Gulo gulowolverine

Από τη Liz Ballenger; Matthew Sygo; Βίνσεντ Πάτσι

Γεωγραφική Εύρος

Τα Wolverines βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και τη βόρεια Ευρασία, στη βόρεια ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Απαιτούν μεγάλες εκτάσεις σχετικά αδιατάρακτου, βόρειου οικοτόπου. Τα Wolverines βρίσκονται στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 50 μοιρών. Στη Βόρεια Αμερική βρίσκονται στην Αλάσκα και τον βόρειο Καναδά, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε ορεινές περιοχές κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού μέχρι νότια ως τις Σιέρα της Καλιφόρνια. Ιστορικά, οι λύκοι βρέθηκαν σε πιο νότιες περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά αυτοί οι πληθυσμοί εξαφανίστηκαν κυρίως λόγω του κυνηγιού, της εκκαθάρισης των δασών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η διανομή τους κάποτε επεκτάθηκε νότια ως το Κολοράντο, την Ιντιάνα και την Πενσυλβάνια στη Βόρεια Αμερική.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Abramov and Wozencraft, 2008; 'Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'United States Fish and Wildlife Service', '2008; Wolverine», 2009· Abramov and Wozencraft, 2008· Burt, 1948· Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

θερμοκρασία σώματος σκύλου
  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος
  • Άλλοι Γεωγραφικοί Όροι
  • ολαρκικός

Βιότοπο

Τα Wolverines βρίσκονται σε αλπικά δάση, τούνδρα, ανοιχτά λιβάδια και ζώνες μετάβασης βόρειων θάμνων στο ή πάνω από τη δασική γραμμή. Γενικά ζουν σε περιοχές με χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη και χρειάζονται μεγάλες, αδιατάρακτες περιοχές για να επιβιώσουν. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα θηλυκά κατασκευάζουν φωλιές για να αποθηκεύουν τροφή και να κρύβονται μικρά. Κατασκευάζουν τραχιά κρεβάτια από γρασίδι ή φύλλα σε σπηλιές ή σχισμές βράχων, σε λαγούμια από άλλα ζώα ή κάτω από ένα πεσμένο δέντρο. Κατά καιρούς φτιάχνουν τις φωλιές τους κάτω από το χιόνι. Τα Wolverine βρίσκονται αποκλειστικά σε περιοχές με ψυχρά κλίματα, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την εξάρτησή τους από τον καθαρισμό και την αποθήκευση μεγάλων θηραμάτων ζώων. Ο κρύος καιρός βοηθά στη διατήρηση του κρέατος για μελλοντική χρήση.('Encyclopedia Britannica', 2009; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995; Roel, et al., 2006; Ruggiero, 2006; )



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • πολικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τούντρα
  • τάιγκα
  • δάσος
  • βουνά

Φυσική περιγραφή

Τα Wolverines είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειαςMustelidaeκαι είναι αλάνθαστες στην εμφάνιση. Είναι χερσαία θηλαστικά με μήκος σώματος από 65 έως 105 cm, μήκος ουράς 13 έως 26 cm και ύψος ώμων 36 έως 45 cm. Τα Wolverine ζυγίζουν από 9 έως 30 κιλά, τα θηλυκά είναι γενικά μικρότερα από τα αρσενικά κατά περίπου 10% σε γραμμικές μετρήσεις και 30% σε βάρος. Έχουν κοντά, δυνατά άκρα και 5 δάχτυλα των ποδιών σε κάθε πόδι. Χρησιμοποιούν μια ημι-φυματιώδη μορφή κίνησης, με το βάρος τους κυρίως στα μετατάρσια τους. Αυτό κατανέμει καλύτερα το βάρος και μπορεί να είναι χρήσιμο όταν ταξιδεύετε και κυνηγάτε στο χιόνι. Σε σκληρό έδαφος, τα οπληφόρα μπορούν να ξεπεράσουν τους λύκους. Στο χιόνι, τα Wolverines είναι λιγότερο πιθανό να βυθιστούν και συχνά μπορούν να πιάσουν πολύ μεγαλύτερα ζώα που ακινητοποιούνται στο βαθύ χιόνι. Η γούνα του Wolverine είναι συνήθως καφέ ή καστανομαύρο, με μια κίτρινη ή χρυσή λωρίδα που εκτείνεται από το στέμμα του κεφαλιού πλευρικά σε κάθε ώμο και μέχρι το άκρο, όπου οι ρίγες ενώνονται στην ουρά. Τα Wolverines έχουν μια στιβαρή εμφάνιση, με στιβαρό σώμα, κοντά, δυνατά άκρα, μεγάλο κεφάλι και μικρά, στρογγυλεμένα αυτιά. Έχουν αιχμηρά νύχια που είναι ημι-ανασυρόμενα και πολύ δυνατό δάγκωμα, με τα οποία συνθλίβουν το κόκκαλο. Σπάνια βλέπονται από τον άνθρωπο λόγω της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού τους και του απομακρυσμένου εδάφους στο οποίο ζουν.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'Encyclopedia Britannica', 2009; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Burt, 1948; Pasitschniak-Arts και Lari,5,19)



