Glaucidium passerinumΕυρασία πυγμαίο κουκουβάγια (Επίσης: Ευρασιατική πυγμαία-κουκουβάγια)

Της Sabrena Hodnett

Γεωγραφική Εύρος

Ευρασιατικές κουκουβάγιες πυγμαίους (Glaucidium passerinum) είναι εγγενείς στην κεντρική περιοχή της Παλαιαρκτικής περιοχής, αλλά είναι επίσης αλήτες στο Βέλγιο και τη Δανία. Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες βρίσκονται δυτικά ως τη Νορβηγία και ανατολικά ως την Κίνα, με διαμήκη εύρος 5º-145ºΑ. Η βόρεια και νότια περιοχή μπορεί να βρεθεί από το γεωγραφικό πλάτος 50º-60ºΒ, αντίστοιχα. Αυτές οι κουκουβάγιες βρίσκονται επίσης σε χωριστές περιοχές, όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ελβετία και η Ουκρανία.(BirdLife International, 2016; Pačenovský and Shurulinkov, 2008; Wardhaugh, 1983)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες βρίσκονται σε ώριμα κωνοφόρα και ορεινά δάση. Βρίσκονται συχνότερα σε δέντρα με πλατύφυλλα για φωλιά. Οι Πυγμαίοι φωλιάζουν σε φυσικές τρύπες ή κοιλότητες που σχηματίστηκαν από δρυοκολάπτες και είναι καθαρές από όλα τα συντρίμμια. Συνήθως κατοικούν σε εύκρατες περιοχές με υψόμετρο μεταξύ 250 και 300 m, και σε δροσερές, υγρές περιοχές πάνω από 1.000 m στις Άλπεις. Μπορούν να βρεθούν σε υψόμετρα τόσο χαμηλά όσο 180 μέτρα και έως και 2.000 μέτρα στα βουνά Ρίλα. Οι Ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες είναι συνήθως κάτοικοι όλο το χρόνο των επιλεγμένων βιοτόπων και περιοχών τους, αλλά μερικές φορές ταξιδεύουν λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή πολύ λίγων θηραμάτων. Ο κύριος βιότοπός τους κυριαρχεί σε επίπεδο πληθυσμού. Εντός της εμβέλειάς τους, ο βιότοπος είναι ώριμο δάσος με κυρίαρχο έλατο με σύνορα λιβαδιών.(Barbaro, et al., 2016; BirdLife International, 2016; Pačenovský and Shurulinkov, 2008; Shurulinkov, et al., 2007; Strøm and Sonerud, 2001; Wardhaugh, 1983)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • βουνά
  • Ανύψωση εύρους
    180 έως 2000 μ
    590,55 έως 6561,68 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι ευρασιατικές κουκουβάγιες είναι η μικρότερη κουκουβάγια της Ευρώπης και ο κοντινότερος συγγενής τους είναι η λιγότερο πυγμαία κουκουβάγια (Glaucidium λεπτό). Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες έχουν στρογγυλά κεφάλια με επίπεδη κορυφή. Έχουν ένα λευκό, στενό υπερκείλιο (μια λωρίδα από τη βάση του ράμφους μέχρι πάνω από το μάτι) και ένα εμφανές πρόσωπο που το κάνει να φαίνεται σαν να έχουν μάσκες γύρω από τα κίτρινα μάτια τους. Οι λογαριασμοί τους είναι ωχροκίτρινοι και δεν έχουν τούφες αυτιών. Ο αυχένας διαχέει το φως. Οι ραχιαία πλευρές των κουκουβαγιών είναι γκριζοκαφέ με μικρές λευκές κηλίδες. Τα κοιλιακά τμήματα των κουκουβαγιών είναι λευκά με καφέ ραβδώσεις κατά μήκος του στομάχου και του καφέ στήθους τους. Αυτές οι κουκουβάγιες γεννιούνται με λευκωπά πουπουλένια φτερά. Ως νεαρά, τα φτερά τους είναι πιο σκούρα από αυτά των ενηλίκων με κάποια ανοιχτόχρωμα σημάδια. Το μήκος των ενηλίκων κυμαίνεται από 15 έως 19 cm και το άνοιγμα των φτερών τους είναι μεταξύ 32 και 39 cm. Τα αρσενικά ζυγίζουν μεταξύ 47 και 72 g, ενώ τα θηλυκά μεταξύ 67 και 83 g.(Holt, et al., 2018; Svensson and Grant, 2009; Wardhaugh, 1983)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    47 to 83 g
    1.66 to 2.93 oz
  • Μήκος εύρους
    15 έως 19 cm
    5,91 έως 7,48 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    32 έως 39 cm
    12,60 έως 15,35 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι είναι συνήθως μονογαμικές και αναπαράγονται με τον ίδιο σύντροφο κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Συνήθως ζευγαρώνουν ξανά στα τέλη του φθινοπώρου και οι απόγονοι γεννιούνται στις αρχές της άνοιξης. Τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδούν και μετά τα θηλυκά συμμετέχουν και μετά τα ζευγάρια ψάχνουν για φωλιές. Τρύπες από δρυοκολάπτες χρησιμοποιούνται συνήθως για φωλιές, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης φυσικές τρύπες και κουτιά φωλιών. Οι φωλιές βρίσκονται 1-13 μέτρα πάνω από το έδαφος.(BirdLife International, 2016; Holt, et al., 2018; Pačenovský and Šotnár, 2010; Taylor, 2012; Taylor, 2016)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες γεννούν τέσσερα έως οκτώ αυγά. Η αφθονία των βολβών ρυθμίζει το μέγεθος του γόνου, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα επηρεάζει την απόδοση αναπαραγωγής αυτών των αρπακτικών. Η περίοδος αναπαραγωγής αυτού του είδους είναι Απρίλιος-Ιούλιος. Συνήθως δεν ξεκινούν την επώαση μέχρι να ολοκληρωθεί ο συμπλέκτης για να διασφαλιστεί ότι τα αυγά εκκολάπτονται περίπου την ίδια στιγμή. Η επώαση διαρκεί συνήθως τέσσερις εβδομάδες. Τα μικρά έχουν υπόλευκα πούπουλα που αργότερα αντικαθίστανται από νεαρά φτερά, τα οποία είναι πιο σκούρα από αυτά των ενηλίκων. Η μάζα γέννησης δεν έχει αναφερθεί, αλλά οι Ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες φτάνουν το 60% του βάρους των ενηλίκων σε περίπου δύο εβδομάδες. Τα μικρά πετάγονται σε περίπου ένα μήνα, αλλά εξακολουθούν να λαμβάνουν γονική φροντίδα, συνήθως από το αρσενικό, για ένα μήνα ή περισσότερο. Τα μικρά είναι ανεξάρτητα μεταξύ έξι και επτά εβδομάδων. Αυτές οι κουκουβάγιες μπορούν να αρχίσουν να αναπαράγονται περίπου στην ηλικία του ενός έτους.(BirdLife International, 2016; Holt, et al., 2018; Lehikoinen, et al., 2011; Taylor, 2012; Taylor, 2016; Wardhaugh, 1983)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι ευρασιατικές κουκουβάγιες πυγμαίου αναπαράγονται κάθε χρόνο
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Απρίλιος-Ιούλιος
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    4 έως 8
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    4 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    1 μηνών
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    6 έως 7 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    1 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    1 χρόνια

