τα κέρατά τους έχουν την πιο έντονη καμπύλη των μελών τουΓαζέλα, και εντός του υποείδους η ποσότητα της καμπύλης στο κέρας ποικίλλει. Τα κέρατα των αρσενικών έχουν μήκος 250-280 mm και έχουν 20-24 δακτυλίους. Τα κέρατα του θηλυκού είναι μικρότερα (170-190 mm) και πιο ίσια με 16-18 δακτυλίους. Τα ενήλικα αρσενικά είναι κατά μέσο όρο 16,5 κιλά, ενώ τα θηλυκά είναι περίπου 12,6 κιλά, αν και το μέσο μέγεθος ποικίλλει μεταξύ των πληθυσμών. Είναι τα δεύτερα μικρότεραείδος γαζέλας.(Yom-Tov, et al., 1995)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • διακόσμηση
  • Μάζα εύρους
    14 έως 18 κιλά
    30,84 έως 39,65 λίβρες
  • Μέση μάζα
    16,5 κιλά
    36,34 λίβρες

Αναπαραγωγή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος Σεπτεμβρίου έως Νοεμβρίου, τα αρσενικά θα φυλάσσουν την περιοχή που χαρακτηρίζεται από τα περιττώματά τους. Ανάλογα με το τοπικό κλίμα, μια ομάδα απόG. dorcasθα αποτελείται από ένα ή δύο αρσενικά με ένα χαρέμι ​​θηλυκών ή απλώς ένα ζευγάρι αρσενικό-θηλυκό. Σε ακραία κλίματα, όπου οι πόροι είναι σπάνιοι, συνδυάζονται κυρίως σε ζευγάρια.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Στην άγρια ​​φύση, τα θηλυκά θα αρχίσουν συνήθως να αναπαράγονται γύρω στα δύο χρόνια. Στην αιχμαλωσία η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί ήδη από την ηλικία των έξι μηνών. Περίπου το 90% των θηλυκών στη φύση έμειναν έγκυες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γεννούν μόνο έναν απόγονο ανά εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου έξι μήνες και το ελαφάκι γεννιέται με μαλλιά και ανοιχτά μάτια. Οι νέοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων δύο εβδομάδων τους κουλουριασμένοι στη σκιά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τη μητέρα ψάχνοντας για στερεά τροφή. Τα αρσενικά δεν φαίνεται να συμμετέχουν στη φροντίδα των νέων, παρά μόνο έμμεσα μέσω της υπεράσπισης των πόρων για την ομάδα.(Ward και Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    6 μήνες
  • Μέση περίοδος κύησης
    182 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    3 μήνες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    1 (χαμηλό) έτος
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    2 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    730 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    589 ημέρες
    Μια ηλικία

Τα θηλυκά θηλάζουν τα μικρά τους για ένα έως δύο λεπτά αρκετές φορές την ημέρα για περίπου 3 μήνες. Τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής της νεαρής γαζέλας, η μητέρα βόσκει και κοιμάται μακριά από τη νεαρή γαζέλα, αφήνοντάς την σε ασφαλές σημείο. Καθώς η νεαρή γαζέλα μεγαλώνει, εντάσσεται στην γενέθλια ομάδα τους για τον πρώτο χρόνο ή περισσότερο.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Γονική Επένδυση
  • πρόωρη
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Σε αιχμαλωσίαGazella dorcasμπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής στη φύση είναι άγνωστη και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό.(Yom-Tov, et al., 1995)

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα πρότυπα δραστηριότητας καθορίζονται από τη σοβαρότητα του κλίματος. Τα ζεστά καλοκαίρια αυτές οι γαζέλες είναι κυρίως ενεργές την αυγή και το σούρουπο. Σε πιο ήπιες θερμοκρασίες μπορούν να είναι ενεργά όλη την ημέρα. Μπορεί επίσης να γίνουν νυχτερινά όταν βρίσκονται υπό πίεση αρπακτικών από ημερήσιους θηρευτές. Ανάλογα με το κλίμα,G. dorcasμπορούν να ταξιδέψουν σε ζευγάρια ή μεγαλύτερες ομάδες που αποτελούνται από ένα ή δύο αρσενικά με χαρέμι ​​έως και τέσσερα θηλυκά και τα μικρά τους. Μερικές φορές τα αρσενικά ταξιδεύουν σε ομάδες των τεσσάρων ή πέντε ατόμων.(Ward και Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



τα σκυλιά έχουν τόνους
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • επιδεικτική
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • νυκτερινός
  • λυκόφως
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • ιεραρχίες κυριαρχίας
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    25 km^2

