Haliaeetus leucocephalusbald αετός

Της Leila Siciliano Martina

Γεωγραφική Εύρος

Φαλακροί αετοί (Haliaeetus leucocephalus) βρίσκονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική, κοντά σε μεγάλες πηγές νερού. Αυτά τα πουλιά είναι εγγενή στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τμήματα του Μεξικού και πολλά νησιά, όπως το Saint Pierre και το Miquelon. Οι πληθυσμοί είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στη Φλόριντα, την Αλάσκα, τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και κοντά σε μερικούς ποταμούς και λίμνες στα Μεσοδυτικά. Οι πληθυσμοί ενδέχεται να είναι περιορισμένοι στο Μεξικό, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, το Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ. Αυτά τα πουλιά μπορεί να είναι αλήτες στο Μπελίζ, τις Βερμούδες, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους. Ομοίως, υπήρξαν αναφορές για θεάσεις φαλακρού αετού στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Σιβηρία, τη Γροιλανδία και τη βορειοανατολική Ασία.(Alderfer, 2006; Birdlife International, 2012; Buehler, 2000; Curnutt and Robertson Jr, 1994; Dickinson, 1991; Gill, 2007; Kaufman, 2000)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • εγγύς
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι φαλακροαετοί προτιμούν συνήθως περιοχές κοντά σε μεγάλα υδάτινα σώματα, όπως θαλάσσιες ακτές, παράκτιες εκβολές ποταμών και λίμνες και ποτάμια στην ενδοχώρα, σε πολλές περιοχές, αυτά τα πουλιά βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από μια πηγή νερού. Αν και τα συγκεκριμένα ενδιαιτήματά τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εύρος τους, η επιλογή οικοτόπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των θηραμάτων, τη διαθεσιμότητα ψηλών δέντρων και τον βαθμό ανθρώπινης ενόχλησης. Αυτά τα πουλιά αποφεύγουν τις ανθρώπινες περιοχές αναψυχής, οι φαλακροαετοί θα παραιτηθούν ακόμη και από τη διατροφή τους εάν η περιοχή αναζήτησης τροφής ενοχλείται από τον άνθρωπο. Αν και η διαθεσιμότητα της τροφής είναι σημαντική για την επιλογή των οικοτόπων, οι φαλακροαετοί θα κατοικούν σε περιοχές πιο μακριά από τις περιοχές αναζήτησης τροφής για να αποφύγουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι περισσότεροι πληθυσμοί, ειδικά εκείνοι στις βόρειες περιοχές, μεταναστεύουν σε νότια, ηπιότερα κλίματα ετησίως. Γενικά, αυτά τα πουλιά φωλιάζουν στο θόλο ψηλών, κωνοφόρων δέντρων, που περιβάλλονται από μικρότερα δέντρα, ωστόσο, στη νότια Φλόριντα, χρησιμοποιούνται μανγκρόβια, έχουν επίσης αναφερθεί ότι φωλιάζουν στο έδαφος, σε γκρεμούς, σε πύργους κινητής τηλεφωνίας, σε ηλεκτρικά κοντάρια και σε τεχνητούς πύργους φωλιάς. Στην περιοχή του κόλπου Chesapeake, αυτά τα πουλιά συχνά ζουν σε βελανιδιές (Quercus) και κίτρινες λεύκες (Liriodendron tulipifera), γενικά σε δασικές εκτάσεις με καλή κάλυψη θόλου. Ωστόσο, το μεγάλο σωματικό τους μέγεθος εμποδίζει την κίνησή τους μέσα από κλειστούς θόλους. Λόγω της διαθεσιμότητας τροφής, αυτά τα πουλιά μπορεί επίσης να εντοπιστούν κοντά σε φράγματα και χωματερές.(Andrews και Mosher, 1982· Brown, et al., 1998· Buehler, et al., 1991· Crossley, 2011· Curnutt and Robertson Jr, 1994· Dickinson, 1991· Keister Jr, et al., 1985· Millsap, 1985· al., 2004· Saalfeld and Conway, 2010· Sibley, 2003· Stalmaster and Kaiser, 1998)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • Επίγεια Biomes
  • δάσος
  • βουνά
  • Aquatic Biomes
  • λίμνες και λιμνούλες
  • ποτάμια και ρυάκια
  • παραλιακός
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • εκβολές ποταμών