Τα θηλυκά πυγμαίων της Ευρασιατικής κουκουβάγιας επωάζουν τα αυγά μόνα τους για μία ή δύο εβδομάδες, ενώ τα αρσενικά φέρνουν τροφή στη φωλιά. Όταν φτάνουν τα αρσενικά, τα θηλυκά κατεβαίνουν στο έδαφος από τις φωλιές τους για να ανακτήσουν την τροφή. Τα μικρά είναι αλτριωτικά, παρόλο που γεννιούνται με πούπουλα. Τα θηλυκά κρατούν τη φωλιά καθαρή από σκουπίδια και σφαιρίδια. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, τα αρσενικά αρχίζουν να φροντίζουν τα μικρά και τα θηλυκά αφήνουν να λιώσουν. Σε ηλικία περίπου έξι έως επτά εβδομάδων, τα μικρά είναι ανεξάρτητα και ξεφεύγουν από τη φωλιά τους. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στη φροντίδα των μικρών μέχρι να γίνουν ανεξάρτητοι, αν και τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη φροντίδα των μικρών.(Taylor, 2012; Taylor, 2016; Wardhaugh, 1983)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες αναμένεται να ζήσουν το πολύ 6 χρόνια στη φύση. Αυτό το είδος δεν είναι γνωστό ότι διατηρείται σε αιχμαλωσία.(Fransson, et al., 2010)

