Νότιος ιπτάμενος σκίουρος Glaucomys volans

Του Άλεξ Άτγουντ

Γεωγραφική Εύρος

Glaucomys volans, πιο γνωστός ως ο νότιος ιπτάμενος σκίουρος, βρίσκεται κυρίως σε όλο το ανατολικό μισό των Ηνωμένων Πολιτειών, δυτικά ως τις Μεγάλες Πεδιάδες. Ο νότιος ιπτάμενος σκίουρος βρίσκεται επίσης βόρεια ως το Κεμπέκ, τη Νέα Σκωτία και το Νιού Μπράνσγουικ και νότια ως την Ονδούρα. Ωστόσο, είναι σχετικά ασυνήθιστο να βρεθεί αυτό το είδος να κατοικεί στις επαρχίες του Καναδά.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008)

Τέσσερα υποείδη τουGlaucomys volans, συμπεριλαμβανομένουG. v. πέταγμα,G. v.texensis,G. v. ικανοποιημένοι, καιG. v. quercetiκατοικούν στα δάση της Βόρειας Αμερικής βόρεια του Μεξικού. Αν και αυτά τα τέσσερα είδη είναι ειδικά για διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές,G. v. querceti,G. v. ικανοποιημένοι, καιG. v. texensis, από ανατολή προς δύση, στα νότια καιG. v. πέταγμαστο βορρά, κανένα στοιχείο δεν έχει δείξει ότι τα τέσσερα υποείδη είναι γεωγραφικά χωρισμένα το ένα από το άλλο. Έξι μεμονωμένα υποείδη έχουν βρεθεί να κατοικούν σε ορεινές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Το υποείδοςG. v. μαδρένσιςκατοικούν στη Sierra Madre Occidental σε περιοχές της δυτικής Τσιουάουα και της ανατολικής Σιναλόα. Το επόμενο υποείδος,G. v. herreranusκατοικούν στο Sierra Madre Oriental σε όλες τις περιοχές βόρεια και ανατολικά της Πόλης του Μεξικού, νότια μέχρι τη Βερακρούζ. Το εύρος τωνG. v. chontaliπεριορίζεται σε μια μικρή περιοχή νοτιοδυτικά της Οαχάκα.Glaucomys oaxacensisβρίσκεται σε όλο το Madre del Sur, νότια ως την Oaxaca και βόρεια ως Guerrero. Περιοχές σε όλα τα υψίπεδα Chiapan κατοικούνται απόG. v. goldmani. Οι εσωτερικές περιοχές της Γουατεμάλας, νότια ως τη βορειοδυτική Ονδούρα, καταλαμβάνονται από το υποείδοςG. v. underwoodi.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008)



  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι απαντώνται συχνότερα σε εύκρατα έως εύκρατα φυλλοβόλα και μικτά δάση. Λόγω του μεγάλου γεωγραφικού εύρους αυτού του είδους, δεν έχει αναφερθεί υψόμετρο για το είδος στο σύνολό του. Ωστόσο, το υποείδος που βρίσκεται νότια των Ηνωμένων Πολιτειών τείνει να κατοικεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως οροσειρές. Αν και δεν περιορίζονται σε κανένα συγκεκριμένο τύπο δάσους, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι βρίσκονται πιο συχνά σε δάση οξιάς, βελανιδιάς και λεύκας. Τείνουν είτε να φωλιάζουν μέσα σε κοιλότητες δέντρων είτε σε φωλιές από φύλλα. Η επιλογή φωλιάς επηρεάζεται τόσο από την τοπική διαθεσιμότητα κοιλοτήτων όσο και από το κλίμα. Οι συνήθεις τοποθεσίες φωλιάς περιλαμβάνουν εγκαταλελειμμένες τρύπες δρυοκολάπτων, φωλιές πουλιών και σκίουρων και κουτιά φωλιών. Τείνουν επίσης να φωλιάζουν πιο συχνά σε καταφύγια σε απόσταση 100 μέτρων από ένα υδάτινο σώμα.(Bendel and Gates, 1987; Castellanos, et al., 2014; Dolan and Carter, 1977; Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008; Sonenshine, et al., 1979; Weigl, 1978)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • βουνά

