Geronticus eremitanorthern bald ibis (Επίσης: waldrap)

Του Zachary Murphy

Γεωγραφική Εύρος

Ο βόρειος φαλακρός ίβις (Geronticus eremita) βρισκόταν ιστορικά στις ευρωπαϊκές Άλπεις, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι τις αρχές του 1900. Από το 2004, είχαν απομείνει μόνο δύο πληθυσμοί της Ίβιδας στο Μαρόκο και την Τουρκία. Το ενενήντα εννέα τοις εκατό του άγριου πληθυσμού θα μπορούσε να βρεθεί στο Μαρόκο. Σήμερα η Ίβις έχει επανεισαχθεί σε μέρη όπως η Συρία.

Αυτό το ibis μεταναστεύει ανατολικά από το Μαρόκο και την Τουρκία μέσω χωρών όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Αναπαράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή στη Συρία, κοντά στην πόλη Tiyas.(Bird Life International, 2015; Bowden, et al., 2008; Dorn, et al., 2014)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι βόρειοι φαλακροί αίβιοι βρίσκονται σε ημίξηρες περιοχές της ερήμου, στέπας. Τρέφονται με βραχώδεις περιοχές ή γκρεμούς που βρίσκονται κοντά σε ρέμα ή ποτάμι. Οι βραχώδεις περιοχές ή οι βράχοι είναι γενικά περίπου 1400 m σε υψόμετρο(Bird Life International, 2015; Lindsell, et al., 2009)



παιχνίδι σκυλιών starbucks
  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • έρημος ή αμμόλοφος
  • Ανύψωση εύρους
    έως 1400 (ύψος) μ
    πόδια