  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    6 (υψηλά) χρόνια

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι είναι μοναχικά νυχτόβια πουλιά, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Πετούν και φωλιάζουν σε κοιλότητες δέντρων, καθιστώντας τα δενδρώδη. Αυτό το είδος κουκουβάγιας είναι καθιστικό επειδή δεν ταξιδεύει εκτός εάν υπάρχουν περιορισμένοι πόροι (όπως το θήραμα). Όταν ξεκουράζονται, κουνούν τα κεφάλια τους, τυλίγουν την ουρά τους και ξεφτίζουν τα φτερά στο κεφάλι τους. Τείνουν να δείχνουν τις ουρές τους προς τα πάνω και να τις κουνάνε πλάι-πλάι. Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες συνήθως κρύβονται με τις τούφες των αυτιών τους ανασηκωμένες για να μην αιχμαλωτιστούν από αρπακτικά και να μην γίνουν αντιληπτές από το θήραμα.



Αυτές οι κουκουβάγιες συνήθως δεν μεταναστεύουν, αλλά μερικές φορές εγκαταλείπουν την τρέχουσα περιοχή τους λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή πολύ λίγων θηραμάτων. Κυνηγούν κυρίως λίγο πριν την ανατολή και αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Τα φτερά τους δεν είναι σιωπηλά όταν πετούν, και αυτό μπορεί συχνά να ειδοποιήσει τη λεία τους όταν πλησιάζουν. Αυτές οι κουκουβάγιες αποθηκεύουν την τροφή τους σε μικρές τρύπες.

Τα πιο συνηθισμένα καλέσματα των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων είναι μακροχρόνια και συμβαίνουν περισσότερο στις αρχές της άνοιξης. Οι ευρασιατικές πυγμαίοι είναι συνήθως μονογαμικές και αναπαράγονται με τον ίδιο σύντροφο κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Συνήθως ζευγαρώνουν ξανά στα τέλη του φθινοπώρου και οι απόγονοι γεννιούνται στις αρχές της άνοιξης. Τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδούν και μετά τα θηλυκά συμμετέχουν και μετά τα ζευγάρια ψάχνουν για φωλιές. Τα αρσενικά φέρνουν φαγητό στις φωλιές για τα θηλυκά και τα μικρά. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, τα θηλυκά αφήνονται να λιώσουν και το αρσενικό αρχίζει να φροντίζει τα μικρά. Το νεαρό πετάει σε ηλικία ενός μηνός αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει φροντίδα από το αρσενικό. Τα μικρά είναι ανεξάρτητα σε ηλικία έξι έως επτά εβδομάδων.(BirdLife International, 2016; Dutour, et al., 2016; Dutour, et al., 2017; Galeotti, et al., 1993; Halonen, et al., 2007; Holt, et al., 2018; Kareksela, κ.ά. ...