Φυσική περιγραφή

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αναπτύσσονται σε μέγιστο μήκος 285 mm (εύρος: 200-285 mm) και μέγιστο βάρος 90 g (εύρος: 38-90 g). Σύμφωνα με τους Whitaker Jr. Ένα άλλο σύνολο μετρήσεων, που αναφέρθηκαν από τους Whitaker Jr. Τα αυτιά τους είναι ροζ και άτριχα εσωτερικά και καλύπτονται από γκριζωπό καφέ τρίχες εξωτερικά. Κάθε αυτί έχει συνολικό μήκος μεταξύ 15 και 25 mm. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν μεγάλα μάτια σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους. Τα μάτια είναι μαύρα και περικυκλωμένα από μαύρα μαλλιά. Οι τρίχες στους κάτω κοιλιακούς και κάτω από τη μύτη τους έχουν ένα υπόλευκο κρεμ χρώμα σε όλη την έκταση, ενώ οι τρίχες στη ραχιαία πλευρά και πάνω από τη μύτη τους είναι γκριζωπό καφέ στις άκρες και μαύρες στη βάση. Τα μπροστινά και πίσω πόδια τους έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, αλλά τα πίσω πόδια τους περιέχουν πέντε νύχια ενώ τα μπροστινά τους πόδια περιέχουν μόνο τέσσερα. Έχουν 22 δόντια και η οδοντική τους φόρμουλα είναι 1023/1013.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι νεογέννητοι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν συνολική μάζα 3 - 5 γραμμάρια και είναι εντελώς άτριχοι. Τα μάτια και τα αυτιά τους είναι κλειστά μέχρι περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση, και θηλάζουν μέχρι να γίνουν περίπου πέντε εβδομάδων. Μετά από τρεις εβδομάδες, καλύπτονται με πυκνή γούνα παντού εκτός από τους κάτω κοιλιακούς τους, οι οποίοι έχουν πυκνή γούνα την τέταρτη εβδομάδα. Μόλις οι νεαροί σκίουροι γίνουν έξι έως οκτώ εβδομάδων, μπορούν να διακριθούν από τους ενήλικες μόνο με βάση το μέγεθος. Η διαφοροποίηση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών νότιων ιπτάμενων σκίουρων μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με την αναγνώριση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Τα αρσενικά έχουν ένα οστό πέους που έχει κατά μέσο όρο μήκος 19 χιλιοστά. Και τα δύο φύλα έχουν τέσσερα σετ θηλών που εκτείνονται σε όλο το μήκος της κοιλιάς.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)



Τα μέλη αυτού του είδους χαρακτηρίζονται από μια χαλαρή πτυχή τριχωτού δέρματος, που είναι γνωστή είτε ως patagium είτε ως μεμβράνη ολίσθησης, η οποία περιβάλλεται από μαύρα μαλλιά. Το patagium εκτείνεται από τους μπροστινούς καρπούς μέχρι τους πίσω αστραγάλους και επιτρέπει στα ζώα να γλιστρούν όταν τεντώνονται τόσο τα μπροστινά όσο και τα πίσω πόδια τους. Τα άτομα έχουν απαλά, πυκνά μαλλιά.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Ο νότιος ιπτάμενος σκίουρος μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον βόρειο ιπτάμενο σκίουρο,Glaucomys sabrinus, με βάση το χρώμα της κοιλιάς. Η γούνα στους κάτω κοιλιακούς των νότιων ιπτάμενων σκίουρων είναι λευκό έως κρεμ, ενώ των βόρειων ιπτάμενων σκίουρων είναι γκρι. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι διακρίνονται επίσης από τους βόρειους ιπτάμενους σκίουρους με βάση το μέγεθος. Το συνολικό μήκος των βόρειων ιπτάμενων σκίουρων κυμαίνεται μεταξύ 250 - 300 mm και η μάζα είναι 70 - 140 γραμμάρια.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • Μάζα εύρους
    38 to 90 g
    1.34 to 3.17 oz
  • Μήκος εύρους
    200 έως 285 mm
    7,87 έως 11,22 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    0,414 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο, μία φορά στις αρχές της άνοιξης (Φεβρουάριος έως Μάρτιος) και ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Μάιος έως Ιούλιος). Οι όρχεις των αρσενικών νότιων ιπτάμενων σκίουρων είναι κοιλιακοί από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, αλλά γίνονται όσχεοι στα μέσα Ιανουαρίου, πριν από την ανοιξιάτικη περίοδο αναπαραγωγής. Αν και τα αρσενικά είναι ικανά να ζευγαρώσουν αυτή τη στιγμή, τα θηλυκά δεν είναι γόνιμα μέχρι να εξαφανιστεί η μεμβράνη που καλύπτει το άνοιγμα του κόλπου τους λίγο αφότου οι όρχεις των αρσενικών γίνουν όσχεοι. Αυτές οι διεργασίες πυροδοτούνται από το αυξανόμενο μήκος της φωτοπεριόδου και μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς σε περιοχές με διαφορετικά κλίματα.(Linzey, 1998· Schwartz and Schwartz, 1981· Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)