Φυσική περιγραφή

Αυτά τα εμβληματικά πουλιά περνούν από 4 διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα χρόνο της ζωής τους. Αμέσως μετά την εκκόλαψη, οι φαλακρός αετοί έχουν σκούρα μάτια, με ροζ πόδια και νύχια στο χρώμα του δέρματος και της σάρκας, το δέρμα τους σκουραίνει σε μια μπλε απόχρωση και τα πόδια τους γίνονται κίτρινα μέσα στις πρώτες 18 έως 22 ημέρες της ζωής τους. Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους τους, το σώμα, τα μάτια και τα ράμφη τους είναι σκούρα καφέ, αν και το κάτω μέρος των πτερυγίων και οι μασχαλιαίες τους είναι λευκές. Στο 2ο έτος τα μάτια τους ανοίγουν, γίνονται γκριζοκαφέ, αναπτύσσουν ανοιχτόχρωμη υπερκείμενη γραμμή και το σώμα τους γίνεται άσπρο στίγμα. Κατά τη διάρκεια του 3ου έτους τους, οι λογαριασμοί και τα μάτια τους αρχίζουν να κιτρινίζουν και ο χρωματισμός των φτερών της κεφαλής τους γίνεται ανοιχτός, αν και το σώμα τους παραμένει στίγματα. Στο 4ο έτος τους, το σώμα τους γίνεται ως επί το πλείστον σκούρο και το κεφάλι και η ουρά τους γίνονται κυρίως λευκές, με μερικά μπεζ γύρω από τα μάτια και το στέμμα τους και μεμονωμένες σκούρες κηλίδες στην ουρά τους. Τέλος, ο ώριμος χρωματισμός επιτυγχάνεται στο 5ο έτος τους. Συχνά συγχέονται με τους ανώριμους φαλακρούς αετούςχρυσαετοίλόγω του σκούρου χρωματισμού τους. Αυτά τα πουλιά μπορούν να διαφοροποιηθούν με βάση τον κηλιδωτό λευκό χρωματισμό που βρίσκεται στα καλύμματα των κάτω πτερυγίων, στις μασχαλιαίες και στις ουρές των ανώριμων φαλακρών αετών. Ομοίως, οι φαλακροαετοί έχουν μακρύτερα κεφάλια και μικρότερες ουρές.(Alderfer, 2006; Bortolotti, 1984a; Bortolotti, 1984b; Dickinson, 1991; Sibley, 2003)