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • μύγες
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός

Εύρος Εστίας

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες έχουν μέγεθος εμβέλειας που κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 6 km^2 (διάμεσος=2,3 km^2). Τα ενήλικα αρσενικά αναπαραγωγής έχουν μέσο μέγεθος εμβέλειας 0,67 km^2 (εύρος από 0,46 έως 0,98 km). Στη Βουλγαρία, υπήρχαν 150-200 αναπαραγωγικά ζευγάρια και η Σλοβακία είχε 1500-2000. Στα βουνά Rila στη Βουλγαρία, καταγράφηκαν εννέα εδάφη με μέση πυκνότητα 0,39 εδάφη/km^2. Στη Σλοβακία, καταγράφηκαν 75-82 περιοχές με μέση πυκνότητα 0,95-1,04 εδάφη/km^2 (Pačenovský and Šotnár, 2010). Στη Ροδόπη, υπήρχαν 150-170 κατεχόμενα εδάφη, με μέση πυκνότητα 0,218 εδάφη/km^2 (Shurulinkov et al., 2007).(Barbaro, et al., 2016; Pačenovský and Shurulinkov, 2008; Shurulinkov, et al., 2007; Strøm and Sonerud, 2001)



Επικοινωνία και Αντίληψη

Τα πιο συνηθισμένα καλέσματα των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων είναι μακροχρόνια και σκόπιμα και τα περισσότερα καλούνται στις αρχές της άνοιξης. Τα κοινά τους τραγούδια αποτελούνται από 5 έως 10 σφυρίγματα που αυξάνονται σε ένταση. Το τραγούδι τους υποχωρεί και συνεχίζει με 6 με 7 σφυρίγματα ανά 10 δευτερόλεπτα. Οι κλήσεις τους ακούγονται έως και 1 χλμ. μακριά. Οι εκκλήσεις επαιτείας των νέων είναι ίδιες, αλλά πιο σύντομες. Τα ακουστικά σήματα χρησιμοποιούνται επίσης στη σύλληψη θηραμάτων. Όταν το πιθανό θήραμα εκπέμπει συναγερμό κατά των θηρευτών, οι κουκουβάγιες τείνουν να μην επιτίθενται στο θήραμα επειδή το θήραμα γνωρίζει ότι κινδυνεύουν. Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες χρησιμοποιούν υπεριώδες φως για να ανιχνεύσουν τα σημάδια του θηράματός τους.(Galeotti, et al., 1993; Härmä, et al., 2011; Kareksela, et al., 2013; Svensson and Grant, 2009; Wardhaugh, 1983)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • υπεριώδης
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες τρώνε συνήθως μικρά θηλαστικά και πουλιά, ιδιαίτερα βολβούς. Δεδομένου ότι έχουν αναλογικά μεγάλα πόδια και πόδια, μπορούν να πιάσουν θήραμα μέχρι το δικό τους μέγεθος. Κυνηγούν κυρίως λίγο πριν την ανατολή και αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Αν και τα φτερά τους δεν είναι σιωπηλά όταν πετούν, το θήραμά τους μπορεί συχνά να ακούσει όταν πλησιάζουν. Ορισμένα είδη θηραμάτων χρησιμοποιούν μια συμπεριφορά μομφής για να αποφύγουν τη σύλληψη. Προτιμούν να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε τρύπες μικρότερες από 55 mm και να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες για χώρους φαγητού. Το θήραμά τους κυμαίνεται από 4 έως 40 g με μέσο μέγεθος 19,2 g. Η πλειοψηφία των πτηνών που αιχμαλωτίζονται είναι 5 έως 20 g. Ένα μικρότερο ποσοστό πτηνών αλιεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μερικά ερπετά είναι λεία ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων και τα περισσότερα είναι κοινές σαύρες (Zootoca vivipara). Έχουν καταγραφεί 73 πτηνά και 26 θηλαστικά ως θήραμα ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων. Το χιόνι μπορεί να επηρεάσει αυτό που μπορούν να λεηλατήσουν οι κουκουβάγιες. Το αν υπάρχει χιόνι δεν επηρεάζει τον αποθησαυρισμό των πτηνών, αλλά μειώνει τον αποθησαυρισμό των βολβών. Οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες αρχίζουν να αποθησαυρίζουν πριν πέσει το πρώτο χιόνι και τερματίζουν τη χρήση τους την άνοιξη.(Curio, 1975; Dutour, et al., 2016; Dutour, et al., 2017; Halonen, et al., 2007; Holt, et al., 2018; Mikkola, 1970; Mikusek, et al., 2001; , 1984· Wardhaugh, 1983)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • ερπετά
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Για να αποφύγουν τη σύλληψη ως θήραμα, οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες κρύβονται στα δέντρα. Όταν ενοχλούνται, θα κουνάνε δυνατά την ουρά τους και θα κουνάνε τα κεφάλια τους. Οι μεγαλύτερες κουκουβάγιες είναι αρπακτικά της ευρασιατικής πυγμαίας κουκουβάγιας. Ένα που αναφέρεται συγκεκριμένα είναι η βόρεια κουκουβάγια (Aegolius funereus).(Taylor, 2012; Taylor, 2016)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Kramerella glaucidiiκαιΔερμονοτονικό συμβάνείναι ακάρεα που απαντώνται συνήθως σε είδη κουκουβάγιας, συμπεριλαμβανομένων των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων. Μερικά άλλα παράσιτα των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων περιλαμβάνουν πρωτόζωα (Trypanosoma aviumκαιΜόλυνση).(Cerny και Wiesner, 1992· Krone, et al., 2001· Philips, 2000)