Υπάρχουν δύο υποείδη λυκόπουλων: οι βορειοαμερικανικοί λυκάδες (βλασφημία) και ευρωπαϊκά λυκίσια (Ζ. χάος χάος). Οι διαφορές φαίνεται να είναι κυρίως γενετικές και πιθανώς ως αποτέλεσμα της απομόνωσης αυτών των δύο ηπειρωτικών πληθυσμών. Ένα άλλο πιθανό υποείδος στο νησί Βανκούβερ, Καναδάς:G. gulo vancouverensis. Αυτός ο πληθυσμός έχει διαφορές στη μορφολογία του κρανίου με εκείνους που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά η κατάστασή τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Burt, 1948; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • αρσενικό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    9 έως 30 κιλά
    19,82 έως 66,08 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    65 έως 105 cm
    25,59 έως 41,34 ίντσες
  • Μέσος βασικός μεταβολικός ρυθμός
    31.765 Watt
    Μια ηλικία

Αναπαραγωγή

Τα Wolverines είναι γενικά μοναχικά ζώα. Τα αρσενικά και τα θηλυκά συναντώνται μόνο για λίγο για ζευγάρωμα, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Τα αρσενικά έχουν μεγάλες σειρές σπιτιών, που καλύπτουν τις οικιακές σειρές πολλών θηλυκών. Τα αρσενικά μπορούν να ζευγαρώσουν με κάθε θηλυκό στο σπίτι τους και μερικές φορές με εκείνα σε επικαλυπτόμενες περιοχές. Αρσενικά και θηλυκά παραμένουν μαζί για αρκετές ημέρες. Τα θηλυκά μπορούν επίσης να ζευγαρώσουν με μέλη διαφορετικών οικιακών σειρών, αλλά τα γέννα συνήθως γεννιούνται από ένα αρσενικό. Τα αρσενικά υπερασπίζονται σκληρά την επικράτειά τους σημαδεύοντάς την με άρωμα από τον πρωκτικό αδένα τους.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; Burt, 1948; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • πολυγυναικεία