Οι ενήλικοι φαλακροαετοί είναι εξαιρετικά μεγάλα πουλιά με χαρακτηριστικά κίτρινα μάτια και ράμφους, λευκά κεφάλια και ουρές και σκούρο καφέ σώμα, που μπορεί να φαίνονται σχεδόν μαύρα. Αν και αυτά τα πουλιά αποκτούν το ενήλικο φτέρωμά τους κατά τη διάρκεια του 5ου έτους τους, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν μερικές σκούρες κηλίδες στο κεφάλι και την ουρά τους για αρκετά επιπλέον χρόνια. Οι φαλακροαετοί έχουν σεξουαλικά μονομορφικό χρώμα φτερώματος, αν και τα θηλυκά έχουν γενικά κάπως μεγαλύτερο μέγεθος σώματος. Αυτά τα πουλιά έχουν εξαιρετικά μεγάλα, ισχυρά σώματα. Γενικά τα σανιδοειδή φτερά τους έχουν άνοιγμα από 178 έως 229 cm, το σώμα τους έχει μήκος 79 έως 94 cm και ζυγίζουν περίπου 4,3 kg. Μόνο το φτέρωμά τους ζυγίζει περίπου 700 γραμμάρια, δηλαδή διπλάσιο από τον σκελετό τους, αν χαθεί. Τα φτερά πτήσης τους μπορεί να χρειαστούν 2 έως 3 χρόνια για να αντικατασταθούν. Αυτά τα πουλιά έχουν επίσης μεγάλα κεφάλια, λαιμούς, λογαριασμούς και πόδια με αιχμηρά νύχια.(Alderfer, 2006; Bortolotti, 1984a; Crossley, 2011; Dickinson, 1991; Gill, 2007; Kaufman, 2000; Sibley, 2003)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μέση μάζα
    4,3 κιλά
    9,47 λίβρες
  • Μέση μάζα
    3175 γρ
    111,89 oz
    Μια ηλικία
  • Μήκος εύρους
    79 έως 94 cm
    31,10 έως 37,01 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    178 έως 229 cm
    70,08 έως 90,16 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι φαλακροαετοί έχουν μονογαμικό σύστημα ζευγαρώματος. Αυτά τα πουλιά πιστεύεται ότι ζευγαρώνουν για μια ζωή ή μέχρι να πεθάνει ένα μέλος του ζευγαριού. Αν και δεν μεταναστεύουν με το ταίρι τους, εκτελούν εξαιρετικά επιδεικτικές επιδείξεις όταν συγκεντρώνονται για την περίοδο αναπαραγωγής. Οι φαλακροί αετοί εκτελούν επιδείξεις πτήσης με τους συντρόφους τους, πετώντας ο ένας στον άλλο. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης του καροτσιού τους, τα πουλιά σφίγγουν τα πόδια τους στον αέρα και περιστρέφονται καθώς πέφτουν προς το έδαφος, αφήνοντας να φύγουν πριν από την πρόσκρουση.(Burnie and Wilson, 2001; Gill, 2007)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι φαλακροαετοί αρχίζουν να αναπαράγονται όταν είναι 5 ετών. Τα αρσενικά και τα θηλυκά κατασκευάζουν τις φωλιές τους μαζί, περίπου 1 έως 3 μήνες πριν από την ωοτοκία. Οι φωλιές του φαλακρού αετού αποτελούνται από ραβδιά και μπορεί να είναι ογκώδεις, καθώς τα πουλιά συχνά επαναχρησιμοποιούν τις φωλιές για συνεχόμενα χρόνια, προσθέτοντας συνεχώς σε αυτές κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη φωλιά φαλακρού αετού που έχει καταγραφεί βρέθηκε στη Φλόριντα. χρησιμοποιήθηκε για 30 χρόνια και ζύγιζε 2 τόνους όταν έπεσε από ένα δέντρο. Ωστόσο, οι φωλιές γενικά δεν διαρκούν τόσο πολύ, κατά μέσο όρο οι φωλιές στη νότια Φλόριντα και το Σασκάτσουαν χρησιμοποιούνται για 5 χρόνια και οι φωλιές στην Αλάσκα χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 13 χρόνια. Οι φωλιές γενικά βρίσκονται μακριά από ανθρώπινους οικισμούς, κοντά σε νερό σε κωνοφόρα δέντρα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθούν σε μαγγρόβια δέντρα, φυλλοβόλα δέντρα, στο έδαφος, σε πύργους κινητής τηλεφωνίας, σε ηλεκτρικούς στύλους, σε γκρεμούς και σε τεχνητούς πύργους φωλιάς. με βάση την τοποθεσία του πληθυσμού. Οι ημερομηνίες φωλιάσματος ποικίλλουν ανά περιοχή. στη Φλόριντα, αρχίζουν να χτίζουν φωλιές τον Σεπτέμβριο, στο Οχάιο ξεκινούν τον Φεβρουάριο και στην Αλάσκα ξεκινούν τον Ιανουάριο.(Alderfer, 2006; Andrews and Mosher, 1982; Buehler, 2000; Burnie and Wilson, 2001; Crossley, 2011; Curnutt and Robertson Jr, 1994; Dickinson, 1991; Gill, 2007; Jenkins, 2007; ., 2004· Saalfeld and Conway, 2010· Watts and Duerr, 2010)

Οι φαλακροαετοί παράγουν συνήθως 1 γόνο από 1 έως 3 αυγά ανά εποχή. Πολλά από τα αυγά τους δεν επιβιώνουν, αν και μπορεί να έχουν ανταλλακτικούς συμπλέκτες εάν χρειαστεί. Αυτά τα πουλιά έχουν χαμηλή γονιμότητα, στην Καλιφόρνια, οι φαλακροαετοί μπορούν να παράγουν έως και 36 μικρά στη ζωή τους, για τα αρσενικά, αυτό σχετίζεται σημαντικά με το μέγεθος του σώματός τους. Ο χρόνος τοποθέτησης ποικίλλει ανά περιοχή. Τα αυγά επωάζονται στη Φλόριντα ξεκινώντας τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο, ενώ στο Yellowstone, τα αυγά επωάζονται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Οι πληθυσμοί που βρίσκονται βορειότερα τείνουν να έχουν μικρότερες περιόδους αναπαραγωγής και πιο σύγχρονες περιόδους φωλεοποίησης. Τα αυγά τους είναι στρογγυλά έως οβάλ και είναι γενικά υπόλευκα. Τα άτομα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη συχνά παράγουν μεγαλύτερα αυγά. Ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση, τα αυγά γενικά επωάζονται για περίπου 35 ημέρες, ακολουθούμενα από μια περίοδο φωλεοποίησης 11 έως 12 εβδομάδων. Οι φαλακροαετοί είναι τα μεγαλύτερα ημι-αλτρικά πουλιά στη Βόρεια Αμερική και ζυγίζουν περίπου 60 γραμμάρια κατά την εκκόλαψη. μπορεί να πάρουν έως και 180 γραμμάρια την ημέρα. Ο χρόνος εκκίνησης ποικίλλει γεωγραφικά. Αυτά τα πουλιά εγκαταλείπουν τη φωλιά όταν είναι μεταξύ 8 και 14 εβδομάδων, αν και μπορεί να παραμείνουν εξαρτημένα μέχρι την ηλικία των 18 εβδομάδων.(Bortolotti, 1984b; Buehler, 2000; Burnie and Wilson, 2001; Gill, 2007; Jenkins and Jackman, 2006; Millsap, et al., 2004; Wood, et al., 1998)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι φαλακροαετοί παράγουν έναν γόνο το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλλει ανά περιοχή. Οι βόρειες περιοχές έχουν μικρότερες περιόδους αναπαραγωγής.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 έως 3
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    δύο
    Μια ηλικία
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    35 ημέρες
  • Μέσος χρόνος εκκόλαψης
    35 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Εμβέλεια ηλικίας
    8 έως 14 εβδομάδες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    18 (υψηλό) εβδομάδες
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    5 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (γυναίκα)
    Φύλο: θηλυκό
    1460 ημέρες
    Μια ηλικία
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    5 χρόνια
  • Μέση ηλικία σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής ωριμότητας (άρρεν)
    Φύλο αρσενικό
    1460 ημέρες
    Μια ηλικία

