Gazella gazellamountain gazella

Από την Kari Lee

Γεωγραφική Εύρος

Gazella gazella, ή η γαζέλα του βουνού, είναι ένα από τα πολλά συγγενικά είδη που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Η κατανομή του περιλαμβάνει την Αραβική Χερσόνησο, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, την Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Mendelsohn et al., 1995; IUCN Species Survival Commission, 2000).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι ορεινές γαζέλες ζουν σε ορεινούς και λοφώδεις βιότοπους που αποτελούνται από ελαφριά δάση, χωράφια ή οροπέδια της ερήμου. Συνήθως περνούν τις μέρες στους λόφους κατάκοιτοι και κατεβαίνουν τη νύχτα ή νωρίς το πρωί για να αναζητήσουν τροφή.



Οι ορεινές γαζέλες ζουν σε περιοχές με μέση ετήσια θερμοκρασία 21-23 βαθμούς Κελσίου και μέση χειμερινή θερμοκρασία περίπου 14 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που καταλαμβάνονται απόΓ. γαζέλαείναι ξηρές, συνήθως με ετήσια βροχόπτωση 300-400 mm (Mendelsohn et al., 1995; Massicot, 2001).



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • Επίγεια Biomes
  • θαμνόδασος
  • βουνά

Φυσική περιγραφή

Οι αρσενικές βουνίσιες γαζέλες ζυγίζουν μεταξύ 17 και 29,5 κιλά, ενώ οι μικρότερες θηλυκές ζυγίζουν 16-25 κιλά. Είναι σεξουαλικά διμορφικά με τα αρσενικά να είναι μεγαλύτερα και να έχουν μεγαλύτερα κέρατα. Οι οδοντογαζέλες του βουνού είναι σχεδόν ευθείες.

Οι γαζέλες έχουν λεπτή κατασκευή με αναλογικά μακρύ λαιμό και πόδια. Τα πίσω πόδια των γαζελών του βουνού είναι ιδιαίτερα μακριά.



Οι γαζέλες του βουνού είναι σκούρο καφέ με λευκά κάτω μέρη, πλευρές και ανοιχτό καφέ άκρα. Το πρόσωπο σημειώνεται με μια εκρού ρίγα με μαύρα κάτω περιθώρια. Υπάρχει επίσης μια στενή, σκούρα πλευρική ζώνη που διαχωρίζει τους σκούρους ραχιαίους τόνους από το λευκό κάτω μέρος. Η βάση των τριχών από την κάτω πλευρά είναι βαμβακερή. Η μαύρη ουρά είναι κοντή και θαμνώδης. Τα αυτιά είναι επίσης σχετικά κοντά. Η άσπρη γραμμή κάτω από τον μηρό σταματά στο αγκίστρι. Το Pelage είναι κοντό και κομψό και αντανακλά την ακτινοβολία του ήλιου τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πολύ μακρύτερο, παχύτερο και αδιάβροχο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προστατεύει το ζώο από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Και τα δύο φύλα έχουν κέρατα. Τα σχετικά κοντά κέρατα των αρσενικών (220-294 mm) ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον βιότοπο. Οι θηλυκές γαζέλες του βουνού έχουν κέρατα που είναι λιγότερο από το 70% του μήκους των κεράτων των αρσενικών στον ίδιο πληθυσμό (84-153 mm). Τα κέρατα των αρσενικών είναι παχιά και έχουν προεξέχοντες δακτυλίους ενώ τα κέρατα των θηλυκών είναι χωρίς δακτύλιο. Τα κέρατα είναι ελλειπτικά σε διατομή και το διάκενο στη βάση είναι περίπου 25 mm. Τα αρσενικά κέρατα υποκλίνονται από τη βάση με τις άκρες σχεδόν πάντα προς τα μέσα. Τα κέρατα των θηλυκών είναι ελαφρώς κυρτά προς τα εμπρός. Το σχήμα του κέρατου μπορεί να ποικίλλει πολύ μεταξύ των πληθυσμών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέρατα μοιάζουν με σχήμα S. Τα κέρατα έχουν επίσης ευρείες αυλακώσεις που εκτείνονται στο πρόσθιο τμήμα του πυρήνα, μια αυλάκωση κατά μήκος του οπίσθιου ορίου και μια λιγότερο εμφανή αυλάκωση που εκτείνεται στο μεσαίο τμήμα του πυρήνα (Groves and Lay, 1985; Mendelsohn et al., 1995). .