Εύρος Εστίας

Η αυτονομία ενός αρσενικού που συνοδεύεται από μια μικρή ομάδα θηλυκών και νέων είναι περίπου 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα.(Yom-Tov, et al., 1995)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι γαζέλες έχουν ένα συναγερμό που ακούγεται σαν σύντομο γάβγισμα. Χρησιμοποιούν επίσης μια πιο δυνατή κλήση που γίνεται σε περιπτώσεις ακραίου κινδύνου ή πόνου. Τα θηλυκά έχουν ένα χαμηλό γρύλισμα να καλούν τους νέους και όλουςG. dorcasμπορεί να παράγει ένα μακρύ γρύλισμα που σηματοδοτεί ενόχληση. Όταν κινδυνεύει από ένα αρπακτικό, το «στίσιμο», που περιγράφεται στην ενότητα αρπακτικών, είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να προειδοποιήσετε άλλες γαζέλες για την παρουσία των αρπακτικών.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Gazella dorcasτα άτομα τρέφονται με τα λουλούδια, τα φύλλα και τους λοβούς τουΑκακίαδέντρα σε πολλές από τις περιοχές που κατοικούν. Τρέφονται επίσης με φρούτα και φύλλα ποικιλίας θάμνων. Στην έρημο Νεγκέβ,G. dorcasτρέφεται με κρίνα της Madonna (Pancratium sickenbergeri). Ανάλογα με την εποχή, οι μέθοδοι απόκτησης τροφής αλλάζουν. Το καλοκαίρι οι γαζέλες σκάβουν τρύπες στην άμμο για να αφαιρέσουν το στέλεχος και τον βολβό των κρίνων Madonna. Μετά τις χειμωνιάτικες βροχές, οι γαζέλες τρώνε φρεσκοφυτρωμένα φύλλα. Οι τεχνικές αναζήτησης τροφής επιτρέπουν τη μέγιστη ενεργειακή πρόσληψη με ελάχιστη ενεργειακή απόδοση. Μεγάλες ποσότητες τροφοδοσίας γίνονται σε μικρές περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις φυτικής ζωής που ακολουθούνται από μεγάλες μετακινήσεις σε άλλες περιοχές σίτισης.(Lawes and Nanni, 1993· Ward and Saltz, 1994· Yom-Tov, et al., 1995)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
    • φρουτοφάγος
    • σιγοφάγος
    • λιγνοφάγος
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα
  • ρίζες και κόνδυλοι
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • καρπός
  • λουλούδια

Αρπακτικά

Gazella dorcasοι πληθυσμοί έχουν πολλά αρπακτικά. Τσιτάχ, λιοντάρια, σερβάλια, καρακάλ, λύκοι και ύαινες θηράματα σε όλα τα μεγέθη και ηλικίες. Τα μικρά μπορούν να σκοτωθούν από μικρότερα αρπακτικά, όπως αλεπούδες, αετοί και τσακάλια. Πολλά από αυτά τα αρπακτικά έχουν εξαφανιστεί σε περιοχές όπου βρίσκονται επί του παρόντος γαζέλες. Οι άνθρωποι, οι λύκοι και το καρακάλ εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές ληστρικές απειλές για αυτές τις γαζέλες.Gazella dorcasβασίζεται κυρίως στην έντονη όρασή του για να παρακολουθεί τα αρπακτικά. Έχουν κλήσεις που περιγράφονται στην ενότητα επικοινωνίας που βοηθούν να ειδοποιήσουν τους άλλους σε ένα κοπάδι για την παρουσία ενός αρπακτικού. Το ρίγος του δέρματος, η σύσπαση της ουράς και τα άλματα που αναπηδούν με το κεφάλι ψηλά, που ονομάζονται επίσης στάσιμο, χρησιμοποιούνται για να προειδοποιήσουν τους άλλους για την παρουσία ενός αρπακτικού.(Ward και Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Gazella dorcas, μαζί με μερικά άλλα οπληφόρα, αποτελούν τον κύριο τρόπο διασποράς των σπόρων για μια ποικιλία φυτών στηνΑκακίαγένος μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Ισραήλ.(Lawes and Nanni, 1993· Ward and Saltz, 1994· Yom-Tov, et al., 1995)



  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
Αμοιβαία Είδη
  • Ακακία

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Gazella dorcasκυνηγιέται ως πηγή τροφής.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Gazella dorcasείναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον γύρω από το Ισραήλ στην έρημο Negev από άλλα ζώα που βόσκουν. Συναγωνίζονται άλλους βοσκούς όπως αιγοπρόβατα που χρησιμοποιούνται για οικονομικούς σκοπούς.(Yom-Tov, et al., 1995)

gus kenworthy robin macdonald

Κατάσταση Διατήρησης

Αυτό το είδος θεωρείται απειλούμενο και στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως ευάλωτο από την IUCN. Οι συνεχιζόμενες απειλές για αυτό το είδος είναι η καταστροφή των οικοτόπων και το παράνομο κυνήγι.(Yom-Tov, et al., 1995)

Αλλα σχόλια

Gazella dorcasΤα άτομα μπορούν να περάσουν όλη τους τη ζωή χωρίς να πίνουν νερό. Μπορούν να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται από τα φυτά που τρώνε. Υπάρχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των νεογνών που γεννιούνται σε αιχμαλωσία λόγω ανεπαρκούς αντοχής στη μόλυνση.(Yom-Tov, et al., 1995)

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Joshua Stoolman (συγγραφέας), Kalamazoo College, Ann Fraser (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Kalamazoo College.