Και οι δύο γονείς φροντίζουν τους απογόνους τους, αν και μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο θηλυκό. Τα αυγά γεννιούνται από τα θηλυκά περίπου 3 έως 7 φορές πιο συχνά από ότι από τα αρσενικά. Τα αυγά γενικά εκτίθενται μόνο όταν οι γονείς αλλάζουν θέση ή γυρίζουν τα αυγά, συνήθως για λιγότερο από ένα λεπτό τη φορά, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο σε ήπιο καιρό. Κατά την περίοδο του φωλιάσματος, τα μικρά τρέφονται 4 έως 5 φορές την ημέρα. Οι νεοσσοί εκτρέφονται συνεχώς μέχρι να γίνουν περίπου 4 εβδομάδων. Τα θηλυκά είναι παρόντα περίπου στο 90% εκείνης της περιόδου, σε αντίθεση με το 50% μεταξύ των αρσενικών. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μεταφέρεται στη φωλιά από τα αρσενικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την εκκόλαψη. τελικά τα θηλυκά παρέχουν επίσης μεγάλο μέρος της τροφής. Η ηλικία κατά την εκτροφή μπορεί να ποικίλλει γεωγραφικά με βάση το κλίμα και τη διαθεσιμότητα τροφίμων, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 8 και 14 εβδομάδων. Ακόμη και μετά το πέταγμα, οι ανώριμοι φαλακρός αετοί μπορεί να συνεχίσουν να εξαρτώνται από τους γονείς τους για επιπλέον 4 έως 11 εβδομάδες.(Bryan Jr, et al., 2005; Buehler, 2000; Burnie and Wilson, 2001; Gill, 2007; Wood, et al., 1998)