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Μάζα εύρους
    17 έως 29,5 κιλά
    37,44 έως 64,98 λίβρες

Ανάπτυξη

Δείτε Αναπαραγωγή.



τσάντες για τσάντες

Αναπαραγωγή

Τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορούν και τα δύο να ζευγαρώσουν με πολλούς συντρόφους.

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Οι γαζέλες βρίσκονται σε μικρές ομάδες των 3-8 ατόμων. Τα αρσενικά είναι εδαφικά με ένα ή περισσότερα θηλυκά και τα μικρά τους. Η παρέα που διατηρούν οι γυναίκες καθορίζεται κυρίως από την αναπαραγωγική τους κατάσταση. Το ζευγάρωμα συμβαίνει στις αρχές του χειμώνα (Οκτώβριος-Νοέμβριος), αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο όπου υπάρχει διαθέσιμη τροφή.

Οι γεννήσεις γίνονται συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Μάιο με τα θηλυκά να έχουν συνήθως μόνο ένα νεαρό ανά εποχή. Ο οίστρος εμφανίζεται κάθε 18 ημέρες και διαρκεί 12-24 ώρες έως ότου η γυναίκα μείνει έγκυος. Οι θηλυκές γαζέλες συνδυάζονται με περισσότερα από ένα αρσενικά. Η περίοδος κύησης είναι 180 ημέρες και γεννιούνται απόγονοι με βάρος 11-12% της μάζας της μητέρας. Ο τοκετός λαμβάνει χώρα μεμονωμένα και τα πρόωρα μικρά μπορούν να σταθούν και να περπατήσουν λίγο μετά τη γέννηση. Τα μικρά περνούν τις πρώτες εβδομάδες θηλάζοντας και όταν είναι τριών έως έξι εβδομάδων αρχίζουν να τρέφονται με στερεά τροφή. Ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Περίπου αυτή την περίοδο, η μητέρα και τα μικρά μπαίνουν σε ένα μικρό κοπάδι μητρότητας. Τα θηλυκά μπορεί να παραμείνουν με τη μητέρα τους για μια ζωή, αλλά τα αρσενικά εγκαταλείπουν το μητρικό κοπάδι σε ηλικία περίπου έξι μηνών. Στη συνέχεια, τα αρσενικά ενώνονται με ένα κοπάδι νεαρών αρσενικών. Τα θηλυκά φτάνουν την ενήλικη μάζα τους σε περίπου 18 μήνες, ενώ τα αρσενικά δεν φτάνουν στο πλήρες μέγεθος πριν από τρία χρόνια (Mendelsohn et al., 1995; Dunham, 1999).



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
    • εσωτερικός
  • ζωοτόκος
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Οκτώμβριος Νοεμβριος
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 3
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    ένας
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    6 (χαμηλό) μήνες
  • Μέση περίοδος κύησης
    6 μήνες
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    2,5 έως 3,33 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    1,5 έως 3 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    1,5 έως 3 χρόνια

Τα θηλυκά θηλάζουν τα πρόωρα μικρά τους έως και τρεις μήνες. Όταν είναι τριών έως έξι εβδομάδων, τα μικρά αρχίζουν να τρέφονται με στερεά τροφή. Γύρω στο χρόνο του απογαλακτισμού, η μητέρα και τα μικρά μπαίνουν σε ένα μικρό κοπάδι μητρότητας.

Οι άνδρες δεν συμμετέχουν στη γονική μέριμνα.