Τα θηλυκά λυκόφιλα ζευγαρώνουν κάθε δεύτερο χρόνο. Το ζευγάρωμα συμβαίνει από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με τα περισσότερα θηλυκά να βρίσκονται σε ζέστη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Τα αρσενικά παραμένουν κοντά στα θηλυκά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, αλλά τα θηλυκά ξεκινούν τη σύζευξη. Όπως πολλά άλλαμουστέλιδες, η ωορρηξία πιστεύεται ότι προκαλείται από τη σύζευξη και το έμβρυο δεν εμφυτεύεται αμέσως, αλλά μάλλον περιμένει σε διάπαυση για περίπου 6 μήνες. Μετά την εμφύτευση, η κύηση διαρκεί μόνο άλλες 30 έως 50 ημέρες. Με την καθυστερημένη εμφύτευση, η εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει από 120 έως 272 ημέρες ανάλογα με το πότε γονιμοποιείται το έμβρυο και πότε εμφυτεύεται. Τα θηλυκά χτίζουν κρησφύγετα στα οποία γεννούν και θηλάζουν. Η γέννα γεννιέται συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου και έχει κατά μέσο όρο 3 κιτ, με βάρος 85 g το καθένα. Ο απογαλακτισμός ολοκληρώνεται στους 3 μήνες και τα μικρά αρχίζουν να αναζητούν τροφή μόνα τους στους 5 έως 7 μήνες, όταν γίνονται ανεξάρτητα. Το μέγεθος του ενήλικα επιτυγχάνεται περίπου στο 1 έτος και η σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 2 έως 3 ετών. Τα Wolverine απαιτούν χιονοκάλυψη που παραμένει μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να αποθηκευτούν στην κρυφή μνήμη έως ότου τα κιτ είναι αρκετά μεγάλα ώστε να αναζητούν τροφή μόνα τους.('AnAge: The Animal Aging and Longevity Database', 2005; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'Wolverine', 2009; Abramov and Wozencraft, 2008; Lofroth, et al., 2007; Nowak, 1999-Pasitsch; Lariviere, 1995)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ζωοτόκος
  • καθυστερημένη εμφύτευση
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Τα θηλυκά γεννούν σε εναλλάξ έτη.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.
  • Εύρος αριθμός απογόνων
    1 έως 5
  • Μέσος αριθμός απογόνων
    3
    Μια ηλικία
  • Εύρος περιόδου κύησης
    120 έως 272 ημέρες
  • Μέση ηλικία απογαλακτισμού
    3 μήνες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    1 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    710 ημέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    710 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    776 ημέρες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    776 ημέρες
    Μια ηλικία

Τα θηλυκά γεννούν μια γέννα περίπου 3 κιτ σε ένα άντρο χιονιού. Αφού γεννήσουν τα θηλυκά κρύβονται με τα μικρά τους. Η μητέρα υπερασπίζεται την επικράτειά της και οι εισβολείς δεν γίνονται ανεκτοί. Αυτή η εδαφική συμπεριφορά συνεχίζεται μέχρι τα μικρά να είναι έτοιμα να κυνηγήσουν μόνα τους. Τα μικρά παραμένουν με τη μητέρα τους μέχρι το φθινόπωρο της χρονιάς που γεννήθηκαν, οπότε και διαλύονται. Τα θηλυκά ζευγαρώνουν ξανά τον επόμενο χρόνο, γεννώντας μικρά το δεύτερο έτος μετά την προηγούμενη γέννα. Τα θηλυκά μπορούν να βοηθήσουν να εκπαιδεύσουν τα μικρά τους σε τεχνικές κυνηγιού πριν διασκορπιστούν.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'AnAge: The Animal Aging and Longevity Database', 2005; 'Encyclopedia Britannica', 2009; 'Wolverine', 2009; Copeland, 1996; Al.,20schet; -Arts and Lariviere, 1995)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Στην άγρια ​​φύση, τα Wolverines ζουν γενικά για 5 έως 7 χρόνια, αλλά μερικά μπορούν να ζήσουν έως και 13 χρόνια. Τα θηλυκά σε αιχμαλωσία έχουν αναπαραχθεί έως και 10 ετών και ζουν έως και 17 χρόνια. Οι κύριες αιτίες θανάτου είναι η πείνα, ο θάνατος από ανταγωνιστές (όπως π.χλύκοι), και παγίδευση.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'AnAge: The Animal Aging and Longevity Database', 2005; 'The Wolverine Foundation', 2006; Abramov and Wozencraft, 2008; Nowak, 1999; Pasitschniakviere5, και 1)