Μόλις ένας θηλυκός νότιος ιπτάμενος σκίουρος γίνει γόνιμος, τα αρσενικά συγκεντρώνονται γύρω από το θηλυκό για να ανταγωνιστούν για την προσοχή του. Τα αρσενικά ανταγωνίζονται για την προσοχή του θηλυκού τόσο μέσω των λακτισμάτων όσο και των γρήγορων κινήσεων μπρος-πίσω των πίσω τετάρτων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το θηλυκό θα ζευγαρώσει με το κυρίαρχο αρσενικό. Ωστόσο, το θηλυκό συχνά επιτρέπει σε ένα κατώτερο αρσενικό να ανταγωνιστεί το κυρίαρχο αρσενικό πριν πάρει την τελική του απόφαση. Το κυρίαρχο αρσενικό είναι συνήθως επιτυχημένο, αλλά παρόλα αυτά αυτή η διαδικασία είναι σημαντική γιατί συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα μεταξύ των πληθυσμών των νότιων ιπτάμενων σκίουρων.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι πολυγύνδροι, αλλά το ζευγάρωμα μεταξύ ενός συγκεκριμένου αρσενικού και θηλυκού μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της ζωής τους. Μετά το ζευγάρωμα, οι αρσενικοί νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αναχωρούν και δεν προσφέρουν καμία περαιτέρω γονική φροντίδα. Τα θηλυκά είναι ικανά να αναπαραχθούν τόσο την άνοιξη όσο και την καλοκαιρινή περίοδο αναπαραγωγής. Ωστόσο, το ποσοστό των θηλυκών που παραδίδουν με επιτυχία δύο γέννες κάθε χρόνο είναι άγνωστο.(Dolan and Carter, 1977· Linzey, 1998· Schwartz and Schwartz, 1981· Sollberger, 1943· Stapp and Mautz, 1991· Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • polygynandrous (promiscuous)

Η αναπαραγωγή μεταξύ αρσενικών και θηλυκών νότιων ιπτάμενων σκίουρων γίνεται ανά διετία, με αιχμές από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο (ανοιξιάτικη περίοδο αναπαραγωγής) και τον Μάιο έως τον Ιούλιο (καλοκαιρινή περίοδος αναπαραγωγής). Μια μελέτη που διεξήχθη στο New Hampshire, από τους Stapp και Mautz (1991), έδειξε ότι η εαρινή περίοδος αναπαραγωγής έλαβε χώρα μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 26 Μαρτίου, ενώ η καλοκαιρινή περίοδος αναπαραγωγής έλαβε χώρα μεταξύ 19 Ιουνίου και 8 Ιουλίου, υποθέτοντας περίοδο κύησης 40 ημερών. . Αν και η πρώιμη περίοδος αναπαραγωγής κορυφώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο σε περιοχές με θερμότερο κλίμα και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον ετήσιο καιρό και την παραγωγή τροφής. Εάν είναι διαθέσιμη μόνο μια μικρή ποσότητα αποθηκευμένης τροφής για την ανοιξιάτικη αναπαραγωγική περίοδο, τότε η περίοδος αναπαραγωγής μπορεί να καθυστερήσει. Ως εκ τούτου, η βαρύτητα του χειμώνα και η παραγωγή ιστών επηρεάζουν την έναρξη της εαρινής αναπαραγωγικής περιόδου.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and Linzey, 1979; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Stapp and Mautz, 1991; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)



benadryl για σκύλους

Οι απόγονοι που παράγονται κατά την περίοδο ζευγαρώματος της άνοιξης, στις περισσότερες περιπτώσεις, γεννιούνται μεταξύ των αρχών Μαρτίου και των μέσων Απριλίου, ενώ εκείνοι που συλλαμβάνονται κατά τη θερινή περίοδο αναπαραγωγής γεννιούνται γενικά μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Οι θηλυκοί απόγονοι που γεννιούνται κατά τη θερινή περίοδο αναπαραγωγής φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα και αρχίζουν να αναπαράγονται την επόμενη ανοιξιάτικη αναπαραγωγική περίοδο. Μια μελέτη, που διεξήχθη από τους Sonenshine et al. (1979), έδειξε ότι το 94,2% των θηλυκών ιπτάμενων σκίουρων του Νότου έμεινε έγκυος μέσα σε έξι έως οκτώ μήνες μετά τη γέννηση. Οι θηλυκοί απόγονοι που γεννήθηκαν κατά την περίοδο αναπαραγωγής της άνοιξης αναπαράγονται γενικά την επόμενη ανοιξιάτικη περίοδο.