  • Γονική Επένδυση
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι βουνίσιες γαζέλες σπάνια ζουν πάνω από οκτώ χρόνια στη φύση, αλλά σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν μεταξύ 12 και 15 ετών (Mendelsohn et al., 1995· Wildlywise Adventures, 2001).

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Αυτό το ημερήσιο είδος είναι ιδιαίτερα εδαφικό. Η κοινωνική οργάνωση τωνΓ. γαζέλααποτελείται από κοπάδια μητρότητας, αρσενικά κοπάδια εργένηδων και μοναχικά αρσενικά. Τα περιστατικά τσακωμών κλιμακώνονται καθώς ωριμάζουν τα αρσενικά, ωστόσο, οι τσακωμοί μεταξύ ανδρών της περιοχής γίνονται τελετουργικά και λιγότερο βίαιες από εκείνες μεταξύ ενηλίκων εργένηδων. Τα ανώριμα εργένη αρσενικά έχουν πιο συχνή επαφή με το κέρατο κατά τη διάρκεια των καβγάδων απ' ό,τι τα ενήλικα ή τοπικά αρσενικά. Τα αρσενικά διατηρούν μια περιοχή περίπου 0,6 km όλο το χρόνο, ενώ τα μη εδαφικά αρσενικά έχουν αυτονομία περίπου 6,7 km . Οι γυναικείες ομάδες έχουν επικαλυπτόμενες σειρές περίπου 1 km και οι γειτονικές ομάδες αποφεύγουν την επικάλυψη.

Οι βουνίσιες γαζέλες είναι εξαιρετικοί δρομείς για αρκετές εκατοντάδες μέτρα και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 80 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό το είδος έχει εξαιρετική όραση καθώς και καλή οσμή και ακοή. Η όραση είναι η αίσθηση που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανίχνευση αρπακτικών, ενώ η όσφρηση χρησιμοποιείται για την εύρεση τροφής (Grau and Walther, 1976· Mendelsohn et al., 1995· Duhnam, 1998· Geffen et al., 1999).

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • κινητήριος
  • μονήρης
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • αφή
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι γαζέλες είναι φυλλομετρητές και βοσκοί, που τρέφονται με χόρτα, βότανα και θάμνους. Η τροφή τους ποικίλλει πολύ και εξαρτάται από τον βιότοπο. Στην Αραβική Χερσόνησο, η κατανομή της γαζέλας σχετίζεται στενά με την κατανομή τουΑκακία, ωστόσο, στην ΑραβίαΓ. γαζέλαζει κυρίως στο φύλλωμα των κρεβατιών και των φαραγγιών ρέματος. Μόνο μερικά φυτά απορρίπτονται εντελώς. Ακόμη και τα δηλητηριώδη φυτά που απορρίπτονται από τα περισσότερα φυτοφάγα τρώγονται από τις γαζέλες του βουνού.

Οι γαζέλες φαίνεται να είναι καλά προσαρμοσμένες φυσιολογικά για να ζουν σε σκληρές ακραίες περιοχές της ερήμου. Μπορούν να μείνουν χωρίς νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους και να βρουν τα παχύφυτα και τις σταγόνες δροσιάς μια επαρκή πηγή νερού. Οι γαζέλες δεν συσσωρεύουν σημαντικά αποθέματα λίπους, ακόμη και κάτω από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες (Mendelsohn et al., 1995; United States Fish and Wildlife Service, 2001; Wildlywise Adventures, 2001).

Πάσχα σκυλιά
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • φυτοφαγο ζωο
    • φύλλων
  • Φυτικές τροφές
  • φύλλα

Αρπακτικά

Τα κέρατα των γαζελών είναι η πιο χρησιμοποιούμενη μορφή άμυνας κατά της αρπακτικής. Χρησιμοποιούνται για να χτυπούν μικρά αρπακτικά. Η γαζέλα έχει επίσης έντονη όραση και μπορεί να τρέξει σε υψηλές ταχύτητες. Η θήρευση από σαρκοφάγα δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τους πληθυσμούς των γαζελών, αν και οι άνθρωποι έχουν γίνει ένας από τους χειρότερους θηρευτές της γαζέλας του βουνού. (Mendelsohn et al., 1995).