η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Γενικά, τα Wolverines είναι μοναχικά, μαζεύονται μόνο για να ζευγαρώσουν. Είναι εδαφικοί και δεν ανέχονται άτομα του ίδιου φύλου. Τα εδάφη σημειώνονται με εκκρίσεις από αρωματικούς αδένες του πρωκτού και ούρα. Τα Wolverine ψεκάζουν επίσης τις κρύπτες τροφής τους με εκκρίσεις αρωματικών αδένων για να αποθαρρύνουν άλλα ζώα να τους επιδρομούν. Είναι νυχτερινά αλλά μπορούν να είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτεταμένοι χρόνοι φωτός ή σκότους, τα λυκάνθρωποι μπορούν να εναλλάσσουν περιόδους δραστηριότητας και ύπνου διάρκειας τριών έως τεσσάρων ωρών. Τα Wolverines δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το χιόνι και είναι ενεργά όλο το χρόνο, ακόμη και στις πιο έντονες καιρικές συνθήκες. Τα Wolverines είναι γνωστά για την αγριότητά τους και είναι γνωστό ότι επιτίθενταιμαύρες αρκούδεςκαιλύκοιπάνω από το φαγητό. Τα Wolverines είναι κυρίως επίγεια και κινούνται με λοξό καλπασμό. Μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα με μεγάλη ταχύτητα και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Τα Wolverine καλπάζουν με μεγάλη αντοχή, μερικές φορές κινούνται 10 με 15 km χωρίς ανάπαυση, αν και η ταχύτητά τους μάλλον δεν ξεπερνά τα 15 km την ώρα. Μπορούν να καλύψουν έως και 45 χιλιόμετρα σε μια μέρα στις δραστηριότητές τους. Έχει παρατηρηθεί παιχνίδι μεταξύ συντρόφων και μεταξύ αδελφών καθώς και μεταξύ κιτ και των μητέρων τους. Τα Wolverines είναι επίσης γνωστό ότι παίζουν με αντικείμενα.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'AnAge: The Animal Aging and Longevity Database', 2005; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; 'Wolverine', 2009; , 1948; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • τρομερός
  • ημερήσιος
  • νυκτερινός
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • μονήρης
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    600 to 2000 km^2