Οι θηλυκοί ιπτάμενοι σκίουροι του Νότου συνεχίζουν να αναπαράγονται κατά τη διάρκεια κάθε αναπαραγωγικής περιόδου έως ότου φτάσουν την ηλικία των τριών περίπου ετών, μετά την οποία δεν είναι πλέον γόνιμοι. Το γηραιότερο καταγεγραμμένο θηλυκό που γέννησε ήταν τριών ετών και οκτώ μηνών. Λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τις αναπαραγωγικές λεπτομέρειες των αρσενικών νότιων ιπτάμενων σκίουρων. Ωστόσο, έχει σημειωθεί ότι τα αρσενικά αρχίζουν να ζευγαρώνουν περίπου 11 μήνες μετά τη γέννηση και φτάνουν σε αναπαραγωγικές συνθήκες πριν από τα θηλυκά. Ως εκ τούτου, προτείνεται ότι οι περίοδοι αναπαραγωγής υπαγορεύονται από τις συνθήκες αναπαραγωγής των θηλυκών.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and Linzey, 1979; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Sonenshine, et al., 1979; Stapp and Mautz, 1991; Whitaker Jr., και Hamilton)



Έχουν δημοσιευθεί τρεις μελέτες που ανέφεραν τόσο τη μάζα κατά τη γέννηση όσο και το μέγεθος της γέννας των νότιων ιπτάμενων σκίουρων, όλες οι οποίες βρήκαν αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με τις εποχιακές διαφορές μάζας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί εάν η μάζα κατά τη γέννηση διαφέρει από την περίοδο αναπαραγωγής την άνοιξη έως την περίοδο αναπαραγωγής του καλοκαιριού. Ωστόσο, η μέση μάζα κατά τη γέννηση ήταν μεταξύ 2,5 και 3,5 γραμμάρια (εύρος: 2 - 6 γραμμάρια) σε κάθε μελέτη. Καμία συμπερασματική μελέτη δεν έχει δείξει διαφορά στο μέσο μέγεθος της γέννας μεταξύ των δύο εποχών ζευγαρώματος, αλλά τα ανοιξιάτικα γέννα περιέχουν γενικά δύο ή τρία μικρά, ενώ τα καλοκαιρινά απορρίμματα είναι πιο πιθανό να περιέχουν τέσσερα έως πέντε μικρά. Το μέγεθος της γέννας, και στις δύο περιόδους αναπαραγωγής, μπορεί να κυμαίνεται από ένα έως επτά κουτάβια.(Dolan and Carter, 1977; Sollberger, 1943; Sonenshine, et al., 1979; Stapp and Mautz, 1991)

Οι θηλυκοί νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν μέση περίοδο κύησης 40 ημερών, μετά τις οποίες το θηλυκό φροντίζει τα απορρίμματά του για περίπου οκτώ εβδομάδες. Η μητέρα θηλάζει τα μικρά της, κατά μέσο όρο, για τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους (εύρος 5-8 εβδομάδες), μετά την οποία αρχίζει ο σταδιακός απογαλακτισμός. Γενικά, από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων τα μικρά είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, η μητέρα και τα μικρά της μπορεί να μείνουν μαζί μέχρι η μητέρα να έχει την επόμενη γέννα της.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ζωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αναπαράγονται κάθε δύο χρόνια.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Τα δύο κύρια διαστήματα αναπαραγωγής για τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους είναι ο Φεβρουάριος έως τον Μάρτιο και ο Μάιος έως τον Ιούλιο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 7
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    2-5
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    4
    Μια ηλικία
  • Μέση περίοδος κύησης
    40 μέρες
  • Μέση περίοδος κύησης
    40 μέρες
    Μια ηλικία
  • Εύρος ηλικίας απογαλακτισμού
    5 έως 8 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    6 εβδομάδες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    8 εβδομάδες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    6-8 μηνών
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    210 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    11 μήνες

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ζεύγη νότιων ιπτάμενων σκίουρων, τα αρσενικά αφήνουν τα θηλυκά πριν από τη γέννηση των απογόνων και τα θηλυκά φροντίζουν αποκλειστικά τους απογόνους τους. Πριν γεννηθούν, τα θηλυκά χτίζουν μια νέα φωλιά για τα μικρά τους μέσα σε μια κοιλότητα δέντρου. Τα θηλυκά γίνονται εξαιρετικά εδαφικά αυτής της νέας φωλιάς, καθώς πλησιάζει ο τοκετός, και δεν ανέχονται κανένα άλλο ενήλικο που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη φωλιά τους.(Linzey, 1998· Schwartz and Schwartz, 1981· Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι θηλυκοί ιπτάμενοι σκίουροι του Νότου γεννούν άτριχα, αβοήθητα μικρά που είναι εξαιρετικά ασυντόνιστα και ανίκανα να κυλήσουν. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής τους, οι νέοι στριμώχνονται συνεχώς ενώ εκπέμπουν αχνά τριξίματα. Οι νεογέννητοι σκίουροι θηλάζονται και φροντίζονται από τη μητέρα τους, κατά μέσο όρο, για τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, μετά από τις οποίες σιγά σιγά απογαλακτίζονται στην ανεξαρτησία. Στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων, οι νεαροί νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι δεν θηλάζουν πλέον, μοιάζουν με ενήλικους ιπτάμενους σκίουρους του Νότου και είναι ικανοί να ζουν ανεξάρτητα. Ωστόσο, οι νεαροί ιπτάμενοι σκίουροι του Νότου τείνουν να μένουν με τη μητέρα τους μέχρι να παράγει την επόμενη γέννα της.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Γονική Επένδυση
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν μέση διάρκεια ζωής από τρία έως πέντε χρόνια στη φύση. Η μέση διάρκεια ζωής τους αυξάνεται όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία στα 10 χρόνια, με μέγιστο τα 19 χρόνια.(Dolan and Carter, 1977; Holmes and Austad, 1994; Linzey, 1998; Sollberger, 1943; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    19 (υψηλά) χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    3-5 χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    10 χρόνια
  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    12,0 χρόνια
    Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας Max Planck