Ρόλοι οικοσυστήματος

Λόγω της συμπεριφοράς τους στην αναζήτηση τροφής, οι βουνίσιες γαζέλες πιθανότατα επηρεάζουν τις φυτικές κοινότητες όπου είναι κοινές. Επίσης, αν και τα αρπακτικά δεν επηρεάζουν σημαντικά τους πληθυσμούς των γαζελών, η διαθεσιμότητα αυτού του πρωταρχικού καταναλωτή μπορεί να επηρεάσει τους πληθυσμούς των αρπακτικών.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Το κυνήγι για δέρματα γαζέλας, κρέας και κέρατα τροπαίων είναι συνηθισμένο και δεν ρυθμίζεται καλά.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τροφή

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι γαζέλες τρώνε συχνά τις καλλιεργούμενες καλλιέργειες της περιοχής (IUCN Species Survival Commission, 2000; Massicot, 2001).

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • παράσιτο της καλλιέργειας

Κατάσταση Διατήρησης

Οι ορεινές γαζέλες αναφέρονται στο Παράρτημα III της CITES στην Τυνησία και οι ασιατικοί πληθυσμοί αναφέρονται στο Παράρτημα II της CITES. Οι δύο κύριες απειλές για αυτές τις γαζέλες περιλαμβάνουν την απώλεια οικοτόπων (ανθρώπινα αίτια) και την άμεση απώλεια. Άλλες απειλές περιλαμβάνουν το κυνήγι και τη συλλογή, το εμπόριο, τα ξένα χωροκατακτητικά είδη και τους υβριδιστές. Αυστηρότεροι νόμοι στις περισσότερες περιοχές έχουν μειώσει τη λαθροθηρία αυτού του είδους, αλλά η απώλεια ενδιαιτημάτων και η εκμετάλλευση συνεχίζουν να απειλούν τους πληθυσμούς (Mendelsohn et al., 1995· IUCN Species Survival Commission, 2000.

Αλλα σχόλια

Στο Ισραήλ, ένα σοβαρό ξέσπασμα αφθώδους πυρετού μεταξύ των γαζελών του βουνού το 1985 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου του 50% ενός κοπαδιού 3000 ζώων σε ένα καταφύγιο θηραμάτων. Ο θάνατος αποδόθηκε σε συνδυασμό καρδιακής ανεπάρκειας και αφυδάτωσης που προκλήθηκε από την αδυναμία των ζώων να πιουν λόγω γλωσσικών μυϊκών αλλαγών. Τυπικές και σοβαρές στοματικές βλάβες παρατηρήθηκαν σε πολλά ζώα, που αφορούσαν εκτεταμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις νεκρωτικές βλάβες της ράχης της γλώσσας. Ο διαχωρισμός των οπλών δεν ήταν ασυνήθιστος. Μερικά ζώα έχασαν τα κέρατά τους, αφήνοντας έναν πυρήνα που αιμορραγούσε.

Τα στενά συγγενικά είδη περιλαμβάνουνG. dorcas, G. saudiya, G. arabica και G. bilkis. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά υποείδη, μεταξύ των οποίωνG. g. cora, G. g. forasani, G. g. γαζέλα, καιG. g. muscatensis. Ένα άλλο υποείδος,G. g. cuvieri, ή η γαζέλα του Cuvier, είναι η μόνη σωζόμενη γαζέλα ενδημική στην περιοχή βόρεια της ερήμου Σαχάρας (Mendelsohn et al., 1995; Aleffgroup, 2001; Massicot , 2001).

Συνεισφέροντες

Kari Lee (συγγραφέας), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (επιμέλεια), University of Wisconsin-Stevens Point.