Εύρος Εστίας

Τα Wolverines έχουν μεγάλες σειρές γηπέδων και μπορούν να υπερασπιστούν μικρότερες περιοχές. Τα αρσενικά έχουν εμβέλεια από 600 έως 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση των γυναικείων σπιτιών είναι 50 έως 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρόλο που, το μέγεθος της εμβέλειας του σπιτιού ποικίλλει εποχιακά και το εύρος κατοικιών μπορεί να καλύψει έως και 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χειμώνα. Τα αρσενικά και τα θηλυκά υπερασπίζονται το εύρος τους και το σημαδεύουν με άρωμα από τους πρωκτικούς αδένες τους. Η πληθυσμιακή πυκνότητα των λυκοειδών είναι χαμηλή λόγω των απαιτήσεών τους για πολύ μεγάλες κατοικίες.('United States Fish and Wildlife Service', 2008; 'Wolverine', 2009; Abramov and Wozencraft, 2008; Burt, 1948; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οπως οι περισσότεροιμουστέλιδες, τα Wolverines έχουν πρωκτικούς αρωματικούς αδένες που χρησιμοποιούνται για τη σήμανση περιοχών και κρυψώνων τροφίμων. Λόγω του τρόπου ζωής τους, έχουν προχωρημένη όσφρηση. Τα Wolverine έχουν επίσης καλή ακοή, αλλά πιθανότατα έχουν κακή όραση. Τα Wolverine είναι σπάνια φωνητικά, εκτός από περιστασιακά γρυλίσματα και γρυλίσματα όταν ερεθίζονται.('Encyclopedia Britannica', 2009; 'The Wolverine Foundation', 2006; Lofroth, et al., 2007; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • χημική ουσία
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • σημάδια μυρωδιάς
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η δίαιτα του λύκου μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από μικρά αυγά έως μεγάλα οπληφόρα. Είναι σε θέση να καταστρέψουν θήραμα που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, αλλά γενικά μόνο υπό συνθήκες που αφήνουν μεγάλα οπληφόρα θηράματα εγκλωβισμένα σε βαθύ χιόνι. Έχουν μεγάλα νύχια με μαξιλάρια στα πόδια που τους επιτρέπουν να κυνηγούν το θήραμα στο βαθύ χιόνι. Τα μεγάλα οπληφόρα θηράματα περιλαμβάνουντάρανδος,ζαρκάδι,άγρια ​​πρόβατα,άλκες ή κόκκινο ελάφι,ελάφικαιαμερικάνικη έλαφος. Τα Wolverine μπορούν να είναι πολύ γρήγορα όταν βρίσκονται στην επίθεση, φτάνοντας ταχύτητες πάνω από 48 km την ώρα. Τα μεγάλα θηράματα σκοτώνονται δαγκώνοντας το πίσω ή το μπροστινό μέρος του λαιμού, κόβοντας τους τένοντες του λαιμού ή συνθλίβοντας την τραχεία. Τα Wolverines είναι ευκαιριακά και η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία. Είναι επίσης ειδικευμένοι στον καθαρισμό και θα αναλάβουν εύκολα τα πτώματα που έχουν σκοτωθεί από άλλα μεγάλα αρπακτικά. Τα Wolverines είναι εξαιρετικά δυνατά και επιθετικά για το μέγεθός τους, έχουν αναφερθεί ότι διώχνουν αρκούδες, κουκούλες, ακόμη και αγέλες λύκων από το φόνο τους για να πάρουν το κουφάρι. Έχουν επίσης αναφερθεί ότι σαρώνουν πτώματα φάλαινας, θαλάσσιου ίππου και φώκιας. Τα θηλυκά λυκόφιλα μπορεί να κυνηγούν περισσότερα μικρά έως μεσαίου μεγέθους ζώα όπως π.χκουνέλια και λαγούς,επίγειους σκίουρους,μαρμότες, καιλέμινγκ, όταν μεγαλώνουν νέοι. Η ποσότητα της τροφής που είναι διαθέσιμη στα θηλυκά μπορεί να είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό του μεγέθους του πληθυσμού. περισσότερη τροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία. Η επιστημονική ονομασίαΜπέρδεμαπροέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει λαίμαργος. Σαν άλλαμουστέλιδες, μπορεί να οδηγηθούν κάπως να σκοτώσουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν περισσότερα θηράματα από όσα μπορούν να φάνε ή να αποθηκεύσουν. Οι Wolverines είναι γνωστό ότι σκοτώνουν μεγάλους αριθμούς αιχμαλώτων ταράνδων σε βαθύ χιόνι, απλώς και μόνο επειδή οι τάρανδοι δεν μπορούν να ξεφύγουν.('The Wolverine Foundation', 2006; 'Wolverine', 2009; 'Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'Encyclopedia Britannica', 2009; 'The Wolverine Foundation', 2006; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008' ; 'Wolverine', 2009; Burt, 1948; Lofroth, et al., 2007; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • οδοκαθαριστής
  • παμφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αυγά
  • Ψοφίμι
  • Συμπεριφορά συλλογής τροφής
  • αποθηκεύει ή αποθηκεύει τρόφιμα

Αρπακτικά

Τα Wolverines έχουν ελάχιστους, αν όχι καθόλου, φυσικούς θηρευτές. Είναι άγριοι και επιθετικοί, ικανοί να αμυνθούν ενάντια σε ζώα πολλαπλάσιο του μεγέθους τους, όπως π.χλύκοικαιλιοντάρια του βουνού. Ωστόσο,λύκοι,λιοντάρια του βουνού,μαύρες αρκούδες,καφέ αρκούδες, καιχρυσαετοίμπορεί να είναι απειλές για νεαρά ή άπειρα λυκόπουλα.Λύκοιείναι το κυρίαρχο αρπακτικό των λυκίσκων, αλλά γενικά μόνο σε περιπτώσεις όπου ο λυκός δεν μπορεί να ξεφύγει σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο. Τα Wolverines χρησιμοποιούν αρώματα από τον πρωκτικό αδένα και τα ούρα τους για να αρωματίσουν τις κρύπτες τροφών, αποθαρρύνοντας άλλους θηρευτές.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Lofroth, et al., 2007; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)