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Αν και συχνά πιστεύεται ότι οι σκίουροι περιορίζονται στα δέντρα, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι ταξιδεύουν κατά μήκος του εδάφους και πάνω από κορμούς ενώ αναζητούν τροφή. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι αυστηρά νυχτερινοί και είναι εξαιρετικά δραστήριοι όλες τις ώρες της νύχτας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, κατά τους ψυχρότερους μήνες η δραστηριότητά τους περιορίζεται λίγο μετά το σούρουπο και λίγο πριν την αυγή. Σε περιόδους ακραίου κρύου, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι θα παραμείνουν στις φωλιές τους για λίγες μέρες τη φορά.(Linzey, 1998· Schwartz and Schwartz, 1981· Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα που συγκεντρώνονται σε μια φωλιά κατά τους χειμερινούς μήνες και επικοινωνούν μεταξύ τους όλη τη νύχτα. Αν και αυτά τα ζώα αναδύονται από τις φωλιές τους το ηλιοβασίλεμα, η επικοινωνία μεταξύ των σκίουρων δεν γίνεται μέχρι το αστρονομικό λυκόφως. Η επικοινωνία γίνεται μέσω συχνοτήτων υπερήχων και μιας ποικιλίας τσιριχτών νότων που ακούγονται παρόμοια με αυτή ενός πουλιού. Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι φωλιάζουν μαζί σε μεγάλους αριθμούς, μερικές φορές έως και 20 φωλιάζουν μαζί για ζεστασιά. Κατά τους θερμότερους μήνες, αυτός ο αριθμός μειώνεται σε πέντε σκίουρους κατά μέσο όρο ανά φωλιά. Αυτές οι φωλιές είναι πάντα πολύ καθαρές και κάθε νότιος ιπτάμενος σκίουρος διατηρείται προσεκτικά περιποιημένος.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz and Schwartz, 1981; Weigl, 1978; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998).

Αντιφατικά ως προς το όνομά τους, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι δεν πετούν στην πραγματικότητα, αλλά μάλλον γλιστρούν ανάμεσα στα δέντρα χρησιμοποιώντας το πατάγιο τους. Πριν από την ολίσθηση, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι μετακινούν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη για να προσδιορίσουν την απόσταση από το σημείο προσγείωσης. Αφού εκτιμηθεί η απόσταση, εκτοξεύονται στον αέρα και ταυτόχρονα απλώνουν τα χέρια και τα πόδια τους για να τεντώσουν τη μεμβράνη ολίσθησης. Η απλωμένη μεμβράνη ολίσθησης δημιουργεί αντίσταση στον αέρα, η οποία επιτρέπει στους σκίουρους να γλιστρούν με επιτυχία αποστάσεις έως και 28 μέτρα, αν και οι περισσότερες ολισθήσεις έχουν μήκος μεταξύ 6 και 9 μέτρων. Μπορεί να δημιουργηθεί χαλαρότητα είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά μεμβράνη προκειμένου ο σκίουρος να ελέγχει τη γωνία, την ταχύτητα και την πορεία της ολίσθησης. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι χρησιμοποιούν την ουρά τους για να οδηγήσουν μέσα από τα διάφορα κλαδιά που υπάρχουν ανάμεσα στα δέντρα. Γυρίζοντας την ουρά τους προς τα πάνω, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι μπορούν να σηκώσουν το μπροστινό μέρος του σώματός τους και να ελέγξουν εύκολα τη διαδικασία προσγείωσης.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz and Schwartz, 1981; Weigl, 1978; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998).