Φυσική περιγραφή

Ο βόρειος φαλακρός Ίβις έχει μαύρο φτερωτό σώμα και πρόσωπο χωρίς φτερά. Το πρόσωπο και το ράμφος της ίβιδος έχουν θαμπό κόκκινο χρώμα. Το ράμφος της ibis κυμαίνεται συνήθως από 130 έως 135 mm. Το μέγεθος του ράμφους ποικίλλει μεταξύ αρσενικού και θηλυκού ibis. Το βόρειο φαλακρό ibis έχει επίσης ένα τμήμα φτερών γύρω από το λαιμό γνωστό ως wispy ruff, το οποίο είναι απλώς ένα μάτσο φτερών που φαινόταν φουσκωμένο όλη την ώρα. Τα γυαλιστερά μαύρα φτερά που καλύπτουν το σώμα του ibis βοηθούν να τα καλύψουν ενώ κοιμούνται τη νύχτα, ώστε να μην τα κολλήσουν τα αρπακτικά. Το μυρωδάτο στο πίσω μέρος του λαιμού τους προστατεύει από το να φαίνονται καλύπτοντας το κεφάλι ενώ κοιμάται λόγω του κόκκινου χρώματος του κεφαλιού τους. Οι λογαριασμοί της ίβιδος έχουν μια ελαφριά καμπυλότητα και αυτό χρησιμοποιείται ως πλεονέκτημα για την εύρεση τροφής όπως έντομα στο έδαφος ή στα δέντρα. Το αρσενικό ibis που έχει μήκος 75-80 cm είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από το θηλυκό που είναι 70-73 cm. Το αυγό που γεννήθηκε για την άμυα έχει γαλάζιο χρώμα και σταδιακά μετατρέπεται σε καφέ χρώμα. Όταν γεννιέται ο βόρειος φαλακρός ίβις καλύπτεται από φτερά αλλά σταδιακά τα χάνει με την πάροδο του χρόνου.(Bird Life International, 2015, Martin and Portugal, 2011)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    0,8 έως 1,4 κιλά
    1,76 έως 3,08 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    70 έως 80 cm
    27,56 έως 31,50 ίντσες
  • Μέσο μήκος
    76 εκ
    29,92 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    120 έως 140 cm
    47,24 έως 55,12 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι βόρειοι φαλακροί αίβιοι είναι μονογαμικά πουλιά που έχουν μόνο έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ibis βρίσκουν το ταίρι τους χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως croop call τους. Το αρσενικό φτιάχνει τη φωλιά που είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν το θηλυκό επιλέγει το αρσενικό. Η ιδανική φωλιά είναι φτιαγμένη από αποξηραμένα φύλλα, κλαδιά από γύρω δέντρα και μερικές φορές το αρσενικό χρησιμοποιεί λάσπη για να κρατήσει τη φωλιά ενωμένη. Το θηλυκό διαλέγει τη φωλιά που της ταιριάζει καλύτερα όταν γεννάει τα αυγά της. Τα ibis υπερασπίζονται τις φωλιές τους ενάντια σε οποιονδήποτε από τους εισβολείς που μπορεί να προσπαθήσουν να επιτεθούν στη φωλιά για τα αυγά που μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλα ibis. Αυτό λόγω των τσακωμών γύρω από τη φωλιά μπορεί να προκαλέσει απώλεια αυγών λόγω κουνήματος της φωλιάς ή χτυπήματος και πτώσης του αυγού. Τα ηλικιωμένα πουλιά μπορεί να βρουν το ταίρι τους σε μια νεότερη ιβη και μπορεί να είναι σε θέση να παράγουν αυγά, αλλά τα αυγά μπορεί να είναι άγονα(Mallet, 2007, Serra, et al., 2009, Szipl, et al., 2014)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Η περίοδος αναπαραγωγής της βόρειας φαλακρής ίβης ξεκινά κάπου τον Φεβρουάριο. Αφού βρεθούν τα αναπαραγωγικά ζεύγη, η ibis γεννά τα αυγά μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 4 αυγά ανά συμπλέκτη ή μόλις 2. Μετά την ωοτοκία η περίοδος επώασης είναι μεταξύ 24 και 25 ημερών. Η περίοδος εκκόλαψης ξεκινά μετά την εκκόλαψη του νεοσσού. Η εκτόξευση διαρκεί γενικά περίπου 40 έως 50 ημέρες για να συμβεί. Το βόρειο φαλακρό ibis έχει περίπου 2 έως 4 μήνες πριν γίνει πραγματικά ανεξάρτητο. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά Ibies φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 3 και 5 ετών.(Bird Life International, 2015)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Το βόρειο φαλακρό ιβίδι αναπαράγεται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Φεβρουάριος έως Μάρτιος
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    2 έως 4
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    24 έως 25 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    40 έως 50 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    2 έως 4 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    3 έως 5 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    3 έως 5 χρόνια
Μετά την γέννηση των αυγών και οι δύο σύντροφοι φροντίζουν τα αυγά κατά την περίοδο επώασης και μετά την εκκόλαψη. Το αρσενικό και το θηλυκό συνεχίζουν να φροντίζουν τους νεοσσούς μέχρι να φτάσουν στην ηλικία ωρίμανσης, που είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Ενώ το θηλυκό φροντίζει τους νεοσσούς, το αρσενικό θα πετάξει έξω για να βρει τροφή για να φέρει πίσω για τους νεοσσούς. Αφού επιστρέψει με το φαγητό, το αρσενικό θα αναλάβει στη συνέχεια για προστασία ενώ το θηλυκό φεύγει για να καθαρίσει για φαγητό.(Bird Life International, 2015; Mallet, 2007; Serra, et al., 2009; Tintner και Kortrschal, 2002)
  • Γονική Επένδυση
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαγαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής για το βόρειο φαλακρό ίριδα είναι 10 έως 15 χρόνια στη φύση, αλλά όταν φυλάσσεται σε αιχμαλωσία Το ibis σύμφωνα με τους Brouwer et.al. (1994) μπορεί να ζήσει έως και 40 ετών. Ωστόσο, ο γηραιότερος άνδρας που καταγράφηκε ήταν 37 ετών. Η γηραιότερη καταγεγραμμένη γυναίκα έζησε μέχρι τα 32 της χρόνια. Η μέση μακροζωία για ένα αιχμάλωτο αρσενικό ή θηλυκό είναι 20 έως 25 χρόνια(Bird Life International, 2015; Brouwer, et al., 1994)
  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    37 (υψηλά) χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    20-25 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    13 (υψηλά) χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    10-15 ετών
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    20-25 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η βόρεια φαλακρός Ίβις είναι ένα αποικιακό πουλί που μεταναστεύει εποχιακά. Ζουν σε ομάδες που επίσης συρρέουν μαζί στο μεταναστευτικό βιότοπο. Είναι ένα πουλί αποικιοκρατίας που σημαίνει ότι η ίβις δεν ζει μόνο σε ζευγάρια, αλλά ζει και με άλλες ίριδες. Η περιοχή στην οποία μεταναστεύουν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το μέρος που ζουν οι ίβιοι κατά την περίοδο μη αναπαραγωγής. Η Ίβις δεν μεταναστεύει λόγω καιρού μένουν στο ίδιο μέρος μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής. Το ibis επικοινωνεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές μορφές της φυλής. Το croop είναι μια κλήση που χρησιμοποιείται από το ibis που έχουν αποκαλέσει οι ερευνητές επειδή ακούγεται σαν τραχύς βήχας στο λαιμό. Το αρσενικό και το θηλυκό φλερτάρουν ο ένας στον άλλο μια ζωή. Εντός της κοινωνικής πτυχής της κοινότητας, οι βόρειοι φαλακροί ίβιοι χρησιμοποιούν μια ιεραρχία γενεών, που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα πουλιά τείνουν να οδηγούν το κοπάδι και όχι τα νεότερα πουλιά.(Bird Life International, 2015)
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • αποικιακός