  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι φαλακροαετοί είναι μακρόβιοι με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας ενηλίκων, αν και πολλά από τα αυγά τους δεν επιβιώνουν. Μια μελέτη στη Φλόριντα διαπίστωσε ότι ένα χρόνο μετά το πέταγμα, οι ανώριμοι φαλακροαετοί έχουν ποσοστό επιβίωσης 89% σε αγροτικούς βιότοπους και 65 έως 72% σε προαστιακούς βιότοπους. Μετά το 1ο έτος τους, τα πτηνά έχουν ετήσιο ποσοστό επιβίωσης από 84 έως 90%, ανεξάρτητα από τον τύπο του οικοτόπου τους. Στη βόρεια Καλιφόρνια, τα ενήλικα πουλιά τείνουν να έχουν 90% ετήσιο ποσοστό επιβίωσης. Αυτά τα πτηνά έχουν εκτιμώμενη διάρκεια ζωής σε αιχμαλωσία από 20 έως 30 χρόνια, αν και ένα άτομο σε αιχμαλωσία φέρεται να επέζησε για 47 χρόνια. Μεταξύ των άγριων ατόμων, οι φαλακροαετοί στο Yellowstone υπολογίζεται ότι έχουν προσδόκιμο ζωής 15,4 χρόνια, ενώ στο Prince William Sound, οι άγριοι αετοί αναμένεται να επιβιώσουν περίπου 19 χρόνια, χωρίς διαφορά στη διάρκεια ζωής αρσενικών και θηλυκών. Ο γηραιότερος γνωστός φαλακρός αετός στη φύση βρέθηκε στην Αλάσκα και επέζησε 28 χρόνια, στη βόρεια Καλιφόρνια, ο γηραιότερος γνωστός αετός επέζησε 22 ετών. Ο θάνατός τους προκαλείται συχνά από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως ηλεκτροπληξία, συγκρούσεις οχημάτων, παγίδευση ποδιών και τυχαία δηλητηρίαση. Οι φυσικές αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν την πείνα, τον υποσιτισμό, τις ασθένειες και τα τραύματα που προκαλούνται από βίαιες καιρικές συνθήκες.(Gill, 2007; Hancock, 1973; Jenkins and Jackman, 2006; McClelland, et al., 1994; Millsap, et al., 2004; Schempf, 1997; Travsky and Beauvais, 2004)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    28 (υψηλά) χρόνια
  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    47 (υψηλά) χρόνια
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: άγρια
    15 έως 20 ετών
  • Τυπική διάρκεια ζωής
    Κατάσταση: αιχμαλωσία
    20 έως 30 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η μεταναστευτική συμπεριφορά των φαλακρών αετών ποικίλλει στις γεωγραφικές περιοχές τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι πληθυσμοί, όπως εκείνοι από το Yellowstone, μεταναστεύουν μόνο τοπικά για αυξημένες ευκαιρίες αναζήτησης τροφής και πολλοί πληθυσμοί του νότου δεν μεταναστεύουν καθόλου. Τα αποδημητικά πουλιά από καναδικούς πληθυσμούς ταξιδεύουν συνήθως νότια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ομοίως, οι πληθυσμοί που φωλιάζουν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών μπορεί να μετακινηθούν προς την ακτή του Ατλαντικού, μέχρι τον κόλπο Chesapeake και πληθυσμοί από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μπορεί να μετακινηθούν νότια και ενδοχώρα , προς τα Απαλάχια Όρη. Τα αποδημητικά πτηνά συγκεντρώνονται σε περιοχές με αφθονία τροφής, ειδικά εκείνες τις περιοχές κάτω από τη γραμμή κατάψυξης με ανοιχτά νερά για κυνήγι. Πολλοί πληθυσμοί χρησιμοποιούν γεωγραφικά ορόσημα για ναυσιπλοΐα, όπως οροσειρές και ποτάμια. Ο ποταμός Μισισιπή ειδικότερα είναι ένας σημαντικός μεταναστευτικός διάδρομος. Τα ανώριμα πουλιά έχουν πολύ πιο ακανόνιστα μεταναστευτικά μονοπάτια και μοτίβα. Κατά τη μετανάστευση, τα πουλιά γενικά πετούν στα ύψη, ξεκινώντας από αργά το πρωί και επιστρέφουν για να ξεκουραστούν πριν το σκοτάδι. Τα πουλιά από τα ανώτερα Μεσοδυτικά μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε από 6 έως 151 ημέρες για να φτάσουν στο εύρος του καλοκαιριού τους και 15 έως 77 ημέρες για να φτάσουν στην περιοχή διαχείμασής τους. Τα πτηνά επιστρέφουν στις τοποθεσίες φωλεοποίησης τους σε διαφορετικές ώρες, μόλις το επιτρέψει ο καιρός.(Alderfer, 2006; Buehler, 2000; Crossley, 2011; Mandernack, et al., 2012; McClelland, et al., 1994; Millsap, et al., 2004; Sibley, 2003)

Οι φαλακροαετοί είναι συχνά μοναχικοί, αν και δεσμεύονται κατά τη διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης. Ωστόσο, ομάδες φαλακρών αετών μπορεί να παρατηρηθούν σε περιοχές με άφθονη λεία και μπορεί να τριγυρνούν σε μεγάλες ομάδες έως και 400 ατόμων. Τα φτερά τους είναι ισχυρά, αν και οι φαλακροαετοί συχνά επιλέγουν να πετάξουν στα ύψη χρησιμοποιώντας αργούς, βαρείς χτύπους φτερών, που τους επιτρέπουν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Όταν περπατούν, οι φαλακροαετοί είναι κάπως δύστροποι, λικνίζοντας το σώμα τους καθώς κινούνται. Ένας γενικός προϋπολογισμός χρόνου μεταξύ των φαλακρών αετών περιλαμβάνει το ποσοστό χρόνου ανάπαυσης (91%), κατανάλωσης ποτών (2,6%), καθαρισμού (2,3%) και πειρατικής τροφής από άλλους (1,8%). Γενικά, αυτά τα πουλιά είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή όταν οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα δυνατοί, παρομοίως, η βροχόπτωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιτυχία τους στην αναζήτηση τροφής. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, οι φαλακροαετοί γίνονται εδαφικοί. φωνάζοντας ή κυνηγώντας τους ομοειδείς.(Alderfer, 2006; Buehler, 2000; Crossley, 2011; Elliott, et al., 2006; Keister Jr, et al., 1985; Sibley, 2003)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • μονήρης
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    0,5 (χαμηλό) km^2
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    1-2 km^2

