Πυγμαίος-κουκουβάγια Glaucidium gnomamountain (Επίσης: βόρειος πυγμαίος κουκουβάγια)

Του Gayle Soskolne

Γεωγραφική Εύρος

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ταξινόμηση τουGlaucidium gnoma californicum. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι αυτάG. gnoma californicumαξίζει συγκεκριμένη ιδιότητα ωςG. californicum, αλλά η ταξινόμηση του γένουςΓλαυκίδιοείναι αμφιλεγόμενη. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της συγκεκριμένης κατάστασής τους περιλαμβάνουν τις φωνές τους. Επειδή οι κουκουβάγιες γενικά είναι κυρίως νυχτόβιες ή δραστήριες το σούρουπο και τη νύχτα, η φυσική τους εμφάνιση και τα μοτίβα του φτερώματος τους πιστεύεται ότι είναι λιγότερο σημαντικά από τις κλήσεις και τα τραγούδια τους (Heidrich et al. 1995).Glaucidium gnoma californicum, σε αντίθεση με άλλαG. gnomaπληθυσμούς, κυρίως κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.Glaucidium gnomaκατοικεί στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής (εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι την Κεντρική Αμερική) (Holt 2000),Glaucidium gnoma californicumκατοικεί σε μια πιο συμπαγή περιοχή στη δυτική ακτή, μέσα από τα Βραχώδη Όρη - από τη νότια Αλάσκα έως τη νότια Καλιφόρνια (Owl Pages 2000).

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Αυτές οι κουκουβάγιες κατοικούν σε ανοιχτά κωνοφόρα και μικτά δάση, αλλά δεν βρίσκονται σε πυκνά, συνεχόμενα δάση. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τη χρήση ανοιχτών χώρων και ξέφωτων όπου βουτούν στο θήραμά τους. Κυνηγούν επίσης σε ανοιχτά χωράφια, υγροτόπους, υλοτομημένες περιοχές και στην άκρη των λιβαδιών (Owl Pages 2000). Επειδή βασίζονται τόσο πολύ σε παλιές κοιλότητες δρυοκολάπτων για τις φωλιές τους, αυτή η επιλογή κατοίκησης μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στις προτιμήσεις τους, αλλά να εστιάζεται γύρω από το σημείο που διαμένουν αυτοί οι δρυοκολάπτες.



Πόσος χρόνος χρειάζεται για να προσαρμοστεί ένας σκύλος διάσωσης

Glaucidium californicumπροτιμά να ξαπλώνει σε ήσυχα, σκιερά αλσύλλια σκλήθρας (Owl Pages 2000).(The Owl Pages, 2000)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος

Φυσική περιγραφή

Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό της βόρειας κουκουβάγιας είναι το «έξτρα ζευγάρι μάτια» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Αυτά τα δύο μαύρα σημάδια σε σχήμα δάκρυ, που οριοθετούνται από λευκό, μοιάζουν με μάτια. Το υπόλοιπο κεφάλι αυτής της κουκουβάγιας είναι, ανάλογα με την κατοικία της, έχει γκρι, κόκκινο ή καφέ χρώμα - καλύπτεται στην επιφάνεια από μικρές λευκές κουκκίδες.Glaucidium californicumΗ ανοιχτόχρωμη κοιλιά του τονίζεται από χοντρές καφέ ρίγες που τρέχουν κάθετα στο στήθος του (Owl Pages 2000).

Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι αρκετά παρόμοια στην εμφάνιση. Το μέσο άνοιγμα των φτερών τους είναι 38 cm. Το μέσο μήκος του θηλυκού, ωστόσο, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο: 18,5 cm, έναντι 16,5 cm στα αρσενικά. Αν και πολύ μικρή σε μέγεθος, η ουρά της Βόρειας Πυγμαίας Κουκουβάγιας, η οποία όταν κάθεται κρατιέται ελαφρώς λυγισμένη προς τα πάνω, είναι σχετικά μακριά και έχει ρίγες έξι ή επτά φορές από ανοιχτόλευκες ρίγες (Owl Pages 2000). Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό έχουν μεγάλα κίτρινα μάτια, κίτρινο κέρατο και γκριζωπό κίτρινο φτερό πόδια και δάχτυλα.



Αν και το φτέρωμα της βόρειας κουκουβάγιας δεν παρουσιάζει καμία εποχιακή διακύμανση, τα χρώματα του τριχώματος από το βορρά προς το νότο δείχνουν σημαντικές διαφορές. Στις βόρειες περιοχές, τα ανώτερα μέρη αυτού του πουλιού είναι πολύ πιο γκρίζα από ό,τι στα νότια όπου τα φτερά του είναι πιο καφέ (Holt 2000). Τα νεαρά είναι παρόμοια στο χρώμα με τους γονείς τους, αλλά με πιο χνουδωτό, χωρίς κηλίδες φτέρωμα, και πιο γκρίζα κεφάλια (Owl Pages 2000).

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία

Αναπαραγωγή

Glaucidium californicumαναπαράγονται από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου (Birds 2000). Αν και δεν είναι γνωστό ποιο φύλο είναι υπεύθυνο για τη συλλογή και την κατασκευή της φωλιάς, οι πραγματικές τοποθεσίες είναι σχεδόν πάντα παλιές κοιλότητες δρυοκολάπτη. Τα δέντρα στα οποία φωλιάζουν αυτά τα πουλιά είναι συνήθως κωνοφόρα και βρίσκονται σε βόρεια και φυλλοβόλα δάση.Glaucidium californicumέχουν μεγέθη συμπλέκτη που κυμαίνονται από 3 έως 7, τα οποία το θηλυκό επωάζει για περίπου 29 ημέρες, ενώ το αρσενικό είναι υπεύθυνο για την επαναφορά της τροφής στη φωλιά. Το υπερασπίζεται και από τυχόν αρπακτικά. Μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, μεγαλώνουν γρήγορα και φτάνουν σε μέγεθος σχεδόν ενήλικα μετά από 2 εβδομάδες. Αναχωρούν σε περίπου 30 ημέρες, αλλά τους υπερασπίζονται και τους φροντίζουν οι γονείς τους για επιπλέον 20 έως 30 ημέρες (Owl Pages 2000).