Εύρος Εστίας

Η μέση αυτονομία στο σπίτι για το βόρειο φαλακρό ibis είναι 3,32 χιλιόμετρα. Η περιοχή του πυρήνα που θα υπερασπιστούν είναι 1,02 χιλιόμετρα. Το βόρειο φαλακρό ibis παραμένει κοντά στην περιοχή του σπιτιού και συνήθως δεν βγαίνει μακριά από αυτό, αλλά περιστασιακά επισκέπτεται νέα μέρη έξω από το σπίτι. Το ibis θα επιστρέφει σχεδόν πάντα στο ίδιο θέαμα σίτισης που βρίσκεται σχετικά κοντά στο σπίτι(Krejci, 2015)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Το βόρειο φαλακρό ibis έχει διαφορετικούς τύπους κλήσης για ζευγάρωμα και προειδοποίηση. Μία από τις κλήσεις που χρησιμοποιούνται αναφέρεται ως «croop». Αυτή η κλήση χρησιμοποιείται όταν χαιρετάτε ή προσελκύετε έναν σύντροφο. Το ibis ενηλίκων και ανηλίκων έχουν διαφορετικές επικοινωνίες λόγω του ότι το ibis ανηλίκων δεν μπορεί να φτάσει τη συχνότητα της κλήσης που χρησιμοποιεί ο ενήλικας. Επίσης η επικοινωνία μπορεί να γίνει διάκριση ανάμεσα σε αρσενικό και θηλυκό λόγω του ότι το αρσενικό έχει βαθύτερη κλήση από το θηλυκό. Όταν βρίσκονται στη φωλιά χρησιμοποιούν μια οπτική αντίληψη για να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας απειλής που μπορεί να έρθει μετά τα αυγά.(Bird Life International, 2015; Szipl, et al., 2014)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η δίαιτα του βόρειου φαλακρού ibis αποτελείται από έντομα, αράχνες, σκουλήκια, μικρά πουλιά, ψάρια, μικρά θηλαστικά και ερπετά όπως σαύρες και φίδια της ερήμου. Ο βόρειος φαλακρός ibis μπορεί επίσης να καταναλώσει πτώματα.(Martin and Portugal, 2011, Serra, et al., 2004)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • ιχθυοφάγος
    • εντομοφάγος
  • φυτοφαγο ζωο
    • φρουτοφάγος
  • παμφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • ψάρι
  • έντομα
  • επίγεια σκουλήκια
  • Φυτικές τροφές
  • καρπός