Εύρος Εστίας

Τα μεγέθη του οικιακού τους εύρους μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, οι πληθυσμοί στο Όρεγκον και στην Ουάσιγκτον έχουν εμβέλεια κατοικιών από 6 έως 47 km2, με μέσο όρο 22 km2. Ωστόσο, ένας πληθυσμός στην Αλάσκα έχει ακτίνα εδάφους 0,5 km2, αυτό πιστεύεται ότι είναι το κατώτερο όριο για το είδος. Κατά μέσο όρο, το μέγεθος της οικιακής εμβέλειάς τους πιστεύεται ότι είναι 1 έως 2 km2 και δεν φαίνεται να ταλαντεύεται μεταξύ της περιόδου αναπαραγωγής και της περιόδου μη αναπαραγωγής.(Garrett, et al., 1993, Travsky και Beauvais, 2004)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη, οι φαλακροαετοί έχουν σχετικά αδύναμες, ψηλές, λεπτές φωνές, που αποτελούνται από κελαηδήματα, σφυρίχτρες και σκληρές φλυαρίες. Αυτά τα πουλιά παράγουν 3 βασικούς τύπους κλήσεων, μια φλυαρία, η οποία ακούγεται σαν «kwit, kwit, kwit, kwit, kee-kee-kee-kee-ker», ένα ουρλιαχτό και ένα ουρλιαχτό, που είναι μια μεγάλη, υψηλών τόνων κραυγή χρησιμοποιείται όταν γίνονται αντιληπτές απειλές. Επιπλέον, αυτά τα πουλιά μπορούν να επικοινωνούν απειλές με μια σειρά οπτικών ενδείξεων όπως κινήσεις κεφαλιού, κινήσεις φτερών και σκύψιμο. Τα ζευγάρια αναπαραγωγής φωνάζουν μεταξύ τους όταν επιστρέφουν στη φωλιά τους και έχουν τρομερές ιπτάμενες οθόνες. Με μεγάλα μάτια στραμμένα προς τα εμπρός, οι φαλακρός αετοί πιθανότατα έχουν πολύ καλή διόφθαλμη όραση. Αν και αυτά τα πουλιά δεν έχουν καλή όσφρηση, αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν αλλοιωμένη γεύση.(Alderfer, 2006; Beletsky, 2006; Buehler, 2000; Burnie and Wilson, 2001; Gill, 2007; Hansen, 1986; Kaufman, 2000; Sibley, 2003)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Ως ευκαιριακά τροφοσυλλέκτες, οι φαλακροαετοί έχουν μια αρκετά ευρεία διατροφή, αλλά γενικά προτιμούν τα ψάρια. Με τόσο μεγάλο εύρος, η διατροφή τους μπορεί να διαφέρει πολύ. Οι φαλακροαετοί είναι γνωστό ότι τρώνε τα ακόλουθα ψάρια:ουράνιο τόξο πέστροφα,Αμερικάνικα χέλια,αποχρώσεις στομάχου,λευκό γατόψαρο,σολομός kokanee,βράχους πρασινάδες,μπακαλιάρος Ειρηνικού,άτκα σκουμπρί,Λαυράκικαισολομός chum, μεταξύ άλλων. Η ταχύτητα της ροής ενός ποταμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του κυνηγιού των αετών. Αυτά τα πουλιά δεν βυθίζονται για να αποκτήσουν θήραμα. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τα δυνατά τους νύχια για να απομακρύνουν τα ψάρια κοντά στην επιφάνεια του νερού. Ένα άλλο μεγάλο συστατικό της διατροφής τους περιλαμβάνει τα ενήλικα υδρόβια πτηνά, τα φωλιά τους και τα αυγά τουςκοινές μούρες,μεγάλοι μπλε ερωδιοί,χήνες χιονιού,Ρος χήνες,κύκνοι τούνδρας,βόρειες φουλμάρες,auklets,Αμερικάνικες φαλαρίδεςκαικοινά loons. Το χειμώνα, η διατροφή τους συχνά μετατοπίζεται σε πτώματα και μικρά θηλαστικά. Οι φαλακροαετοί μπορεί να κυνηγούν ζωντανάεπίγειους σκίουρους,montane voles,Αρουραίοι Νορβηγίαςκαιθαλάσσια ενυδρίδακουτάβια, μεταξύ άλλων. Ομοίως, αυτά τα πουλιά τρέφονται με πτώματα μεγάλων θηλαστικών όπως π.χκαθε,αμερικάνικη έλαφος,ελάφι μουλάρι,καριμπού,βόνασος,λύκοικαιαρκτικές αλεπούδες. Πληθυσμοί φαλακρών αετών έχουν επίσης βρεθεί να κατοικούν κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής, καταναλώνοντας ανθρώπινα απορρίμματα. Εκτός από την αναζήτηση τροφής κυνηγώντας ζωντανά θηράματα ή καταναλώνοντας πτώματα, αυτά τα πουλιά συχνά πειρατούν τροφή από ομοειδείς και άλλα είδη αρπακτικών, όπως π.χ.ψαραετούς. Γενικά, νεότερα και μικρότερα πουλιά επιλέγουν να κυνηγήσουν αντί για πειρατές. Όταν κυνηγούν, αυτά τα πουλιά κουρνιάζουν και παρατηρούν πριν κατέβουν στο θήραμά τους και το σηκώσουν από το έδαφος με τα νύχια τους, ωστόσο, όταν πειρατούν φαγητό. οι αετοί μπορεί να πετάξουν, να πηδήξουν ή να περπατήσουν για να αρπάξουν το φαγητό. Ανεξάρτητα από αυτό, οι φαλακροαετοί τείνουν να αναζητούν τροφή πολύ λιγότερο όταν ενοχλούνται από τον άνθρωπο, σε περιόδους που οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αναζήτησης τροφής, η τροφή τους μπορεί να μειωθεί έως και 35%. Για πολλούς πληθυσμούς, η άφιξή τους στις καλοκαιρινές τους περιοχές σηματοδοτεί μια εποχή ελάχιστης διαθεσιμότητας τροφής, επειδή πολλές από τις πηγές νερού μπορεί να είναι ακόμα παγωμένες. Ευτυχώς, αυτά τα πουλιά μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για αρκετές ημέρες. Όταν υπάρχει διαθέσιμη τροφή, οι φαλακρός αετοί συχνά χαράζουν και αποθηκεύουν τροφή στη σοδειά τους για μεταγενέστερη πέψη.(Alderfer, 2006· Anthony, et al., 2008· Brown, 1993· Brown, et al., 1998· Bryan Jr, et al., 2005· Buehler, 2000· Burnie and Wilson, 2001· Dickinson, 199, Elliot, 1. et al., 2006· Hansen, 1986· Harvey, et al., 2012· Kaufman, 2000· Korhel and Clark, 1981· McCarthy, et al., 2010· McClelland, et al., 1994· Norman, et al. 1989· Parrish, et al., 2001· Sibley, 2003· Stalmaster and Kaiser, 1998· Thompson, et al., 2005)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
    • ιχθυοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • ψάρι
  • αυγά
  • Ψοφίμι

