Haliaeetus pelagicusSteller's seaagle (Επίσης: Steller's sea-agle)

Της Danielle Nelson

Γεωγραφική Εύρος

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι εγγενείς στην ανατολική Ρωσία, συγκεκριμένα στη Θάλασσα του Οχότσκ και στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Είναι συχνοί χειμερινοί μετανάστες νότια προς τα Ιαπωνικά νησιά Κουρίλ και Χοκάιντο και έχουν δει νότια μέχρι την ανατολική Κίνα και την Κορέα. Αλήτες έχουν επίσης εντοπιστεί στην Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • παλαιαρκτικός
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller αναπαράγονται κατά μήκος των ακτών της θάλασσας ή κοντά σε μεγάλα ποτάμια με ώριμα δέντρα. Οι θεάσεις πολύ μακριά στην ενδοχώρα είναι σπάνιες, καθώς προτιμούν τις θαλάσσιες ακτές που είναι διάσπαρτες με εκβολές ποταμών και εκβολές ποταμών. Φωλιάζουν σε μεγάλες, βραχώδεις εκβολές ή στις κορυφές μεγάλων δέντρων. Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller βρίσκονται γενικά σε υψόμετρα που κυμαίνονται από το επίπεδο της θάλασσας έως περίπου τα 100 μέτρα.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)



Οι μεταναστευτικοί θαλάσσιοι αετοί του Steller διαχειμάζουν κατά μήκος ποταμών στην Ιαπωνία και περιστασιακά μετακινούνται σε ορεινές περιοχές της ενδοχώρας σε αντίθεση με τις ακτές της θάλασσας. Επίσης περιστασιακά φαίνονται πάνω και σκαρφαλώνουν στον θαλάσσιο πάγο στα βόρεια νερά.(Κολιέ, 2001)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • γήινος
  • αλμυρό νερό ή θαλάσσιο
  • γλυκού νερού
  • Aquatic Biomes
  • ποτάμια και ρυάκια
  • παραλιακός
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • τέλμα
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • παρόχθιος
  • εκβολές ποταμών
  • Ανύψωση εύρους
    0 έως 100 μ
    0,00 έως 328,08 πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι μεγάλοι αετοί με σκούρα καφέ έως μαύρα φτερά στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος και λευκά στους ώμους, τους μηρούς και το στέμμα. Έχουν σφηνοειδές, λευκές ουρές, πολύ μεγάλα κίτρινα ράμφη και αιχμηρά, κίτρινα νύχια. Η μέση μάζα είναι 6 κιλά στα αρσενικά και 9 κιλά στα θηλυκά. Το μήκος του σώματος τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών κυμαίνεται μεταξύ 85 και 94 εκατοστών με μέσο άνοιγμα φτερών των θηλυκών περίπου 136 εκατοστά και των αρσενικών γύρω στα 118 εκατοστά.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999; Brown and Amadon, 1989)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μέση μάζα
    αρσενικά - 6, θηλυκά - 9 κιλά
    λίβρα
  • Μήκος εύρους
    85 έως 94 cm
    33,46 έως 37,01 ίντσες
  • Μέσο άνοιγμα φτερών
    αρσενικά - 118, θηλυκά - 136 cm
    σε

Αναπαραγωγή

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι μονογαμικοί, εμφανίζονται συχνά σε ζευγάρια αναπαραγωγής καθ 'όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, συνήθως από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά εξασφαλίζουν τις δικές τους περιοχές αναπαραγωγής νωρίς στην εποχή και η κατασκευή φωλιάς γίνεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η προβολή ξεκινά τον Μάρτιο και συνίσταται στην εκτίναξη ψηλά πάνω από την περιοχή αναπαραγωγής κατά την κλήση.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)



  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί θαλάσσιοι αετοί του Steller φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε έξι ή επτά χρόνια. Η αναπαραγωγή γίνεται εποχιακά μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, ξεκινώντας με την κατασκευή φωλιάς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Συνήθως, ένα ζευγάρι διατηρεί δύο έως τέσσερις φωλιές σε μια περιοχή αναπαραγωγής και χρησιμοποιεί εναλλακτικές φωλιές από έτος σε έτος. Οι φωλιές χτίζονται συχνότερα σε βραχώδεις γκρεμούς ή σε μεγάλα δέντρα από χοντρά κλαδιά και μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος δύο μέτρα πλάτος και δύο έως τέσσερα μέτρα πάχος. Το μέσο μέγεθος συμπλέκτη είναι 2, αλλά κυμαίνεται από 1 έως 3. Η περίοδος ωοτοκίας διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και η τυπική περίοδος επώασης είναι 38 ημέρες. Τα αυγά εκκολάπτονται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, ενώ η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 70 ημέρες. Οι νεοσσοί αφήνουν τις φωλιές τους τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999; Collar, 2001)

  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η αναπαραγωγή γίνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 έως 3
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    38 έως 45 ημέρες
  • Μέση ηλικία εκπυρσοκρότησης
    70 ημέρες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    70 ημέρες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    6 έως 7 ετών
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    6 έως 7 ετών