γιατί τα σκυλιά χασμουριούνται
Commensal/παρασιτικά είδη
  • ΟβολόςKramerella glaucidii
  • ΟβολόςΔερμονοτονικό συμβάν
  • ΠρωτόζωοTrypanosoma avium
  • ΠρωτόζωοΜόλυνση

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Δεν υπάρχει θετική οικονομική σημασία των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων για τον άνθρωπο.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Δεν υπάρχει αρνητική οικονομική σημασία των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων για τον άνθρωπο.

Κατάσταση Διατήρησης

Η Κόκκινη Λίστα της IUCN δηλώνει ότι οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες είναι ένα είδος «Μικρής ανησυχίας». Στο CITES, οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες αναφέρονται στο Παράρτημα II. Το Παράρτημα II αναφέρει ότι εάν το εμπόριο δεν ελέγχεται τότε μπορεί να απειληθούν. Δεν απαιτείται άδεια εισαγωγής. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς που αναφέρεται για τις ευρασιατικές κουκουβάγιες πυγμαίους στον νόμο των ΗΠΑ για τα αποδημητικά πτηνά, στον ομοσπονδιακό κατάλογο των ΗΠΑ ή στη λίστα της Πολιτείας του Μίσιγκαν.

Οι πιο σοβαρές απειλές για τις ευρασιατικές πυγμαίους κουκουβάγιες είναι η αποψίλωση των δασών και η απώλεια οικοτόπων που μπορεί να περιορίσουν τη διάρκεια ζωής τους. Η υλοτομία προκάλεσε την εξάλειψη του αρχικού πληθυσμού των ευρασιατικών πυγμαίων κουκουβάγιων στο Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία. Μετά από προσπάθειες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, οι ευρασιατικές πυγμαίοι κουκουβάγιες επανεισάχθηκαν στην περιοχή και υπάρχουν τώρα 150 περιοχές αναπαραγωγής. Υπήρξαν μακροχρόνιες προσπάθειες δημιουργίας συγκροτημάτων στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης έμμεση προστασία για τις ευρασιατικές κουκουβάγιες πυγμαίους για να βοηθήσει στη διατήρηση των οικοτόπων.('Biology and Conservation of Owls of the Northern Hemisphere', 1997· BirdLife International, 2016· Grigorova and Arabska, 2013· Taylor, 2012· Taylor, 2016)

Συνεισφέροντες

Sabrena Hodnett (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο Radford, Alex Atwood (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Lindsey Lee (επιμέλεια), Radford University, Karen Powers (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Joshua Turner (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Tanya Dewey (επιμέλεια) , Πανεπιστήμιο του Michigan-Ann Arbor.