Αρπακτικά

Για ορισμένους πληθυσμούς, οι φαλακροαετοί έχουν λίγα αρπακτικά, επιτρέποντάς τους να φωλιάζουν στο έδαφος. Ωστόσο, τα αυγά και τα μικρά τους συχνά θηρεύονται απόκίσσες,γλάροι,κοράκια,κοράκια,μαύρες αρκούδες,ρακούν,bobcats,γουλβερίνιακαιαρκτικές αλεπούδες. Τα πλήρως αναπτυγμένα ενήλικα πτηνά δεν υπόκεινται συχνά σε θήρευση.(Buehler, 2000, Curnutt and Robertson Jr, 1994)

σκύλος μαργαριτάρι

Ρόλοι οικοσυστήματος

Ως κορυφαίος θηρευτής, οι φαλακροαετοί επηρεάζουν όλα τα μέλη της τροφικής κοινότητάς τους. Η πτώση τους και η πρόσφατη αναζωπύρωση του πληθυσμού έχει επηρεάσει πολλούς άλλους οργανισμούς, προκαλούν ακόμη και μείωση του πληθυσμούκοινές μούρες. Αυτά τα πουλιά έχουν βρεθεί μεToxoplasma gondiiκαθώς και απρωτόζωο, 2 γένη τουτρηματώδεις, 1 γένος τουακανθοκεφαλάνκαι 7 γένη τουνηματώδεις.(Buehler, 2000; Parrish, et al., 2001; Szabo, et al., 2004)