υποτροπιάζουσα νόσο του αιθουσαίου σκύλου
  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • αναρριχητικός
  • γλιστράει
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • νομαδικός
  • εδαφικός
  • Κοινωνικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    4000 έως 6000 m^2

Εύρος Εστίας

Οι θηλυκοί ιπτάμενοι σκίουροι του Νότου είναι εδαφικοί και θα υπερασπιστούν τόσο το δέντρο που περιέχει τη φωλιά τους όσο και τα γύρω 4050 τετραγωνικά μέτρα εμβέλειας του σπιτιού. Οι εγχώριες σειρές θηλυκών ιπτάμενων σκίουρων του Νότου δεν αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους. Εάν ένας θηλυκός ιπτάμενος σκίουρος του Νότου εισέλθει στην εμβέλεια ενός άλλου, ο θηλυκός σκίουρος που καταλαμβάνει αυτό το εύρος εστίας θα ανταποκριθεί επιθετικά κοιτάζοντας, χτυπώντας τα πόδια της, πηδώντας, πηδώντας ή ακόμα και χτυπώντας το άλλο θηλυκό στο πρόσωπο. Τα θηλυκά γίνονται ακόμη πιο εδαφικά τόσο κατά τις περιόδους ζευγαρώματος όσο και όταν υπάρχουν μικρά. Αν και τα θηλυκά είναι εδαφικά, τα αρσενικά δεν υπερασπίζονται καμία καθορισμένη περιοχή και καταλαμβάνουν ένα εύρος σπιτιού περίπου 6000 τετραγωνικών μέτρων που επικαλύπτει αυτό των άλλων αρσενικών.(Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Schwartz and Schwartz, 1981; Sonenshine, et al., 1979; Weigl. Jr., 1998)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι νυκτόβια ζώα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις οπτικές και ακουστικές τους αισθήσεις όταν αναζητούν τροφή και επικοινωνούν τη νύχτα. Επειδή είναι νυχτόβιοι, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν αρκετά μεγάλα μάτια σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, που τους επιτρέπουν να βλέπουν καλύτερα τη νύχτα. Ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τα πρότυπα επικοινωνίας τουGlaucomys volansγιατί σχεδόν όλη η επικοινωνία γίνεται τη νύχτα. Ωστόσο, η έρευνα που διεξήχθη από τον Gilley (2013) έδειξε ότι τουλάχιστον ένας πληθυσμός νότιων ιπτάμενων σκίουρων, που βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα, επικοινωνεί μέσω τριών διακριτών κλήσεων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί είτε ως σφυρίχτρες, είτε ως τριγλώσσες είτε ως κοράκια. Από αυτές τις τρεις κλήσεις, οι τρίλιες εμφανίζονται πιο συχνά (45,1%), ακολουθούμενες από σφυρίχτρες με τόξο (33%) και κοράκια (21,9%). Ορισμένα άτομα εκπέμπουν ήχους υψηλής συχνότητας, ενώ γλιστρούν, που πιστεύεται ότι εξυπηρετούν έναν σκοπό στον ηχολογικό εντοπισμό. Οι νεαροί σκίουροι παράγουν μια ποικιλία από ψηλά τριξίματα και μπορεί ακόμη και να επικοινωνούν με άλλους μέσω υπερηχητικών νότων.(Dolan and Carter, 1977; Gilley, 2013; Madden, 1974; Murrant, et al., 2014; Muul, 1970; Weigl, 1978)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • υπέρηχος
  • ηχοεντοπισμό
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι παμφάγοι, αλλά εμφανίζουν διατροφικές συνήθειες που τους καθιστούν μεταξύ των πιο σαρκοφάγων μελών της οικογένειας Sciuridae. Η κύρια διατροφή των νότιων ιπτάμενων σκίουρων περιλαμβάνει έντομα, ξηρούς καρπούς, αυγά πουλιών, μούρα, πτώματα και σπόρους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι καταναλώνουν ευκαιριακά φωλιές, άνθη, μπουμπούκια, μύκητες, λειχήνες και φλοιό. Τα έντομα που καταναλώνονται από τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους περιλαμβάνουν διάφορα είδη σκαθαριών που τρυπούν το ξύλο. Όταν αναζητούν τροφή, τα άτομα τείνουν να μένουν σε απόσταση 160 μέτρων από τη φωλιά τους και να καταναλώνουν ό,τι είναι άμεσα διαθέσιμο.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008; Sonenshine, et al., 1979; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αναζητούν τροφή σχεδόν όλο το χρόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων έντονου ψύχους, κατά τις οποίες θα εισέλθουν σε μια περίοδο ταραχής. Ξεκινώντας τον Νοέμβριο, συλλέγουν και αποθηκεύουν τρόφιμα για το χειμώνα μέσα σε ρωγμές και κοιλότητες των φωλιών τους, και μερικές φορές ακόμη και σε μερικώς ολοκληρωμένες τρύπες δρυοκολάπτων. Τα τρόφιμα που αποθηκεύονται από τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους περιλαμβάνουν διάφορους τύπους ξηρών καρπών, όπως ξηρούς καρπούς και βελανίδια.(Dolan and Carter, 1977; Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008; Thomas and Weigl, 1998; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει αυγά
    • εντομοφάγος
    • οδοκαθαριστής
  • φυτοφαγο ζωο
    • φρουτοφάγος
    • σιγοφάγος
  • παμφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • αυγά
  • Ψοφίμι
  • έντομα
  • Φυτικές τροφές
  • ξύλο, φλοιό ή μίσχοι
  • σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
  • καρπός
  • λουλούδια
  • λειχήνες
  • Άλλα τρόφιμα
  • μύκητας
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι αποφεύγουν πολλούς θηρευτές αναζητώντας τροφή τη νύχτα, γλιστρώντας ανάμεσα στα δέντρα και τρέχοντας στο έδαφος. Τα αρπακτικά του νότιου ιπτάμενου σκίουρου περιλαμβάνουν κουκουβάγιες, γεράκια, φίδια, bobcats (Lynx rufus), ρακούν (Procyon lotor), νυφίτσες και οικόσιτες γάτες (Γάτα). Αν και πολλά είδη φιδιών θα καταναλώσουν ευκαιριακά τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους, τα φίδια μαύρου αρουραίους (Pantherophis) είναι από τα πιο κοινά αρπακτικά του νότιου ιπτάμενου σκίουρου. Στις προαστιακές περιοχές, οι οικόσιτες γάτες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πληθυσμό των νότιων ιπτάμενων σκίουρων.(Dolan and Carter, 1977; Karmacharya, et al., 2013; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν γκριζωπό καφέ γούνα, που τους επιτρέπει να καμουφλάρονται πολύ καλά όταν βρίσκονται σε ένα δέντρο. Αυτά τα ζώα είναι άκρως κοινωνικά και μεταδίδουν πληροφορίες, όπως η παρουσία ενός αρπακτικού, μεταξύ τους μέσω μιας ποικιλίας σημάτων υψηλού τόνου. Κάποια επικοινωνία μεταξύ των μελών του είδους λαμβάνει χώρα σε συχνότητες υπερήχων, οι οποίες μπορεί να είναι πάνω από το εύρος ακοής πολλών αρπακτικών. Η ολίσθηση ανάμεσα στα δέντρα επιτρέπει σε αυτούς τους σκίουρους να ξεφύγουν από πολλούς επίγειους θηρευτές. Ωστόσο, ορισμένοι επίγειοι θηρευτές θα αιχμαλωτίσουν και θα καταναλώσουν περιστασιακά έναν νότιο ιπτάμενο σκίουρο καθώς αυτός τρέχει στο έδαφος.(Linzey, 1998· Schwartz and Schwartz, 1981· Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Προσαρμογές κατά των αρπακτικών
  • αινιγματικός
  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι παίζουν αρκετούς βασικούς ρόλους που επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον(α) που κατοικούν, όπως η διασπορά σπόρων, ξηρών καρπών και μυκήτων. Επειδή τα μέλη αυτού του είδους θάβουν συχνά σπόρους και ξηρούς καρπούς, συμβάλλουν στη συνέχιση των δασών. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι καταναλώνουν τα καρποφόρα σώματα διαφόρων τύπων μυκήτων και ως αποτέλεσμα, τα σπόρια εξαπλώνονται μέσω των περιττωμάτων αυτών των ζώων. Η διασπορά αυτών των σπορίων οδηγεί στην εμφάνιση νέων μυκήτων. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι τρέφονται επίσης με μπουμπούκια δέντρων και έντομα που τρέφουν το ξύλο, τα οποία μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη των δέντρων. Σε περιοχές όπου υπάρχουν και νότιοι και βόρειοι ιπτάμενοι σκίουροι, οι μικρότεροι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι συχνά υπερτερούν και εκτοπίζουν τους μεγαλύτερους, απειλούμενους, βόρειους ιπτάμενους σκίουρους.