Ρόλοι οικοσυστήματος

Τα Wolverines είναι οδοκαθαριστές, χρησιμοποιώντας τα σκοτώματα μεγαλύτερων αρπακτικών, όπως η αρκούδα και οι λύκοι. Τα Wolverines έχουν λίγους (αν υπάρχουν) φυσικούς θηρευτές και λεηλατούν μεγάλα θηράματα και μικρότερα ζώα. Τα Wolverine εξαρτώνται από άλλα μεγάλα αρπακτικά για τροφή όταν οι συνθήκες χιονιού δεν τους επιτρέπουν να κυνηγήσουν οι ίδιοι μεγάλα θηράματα. Η παρουσία ούρων λύκου αποθαρρύνει την παρουσία και τη διατροφή ελαφιών με μαύρη ουρά (Odocoileus hemionus columbianus) και λαγοί με χιονοπέδιλα (Lepus americanus). Τα Wolverines παρασιτούν από πολλά είδη ενδο και εκτοπαράσιτων, συμπεριλαμβανομένων των αυλακώσεων (Opisthorchis felineus), ταινία (Βοθριοκέφαλος,Taenia twitchelli,Mesocestoides kirbyi), στρογγυλά σκουλήκια (Νεφρικό διοκτόφυτο,Soboliphyme batini), τρηματώδεις (Αλάρια), νηματώδεις (Trichinella spiralis,Molineus πατένς,αφοσίωση Ascaris,Physaloptera torquata,Physaloptera sibrica), κρότωνες (Dermacentor variabilis), ψύλλοι (Oropsylla alaskensisκαι ακάρεα του αυτιού (Otodectes cynotis).('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'The Wolverine Foundation', 2006; Burt, 1948; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995)

Commensal/παρασιτικά είδη
  • τσιμπήματα (Opisthorchis felineus)
  • ταινία (Βοθριοκέφαλος)
  • ταινία (Taenia twitchelli)
  • ταινία (Mesocestoides kirbyi)
  • στρογγυλά σκουλήκια (Νεφρικό διοκτόφυτο)
  • στρογγυλά σκουλήκια (Soboliphyme batini)
  • τρηματώδεις (Αλάρια)
  • νηματώδεις (Trichinella spiralis)
  • νηματώδεις (Molineus πατένς)
  • νηματώδεις (αφοσίωση Ascaris)
  • νηματώδεις (Physaloptera torquata)
  • νηματώδεις (Physaloptera sibrica)
  • τσιμπούρια (Dermacentor variabilis)
  • ψύλλοι (Oropsylla alaskensis)
  • ακάρεα αυτιών (Otodectes cynotis)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Τα Wolverine μερικές φορές κυνηγούνται για τη γούνα τους επειδή είναι βραβευμένα για τις ανθεκτικές του στον παγετό ιδιότητες. Οι γηγενείς λαοί τα χρησιμοποιούσαν για να επενδύσουν πάρκα. Ωστόσο, τα δέρματά τους δεν χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στο εμπόριο. Τα Wolverines είναι επίσης σημαντικά μέλη των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν, είναι σημαντικοί ως κορυφαίοι θηρευτές και οδοκαθαριστές.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; 'United States Fish and Wildlife Service', 2008; Burt, 1948)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • τα μέρη του σώματος είναι πηγή πολύτιμου υλικού