Commensal/παρασιτικά είδη

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι φαλακροαετοί είναι το εθνικό σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1782. Ως ιδιαίτερα χαρισματικό είδος, οι φαλακροαετοί προσελκύουν παρατηρητές πουλιών και άλλους λάτρεις της φύσης. Το 1989, υπολογίστηκε ότι 20 έως 30 εκατομμύρια άνθρωποι εμπλέκονται σε δραστηριότητες παρατήρησης πουλιών, που μπορεί να ισοδυναμούν με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.(Burnie και Wilson, 2001· Hvenegaard, et al., 1989· Kaufman, 2000· Loomis and White, 1996)

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • οικοτουρισμός

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι φαλακροαετοί δεν έχουν άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στον άνθρωπο. Ωστόσο, ως μέθοδος διαχείρισης οικοτόπων, δημιουργήθηκαν ζώνες προστασίας γύρω από τις τοποθεσίες φωλεοποίησης τους, γεγονός που περιορίζει την ανθρώπινη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές.(Birdlife International, 2012; Millsap, et al., 2004; Stalmaster and Kaiser, 1998; Wood, et al., 1998)

Κατάσταση Διατήρησης

Η κατάσταση διατήρησης των φαλακρών αετών έχει αλλάξει πολύ κατά το πρόσφατο παρελθόν. Από τις 28 Ιουνίου 2007, αυτά τα πτηνά αφαιρέθηκαν από την προστασία του νόμου περί απειλούμενων ειδών, όπου είχαν καταχωριστεί από το 1978. Ο πληθυσμός τους επηρεάστηκε αρνητικά στις αρχές και στα μέσα του 1900 από το κυνήγι, την καταστροφή οικοτόπων και τη χρήση εντομοκτόνων, όπως ως DDT. Ο νόμος για την προστασία του φαλακρού αετού τέθηκε σε ισχύ το 1940, αν και ο πληθυσμός τους συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 70. Οι λιποδιαλυτές ιδιότητες του DDT του επιτρέπουν να συσσωρεύεται στα λίπη των οργανισμών, επειδή μεγεθύνει βιολογικά, τα κορυφαία αρπακτικά, όπως οι φαλακρός αετοί, διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο. Το DDT επηρεάζει όλα τα ζώα, με επιπτώσεις όπως παραμορφώσεις, νευρολογικές βλάβες και στην περίπτωση των πτηνών, εύθραυστα κελύφη αυγών και αυγά που εκκολάπτονται. Ευτυχώς, μετά την απαγόρευση του DDT το 1972, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί δραματικά. Το 1963, υπολογίζεται ότι παρέμεναν 417 ζεύγη φαλακρών αετών στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, από το 1998, υπήρχαν 5.748 ζευγάρια, επαναφέροντας την παραγωγικότητά τους στα επίπεδα πριν από τη χρήση του DDT. Επιπλέον, ο πληθυσμός τους στην Αλάσκα από το 1993 ήταν μεταξύ 20 και 25.000 ατόμων. Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, αυτά τα πουλιά είχαν αύξηση πληθυσμού 700% από το 1981 έως το 2005, αυξάνοντας περίπου 9% ετησίως. Άλλοι παράγοντες, όπως οι οδηγίες σχετικά με την εγγύτητα στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να αναπτυχθούν κοντά σε φωλιές φαλακρού αετών, έχουν επίσης επηρεάσει θετικά τον πληθυσμό του είδους. Οι φαλακροαετοί καταγράφονται επί του παρόντος ως είδος που προκαλεί λιγότερο ανησυχία σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και της μεγάλης εμβέλειάς τους. Οι τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για αυτό το είδος περιλαμβάνουν μόλυνση από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, δηλητηρίαση από υδράργυρο και παγκόσμια κλιματική αλλαγή.(Birdlife International, 2012; Carlson, et al., 2012; Gill, 2007; Grubb, et al., 1990; Harvey, et al., 2012; Millsap, et al., 2004; Rockwell, 1998; Saalfeld and Cond. 2010· Schirato and Parson, 2006· Starr and Taggart, 2006· Thompson, et al., 2005· Watts and Duerr, 2010· Watts, et al., 2006· Watts, et al., 2008· Wood, et al., 2008· Wood, et al. 1998)

Συνεισφέροντες

Leila Siciliano Martina (συγγραφέας), Animal Agents Staff.