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι δενδρόβια ζώα που τείνουν να φωλιάζουν σε μεγάλους αριθμούς μέσα στις κοιλότητες των δέντρων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης των παρασίτων από το ένα άτομο στο άλλο. Τα παράσιτα που επηρεάζουν τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους περιλαμβάνουν τα ακάρεα, τις ψείρες, τους ψύλλους, τα πρωτόζωα, τα ακανθοκεφαλάνια, τα κεστώδη και τα νηματώδη. Τα είδη των ακάρεων περιλαμβάνουν:Ψωρεργάτες γλαυκώματα,Ασθενοφόρο Euhaemogamasus,Microti thrombicula, καιHaemolaelaps megaventralis. Τα είδη των ψειρών περιλαμβάνουν:Haploplura trispinosa,Neohaematopinus sciuropteri,Enderleinellus replicatus. Τα είδη ψύλλων περιλαμβάνουν:Ψευδαλεκτομή Opisodasys,Επίπεδη όψη,Orchopeas Howardii,Peromyscopsylla catatina,Conorhinopsylla stanfordi, καιLeptopsylla segnisi. Τα είδη των πρωτοζώων περιλαμβάνουνEimeria parasciurorum,Ειμέρια γλαυκομύδη, καιTrypanosoma denysi. Τα είδη νηματωδών περιλαμβάνουν:Αμερικανικό παρεκκλήσι,Citellinema bifurcatum,Σκίουρος Εντεροβίου,Syphacia thompsoni, καιStrongyloides robustus. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι φιλοξενούν μόνο ένα είδος στην Acanthocephala,Moniliformis clarkiκαι ένα είδος στο Cestoda,Αρτοποιείο Raillietina.(Day and Benton, 1980; Dolan and Carter, 1977; Linzey, 1998; Schwartz and Schwartz, 1981; Whitaker Jr. and Hamilton Jr., 1998)

  • Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
  • διασκορπίζει σπόρους
Commensal/παρασιτικά είδη
  • ακάρεα (Ψωρεργάτες γλαυκώματα,Ασθενοφόρο Euhaemogamasus,Microti thrombicula,Haemolaelaps megaventralis)
  • Πρόσωπο (Haploplura trispinosa,Neohaematopinus sciuropteri,Enderleinellus replicatus)
  • Ακανθοκεφαλανοί (Moniliformis clarki)
  • Cestodans (Αρτοποιείο Raillietina)
  • Νηματώδεις (Αμερικανικό παρεκκλήσι,Citellinema bifurcatum,Σκίουρος Εντεροβίου,Syphacia thompsoni,Strongyloides robustus)
  • ψύλλοι (Ψευδαλεκτομή Opisodasys,Επίπεδη όψη,Orchopeas Howardii,Peromyscopsylla catatina,Conorhinopsylla stanfordi,Leptopsylla segnisi)
  • Πρωτόζωα (Eimeria parasciurorum,Ειμέρια γλαυκομύδη,Trypanosoma denysi)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι μερικές φορές διατηρούνται ως κατοικίδια και αποτελούν αντικείμενο διεθνούς εμπορίου.(Masuzawa, et al., 2006)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • εμπόριο κατοικίδιων ζώων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι διατηρούνται μερικές φορές ως κατοικίδια, γεγονός που βοηθά στη μετάδοση βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες από τους σκίουρους στους ανθρώπους. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με τον άνθρωπο προκαλούνται από άγριους ιπτάμενους σκίουρους του Νότου και τις φωλιές τους. Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν συσχετιστεί με αρκετές περιπτώσεις τύφου από το βακτήριο,Rickettsia prowazekii. Εκτός από τις ψείρες και τους ανθρώπους, οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό ότι είναι φορείς αυτού του επιβλαβούς βακτηρίου. Μεταξύ 1976 και 2001, αναφέρθηκαν 39 περιπτώσεις τύφου σε ανθρώπους που δεν είχαν προηγούμενη επαφή με ψείρες. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων εμφανίστηκε εντός της γεωγραφικής περιοχής των νότιων ιπτάμενων σκίουρων. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά τα 39 άτομα που είχαν διαγνωστεί με τύφο είχαν προηγουμένως έρθει σε επαφή είτε με νότιο ιπτάμενο σκίουρο είτε με φωλιές νότιων ιπτάμενων σκίουρων.(Bozeman, et al., 1975; Masuzawa, et al., 2006; Reynolds, et al., 2003)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • τραυματίζει ανθρώπους
    • προκαλεί ασθένειες στον άνθρωπο
    • μεταφέρει ανθρώπινη ασθένεια

Κατάσταση Διατήρησης

Οι νότιοι ιπτάμενοι σκίουροι έχουν καταχωριστεί ως είδος «Ελάχιστης ανησυχίας» από την Κόκκινη Λίστα της IUCN και δεν έχουν ειδική θέση σε καμία από τις κυβερνητικές λίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διεθνώς (CITES). Αυτό το είδος δεν θεωρείται απειλούμενο επειδή μπορεί να είναι άφθονο σε περιοχές σε όλη την ευρεία γεωγραφική του περιοχή. Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές απειλές για τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους, οι μικρές απειλές περιλαμβάνουν την απώλεια ενδιαιτημάτων, τα δέντρα που φέρουν κοιλότητα και τα δέντρα που παράγουν ιστούς. Σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αποψίλωση των δασών, η εξάντληση των πόρων έχει αποδειχθεί ότι εκτοπίζει τους νότιους ιπτάμενους σκίουρους.(Linzey and NatureServe (Hammerson G.), 2008)

Συνεισφέροντες

Alex Atwood (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο Radford, Cari Mcgregor (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Zeb Pike (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Karen Powers (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, April Tingle (επιμέλεια), Πανεπιστήμιο Radford, Jacob Vaught (επιμέλεια) , Πανεπιστήμιο Radford, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.

σκύλος με ρούχα