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Τα Wolverines ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί είναι αραιοί. Πολλοί λύκοι πυροβολούνται λόγω της συνήθειας τους να λεηλατούν ζώα που είναι παγιδευμένα για γούνα. Έχουν κυνηγηθεί εκτενώς στη Σκανδιναβία λόγω της υποτιθέμενης θήρευσης σε οικόσιτους τάρανδους. Θεωρείται ενόχληση σε όλη τη γκάμα του γιατί θα φάει ζώα που έχουν ήδη πιαστεί σε γουνοπαγίδες και θα σπάσει σε καμπίνες και κρύπτες τροφίμων, τρώγοντας και ψεκάζοντας το περιεχόμενο με το έντονο άρωμά του. Τα Wolverines μπορούν ακόμη και να σπάσουν σε κονσέρβες με τους αιχμηρούς κυνόδοντες. Τα Wolverine υποτίθεται ότι είναι πολύ δύσκολο να παγιδευτούν. όταν ένας λυκός βρει μια παγίδα, μπορεί να την ξεπηδήσει γυρίζοντάς την ανάποδα ή ρίχνοντας ένα ραβδί μέσα της. Τα Wolverines είναι επίσης γνωστό ότι απομακρύνουν τις παγίδες και τις θάβουν βαθιά στο χιόνι.('The Wolverine Foundation', 2006; Abramov and Wozencraft, 2008; Pasitschniak-Arts and Lariviere, 1995; Roel, et al., 2006)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • τραυματίζει ανθρώπους
  • παράσιτο της καλλιέργειας

Κατάσταση Διατήρησης

Τα Wolverine γενικά εμφανίζονται σε σχετικά χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού και έχουν εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης σειράς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Σκανδιναβία, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν από ένα άτομο ανά 200 έως 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η καταπάτηση των ανθρώπινων πληθυσμών αλλοιώνει την αφθονία και τις συνήθειες των μεγάλων οπληφόρων, εξαλείφει μεγάλους πληθυσμούς αρπακτικών ή σκοτώνει απευθείας τους λύκους. Οι αριθμοί έχουν μειωθεί λόγω της παγίδευσης γούνας και του κυνηγιού από εκείνους που πιστεύουν ότι ο λυκός είναι ενοχλητικός. Στη Ρωσία, τα Wolverines είναι ένα είδος θηραμάτων και το εκτεταμένο υπερκυνήγι έχει οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγκομιδή των λυκοειδών μπορεί να γίνει μόνο στη Μοντάνα και την Αλάσκα. Τα Wolverines έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν εξαφανιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του νοτιοανατολικού και νοτιοκεντρικού Καναδά. Στην Ευρώπη, μπορούν να βρεθούν τώρα μόνο σε μέρη της Σκανδιναβίας και της βόρειας Ρωσίας. Τα Wolverine ακούγονται από την IUCN ως ελάχιστη ανησυχία, αν και οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Οι προσπάθειες διατήρησης περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την προστασία των οικοτόπων και την εξάλειψη του ανεξέλεγκτου κυνηγιού. Στη Σουηδία, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για τον εντοπισμό και την αναφορά τους. Άλλες σκανδιναβικές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό της ποσότητας λυκοειδών σε περιοχές εκτροφής ταράνδων μέσω επιλεγμένου κυνηγιού.('United States Fish and Wildlife Service', 2008; Abramov and Wozencraft, 2008; Roel, et al., 2006)

Αλλα σχόλια

Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία του Μίσιγκαν («Η πολιτεία του Γούλβεριν») έχει υποστηρίξει ότι οι λύκοι θεωρούνται εμβληματικό ζώο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα λυκόφιλα δεν εμφανίστηκαν ιστορικά εκεί. Η ονομασία «Wolverine State» πιθανότατα προήλθε από το γεγονός ότι το Ντιτρόιτ ήταν ένας σημαντικός σταθμός εμπορίας γούνας για τους παγιδευτές λύκου. Τα Wolverines είναι επίσης γνωστά ως λαίμαργος, skunk bear, Indian devil και carcajou.('Alaska Fish and Wildlife Service', 2007; Burt, 1948)

Συνεισφέροντες

Liz Ballenger (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor, Matthew Sygo (συγγραφέας), University of Michigan-Ann Arbor.

Vincent Patsy (συγγραφέας), Πανεπιστήμιο του Michigan-Ann Arbor.

Phil Myers (επιμέλεια, εκπαιδευτής), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.