Αυτή τη στιγμή, λίγα είναι γνωστά για τη γονική επένδυση των θαλάσσιων αετών του Steller. Και οι δύο γονείς συμβάλλουν στην ανεξαρτησία των απογόνων.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Λίγα είναι γνωστά για τη διάρκεια ζωής των θαλάσσιων αετών του Steller, αλλά πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με αυτή των στενών συγγενών τους, των θαλάσσιων αετών με λευκή ουρά (Haliaeetus albicilla), που ζουν 20 έως 25 χρόνια στη φύση.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)



ύπνο

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι μοναχικά πουλιά, που μαζεύονται με άλλα μόνο για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, μεγάλοι αριθμοί μπορούν να φανούν συγκεντρωμένοι σε ιδιαίτερα παραγωγικούς ποταμούς σολομού λόγω της άφθονης προσφοράς τροφίμων. Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller εμφανίζονται συνήθως να σκαρφαλώνουν σε γκρεμούς πάνω από τη θάλασσα ή σε μεγάλα δέντρα. Δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές το χειμώνα.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)

  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • κινητήριος
  • μεταναστευτικός
  • μονήρης

Εύρος Εστίας

Τα μεγέθη οικιακής εμβέλειας των θαλάσσιων αετών του Steller δεν είναι γνωστά, αλλά οι παραγωγικές φωλιές έχουν αναφερθεί ότι βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων.(Κολιέ, 2001)

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller επικοινωνούν κυρίως μέσω διαφόρων φωνητικών. Συνήθως ακούγεται μια βαθιά κραυγή. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, χρησιμοποιείται μια δυνατή κλήση σαν γλάρος.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)



  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • ακουστικός
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Το κύριο θήραμα των θαλάσσιων αετών του Steller είναισολομός, είτε νεκρός είτε ζωντανός. Όταν ο σολομός είναι σπάνιος ή δεν είναι διαθέσιμος, λαμβάνονται άλλοι πόροι τροφίμων, που κυμαίνονται από ασπόνδυλα όπως καβούρια και μύδια μέχρι γλάρους, μικρά θηλαστικά και πτώματα. Τρεις τύποι κυνηγετικών συμπεριφορών έχουν παρατηρηθεί, κυνήγι από πέρκα, κυνήγι στο φτερό ενώ κάνει κύκλους 6 έως 7 μέτρα πάνω από το νερό και κυνήγι σε ρηχά νερά. Κλεπτοπαρασιτισμός έχει επίσης παρατηρηθεί όταν η σίτιση γίνεται σε ομάδες και η τροφή είναι άφθονη, οι ενήλικες επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη συμπεριφορά.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999; Brown and Amadon, 1989)

τι σκοτώνει την κοκκιδία στην αυλή
  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
    • οδοκαθαριστής
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • ψάρι
  • Ψοφίμι
  • μαλάκια
  • υδρόβια καρκινοειδή

Αρπακτικά

Δεν υπάρχουν γνωστά αρπακτικά των ενήλικων θαλάσσιων αετών του Steller. Τα αυγά και τα νεογνά θηρεύονται συνήθως από δενδρόβια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση σε φωλιές, όπως τα κουνάβια και τα κοράκια.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)



  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι σημαντικοί θηρευτές του σολομού και άλλων θηραμάτων στα εγγενή οικοσυστήματα τους.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Δεν περιγράφονται τα οφέλη των θαλάσσιων αετών του Steller για τον άνθρωπο.

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller είναι γνωστό ότι απομακρύνουν τα θηλαστικά από τις εμπορικές παγίδες που στήνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμώνων, προκαλώντας κάποια βλάβη σε αυτή τη βιομηχανία.('BirdLife International Species ενημερωτικό φύλλο: Haliaeetus pelagicus', 2007; 'Species Synopsis Stellar Sea Eagle', 1999)

Κατάσταση Διατήρησης

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller έχουν περιορισμένο πληθυσμό περίπου 5.000 ατόμων. Οι πληθυσμοί μειώνονται σταθερά. Πιθανές αιτίες της μείωσης των πληθυσμών είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων λόγω της αύξησης της βιομηχανίας και της υλοτομίας, η υπεραλίευση βασικών θηραμάτων και η ρύπανση.

Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller περιλαμβάνονται ως ευάλωτοι στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN λόγω του μικρού και μειούμενου πληθυσμού τους. Οι θαλάσσιοι αετοί του Steller προστατεύονται νομικά στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα με βασικές περιοχές οικοτόπων να έχουν καθιερωθεί ως φυσικά καταφύγια σε όλη τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Προστατεύονται επίσης βάσει του Παραρτήματος II της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών Απειλούμενων Ειδών.

Συνεισφέροντες

Tanya Dewey (επιμέλεια), Animal Agents.

Danielle Nelson (συγγραφέας), North Michigan University, Alec R. Lindsay (επιμέλεια, εκπαιδευτής), North Michigan University.