Αρπακτικά

Ο πληθυσμός στη Συρία έχει μειωθεί λόγω της απώλειας νεοσσού από το καστανό λαιμό κοράκι (Corvus ruficollis) και ο αιγυπτιακός γύπας (Neophron percnopterus). Η αποτυχία αναπαραγωγής έχει αποδοθεί σε απώλεια αυγών λόγω επιθέσεων από αρπακτικά και επίσης η επιβίωση του νεοσσού αποδίδεται στην πείνα και τη θήρευση.(Bird Life International, 2015; Bowden, et al., 2013; Serra, et al., 2009)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα παράσιτα που επηρεάζουν περισσότερο τη βόρεια φαλακρή ίβιδα είναι μορφές ψειρών όπως π.χArdeicola exilisκαιColpocephalum eremitae. Ο βόρειος φαλακρός αίβιος είναι ένα είδος οδοκαθαριστής και ο κατάλογος των ζώων με τα οποία μπορεί να τρέφεται περιλαμβάνει ποντίκια, φίδια και άλλα πουλιά. Τρέφεται ως επί το πλείστον με ζωντανά έντομα που περιλαμβάνει την πιο κοινή τροφή που τρώνε, που είναι το σκοτεινό σκαθάριTribolium castaneum.(Bird Life International, 2015)



Commensal/παρασιτικά είδη
  • Ardeicola exilis
  • Colpocephalum eremitae

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Ο βόρειος φαλακρός Ίβις είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να το δουν αν εξαφανιστεί ποτέ. Η παρατήρηση πουλιών φέρνει τουρίστες, γεγονός που κάνει μια περιοχή να ευδοκιμήσει(Bird Life International, 2015)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • οικοτουρισμός

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες τουGeronticus eremitaστους ανθρώπους



δώρο σκυλί μικρού μήκους

Κατάσταση Διατήρησης

Οι βόρειοι φαλακροί είναι ένα είδος «Κρίσιμα Απειλούμενο» από το 1990 σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της IUCN και συνέχισαν να μειώνονται στην άγρια ​​φύση. Σύμφωνα με το CITES, ο βόρειος φαλακρός αίβιος είναι ιόν Παράρτημα Ι που σημαίνει ότι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον κατάλογο CITES. Τα είδη του Παραρτήματος Ι πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό κατάλογο των ΗΠΑ, ο βόρειος φαλακρός Ίβις είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Υπήρξαν αρκετές περιοχές σε όλο τον κόσμο που έχουν κηρυχθεί καταφύγια για αυτό το είδος. Ένα από τα διαθέσιμα καταφύγια βρίσκεται στο Birecik της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ευφράτη, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται κοντά σε μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός βιότοπου άγριας Ίβιδας. Το ibis επανεισάγεται σε μέρη της ιστορικής του εμβέλειας (π.χ. Ισπανία). Ο βόρειος φαλακρός Ibis είναι προστατευόμενο είδος από τότε που ανακαλύφθηκε, επειδή έχει θρησκευτικές παραδόσεις που συνδέονται με αυτό(Bird Life International, 2015)

Συνεισφέροντες

Zachary Murphy (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο Radford, Cari Mcgregor (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Zeb Pike (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Karen Powers (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, April Tingle (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Jacob Vaught (επιμέλεια) , Πανεπιστήμιο Radford.