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Glaucidium californicumείναι μοναχικός (Holt et al. 1990). Πολύ εδαφικές, αυτές οι κουκουβάγιες -- ειδικά τα θηλυκά -- πολεμούν κλειδώνοντας τα πόδια στον αέρα και πέφτοντας στο έδαφος (Holt 2000). Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την ερωτοτροπία, ωστόσο, όπου αυτές οι κουκουβάγιες φέρνουν τροφή η μία στην άλλη και έχουν σημειωθεί ότι κουκουλώνονται μαζί (Owl Pages 2000). Η ερωτοτροπία δείχνει και πάλι πόσο σημαντικές είναι οι φωνές για τις κουκουβάγιες. Ο βόρειος Πυγμαίος κουκουβάγια δόντι και τρίλιζα απαντώντας ο ένας στον άλλο από τα κοντινά δέντρα. Στη συνέχεια, το αρσενικό πετάει στο άλλο, ανεβαίνει και συνδυάζεται (Holt 2000). Κυρίως τα αρσενικά χρησιμοποιούν κλήσεις για να υπερασπιστούν περιοχές και είναι σφυρίγματα που ακούγονται σαν «πολύ-πολύ-πολύ-πολύ-πολύ-πολύ» σε διαστήματα ενός ή δύο δευτερολέπτων (Owl Pages 2000).



Ο Βόρειος Πυγμαίος Κουκουβάγια κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά -- ή έτσι φαίνεται. Στην πραγματικότητα, μετά την καθίζηση σε ένα κλαδί, το καθαρό λευκό βλέφαρο αυτών των πουλιών (διεγερτική μεμβράνη) καλύπτει τα μάτια. Αυτό δίνει την εμφάνιση ότι είναι ακόμα σε εγρήγορση και παρακολουθεί, πιθανώς για να αποκρούσει πιθανούς θηρευτές ή απειλές (Holt 2000). Όταν είναι ξύπνια, αυτά τα πουλιά σηκώνουν τα φτερά τους ως πιθανό τρόπο απόκρυψης από τα θηράματα και τα αρπακτικά. Αυτές οι ανασηκωμένες προεκτάσεις των φρυδιών μοιάζουν με κλαδάκια και συνοδεύονται από επιμήκυνση του σώματός τους και πίεση των φτερών τους πάνω στο σώμα τους (Holt et al. 1990).

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κινητήριος

Επικοινωνία και Αντίληψη

  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κουκουβάγιες που είναι ενεργές τη νύχτα (Heidrich 1995) και βασίζονται κυρίως στον ήχο ή στην ασπρόμαυρη όραση,Glaucidium californicumκυνηγάει κυρίως την ημέρα. Επομένως, αυτό το πουλί βασίζεται κυρίως στο όραμά του για να συλλάβει τη λεία του (Owl Pages 2000). Μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτής της κουκουβάγιας σε σύγκριση με άλλες κουκουβάγιες είναι η θορυβώδης πτήση της. Πολλές κουκουβάγιες έχουν ειδικά προσαρμοσμένα φτερά και φτερά για ήσυχη πτήση. Τα φτερά της βόρειας κουκουβάγιας όχι μόνο κάνουν θόρυβο, αλλά και σφυρίζουν καθώς πετάει στον αέρα (Holt 2000).

Ο βόρειος Πυγμαίος Κουκουβάγια είναι ένας κυρίως τύπος αρπακτικών ζώων που «κάθονται και περιμένουν». Κάθεται και παρακολουθεί κυρίως από τα ψηλότερα κλαδιά των δέντρων (Owl Pages 2000) κυρίως για άλλα πουλιά, όπως τα χελιδόνια, τα jays και τα chickadees, ή μερικές φορές θηλαστικά, όπως τα shrews, mole και chipmunks (Holt 2000). Όταν επιτίθεται στο θήραμά του, είτε βουτάει προς το θήραμα στο έδαφος, είτε πηδά ζιγκ-ζαγκ από κλαδί σε κλαδί πριν πέσει πάνω στο θήραμά του με τα αιχμηρά νύχια του (Holt 2000). Αυτές οι μικρές κουκουβάγιες, ωστόσο, είναι πολύ πιο μοχθηρές από ό,τι φαίνονται. Επιτίθενται σε θήραμα ή ξεφεύγουν από αρπακτικά που είναι μέχρι και αρκετές φορές το μέγεθός τους (Owl Pages 2000). Αφού πιάσουν ένα πουλί, τα μαδάνε και είτε τρώγονται εξ ολοκλήρου είτε διαλέγονται μόνο οι εγκέφαλοι (Owl Pages 2000).



Κατάσταση Διατήρησης

Glaucidium californicumεπί του παρόντος δεν κινδυνεύει ούτε στοχοποιείται από πυροβολισμούς και παγιδεύσεις. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα είδη που κατοικούν στα δάση, είναι ευαίσθητα στην απώλεια οικοτόπων λόγω της υλοτόμησης και της καύσης των δασών.

Συνεισφέροντες

Gayle Soskolne (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Terry Root (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.